Сватба 2018 - VII-ма част

• 56 411
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Идеята за благотворителност и на мен ми е на сърце, но само едната ми шаферка прояви ентусиазъм. Друга приятелка направо ми заяви, че ще ми подари цветя и това е. Няма да го пиша в поканата, но може да спомена на някои хора с подобно на моето мислене.

# 211
  • Хайделберг, Германия
Аз роклята не мисля да я продавам, но ми се иска вместо цветя гостите да дадат пари, които да дадем за благотворителност. Някоя от вас мисли ли да го направи и как да се упомене, така че да стане ясно, че е само по желание, а не хората да се чувстват длъжни.

Принципно това е малко чувствителна тема тук. Grinning И е много спорна, вече сме го коментирали ако не се лъжа... та може да разгледаш в някоя от по-старите части на темата, към които има линк на първа страница.
Аз лично считам за не лоша идея, но така и не измислих начин, който да не е много задължаващ, с който да съобщя... и се отказах от идеята.

Някой беше изказал мнение, че ако някой има да ми подари цвете ще го направи така или иначе. Понеже идеята ми беше такава... вместо да ми се купуват цветя, паричките да се дарят, но не искам в никакъв случай да се чувстват неудобно гостите ми, затова се отказах. Нека подарят каквото сметнат за добре... ако ще им донесе радост да ми поднесат букети... нека. Simple Smile

Аз също съм пропуснала тази част от дискусията. И ние не искаме да се дават безумни пари за букети, затова оформихме мъничък текст в края на поканата, който гласи:

"Сърдечно бихме искали да Ви помолим, вместо цветя да донесете ваша любима книга...
....защото в книгите цветята никога не увяхват!"

Още не сме ги пуснали за печат, но това ни е идеята за сега, пък ако някой донесе книжка ще му се зарадвам, ако пък не, ще се замеряме с увяхнали китки седмица по-късно...хихихи

# 212
Понеже май аз съм най-големият опонент на тази идея, момичета, можете да ми хвърлите око на предните мнения, за да видите аргументи против. Не твърдя, че съм 100% права, но ако искате да видите другата гледна точка. Simple Smile

Виж, книга вместо цвете бих дала с радост.

# 213
Ние бяхме помолили гостите ако имат желание вместо цветя да ни дарят учебни пособия или сладки, които след това дарихме на един дом за деца в училищна възраст.
При нас гостите реагираха много положително на идеята, някои дори се бяха вдъхновили доста и донесоха много интересни неща.
Всеки сам си познава гостите и според мен може да предположи донякъде каква ще е реакцията на подобна идея.

# 214
  • Хайделберг, Германия
Да, наистина всеки си познава хората. На една сватба се предполага ,че няма да има случайни такива и може да се предположи как ще се реагира. Simple Smile)))
Аз приключвам темата за да не подбуждаме нещо което вече е подминато.

Искам да ви се оплача....тази седмица при нас е католическия Великден и най-накрая ще се приберм само за 4 дни в БГ. Програмата е пълна с дегустации на сладкарници и ресторанта....ОБАЧЕ! се оказа ,че така популярната "гола торта" е много специфична за изработка. 100-те грама, отказаха половината вкусове, които бяхме заявили и се оказа, че можело по-голяма торта да се направи от само ограничен(три вкуса) предимно шоколадови варианти. Малко се разочаровах от ограничения избор и това ,че предлагат да ни направят фалшива торта със само един ред за замазване на очите и спазване на ритуала....

Как е при вас момичета, тези които са решили да са с този вид торта, срещнахте ли трудности при избирането на вкус и въобще имали ли сте драма с това?

# 215
  • Варна

Искам да ви се оплача....тази седмица при нас е католическия Великден и най-накрая ще се приберм само за 4 дни в БГ. Програмата е пълна с дегустации на сладкарници и ресторанта....ОБАЧЕ! се оказа ,че така популярната "гола торта" е много специфична за изработка. 100-те грама, отказаха половината вкусове, които бяхме заявили и се оказа, че можело по-голяма торта да се направи от само ограничен(три вкуса) предимно шоколадови варианти. Малко се разочаровах от ограничения избор и това ,че предлагат да ни направят фалшива торта със само един ред за замазване на очите и спазване на ритуала....

Как е при вас момичета, тези които са решили да са с този вид торта, срещнахте ли трудности при избирането на вкус и въобще имали ли сте драма с това?
Не съм срещнала никакъв проблем, защото сладкарницата, където ще ми правят тортата работят само голи торти. Имат 10 вида и ти си избираш от тях. Правят  тортата за максимум 70 човека, на 3 етажа, а за останалите гости още една торта без украса.
Какви вкусове толкова искахте, че не могат да ви ги направят.

