Рим - 19 тема

• 92 435
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
Здравейте, ето че и на нас предстои вълнуващо приключение в Рим, а имам няколко въпроса. Пристигаме на 19.07 (четвъртък) и се потегляме обратно в неделя. Ще отседнем в: https://www.booking.com/hotel/it/casa-tua-a-porta-maggiore.bg.ht … 1&#map_closed
Първо искам да попитам по-запознатите момичета дали някой от автобусите от Фиумичино спира близо до Porta Maggiore или трябва да слезем на Термини и да вървим пеша дотам? Аз гледах, четох, не можах да разбера.
За следващите дни програмата е: пристигане в четвъртък и настаняване в апартамента до около 16-17 часа, след това разходка до фонтана ди Треви и други забележителности - площадите, Пантеонът, църкви... (каквото може и успеем да видим). После обаче се чудя дали петъкът да е за Ватикана, а съботата за "сърцето на Рим (Колизеум, Палатин ...) или  обратно? Искам да видим колкото може повече забележителности, но трябва да си разпределим правилно времето. Благодаря предварително за отговорите!

# 601
Нямаш много време за мислене, защото трябва да купуваш билети вече. Бих предпочела Ватикана в петък (тук предполагам, че включваш Ватиканските музеи и базиликата Св.Петър). И ще си позволя една "греховна" мисъл - щом сте само за 2 цели дни  и ако сте с деца, спокойно може да пропуснете Ватиканските музеи. Но пък ако влезете в тях, имате шанса да минете директно в двора на базиликата и да си спестите чакането (нямам идея колко се чака) за вход в нея.

# 602
Здравейте, ето че и на нас предстои вълнуващо приключение в Рим, а имам няколко въпроса. Пристигаме на 19.07 (четвъртък) и се потегляме обратно в неделя. Ще отседнем в: https://www.booking.com/hotel/it/casa-tua-a-porta-maggiore.bg.ht … 1&#map_closed
Първо искам да попитам по-запознатите момичета дали някой от автобусите от Фиумичино спира близо до Porta Maggiore или трябва да слезем на Термини и да вървим пеша дотам? Аз гледах, четох, не можах да разбера.
За следващите дни програмата е: пристигане в четвъртък и настаняване в апартамента до около 16-17 часа, след това разходка до фонтана ди Треви и други забележителности - площадите, Пантеонът, църкви... (каквото може и успеем да видим). После обаче се чудя дали петъкът да е за Ватикана, а съботата за "сърцето на Рим (Колизеум, Палатин ...) или  обратно? Искам да видим колкото може повече забележителности, но трябва да си разпределим правилно времето. Благодаря предварително за отговорите!

Автобусите на Ситбус и Теравижън от Фиумичино спират на Термини, Via Marsala 5. Според мен можете и пеш да повървите, поне за нас не беше проблем. Нощувахме в района на Санта Мария Маджоре.

# 603
  • Варна
Нямаш много време за мислене, защото трябва да купуваш билети вече. Бих предпочела Ватикана в петък (тук предполагам, че включваш Ватиканските музеи и базиликата Св.Петър). И ще си позволя една "греховна" мисъл - щом сте само за 2 цели дни  и ако сте с деца, спокойно може да пропуснете Ватиканските музеи. Но пък ако влезете в тях, имате шанса да минете директно в двора на базиликата и да си спестите чакането (нямам идея колко се чака) за вход в нея.
Благодаря за отговора! Така е, изобщо няма време, днес ще купувам билети и затова питам. Иначе, да с деца сме, обаче няма как да отидем във Ватикана и да не видим Сикстинската капела, през другите музеи - на бегом Simple Smile)) И естествено ще се качим на купола.
П.П. Сега влязох в сайта за билети за Ватикана - трябва да избера обиколка, но едната е музеи + Сикстинската капела, а другата Музеи + Базиликата на Св.Петър. Аз мислех, че Сикстинската капела си е към музеите, а Базиликата също влиза в билета. Няма ли възможност да влезем в музеите (със Сикстинската капале), а след това да се качим на купола?

