Американски колеж - единадесета тема

• 92 730
  • 763
  •   1
Отговори
# 150
Тинки,
Тормоза (било физически или психически), наред с академичната нечестност и алкохола/наркотиците се броят за тежки дисциплинарни нарушения. Погледни правилника на АК за предвидените мерки в тези случаи.
С дисциплинарните проблеми, от малки до големи, се занимава декана. Това му е основното задължение. (Декан в АК не е ръководител на факултет, а именно отговорник по дисциплината).
Превенцията на насилието в АК е обясняването до втръсване, колко същото е неприемливо и защо, както и какви са мерките при появата му.
Психолога е за консултации по лични проблеми.
Конфликтите между децата представляват дисциплинарен проблем и подхода на колежа е да ги решава, вместо да въвлича и родителите в конфликта.
ПС И аз за първи път чувам за конфликт на базата на академични успехи. Причините обикновено са по-скоро в личен план. Между другото, споменатото момиче закусвало ли е с президента?

# 151
  • София
President's list  не беше ли от 9 клас нагоре?

# 152
Точно така Шарки. От 9-ти включително нагоре.

# 153
  • София
Именно, затова детенцето няма как да е било на закуската.

# 154
Именно, затова детенцето няма как да е било на закуската.
... и откъде тогава му знаят успеха съучениците, че чак са почнали да се дразнят от това?

# 155
  • София
  А как решихте, че детето е в 8-и клас? Може да е в 9-и, също е от "новите" випуски в Колежа. Майката умишлено не е споменала в кой.  Peace

# 156
  • София
Оставам с впечатление, че в темата се насърчават положителните мнения за колежа, а всеки резервиран коментар се посреща с нежелание, контрааргументи и опит да бъде потулен или дискредитиран от някои потребители.
Преди време във форума имаше друг такъв случай, там със зъби и нокти се бранеше честта и реномето на Св.София.
Според мен всички коментари са еднакво полезни.
Не разбрах  за школата по математика - едно мнение е, че всяка събота я има, а друго - че от нова година досега е имало 1-2 занятия. Къде е истината?

Последна редакция: нд, 25 мар 2018, 11:02 от Prizma

# 157
Ezhko значи и аз правилно съм разбрала.  Психоложката е там защото е very sweet и децата я обичат.  За тежки дисциплинарни нарушения по правилника училището следи и упражнява контрол над учениците без непременно да включва родителите.  Значи 14г ще ходи напред назад и ще ръси обиди и така доста време.  Много деца знаят, има свидетели, има учители, но родителите на замесеното дете не са информирани.  Е айде хубава работа сега? 
Значи в детската градина ще обиди някого и като го взема от градина ще ми кажат, това направи, това направихме ние, поговорете му вкъщи, а в едно добро реномирано училище ще го държат и ще му говорят без да кажат на родителите.  Някак не мога да го повярвам.

# 158
  А как решихте, че детето е в 8-и клас? Може да е в 9-и, също е от "новите" випуски в Колежа. Майката умишлено не е споменала в кой.  Peace

И аз се чудя как някои потребители, които освен, че са превзели темата, са и толкова категорични относно всичко, абсолютно всичко, което се случва в колежа и винаги са с мнение по всички въпроси.
Ами направете си една проста проверка с последните публикации на даден потребител. Там може да се намери информация за доста неща, включително и кой в кой клас е.

# 159
 А как решихте, че детето е в 8-и клас? Може да е в 9-и, също е от "новите" випуски в Колежа. Майката умишлено не е споменала в кой.  Peace

Детето е в 9-ти, според предишните постове на майка му. Би могло успеха му да е показан като отличен за 1-ви срок на 9-ти клас и то преди месец най-много. Откъдето и моето подозрение, че проблема е на друго място.
Плюс желанието на майката да накажат жестоко момчето.
Според мене, правилния път е проблемът да се огледа от опитна и непредубедена страна - Декана. За целта на Декана следва да се предоставят факти. Ако фактите се потвърдят, в правилника на колежа са посочени мерките, които аз считам за абсолютно адекватни.
Във форума не знаем даже дали това е истински случай (не казвам и че не е) и то от реален родител (не казвам, че не е). Ако дамата сметне, че ръководството на АК не процедира според правилника, винаги може да се обърне за съдействие към родителско-учителската асоциация.

Ezhko значи и аз правилно съм разбрала.  Психоложката е там защото е very sweet и децата я обичат.  За тежки дисциплинарни нарушения по правилника училището следи и упражнява контрол над учениците без непременно да включва родителите.  Значи 14г ще ходи напред назад и ще ръси обиди и така доста време.  Много деца знаят, има свидетели, има учители, но родителите на замесеното дете не са информирани.  Е айде хубава работа сега?  
Значи в детската градина ще обиди някого и като го взема от градина ще ми кажат, това направи, това направихме ние, поговорете му вкъщи, а в едно добро реномирано училище ще го държат и ще му говорят без да кажат на родителите.  Някак не мога да го повярвам.
mimi, моля не ме чети като дявола евангелието.
- ДЕКАНА е там, за да РАЗРЕШАВА дисциплинарните проблеми (а за тях следят ВСИЧКИ и докладват на декана, защото се чувстват засегнати или защото им влиза в служебните задължения).
- Разбира се, че на родителите ще бъде казано (поотделно) за проблема С ТЯХНОТО дете. И ще бъде работено съвместно с тях за намиране на решение съобразно правилника И ФАКТИТЕ.
Надявам се да съм по-разбираем сега.

Не разбрах  за школата по математика - едно мнение е, че всяка събота я има, а друго - че от нова година досега е имало 1-2 занятия. Къде е истината?
Много често се случва малкия да пропуска занятия в школата. Два пъти е пропуснал, защото учителя е дошъл с много голямо закъснение. Други три е седял да чака час, и пак не е имало. Не е имало имейли за отмяна на школата през деня. В процес на проучване съм, в кого е проблема. Не изключвам да е в малкия ми син.

ПС Призма, доста неща в колежа работят по много различен начин от този, с който сме свикнали. В повечето случаи, това е за добро, но неразбирането им поражда много недоразумения. Оттам и обяснителния режим на родителите с повече опит в колежа.
В колежа например, много повече се държи на "privacy", включително в случая с Мими.
Ако възникне явен двустранен конфликт, той се разрешава, като конфликтуващите страни се разделят от стената на правилника. От този момент правата и задълженията на всеки се проверяват не спрямо другия, а спрямо правилника. И мерките се вземат на индивидуални начала, като обикновено си остават между заинтересованата страна и колежа. Като колежа рядко огласява каквато и да е информация, още по-малко лична, освен ако не е изрично необходимо. В случая на Мими беше казано, че е имало такъв случай (без имена) и бяха проведени информативни занятия по въпроса (вместо час по физическо).
Очевидния въпрос е: има ли механизми на контрол. Има.

Последна редакция: нд, 25 мар 2018, 11:28 от Ezhko

# 160
  • София
Школа по мат. в колежа има, когато преподавателите са свободни. Има математически състезания и подготовки в събота до обяд, които са приоритетни. Няма как Колев да заведе момичетата на ЕГМО и да присъства и на школата, или за останалите състезания в горния курс. Така беше миналата година. Вероятно и сега е такова положението.