# 216
  • Хайделберг, Германия

Не съм срещнала никакъв проблем, защото сладкарницата, където ще ми правят тортата работят само голи торти. Имат 10 вида и ти си избираш от тях. Правят  тортата за максимум 70 човека, на 3 етажа, а за останалите гости още една торта без украса.
Какви вкусове толкова искахте, че не могат да ви ги направят.

Нищо по-специално от това което те предлагат. Казаха да изберем 3 вкуса от обявените в сайта и така и направихме. Маскарпоне с плодове, Страчатела с шоколад и още една Шоколадова. Според една позната може би не могат да гарантират, че ако е по-тежка тортата няма да потънат блатовете и затова отказват тези леки кремове. Утре ще звънна в другите две сладкарниви да попитам дали всичко е наред, защото доста се притесних.
Дали е удобно да попитам къде ще ти изработват тортата, ако разбира се е в София?

# 217
И аз не приветсвам идеята да не се носят цветя и да се събират пари за благотварителност, но децата пък точно това са измислили и дора са го написили в поканата. Какво да ги правиш?!! Откъде се пръкна тази мода не знам. Така и хората се задължават  и ангажират допълнително. Ако ми бяха споделили може би щях да ги разубедя, но вече е късно.

# 218
Книги вместо цветя е страхотна идея, но пари за благотворителност вместо цветя не ми допада. Който иска, да дари по всяко време, защо лично събитие трябва да се превръща в дарителска кампания? Макар че пък от друга страна в крайна сметка се помага. Дискусионен е въпросът, кой както намери за добре и както му идва от 💓, така да действа. Simple Smile

# 219
Ние с мъжО бяхме тази вечер на представянето на книгата на една позната, майка на наш приятел. И като видяхме колко цветя имаше, лошо ми стана и им казах на приятелите там: "Моля, не ни носете цветя!". Grinning После да се чудим как да ги извозваме и да ги изхвърлим след 3 дни - о, не! Обичам цветя, и то много, но ми стига, че тези от декорацията ще свършат в кофата.

# 220
  • Хайделберг, Германия
Абсолютно подкрепям мненията против благотворителна кауза. Наистина едно дарение е много лично и понякога е  подбудено от лични събития и несполуки, не е редно да се изисква такова нещо дори от роднините.
В нашия случай идеята дойде от там, че живеем от известно време в Германия. Повечето ни гости не сме ги виждали с години, а вероятно и в бъдеще няма да виждаме често. Поради тази причина няма да получим и много лични подаръци, защото хората си дават сметка ,че няма как да ги транспортираме, затова по една книжка от повечето ще е много мил спомен в годините напред.

# 221
И аз съм против това с благотворителната кауза. Дарявала съм пари и други неща и не смятам да спирам, поне доколкото мога, но не одобрявам това задължаване. Хората са свикнали да подаряват цветя и особено по-възрастните роднини няма да са ок с тази концепция. Освен това и на мен ми е жал за цветята и не виждам смисъл. Аз и за рождените дни така процедирам - винаги нося саксия и искам да ми подаряват саксии. Но при сватбата няма да правя така, че няма да си помъкна 100 саксии за чужбина. Нашата покана ще е многокомпонентна и на 3тата страница ще има уточнения за мястото и т.н. Там смятам да напиша, нещо от типа, че на булката и е жал за откъснатите цветя и ако са предвидили парички за това - да купят нещо на децата си с тях. Не искам да задължавам никого да ни носи пари за дарения и т.н. Миналата година бяхме на такава сватба и беше супер задължаващо - пишеше да носим само пари едва ли не - за подарък пари и вместо букети - пари. Имаше 2 кутии и се гледаше кой къде слага. И много се издразних тази година една позната ми пусна една благотворителна дейност с някакъв фотограф(бях ви го постнала тук ако някой се интересува) и миналогодишната булка отдолу изкоментира, че едва ли не на тяхната сватба нищо кой знае какво не се събрало за тяхната благотворителност. Според мен е много тъпо да се задължават така хората да правят нещо. Ако искат букет да ти вземат - ще ти вземат.

# 222
Дразни ме идеята с двете кутии - едната за лични облаги и една за благотворителност от гостите... И какво значи това недоволство - "събраха се малко пари за благотворителност"? Като са малко според младоженците, ще извадят от кутията за подаръци и готово!

# 223
И ние мислехме това с благотворителността,но стигнахме до извода,че наистина на сватба е малко неудобно(поне от наша гледна точка)както споменаха някои от вас да задължаваш гостите,а и не ми стои някак си и решихме,както казвате ,че след сватбата може да направим дарение.Колкото до цветята си мислех,че който иска да носи букет по-добре да е само стрък ,после ги слагаме в стъклена/и ваза/и и добавка към украсата....За сега така ми се струва най-разумно.

# 224
  • София
Само че как ви се струва на вас и как на гостите са различни неща. Не го казвам с лоши чувства, просто  факт. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт