Рим - 19 тема

• 92 505
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте!
Нашето приключение в Рим, завърши Sad
Пускам разказ Simple Smile
Скрит текст:
Из целия град се движехме пеша, нощните разходки са супер приятни! Simple Smile Рим никога не спи, дори след полунощ има хора и движение по улиците.
Ние разделяхме дните до обяд и след 17ч., защото в средата на деня жегите бяха големи. Задължително си носете крем със защитен фактор и пантенол за след изгаряне. Краката ни боляха ужасно, но не спирахме да вървим Simple Smile
От храната най-силно впечатление ни направиха пиците и сладоледа. Нищо общо с нашите.
Пътуването ни започна не точно по план, защото се оказа, че съм си забравила телефона! Така че, при последна проверка на багажа, задължително проверявайте за телефони, зарядни, пари бордни карти и лични документи! Карта на града дават безплатно от местата за настаняване.Избрах хотел, който е много близо до Термини и на пешеходно разстояние от центъра. Както казах разходките ни всеки ден бяха до доста късно и проблем не сме имали. Хотела се намира на ул. Виа Национале - Маями. Всеки ден сменят кърпи и чаршафи и почистват стаята.Отношението на персонала е отлично. Нямахме включена закуска, защото искахме да опитаме различни неща. Интересното е, че каквото и да хапвате, не се сещате за храна часове наред! Посетихме Карло Мента. Цените са наистина добри - две порции спагети, 1л бяло вино и 2 кафета - 24 евро. От храната обаче не бях много впечатлена. Пиците навсякъде са големи и си поръчвахме 1 пица за двамата + 2 коли за 12-13 евро. Точно срещу хотела ни, на ъгъла, има една пицария, от която сме много доволни - The Flann O'Brien.
Сладоледите! До Треви в една Gelateria, си взех най-вкусния сладолед, който някога съм опитвала! Отидохме там, точно на Рождения ми ден Simple Smile Когато се върнахме отново същия ден, но вечерта, момчето ни позна и ни даде огромен сладолед Simple Smile)) Във фуния за 3 топки, той ни сложи 4! Внимавайте в кварталните пицарии, които ви режат от пиците. Ако не можете да кажете точен грамаж, режат доста големи парчета Simple Smile) Първия ден за 2 парчета пица и една кола - 14 евро Simple Smile Стига толкова за храната.
Минахме през почти всички забележителности, през малките и тесни улички, видяхме доста сгушени пицарии и джелатерии, с малки блестящи лампички, с маси директно на улицата Simple Smile Много се кефех на италианките - с токчета на мотори и скутерчета Simple Smile Движението в града е по-зле от където и да е у нас. Коли, мотори, скучтери и автобуси спират на светофарите, кой където го е сварил. Не в редици като при нас. Буквално от 3 платна, правят 4! Всеки минава от всякъде, всеки пуши навсякъде, пълна свободИя. Само в хотелите и вътре в самите заведения не се пуши. Ако седнете отвън, няма проблеми (това за пушачите.).
Пиаците - Венеция, Навона, Пополо, Испания - силно препоръчвам! Пополо е доста отдалечен и дори съвсем случайно го открихме. Голямо търсене падна за Навона и Пантеона..Въпреки, че са много близо един до друг, ако нямате карта, няма да успеете.
Задължително посетете някой от мостовете на Тибър, вечер! Гледката си струва.
Гледка на Рим от високо и то безплатно - ако отидете на площад Венеция и изкачите стълбите. Друг вариант и също добър и free - площад Пополо, изкачвате всички стълби до горе и се минава покрай Вила Медичи. Открива се страхотна гледка на целия град.
Не стигнахме само до Ватикана. Причината - решихме този път да го пропуснем и да се съсредоточим изцяло върху изучаване на града. Бях планирала разходка до Вила Д'есте, но заради жегите, не стигнахме и до там.
Последния ни ден, бях оставила за море! До Лидо ди Остия, се стига за по 1,5 евро на човек! Ние взехме метрото до станция Piramide и като излезете, точно до метрото са влаковете за морето. Пътува се с билета от метрото.
Общо взето - видяхме лудницата на Рим, всяка уличка криеща своя чар и спокойствието на Лидо ди Остия. Сезона не беше започнал и нямаше много хора, мястото беше спокойно. Хотела ни беше на първа линия, с тераса, маса и столчета и 2 шезлонга. Имаше включена много добра закуска.  В заведенията като си поръчате нещо за пиене, сервират към тях и комплименти Simple Smile Купичка с маслини, фъстъци, мини сандвичи, чипс...След закуската в хотела обаче ни дойде много това хапване Simple Smile)
Не успяхме да намерим друг транспорт до летището от там освен такси. Но пък то ни взе от хотела (след резервация на рецепция) и ни остави директно на терминал 3. Струваше ни 30 евро.
Да си знаете, че на летището в Рим е лудница. То е като голям мол! Оставете си повече време за ориентация.

При нас всичко мина добре, останахме доволни и с много добри спомени от Рим! Вече ми се иска отново да стягам куфарите за Италия Simple Smile

# 436
И аз се притеснявам понеже сме с дете и ние за първи път. Също така сме платили и хотели и трансфери.

# 437
Раян еър анулира полета ми днес. Отказах се, и ще си търся правата.
Благодаря ви все пак.
Кога и как разбра, че полетът е анулиран? Много неприятно!
В сайта на Раян има форма, чрез която да предявиш претенцията си. Доколкото знам 400 евро се изплащат за анулиран полет до 2000 км., какъвто е твоя.

След 3ч. държане на самолета и след това и на самото летище и на информация там където чакахме казаха, че е анулиран, да си търсим багажа и да си питаме къде какво що. Иначе на сайта на Раян ми пише, че ще има обезщетение за тоя полет, но дали? Но аз съм резервирала чрез myfly полет, но те малко не ми дават инфо дали има някакъв отговор за обезщетение за първото. И ме зарязаха сама да си анулирам вторият полет, дадоха ми мейла и номера на резервацията, и оправяй се!  И че щели да пишат, ако имат превод на обезщетение от страна на раян по тяхна сметка въпреки, че твърдят, че ще е на моята. Ама дали?! Но въпреки това писах на aeroisk в нета имат сайт. Юристи са. И каквото дойде. Просто не ми се занимава лично, достатъчно се изнервих на самото летище без никакво инфо. Имаше италианци и испанци на борда и бяха нон стоп информирани на английски, на бг територия, а на бг само 1-2 пъти и толкова. Българите сме длъжни да знаем всички италиански и английски явно! Кво да ви кажа. Предвид, че ми предстоеше първи полет и провалена почивка съм яко ядосана. В крайна сметка се надявам, че всичко ще бъде успешно. Иначе тряя да пия една студена вода.  Определено няма да оставя нещата така.
Ще получиш обезщетението, но жалко за провалената почивка.

# 438
  • София
И аз се притеснявам понеже сме с дете и ние за първи път. Също така сме платили и хотели и трансфери.

Не се панирай. Това, че на мен са отменили не значи, че и ти ще имаш проблем. Пожелавам ти да нямаш никакви проблеми.

bibim
Не ме е яд толкова за парите, колкото това, че ми провалиха почивката. И именно затова съм толкова ядосана.

# 439
  • Вестерос
Затова винаги купувам билети от сайта на превозвача, а не от другаде, както и при резервация искам плащане на място за спането.

Жалко наистина. Не е било писано сега да идеш. Flowers Hibiscus

# 440
  • София
Да, някой друг път ще е Simple Smile

# 441
Моя приятелка ползва услугите на Клеймкомпас за получаване на обезщетение за анулиран полет и остана много доволна.

Благодаря ви все пак.

# 442
Затова винаги купувам билети от сайта на превозвача, а не от другаде, както и при резервация искам плащане на място за спането.

И какво ако купиш от посредник (друг сайт)? Нали пак си купил за дадената авиокомпания, при провален полет правата ти са по европейското право и няма общо дали директно си купил от авиокомпанията или от сайт-посредник.

# 443
  • София
Моя приятелка ползва услугите на Клеймкомпас за получаване на обезщетение за анулиран полет и остана много доволна.

Благодаря ви все пак.

Обърнах се към Аероиск . Много са любезни, ще видим развитието. Благодаря все пак за насочването Simple Smile

# 444
  • София
Здравейте, мъжът ми иска през август да отидем за 4 нощувки в Рим. Това ще ни е второ пътуване до там и идеята е да го караме по-лежерно , по-църкви, улички и заведения и вечерни обиколки на града. Но мен много ме притеснява, че август е най-горещия месец и въпреки всичко заради жегата да си развалим преживяването. Споделете според вас много лоша  идея ли е август в Рим?

Родителите ми бяха на екскурзия в Рим през август и общо взето разказаха, че без чадър в едната ръка и сладолед в другата не се издържало на слънце. Най-приятно било под сенките в парка Боргезе и разбира се в по-късните следобени и вечерни часове...Ако не сте се юрнали по разни забележителности според мен и през август в Рим може да си изкарате приятно.
В общи линии, да. Няма да се юрваме по забележителностите, но все пак обмисляме дневни разходка.
На мен много ми се ходи до Тиволи и Остия Антика, но не знам колко е подходящ сезона.