# 161
  • В офиса
8-ми клас са с Кортезов, но да, и за него е валиден същия коментар. Когато няма да има, обикновено казва, но и моето миналата година, когато още ходеше на школа, бе пропускало такива неща покрай ушите си и беше ходило залудо (в 8:30!, дето в събота вкъщи не се става преди 11 Grinning)

Няма лошо Ежко да си защитава училището, очевидно си е фен. И може и да е прав. Признавам си, че аз съм по-закостеняла и традиционалистка и може би чак след няколко години ще разбера защо нещо, което ми се струва минус, или глупост, може да е плюс. На рационално ниво осъзнавам, че светът се променя и ценното за мен не е ценно в глобален план, но личният ми опит ми крещи друго и вътрешно презирам пътищата за реализация в сегашния свят.
Скрит текст:
аз и сега да се включа в тема за Света София, не мога да кажа нищо, освен хвалби, така че Ежко го разбирам

За тормоза влязох да пиша и забравих. Разглеждам си публични снимки на контакти на детето във фб и намирам една от деня, в който си надписваха белите тениски с пожелания (сещате се) Снимката е от друг клас, децата не ги познавам. На тениската на едно някой беше написал "мазното турче" (????) Гадно ми стана. Не казвам, че всичко трябва да се цензурира, нито че това е нещо, за което трябва да следват административни наказания, точно обратното - за свобода на словото съм, ако ще и понякога да се пристъпват норми. Ама тези деца на емпатия някой не ги ли учи. Днес ти си готин, а някой друг е "мазно турче", утре кой знае....

Последна редакция: нд, 25 мар 2018, 11:57 от Тинкърбел

# 162
Тинки,
Ето моето виждане, защо много ученици може да не се чувстват натоварени достатъчно (според класа):
8-ми клас - защото са учили английски преди това и лежат на лаври. В края на 8-ми с изненада установяват, че се справят по английски по-зле от някои деца, които не са знаели бъкел преди това, но са работели през годината.
9-ти клас - защото не са се включили АКТИВНО в клубна дейност, а са чакали да им поднесат на тепсия. В 11-ти клас се чудят как да напишат в документите за кандидатстване, какви постижения имат в извънкласната дейност и заемали ли са ръководна длъжност в клуб. Което е по-лошо - нямат изявен интерес и не са сигурни, какво искат да правят в бъдеще.
10-ти клас - защото не са си избрали правилния профил и го карат по течението вместо да добавят и извънкласна работа в областта. Не се интересуват и от student exchange конкурси.
11-ти клас - защото не знаят как да подготвят кандидатстването си и не ги е еня за САТ-ове например. Чакат ги интересни времена...
12-ти клас - защото са свикнали на натоварване до дупка и "по-лошо от това няма накъде". Зле информирани песимисти. Има, Имааааааа..... Grinning

Школа по мат. в колежа има, когато преподавателите са свободни. Има математически състезания и подготовки в събота до обяд, които са приоритетни. Няма как Колев да заведе момичетата на ЕГМО и да присъства и на школата, или за останалите състезания в горния курс. Така беше миналата година. Вероятно и сега е такова положението.

Но има как да се комуникира ще има ли школа или не. Въпросът е дали синът ми не е разбрал, или не е комуникирано. Проучвам нещата в момента.

Последна редакция: нд, 25 мар 2018, 12:00 от Ezhko

# 163
  • София
В училищата със строга дисциплина, децата още от рано се научават да прилагат тормоз, който е на тънката граница да не може да се докаже. Тези, които тормозят, знаят добре правилата и внимават много да не преминат границата, след която следва наказание. Не изключвам детето от колежа, което тормози други деца, да се е научило още в предишното си училище как да прилага точно този "тънък" тормоз. Надявам се да успеят да вземат мерки навреме.

# 164
  • В офиса
Точно за това формална процедура не може да работи. Бих искала да има повече неформални активности от страна на учители и психолог, а не да следват буквата на Правилника. Ама на.... друго им е мисленето. И то действа само и единствено срещу без друго изпълнителните деца. Срещу тарикатите няма ефект. Да, може понякога някой да премине границата, да бъде хванат и наказан, но като цяло у тях се изгражда самочувствие, че са повече от другите, защото винаги се измъкват по ръба и в крайна сметка това поведение вместо да се наказва, се толерира. Същото е и с преписването.

Общи условия

Активация на акаунт