Последна редакция: пт, 06 юли 2018, 11:50 от Blondy

# 604
Базиликата Св. Петър е с безплатен вход. Само качването до купола се плаща.

# 605
Здравейте! Вчера се върнахме от Рим, благодаря на всички, които споделяте тук и с това помагате на следващите Simple Smile
Блонди, и нашият апартамент беше до Порта Маджоре и веднага ти казвам - пред централния вход на Термини има трамвайна спирка - хващате трамвай номер 3 и сте на П. Маджоре след 10-на минутки. Не бих препоръчала вървене пеша до там, още повече с оглед на последващата разходка из града, за която аз лично бих си запазила силите. От П. Маджоре вече ще си видите коя е вашата улица нататък.
Автобусите на Ситбус и Теравижън от Фиумичино спират на Термини, Via Marsala 5. Според мен можете и пеш да повървите, поне за нас не беше проблем. Нощувахме в района на Санта Мария Маджоре.
П. Маджоре няма нищо общо с базиликата Санта Мария Маджоре, освен името Expressionless
За Ватиканските музеи - ние бяхме за 5 пълни дни, имахме време за всичко и отидохме, преди всичко заради ММ, ако трябва да съм честна - аз нямах особен ентусиазъм точно за там. И спокойно можех да мина и без тях. Сигурно ще разбуня духовете тук в темата, но честно да си кажа - никак не ми допаднаха. Да, много съкровища, антики, изкуство.... и едно чувство, което не ме напусна от началото до края - прекалено много показност и пищност за такова свято място, каквото би следвало да бъде Ватикана в ролята си на локация на Папата. Та така, не мога точно да си облека чувствата в думи, но в общи линии не беше "моето" място. В Сикстинската Капела нищо не ме възхити, даже се зачудих какво толкова виждат хората в нея, но всички сме различни и това е хубаво.
Хванахме безплатната неделя и се възползвахме да влезем в Колизеума, Форума и Палатин, а съвсем към края на работното време хванахме и замъка Сан Анджело, от където има прекрасна гледка към града. Пихме вино на ресторантчето горе и с това приключи този ден.
Видяхме и Трастевере, хапнахме в Карло Мента - на нас ни хареса, особено ММ много хареса волската опашка, а детето - пицата. Апропо - най-добрата пица за мен опитахме в Тиволи - малко преди Вила Д'Есте - режат я на парче, беше подозрително евтина на фона на римските, но страшно вкусна.
Обиколихме и всички забележителности без парка Боргезе - Траяновите пазари, Монумента "В. Емануеле", фонтанът на костенурките, фонтанът "Тритоне", Треви, ф.на пчелата на площад Барберини, Пантеона, площадите Пополо, Навона, Венеция, базиликите - Санта Мария Ара Чели, С. Мария ин Трастевере, Джезу, С. Мария Сопра Минерва, С. Джовани ин Латерано, Сан Пиетро ин Винколи, С.Аниезе ин Агоне, Свети петър + изкачване до купола горе, може би и пропускам нещо...
Макар да не останах от "влюбените" в града, много ни хареса нашето римско приключение.
Отседнахме в този апартамент - https://www.booking.com/hotel/it/da-anita.bg.html?aid=376395;lab … 7601666995%3Akwd- - 297119893890%3Alp1001473%3Ali%3Adec%3Adm;sid=4f4e22eb9133c72a4de2f86aaeb13fa2 и сме много доволни. Всичко беше перфектно, с изключение само, че беше малко по-шумно заради трамваите, минаващи в непосредствена близост, но всичко друго беше чудесно. А и доста бюджетно като сума. Та препоръчвам с две ръце!

# 606
Съдържанието на Ватиканските музеи и мен не ме хвърли във възторг, после като мислих установих защо - няма изображения на голи хора Joy

Най ми хареса галерията с древно изкуство и статуята на Лаокоон и синовете му, която е в градинката до нея.

# 607
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
Базиликата Св. Петър е с безплатен вход. Само качването до купола се плаща.

Кога мислите,че е най малка навалицата и до колко часа можем да се качим горе?

# 608
Кога мислите,че е най малка навалицата и до колко часа можем да се качим горе?
Идея си нямам кога е най- малко натоварено. Ние чакахме около 45 мин- опашката беше до средата на площада, почти до началото на другите арки, но върви бързо.

# 609
  • Вестерос
Съдържанието на Ватиканските музеи и мен не ме хвърли във възторг, после като мислих установих защо - няма изображения на голи хора Joy

Най ми хареса галерията с древно изкуство и статуята на Лаокоон и синовете му, която е в градинката до нея.
На мен всичко ми хареса 😁 много се радвах на двете картини на Дали

# 610
  • София, България
Здравейте, ММ е запазил романтично пътуване за след две седмици до Рим и много се вълнувам. Никога не сме ходили. Така че не мога конкректно нищо да питам. Ще попрочета и тогава. За сега ако може да ми препоръчате някоя книга или филм, който да гледаме, за да се настроим.

И Рали, каква е тази безплатна неделя? Ние сме от събота до вторник.

# 611
  • София
Скоро гледах "Когато си в Рим"-романтична боза, но става. Иначе,  класиката "Сладък живот " на Фелини,  "На Рим с любов " на Уди Алън; "Ангели и демони"(по Дан Браун), "Яж, моли се и обичай".

# 612
И Рали, каква е тази безплатна неделя? Ние сме от събота до вторник.

Всяка първа неделя на месеца са безплатни държавните музеи, а общинските са безплатни за римските граждани. Ние се възползвахме  за Колизеума и замъка, мисля, че на 1-ва страница има инфо кои точно са безплатни.
А за Ватиканските музеи май безплатният вход е всяка последна неделя.

# 613
  • Вестерос
Връщам се на 24.07. Гледах, няма обявена стачка за тогава, възможно ли е да решат да има?

# 614
  • No Line On The Horizon
Тъй като престоят ни в Рим съвпада с почивния им ден 15 август, планирам на 14.08 да разгледаме базиликата, предполагам, че на 15.08, заради речта на папата ще се чака много, а и най-вероятно базиликата ще е затворена по това време. Музеите също са затворени на тези дати. Чуденето ми е дали, ако запазя билети за Ватиканските музеи възможно най-рано в деня на полета ни, който е от Фиумичино и хванем бус от спирката на Ситбус Vaticano ( Via Crescenzio n.2 ) ще успеем да разгледаме музеите до обяд. Ние с мъжът ми сме ги разглеждаме, но децата държат да видят Сикстинската капела, даже ми минава мисълта да ги пусна сами, на 13 и 16 години са и ще се справят (не откривам информация деца задължително да са с придружител). Не мога да преценя към колко да купя билети за рейса към летището и мога ли да разчитам на 100%, че ще успеем да се качим от спирката до Ватикана на Ситбус. Полетът е в 14:35.

Общи условия

Активация на акаунт