# 445
  • Вестерос

И какво ако купиш от посредник (друг сайт)? Нали пак си купил за дадената авиокомпания, при провален полет правата ти са по европейското право и няма общо дали директно си купил от авиокомпанията или от сайт-посредник.
Много добре знам за правата ми.. Има причина да го кажа това, дълго е за обяснение. Всеки си преценява.

# 446
  • София
Планирам посещение през есента със семейството си в Рим. Бих искала да попитам някои неща и предварително благодаря на отзовалите се.
1. Мога ли да разчитам на нощните автобуси? Спазват ли разписанията си? Има ли вероятност да не се появят в уречения час? Същия въпрос и за шатълите. Въпросът ми е свързан с това, че обратния полет е рано сутринта.
2. За да купя предварително онлайн билети за шатъли, Ватикана, Колизеум и каквото се сетите нужна ли ми е кредитна карта или и дебитната ще ми свърши работа?
3. Тази история с отлагането на полет от страна на Райънеър е много неприятна. Често ли им се случва?

# 447
Здравейте! Simple Smile
От нкл седмици чета темите за Рим и Милано, много полезни информации си намерих.. благодаря за което! Simple Smile Ще пътувам с дъщеря ми от Варна до Милано за два дни и после с влак до Рим за 4 дни в края на юни месец.
Направили сме резервации за нощувките вече.. НО чак тези дни попаднах на информация за Рим за 29.06. - Петровден! - официален празник за Рим и неработен доколкото разбирам ? А ние ще сме там точно тогава .. от 28.06. до 01.07. вкл.. на 2.07. летим обратно.
Та въпросът ми е .. има ли представа някой за тези празнични дни в Рим, дали наистина всичко е затворено тогава или само за самия ден ? В базиликите се отслужвали литургии на него ден и сигурно ще е абсурд да се влезе някъде.. Sad

Здравейте, и аз съм със същият казус. Защото не знам дали мога да купя билети , със сигурност за Ватикана видях ,че тогава няма продажба на билети и се чудя дали ще работи изобщо нещо или не... :/ Ако ли не този ден обмислям да посетим градините, фонтана Ди Треви и така... Ще се задоволим само с Колизеума на 30-ти...

Здравейте!
Доколкото успях да намеря инфо за 29.06. в базиликата във Ватикана ще се отслужва литургия от папата, както впрочем и във всички други базилики в Рим него ден. Та според мен ще има прекалено много хора и ще е абсурд да се влезе в която и да е базилика, а те си заслужават Wink за втори път ще ходя и съм посещавала някои от тях ( в Св.Петър и Санта Мария Маджоре задължително трябва да се влезе! Прекрасни са..не може да се опише с думи..) За останалите музеи, въпреки  че ще е неработен ден..пишеше някъде че ще са с вход свободен ?!? Аз реших все пак на този ден сутринта да разгледаме прекрасната галерия във вила Боргезе..закупуват се билети онлайн предварително обаче Wink и да се разходим до обяд в парк Боргезе..после разходка по площад дел Пополло или Испанските стълби и почивка Wink А за вечерта на 29.06. щяло да има заря в 21.30ч от покрива на Замъка на Ангелите Wink Смятам вечерната ни разходка да е в него район, за да погледаме и зарята..сигурно ще има и концерти по площадите..ще питаме за инфо като пристигнем там Wink
Базиликата Св.Петър ще я посетим на 28.06. още..веднага след като се настаним към 14ч в хотела, дано успеем ..и после пеша надвечер разходка и вечеря около Пантеона. Аз поне това съм планирала засега Wink

# 448
Момичета, зоологическата градина в Рим заслужава ли да и се обърне внимание? Ще бъдем с дете на 1г, което се впечетлява от животните и мисля, че може да му е интересно.

# 449
Момичета, зоологическата градина в Рим заслужава ли да и се обърне внимание? Ще бъдем с дете на 1г, което се впечетлява от животните и мисля, че може да му е интересно.
Спрямо Софийската е по-добре, но спрямо други в Европа - въобще не е впечатляваща и не мисля, че си струва вниманието и парите на фона на другите неща, които могат да се видят в Рим.
Иначе Боргезе паркът, където се намира, е приятно място за разходка и почивка, особено в горещи дни.

Общи условия

Активация на акаунт