
Благодаря, че ви има


Това за което аз се сещам и мога да добавя е


Ако зрелият боб е от различни реколти и при варене едни зърна вече се преваряват, други още тропат - от вечерта бобът се накисва във вода с чаена лъжичка сол. На сутрина, или когато ще се готви хубаво се измива и може вече да се готви - варенето става равномерно;
Ако не искаме лещата да се развари, варенето и става, като я сложим в студена вода/бульон и тогава я слагаме на котлона да я готвим;
За да стане баницата от готови кори сочна, пухкава и вкусна в сместа от яйца и сирене прибавяме почти една кофичка кисело мляко+чаена лъжичка сода и 2-3 с.л. брашно, а при навиването или налагането не притискаме и не навиваме стегнато корите (рохко), така баницата няма да е глетава ...;
За да се свари по-бързо дивечовото месо, както и това от патица, пуйка, телешко - по-сухите меса, във водата в която ще върим прибавяме и 1 к.ч. ракия (ако количеството е по-голямо може и 2 к.ч.), така месото хем се сварява по-бързо, хем е по-сочно;
За да стане по-сочна картофената салата и за да не (изсъхват картофите), при овкусяването добавяме и 2-3 с. л. вряла вода - така дори на другия ден картофите са сочни;
За да не залепва рибата при печене на скара, задължително първо се поставя за печене от към страната с кожата, а за да станат по-сочни всякакви месца на скара, при печенето непрекъснато се обръщат ту от едната ту от другата страна, без да се чака да се изпече първо от едната и после от другата;
За да се разпука хубаво кекса, от горе му, когато вече е изсипано тестото във формата, в средната окръжност се поставят тънки лентичики масълце или пък тънка струйка олио;
Когато готвим много зеленчуци картофи и домати, доматите задължително слагаме на края, когато картофът вече е готов, защото киселината, която съдържат пресича картофите и те стават сухи, сипкави, песъчливи;
За да измием по-лесно замърсените гъби ги накисваме в дълбок съд с вода и слагаме 1-3 с.л. брашно, разбъркваме ги хубаво, оставяме за няколко минутки и след това изплакваме, а гъбките са чисти, та чисти;
За сега се сещам това, ако ми хрумне още нещо ще добавя
