Американски колеж - единадесета тема

• 92 759
  • 763
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Така е. Но се надявам, че ще се вземат мерки. Аз лично много внимателно ще следя въпроса, тъй като детето ми има данни да бъде тормозено - на 13 е висока 176 см. и е доста едра за възрастта си. Досега се справя, има самочувствие, но не е попадала на "професионалисти". А такива има и то особено в такива училища.

# 166
  • София
И то действа само и единствено срещу без друго изпълнителните деца. Срещу тарикатите няма ефект. Да, може понякога някой да премине границата, да бъде хванат и наказан, но като цяло у тях се изгражда самочувствие, че са повече от другите, защото винаги се измъкват по ръба и в крайна сметка това поведение вместо да се наказва, се толерира. Същото е и с преписването.

И със скатаването при общите проекти, от това което чувам от познати с деца в колежа.
Идеална среда за тарикати. Изкушаващо. Иначе си от онези, изпълнителните,
които спазват правила, които тарикатите нарушават и в твоя вреда.

Последна редакция: нд, 25 мар 2018, 12:57 от Prizma

# 167
В училищата със строга дисциплина, децата още от рано се научават да прилагат тормоз, който е на тънката граница да не може да се докаже. Тези, които тормозят, знаят добре правилата и внимават много да не преминат границата, след която следва наказание. Не изключвам детето от колежа, което тормози други деца, да се е научило още в предишното си училище как да прилага точно този "тънък" тормоз. Надявам се да успеят да вземат мерки навреме.
Нито правилника, нито законите обезпечават АБСОЛЮТНА защита от тормоз. Но твърдо и справедливо прилагани, свеждат тормоза до нива, с които всеки да може да се справи сам. Помислете добре, тормозещия трябва много да внимава да не оставя нито физически следи, нито свидетели и да учи усилено при това. Нито е много лесно, нито може да си позволи да стигне до нива, с които даже най-нежното създание да не може да се справи (при това с помощта на психолога и приятелите си в училище).
Колкото до мерките, елексир...те се вземат на базата на фактически установени нарушения, а не по сталинистки на базата на общественото мнение. Колкото до "професионалните" тормозещи, ИМЕННО В ТАКИВА училища... не проявяваш ли необосновано предубеждение?

И със скатаването при общите проекти, от това което чувам от познати с деца в колежа.
Идеална среда за тарикати.

Призма, по мое мнение, далеч по-големия проблем в общите проекти, е с деца, които искат да става само на тяхната и да вземат всички кредити, даже да трябва да свършат цялата работа. Такива ги лекуват, като им сложат "тарикати" в екипа и им оставят цялата работа по ВСИЧКИ проекти. Свикват относително бързо и тарикатите и натегачите да работят в екип, уважавайки приноса на другите. Леките колебания на оценките от реалността бързо се поглъщат от общата статистика. Това е урок по балансиране на устойчивост и управляемост с регулиране на контрола в сложни управленски системи, който учениците в АК усвояват на много ранен етап, за разлика от родителите си.

# 168
  • София
Ежко, от предното училище на сина ми останалите трима приети в АК бяха точно bully-тата, две от тях момичета.  От старото училище нито ги изгониха заради поведението им, нито уведомиха родителите им какво се е случило.

# 169
  • София
Ежко, ти имаш две момчета. Не си видял истинско "трясване" на хормона Grinning
Колкото до предубежденията - не е предубеждение, това е логично последствие от строгата дисциплина. Аз нямам предубеждения, иначе бих ли набутала зорлем детето си в училище, за което съм предубедена?! Но се опитвам да бъда реалист.

# 170
  • В офиса
Ти ги изкара егати психолозите тези учители.
Моето до сега не е попадало в група, където има скатаващи се, така че нямам наблюдения.
Не знам какви уроци по балансиране и устойчивост научават. Моето си прави нещата в последния възможен момент, понякога довършва в междучасията. За мен, ако бях в екипа, щеше да е инфарктно. Питах - добре, другите не се ли притесняват. Отговорът бе - не, те знаят какво мога и че ще го направя добре и навреме.

# 171
Ежко, ти имаш две момчета. Не си видял истинско "трясване" на хормона Grinning
Колкото до предубежденията - не е предубеждение, това е логично последствие от строгата дисциплина. Аз нямам предубеждения, иначе бих ли набутала зорлем детето си в училище, за което съм предубедена?! Но се опитвам да бъда реалист.
Да не забравяме, че 13-години по-малката ми сестра е завършила същия АК. Имам много преки впечатления.
Колкото до връзката между строга дисциплина и тормоз - къде според тебе тормоза е по-голям: в западна компания, с нейните строги правила или в българска държавна организация, с лежерен правилник и дисциплина?

# 172
  • София
Аз не съм казала никъде къде е по-голям...Не съм и сравнявала. Съвсем друга беше посоката на моето изказване.

# 173
А и никакво значение няма къде е по-голям, щом го има. Ако си родител на тормозено дете (а и на "жестоко наказано" bully, за което ти идея си си нямал, че е такова), не мисля, че статистиката ще те вълнува особено. Повечко превенция и персонализиран подход (извън стриктно разписаното в правилника), ако не помогне, то поне няма да навреди...

# 174
Аз не съм казала никъде къде е по-голям...Не съм и сравнявала. Съвсем друга беше посоката на моето изказване.
В който случай ми се губи причинно-следствената връзка между строга дисциплина и тормоз?

Maria.St. Светът е несправедлив и пълен с лоши неща. Твърдя, че в България не можеш да намериш училище с повече и по-добре премислена превенция на тормоза от АК. Още твърдя, че превенция с персонализиран подход "извън правилника" няма как да работи. Но това е съвсем друга тема от настоящата.

# 175
А как заключихте, че с родителите не е говорено! И че деканът не следи от близо или не е говорил и с учители за внимание по случая. Дори не знам какво още. И аз не знам, само предполагам, защото знам за какви по-маловажни неща са ми звъняли.

При случая с Мими бяха проведени няколко срещи с родителите.

# 176
Ежко, под "извън" имах предвид "в допълнение на", "плюс", "над". Т.е. да се забелязват нещата и да се действа, преди изобщо да се опре до правилника.

За класацията не знам, но както казах, не ми се и струва много релевантно да се прави такава. По-добре би било училищата да не спират да търсят начини да се справят с проблема, особено когато е ясно, че ефективността на действащите намалява.

Връзката е, че колкото по-строг е правилника, толкова по-фини методи за тормоз се измислят и прилагат. Това с особена сила важи за момичетата, за които училищните правилници и правила изначално представляват доста по-малък проблем.

Рос, Мими каза, че срещите са били след инцидента. Другата майка също не писа да е имало среща с нея след разговора м/у декана и дъщеря и. Това не значи, разбира се, че задължително нищо не е направено, но няма как да се знае.

# 177
  • София
в края на 8-ми клас дъщеря ми имаше проблем с един от съучениците си, който я обиждаше. Тя се обърна към училищния психолог (не беше сегашния). По мои спомени той разговаря и с 2-мата поотделно. Тормозът спря, но и  резултат на проведените разговори дъщеря ми се научи да не обръща толкова внимание на опитите за външен натиск и да следва собствените си разбирания, което за мен е доста ценно. Винаги има личности, които се опитват да пречупят останалите или да ги карат да правят неща, с които не са съгласни.Сега е моментът да се научат да отстояват себе си..
Съгласна съм, че е ужасно да тормозят дете, но се опитайте да извлечете максимума от тази ситуация и да се изгради като личност, която остава на своите позиции - дали чрез разговори с вас, с психолога или съвместни разговори и с учители и приятели.

# 178
Мария,
Всеки инженер ще Ви каже, че идеалното е враг на работещото решение.
И съвсем не е "ясно", че ефективността на сегашното решение намалява.
ПС Колкото и да хитрее един тийн, трудно ще надвие на организирани, мотивирани и далеч по-опитни от него преподаватели.

Последна редакция: нд, 25 мар 2018, 14:31 от Ezhko

# 179
Дано да сте прав. Аз директни впечатления нямам, имам мнения на приятели и познати, както и това, което прочетох тук (теми 10 и 11, по-назад не съм се връщала) като мнения на родители на деца, завършили преди години, и на такива, които в момента имат ученици в АК.

Общи условия

Активация на акаунт