Частни училища - информативна тема 20

• 73 682
  • 747
  •   1
Отговори
# 405
Да бъдем честни. Сегашните ДУ са грозна пародия на това, което бяха преди.
ЧУтата пък подготвят гурбетчии и емигранти. По наше настояване и за наша сметка. Откъдето и фокусирането върху математика и чужди езици. Доколкото са останали още някакви учители. Когато се пенсионират последните от тях (скоро) ще видим колко струва едно приемливо (не добро) образование в действителност.

# 406
Хич не мисля, че по наше време образованието е било върхът. С изключение на математическите и на английските гимназии, и то там, където ги имаше, в останалите училища нивото беше отчайващо ниско и пак децата масово бяха неграмотни. Да не говорим, че никой друг, освен учениците в езиковите гимназии, не знаеше чужди езици, а сега децата масово знаят английски; много от тях владеят на прилично ниво и втори език. Не мисля, че в момента нивото на математическите и езиковите гимназии е по-ниско, отколкото е било по наше време. В най-лошия случай е същото. Нивото на другите училилища е безобразно, но и преди беше също толкова безобразно. И кое му е било по-хубавото наремето? Зубрехме като ненормални. Защото по "разказвателните" предмети като история, георграфия, дори биология, чисто и просто трябваше да се зубри. Факти, дати и цифри, без да те учат да мислиш и да виждаш нещата в тяхната взаимовръзка и причинно-следствена обусловеност.

Сега например има АК, в което, като чета темите за него, оставам с впечатление, че се преподава по коренно различен начин. Нямам идея дали е така, но най-малкото което е, сега просто има такива феномени, като АК, ФЛ, ДШ, частни училища с различен профил. Навремето просто нямаше никакви опции. Само МГ и ЕГ.

Да се говори колко по-зле било сега просто не отговаря на истината. За детските градини имам съвсем конкретни наблюдения. Аз съм бил в най-елитната детска градина на Варна. Частната градина, която завърши детето ми, е на светлинни години по-напред във всяко едно отношение от градината, в която бях аз. Космическа разлика в нивото в полза на сегашната градина.

Нищо не беше по-хубаво навремето. Нищо. Нито училищата, нито образованието, нито живота, нищо. Ами ние бяхме млади. Сега всъщност е много по-добре. Като цяло образованието е на същото ниво като тогава, и сега не е добре, и тогава не беше. Но сега има училища, където е добре - има, макар и да не са много, но поне ги има - примерно редовните първи 10-15 в класацията. Колкото до масата - тя и по наше време беше трагична.

# 407
  • София
ок, ще кажа така - като изключим  открито училищата, в които учеха предимно от маалата, останалите в един окръжен град бяха сносни. Сега най-добрите се опитват да стигнат това сносно ниво.

Не, не е от това, че сме били млади. Просто беше по-добре защото основната част от населението беше най-малкото грамотно, а държавата много държеше по политически причини образованието да върви напред, защото трябваха повече образовани хора И за индустрията. Сори, ама някои ключови неща си ги пропуснел. Сега пра-бабата-циганка е много вероятно да има И средно образование за разлика от внучката си, която не ходи на никакво училище. Ако щеш и тук във форума си личи кой кога е учил по правописните грешки и начина на изразяване - положението е катастрофално от всяка гледна точка на младите завършили, особено ако отидеш в другите части на форума. И учителките, които сега излизат от университетите са неграмотни, а това е недопустимо за един учител. Навремето началните учители са минавали отсяващ изпит още преди първи курс - дали са грамотни, дали имат говорни и други проблеми. Сега да не ти описвам на какво се натъквам и пълният и кратък член и уъкането са най-малките проблеми.

# 408
Фактите, Татко Мецане...
1. "И тогава само МГ и ЕГ са били качествени." - Не само. Имаше например елитни техникуми - Електроника, Строителен, Радио и телевизия ... със зверски висок входящ бал от СОБСТВЕНИ изпити, а не смачкани НВО-та.
2. "Останалите училища не струваха" - нищо подобно. Имаше класирани на национални олимпиади от квартални училища например. Да не говорим за разликата в правописа между тогавашни и сегашни абитуриенти...
3. "Не се учеха чужди езици." - Учеха се. Само че други. Единия ми чужд език е от ученически години. От техникум. Все още езика е на много добро ниво (с ръждясала говорима компонента по обясними причини).
Прочее, в кое ДУ ще научиш английски без частни уроци на ниво сега (освен АЕГ)?
4. "Не мисля, че в момента нивото на математическите и езиковите гимназии е по-ниско, отколкото е било по наше време" - Айде де? НПМГ е сравнима с тогавашната? НГДЕК е сравним? АЕГ? СМГ? Френската? Нанайци...

# 409
Били са сносни училищата в окръжен град другия път. Сносни бяха МГ и ЕГ само. По мое време в 11 клас имаше т.нар. УПК, уж професия да придобиеш, и помня какво ми разказваха съучениците от нашата МГ, които избраха да отидат в УПК в други училища. Един съученик ми разказа как по математика още през първия час, първия срок, другите даже прав ъгъл не знаели какво е, той излязал и решил една задача, в която просто трябвало да се приложи косинусовата теорема и тя излизала на три реда. И учителят по математика му казал - през първия час на първия срок! - казал му: "слушай какво, пиша ти 6 за годината и повече въобще не ми влизай в часовете, нямаш работа тук". Мислехме, че е виц, ама истина си беше. Доп. специално за Ежко - и точно в техникум се е случило това.
Да не би да смяташ, че сега поколението на 40-50 годишните е по-грамотно от това на тийновете? Форумът тук е изключение. И сред хората на нашата възраст процентът слабо образовани, незнаещи, неграмотни и невежи и точно същият, какъвто е и при 18-годишните. С тази разлика, че тези от сегашните 18-годишни, които са най-добрите, са много по-добри от нас навремето. Сегашният елит тийнейджъри обсъждат американската литература в оригинал, играят си с компютрите както Марадона с топката и ги приемат да следват в елитни университети по цял свят, печелят математически състезания и пишат есета, на които и най-добрите форумци могат да завидят като богатство на изразните средства. Не мисля, че ние навремето сме можели повече, точно обратното смятам, че не сме и сънували да можем това, което могат сегашните отличници.

Eжко, знаел си руски, чудо голямо, като се има предвид, че го учехме от 3-ти клас и че е славянски език с изключително близка лексика. Аз ще си изям шапката, ако твоите знания и умения като ученик са можели дори и на 1/3 да се сравняват с тези на сина ти, който учи в АК. Тогавашните ти знания, не сегашните.

Последна редакция: вт, 08 май 2018, 20:37 от Татко Мецан

# 410
  • София
В УПК не сме учили нито един общообразователен предмет, може би само български, но дори за него не съм сигурна, защото щях да си спомням поне, че учителят е бил различен. Учехме само специални предмети, ходехме на практика в завода и накрая имахме и държавен изпит и изпит за разряд. Да, виц ти е разказал.

да, поколението на 40-50-годишните е по-грамотно и от 30, и от 20-годишните.
Колкото до руския - като с всички езици е - който иска да учи си учи. това, че руският е славянски език нищо не означава.

# 411
Мисля че сериозно излязохме от темата. Дали не може да преместим дискусията в нова такава, за да не мажем тук?

# 412
  • София
няма нужда да я пренасяме, просто да се придържаме към фактите.  А те са в полза на времето на соца... за съжаление. В момента нещата на някои места вървят и се компенсират заради достъпа до новите технологии и добрите училища, които съществуват напук на системата. Иначе си е жива загинала цялата работа.

# 413
В УПК имаше математика и български, освен специалните предмети и практиката, която беше чак в края на втория срок. И не ми е разказал виц, ами е истина. И поколението на 50-годишните не е по-грамотно от това на 20 годишните. Откакто свят светува, възрастните винаги са говорили колко били зле младите. Това е то вица.
И в полза на соца няма никакви факти в нито една област. И няма какво да пренасяме, защото аз не мисля да дискутирам повече по въпроса, каквото имах да го кажа, го казах - не е целта на живота ми да направя 50000+ поста във форума.

# 414
  • София
Ти в кое УПК си учил математика и български?  Ако щеш, дори сборникът по математика беше до десети клас, от какъв сборник сме си писали домашните в единайсти? Сборниците по алгебра и геометрия са до десети клас и в момента са в при мен, запазила съм ги - единият е зелен, а другият е син. А за българския цяла година по-скоро се ходеше (аз не ходих, избягах след втория урок) на уроци за кандидатстване и за матурата.

# 415
  • София
Кога е било това отсяване на студентите по педагогика в първи курс? Имам предвид през кои години?
Защото когато аз бях дете на 6-7-8 години няколко месеца, докато си уредят общежитието,  у нас живяха далечни роднини - девойки, които учеха Педагогика. Много семпли момичета бяха и бяха влезли с 3-ки. Не е като да са са избивали и тогава за педагогика хората.

Подкрепям мнението на Мецан и изобщо не мисля, че образованието по наше време е било добро. Неграмотност и незнание се ширеха навсякъде извън няколкото природоматематически и езикови гимназии. Аз поне нямам спомен баловете за прием в техникумите да са били космически.

# 416
  • София
По време на соца. Колкото до влизането с тройки, по време на соца тройките на кандидат-студентски изпит бяха добре, защото не бяха двойки. Тогава и педагогика не се влизаше лесно.

# 417
  • София
И аз за соц. времената говоря - късните 80

# 418
  • София
На теб тогава са ти се видяли семпли. А сега какво чудо е!

# 419
Неграмотност и незнание се ширеха навсякъде извън няколкото природоматематически и езикови гимназии. Аз поне нямам спомен баловете за прием в техникумите да са били космически.
Давам пример с това, което знам:
- Техникум по електроника или Строителен техникум; 1986 година (и околните). Влизаше се с пълно 6 диплома (което се изкарваше бая по-трудно от сега) и минимум 5,50 на изпита по математика (за всеки техникум различен и тотално несравним със сегашното недоразумение НВО).

Eжко, знаел си руски, чудо голямо, като се има предвид, че го учехме от 3-ти клас и че е славянски език с изключително близка лексика. Аз ще си изям шапката, ако твоите знания и умения като ученик са можели дори и на 1/3 да се сравняват с тези на сина ти, който учи в АК. Тогавашните ти знания, не сегашните.
Руския, Мецане, със всичките му падежи и словесно богатство не се учи лесно на ниво. И почвай да ядеш шапката:
Моето средно образование срещу това на големия син:
- Несравнимо ниво по математика в полза на техникума
- Перфектен руски и сносен английски срещу перфектен английски и сносен немски
- Фортран, Паскал, Бейсик и асемблер срещу джава-скрипт...
- Несравнимо ниво по литература в полза на моя техникум и сравнимо по български (само защото не е в ДУ)
- Сравними физика, химия и биология (само защото е в АК - иначе не ми се мисли)
- Несравнимо ниво по география и история в полза на техникума
- Несравнимо ниво по физическо възпитание (катерене по въже, ходене на ръце, упражнения на успоредка и кон)
- Несравнимо ниво по философия, реторика и етика в полза на АК (но ако беше в ДУ не ми се мисли)
- Геодезия, фотограметрия и картография - квалификация техник (срещу нищо)
- 4-ти разряд водопроводчик (отново нищо насреща)
- Учеха ни по трудово да си зашием копче, съдран шев на панталона, да сготвим пиле с ориз, да сменим контакт и електрически ключ без да се самоубием, да поставим дръжка на лопата или мотика, да посадим дръвче, да сменим гума на кола. В техникума изкарах и книжка категория А (някои изкарваха и С и Е).  При сина се наложи да му преподаваме тези уроци вкъщи.
- Имахме (макар и мизерно) НВО (начално военно обучение по наше време).

Ще добавя, че сина учи в платено частно училище, смятано ако не за най-доброто, то някъде там. Аз учех в техникум. Добър, но далеч от престижа на НПМГ, НГДЕК, Английската и Френската гимназии (считани за най-добрите по мое време).
Извод: В момента се налага да плащаме и да се напъваме допълнително, за да постигнем ниво, сравнимо с това на добър техникум от времето на соца.

Последна редакция: вт, 08 май 2018, 21:53 от Ezhko

Общи условия

Активация на акаунт