Американски колеж - единадесета тема

• 92 644
  • 763
  •   1
Отговори
# 120
оооо, повярвай има система да подсеща тези дето забавят! Като си забравиш за домашното... или си го претупал и получиш 30% и видиш, че средната ти оценка от 94% (6) падне на някакви си 62%(3) се усещаш, че не може да се "влачиш"... Или с две поредни 75-80% по БЕЛ те поканят в  хелп центъра... за който пак четеш и пишеш, т.е. помагат ти да се трудиш... почваш да се сещаш!

А моя син не е от тези които обичат да натискат газта, а е силно критичен и най-вече самокритичен. Отбиване на номера просто не му се отдава, яде го отвътре, ако не е направил най-доброто възможно според него... И има вроденото любопитство! За разлика от малкия ми син, който също не си зарязва нещата, но всичко е по пътя на най-малкото съпротивление... енергоспестяващ, като всичките си приятели осмокласници. Точно заради тази си енергоспестовност, той не е в АК Wink

Последна редакция: пт, 23 мар 2018, 13:51 от peneva_a

# 121
  • София
Не ми се струва вероятно една такава институция като гимназия (колеж), да обръща чак такова внимание на всяка индивидуалност. Иначе като идея е добра, ама надали. То не се и очаква, де. Пък този бил добър в това, онзи в онова, няма как на всеки да се обърне специално внимание. Това се прави с индивидуално обучение. В другите случаи групата води.

# 122
Не ми се струва вероятно една такава институция като гимназия (колеж), да обръща чак такова внимание на всяка индивидуалност. Иначе като идея е добра, ама надали. То не се и очаква, де. Пък този бил добър в това, онзи в онова, няма как на всеки да се обърне специално внимание. Това се прави с индивидуално обучение. В другите случаи групата води.
Може само чрез възможностите наистина свободно да си избираш клубовете и елективите да ти пасват на индивидуалността Simple Smile Знаем иначе как точно се избират СИП и ЗИП Wink (подпишете тук, че нашия клас за догодина ще има...)

# 123
  • В офиса
Пенева, прекрасно разбирам Мария... И на тези деца, за които и аз и тя пишем, оценката не пада на 62% и те на практика не стигат никога до help desk. И изобщо оценката не е никакъв фактор, за да я изкараш се иска да можеш да караш с 50-80, айде 100 максимум. За друго иде реч. И някои учители го правят, други не. Защо например това не е работа на адвайзъра ти (срам, и аз още не разбирам каква е ролята на адвайзърите)

Петя, интересна гледна точка. Може да си права. На мен натоварването в Св. София никога не ми е изглеждало 200%. И да, ако Св. София имаше гимназия, щяхме да останем там.

И понеже май не съм се изразила ясно, натоварването в 8-ми клас бе по-голямо. Макар че детето ми влезе с С1 по английски.

# 124
  • софия
И понеже май не съм се изразила ясно, натоварването в 8-ми клас бе по-голямо. Макар че детето ми влезе с С1 по английски.

Отдъхнах си! Simple Smile
нищо, че сте на различно мнение с Рос, предпочитам да вярвам на твоето, защото е по-скорошно.
Пенева малко ме плаши, ама ...ще видим както се казва!

# 125

Явно сте били при Miss I

MariaSt.,
Грешката е в моя телевизор  Simple Smile

Спирам с коментарите. Наистина 5 години са много време

# 126
  • София
Добре де, аз просто не мога да си обясня, как натоварването в 8 клас, когато се изучават 3-4 предмета, ще е по- голямо от тава в 9, когато ще се прибавят и всички разказвателни?! Като си помисля, колко вреше ще отнема само научаването на термините по отделните предмети, след това идва урока, писането на домашни.... . Като се върна само една година на зад и си спомня как повечето майки от отчетната тема се оплакваха от термините по Биология, си представям какво ще, тези неща да се учат на АЕ.

Съжалявам, но не го намирам за логично. Много бих искала да прочета гледните точки и на други родители с деветокласници.
Лично аз много се пазя и гледам да не си създавам очаквания от едно мнение, и то от родител на дете, което очевидно има много висок потенциал. Според мен са единици, не във випуск, а в цялото училище, които могат да се похвалят с 92+% само от слушане на урока в час и без да поглеждат в къщи уроците.
А че има такива, на които не им се учи и не го правят, има, но те си плащат със слаби проценти.

# 127
Не плаша никого, просто казвам, че ако човек е организиран и последователен... не само по една дисциплина, нещата се получават! В осми клас имат домашни по английски ден за ден, в 9ти клас предметите са повече, но по един два пъти седмично, т.е. може да се планира и да се разпредели тежестта... и по всяко свободно време да се прочете нещо което е "чааааак, за след седмица", защото пък тогава ще има нещо ново!
Амели, допук детето ти ми звучи като да е изпълнително и старателно и в никой случай мрънкАло Wink това си е темперамент и не мисля, че при нея ще усетиш някаква разлика. На родителски срещи редочно чувах коментари за "Ляга си в 23:30 в най-добрия случай", Моя учеше най-късно до 21, като имаше 1 час задължително почивка за вечеря, да седнем заедно да поговорим... Рядко (по скоро по изключение) си е лягал след 23, когато приключват някой групов проект. Когато съм коментирала това с него ми е казвал, че той при прибиране почива 30-40 мин с какво ли не, сяда, върши си работата... и към 19ч като си отвори чат на класа и вижда, че всички си пишат ли пишат какво ли не и се настройват да почнат... Е как да са приключили в 20-21ч като те тепърва се канят...

# 128
  • София
Тинкърбел, при нас подготовката по другата точна наука химията се случва по следния начин - първо децата имат школа веднъж седмично, като наближи олимпиадата г-жата дава тестове от предните години, които обсъждат следващия път, след това изпраща нейни други материали на пощата за домашно. Общо взето всяка вечер се правят тестове по химия. След първия кръг децата се вземаха на няколко пъти от часовете по физическо, за да се обсъждат изпратените материали. След втория кръг децата бяха разпитани подробно кой какво е направил и колко точки очаква и подготовката продължи, т.е. без децата да знаят дали отиват на национален кръг или не. Последно преди националния кръг имаха и занятие в събота, макар че при нас у-щето не работи тогава, освен разни курсове. Моето дете не се класира, но ходи до края, защото обича химията. И защото всъщност госпожата прави всичко със сърце, а не заради някакви си олимпиади и състезания. По физика не знам как е подготовката, моето дете не успя да се запали. А щом Каравасилев не я запали, то значи това не е нейното нещо. Иначе организацията е - декларациите на мейла ми, подписвам и детето ги носи. Отсъствията си ги извиняват в у-щето, аз само се обаждам да кажа, че примерно тази седмица пак кисне ( и се прокисва... ама това е друга тема) в БАН. 
Пенева, отговарям на последното към мен, от предната тема - аз не се бъркам, не съм го и правила нито за 4 , нито за 7 клас. Под посъветване имах предвид някой, който да помогне с насочване къде и как да се търси инфо за унитата и специалностите. В това отношение съм абсолютно мързелива майка - освен 1 проект в първи клас, не помагам с нищо, освен понякога с акъл. Но вече и акъл никой не ми иска.

# 129
... И на тези деца, за които и аз и тя пишем, оценката не пада на 62% и те на практика не стигат никога до help desk. И изобщо оценката не е никакъв фактор, за да я изкараш се иска да можеш да караш с 50-80, айде 100 максимум. За друго иде реч. И някои учители го правят, други не.

Точно. И човек като плаща едни няколко хиляди, някак си очаква, че вторите ще са по-скоро някакво голямо изключение, ако изобщо ги има. Или, ако приемем, че намирането на качествени учители става все по-голям проблем - че училището ще изработи някакъв друг механизъм, насочен към развитието и на този тип деца.

peneva_a, това с критичността повече ми харесва, че със скоростите не беше много ясно Smile Моят нищичко не го човърка. Даже е много доволен като си е свършил работата прилично с възможния минимум усилия и има достатъчно време да се "наслаждава на гледката".

# 130
  • София
Добре де, аз просто не мога да си обясня, как натоварването в 8 клас, когато се изучават 3-4 предмета, ще е по- голямо от тава в 9, когато ще се прибавят и всички разказвателни?!
...
Съжалявам, но не го намирам за логично. Много бих искала да прочета гледните точки и на други родители с деветокласници.
...
Отговарям като майка на деветокласник. Сега учи малко повече от 8 клас. Но в 8 клас живот си живя, хич не си е давал зор. Оставя ми усещането, че тази година му е по-интересно. А може би просто е пораснал и учи по-лесно (по-организирано???). Не съм в стаята му докато учи, само от време на време го чувам когато говори през компа със съученици, от което си правя изводи, че са в някакъв онлайн чат и правят нещо заедно. Това обикновено се случва към 9-10 вечерта.

# 131
  • софия

Явно сте били при Miss I

Rosita, това обяснява много! Носи се брилянтна слава в колежа за тази учителка! Всички мнения до едно са, че сега им се реве на осмокласниците, но после ще са много щастливи и благодарни!

На мен пък ми звучи логично да падне натоварването въпреки поемането на нови часове в 9 клас. В крайна сметка сега трябва да научат език на много високо ниво и то само за една учебна година. Като се замисли човек, че за такова ниво са нужни поне 3 години в школа (да не кажа и повече) всичко си идва на мястото. Просто обема домашни, който са имали до сега по английски език ще отпадне, а на негово място ще се появят други, но интезивитетът ще е друг, понеже ще са по веднъж в  седмицата. Не зная дали се изразих разбираемо...

# 132
  • София
За Miss Z ли говорите?

Миналата година детето на Тинки и моето бяха при Цветкова/Франк Куин (ако си спомням правилно, бяха в един клас).

Амели, не те разбрах  Simple Smile, поне аз, вероятно заради лекото "прелитане" на 8 кл. от моя син.

# 133
... Под посъветване имах предвид някой, който да помогне с насочване къде и как да се търси инфо за унитата и специалностите...
Доколкото ми е показвал сина ми в 11ти клас (мисля) им правят профил в една система "Навианс" в която има база данни на университети, специалности, статистики за прием в различните им разрези, можеш с оценките си от изпити да се провериш къде си спрямо среден прием и т.н. (демонстрира ми някакви графики той, но аз нямам достъп до този профил и само толкова знам). Дали пък междувремнно не им "мигрираха" профилите в друга система, не си спомням...
При срещите на джуниърс с академичните съветници ги насочват къде да гледат, а синиърс вече са ориентирани какво им се иска и започват да се оглеждат - къде точно какво точно:-)

"За Miss Z ли говорите?" Нееее за  Miss I, мнооого ги гони, мноооого ги "гърчи", но накрая на осми клас вече започва да им проблясва, че са били късметлии с нея... а до 12 я благославят Wink (очаквам и след това)

Амели, по веднъж седмично ще е, но интензитета хич няма да е друг, защото домащното ще изисква подготовка не като за от днес за утре, а като да прочетеш да обмислиш да напишеш... та идва маааалко в повече. Все пак всеки учител дава като за неговия си предмет обем, без да се съобразява с обема даден от друг преподавател Simple Smile

Последна редакция: пт, 23 мар 2018, 15:33 от peneva_a

# 134
  • софия
За Miss Z ли говорите?

Миналата година детето на Тинки и моето бяха при Цветкова/Франк Куин (ако си спомням правилно, бяха в един клас).

Амели, не те разбрах  Simple Smile, поне аз, вероятно заради лекото "прелитане" на 8 кл. от моя син.

Ами да приемем, че 8-ми клас не е песен за всички. И тогава тези, за които 8-ми клас е бил труден и натоварен с много и обемни домашни, в 9 клас свалят тази тежест от раменете и не им се струва толкова трудно да поемат по-равномерно разпределения товар пък било той и по повече предмети. Повече предмети не е равносилно на по-трудно, особено ако се вземе предвид много тежък труд в 8-ми клас....

(сега успях ли) Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт