Карантина от варицела и РЗИ

• 8 606
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
  • в кукувиче гнездо
Ти може да искаш много неща, но такъв е законът. Виж в закона за предучилищното и училищното образование. Дете, което е отсъствало по време на обявяване на карантината не се приема в групата докато трае карантината. Това е положението. Не зависи от твоето желание. На теб обаче в този случай ти се полага болничен. Трябва да го издаде джипито на детето. А ако толкова държиш да изкарате варицела играйте с децата от групата извън градината.
А ваксина за варицела има.

Аз не държа толкова, (както вие се изразихте). Той вече беше контактен, но не се зарази през първата карантина. Тогава пак беше преместен в друга група. Сега трае втори тур, когато  се случи неконтактен. Отново го местят в друга група. Не мога да им разбера критериите. В същото време се оказа, че в другата група имало скарлатина. Но за щастие избегнахме скарлатината, понеже не можах да го оставя сутринта от настъпилата драма. Просто искам да ходи в неговата и ако се зарази - да я изкара просто. Не знам какъв е проблема.
Проблемът е, че има правила и те се спазват. И тези правила са + за дедето, а не минус. Пак питам - каква е гаранцията за леко изкарване на болестта? Има деца, които я карат изключително тежко? Не е ли по-лесно и безопасно да му сложите ваксина?

# 16
  • Пловдив
Кукумицинка,имаш ли достъп до Правилника на градината?Има вероятност там да е описано.Срещнах го в Правилниците на други градини

lechugitka ,ваксините са медицински препарати.Като всеки такъв препарат те имат странични реакция,които варират от леки реакции до трайни увреждания.Описано са подробно в листовките на всяка ваксина.Можеш да се запознаеш.И тук вече всеки родител решава за децата си.Аз лично предпочитам баба Шарка и реален,естествен имунитет срещу болестта.Кукумицинка явно също

# 17
Благодаря ти много! Simple Smile Просто в края на периода на карантината ще звънна в РЗИ, ако пак удължат и явно с директора трябва да говоря.

Ще разровя за правилника, но градината няма сайт и май е малко вероятно да го има някъде качен.

# 18
Въпросът как се процедира по време на карантина, би следвало да е описан в Правилника за вътрешния ред на конкретната градина. Първо виж там.

# 19

Проблемът е, че има правила и те се спазват. И тези правила са + за дедето, а не минус. Пак питам - каква е гаранцията за леко изкарване на болестта? Има деца, които я карат изключително тежко? Не е ли по-лесно и безопасно да му сложите ваксина?

Не съм сигурна дали тази ваксина ще ми гарантира, че няма да го местят другаде отново. Иначе бих се заинтересувала.

# 20
Въпросът е, че е било преди и сега е възможно да са променили правилата. Аз за това искам да се подготвя документално.

Няма нужда да се подготвяш "документално". Отиваш при директорката и питаш на какво основание ти забранява достъп до градината - да се аргументира със съответен нормативен акт, член и алинея, или разпоредба на РЗИ.

Също можеш да вдигнеш телефона и да попиташ във вашето РЗИ как стои въпроса - не е сложно, веднага ще ти отговорят.

Трети вариант - казваш, че детето ти е контактно с болен от варицела и я пускаш в нейната си група.

Четвърто - прехвърлих Наредба №21/2005г за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести, Закона за здравето, ЗПУО - не намирам разпоредба, която да урежда точно този въпрос.
Единствено в наредбата за мед.експертиза намирам това:

Чл. 39. (1) Болничен лист за гледане на деца от семейството се издава еднолично от лекуващия лекар и в следните случаи:

1. за гледане на дете, посещаващо детско заведение, контактно със заразноболен, задължително карантинирано в дома - до изтичане на карантинния период;

2. за гледане на здрави деца, посещаващи детски заведения, върнати оттам поради наложена карантина на тези заведения или на отделни групи - за срока на карантинния период; болничен лист в случая се издава въз основа на служебна бележка от директора на детското заведение за наличността и срока на карантината и за невъзможността детето да бъде прехвърлено в друга група, където няма карантина[/u];
служебната бележка се прилага в амбулаторната карта на лицето, което получава отпуска, на което се издава болничен лист за гледане.

(2) Не се издава болничен лист за гледане на здрави деца, оставени под карантина, които не посещават детски заведения.
[/i]

...което ме навява на мисълта, че все някъде е уредена тази забрана за смесването на здрави и болни/контактни деца на едно място... Thinking

# 21
teta75, много благодаря за изчерпателния отговор!

# 22
Сетих се и друго - детето на авторката не е посещавало градината над месец. При всички положения за да се върне в ДГ, ще му трябва т.нар.контактна бележка - в нея именно ЛЛ отбелязва дали детето е имало контакт със заразно болен . Тези бележки се пишат проформа, но все пак, ако в нея ЛЛ отбележи, че детето е контактно с болен от варицела - дали няма да свърши работа? Така няма да има пречка детето да бъде прието в групата с карантина, тоест-в неговата си група. Thinking Но трябва да се внимава - ако карантината в групата е изтекла, няма да приемат детето поради това, че е контактно според бележката....

Също, ако от градината дават отпор, може да поискаш да прочетеш Правилника им - вероятно там е уреден този въпрос. Или ако е качен онлайн - направо го прегледай.

# 23
  • Варна
Нали в темата за градините обсъждахме този вариант, но някой писа, че дете, контактно извън градината не трябва да се допуска изобщо в градината, дори в група с варицела.

# 24
Да, дете, неболедувало и контактно извън градината/тоест направило е контакт извън градината/, се поставя  и то под карантина вкъщи за 21 дена и не се допуска в градината за този период - това срещнах някъде.

Но в един правилник на ДГ пък е записано, че се връща от градина, ОСВЕН ако в групата има карантина от варицела също.

А иначе самата дефиниция и същност на КАРАНТИНАТА забранява контакт на здрави, непреболедували деца, с болни и контактни такива. Това по повод забраната за смесването си разсъждавам - че тя забраната е самата карантина, по дефолт така да се каже.

# 25
  • Варна
Явно това нещо наистина не е регламентирано на национално ниво, а се решава на някакво местно...

# 26
teta75, и аз си мисля за това с бележката, но точно ще изтече карантината и пак ще го преместят. А и не ми се шмекерува така или иначе. Той не е бил цял месец в къщи, ами ходи до 2ри вкл. И следващата седмица беше болен няколко дена и явно е уцелил точно тогава да не е ходи, когато е изникнало болно детенце в групата.

Иначе за 2 месеца е ходил седмица и половина по средата между карантините. това имах предвид, че толкова дълго го прехвърлят в сборни (един път, защото е бил контактен, втори път, защото е бил неконтактен). 

# 27
Явно това нещо наистина не е регламентирано на национално ниво, а се решава на някакво местно...

Абе има го вероятно в някои указания на МЗ към РЗИ-тата, но не ми се рови да го търся. Отделно на РЗИ не му се занимава да си върши работата и да осъществява контрол над заразните болести, съответно и те да издават указания...

Ето в сайта на РЗИ Стара Загора ми излезе следната дипляна ли е, указание ли, в което е вписано следното: https://www.rzi-starazagora.org/images/profilaktika/Varicela.pdf
неболедувалите контактни, посещаващи ДЗ, но с контакт извън него, се карантинират за 21
дни, ако в ДЗ няма Варицела

-значи ако има варицела в групата/градина - детето си посещава.

Но пак казвам . Логиката е следната - карантина означава изолиране на болни и контактни, от здрави неболедували! Щом има карантина в групата - здраво дете не следва да се приема. Аз съм съгласна с това, както и не бих си пуснала здравото дете зорлем да боледува, но не за това е питането.

# 28
Сега попитах и педиатърката за ваксина. Имало в Гърция, но в България не присъства в имунизационния календар и съответно не се прави.

# 29
  • Sofia
Да, няма я в България. Познати наскоро си я донесоха от Германия. Почти в цяла Европа я има.

Общи условия

Активация на акаунт