Американски колеж - единадесета тема

• 92 742
  • 763
  •   1
Отговори
# 180
...
ПС Колкото и да хитрее един тийн, трудно ще надвие на организирани, мотивирани и далеч по-опитни от него преподаватели.

Ежко, имам към теб следния въпрос- преписването не е ли"надвиване" на тези организирани, мотивирани и толкова опитни преподаватели?

# 181
...
ПС Колкото и да хитрее един тийн, трудно ще надвие на организирани, мотивирани и далеч по-опитни от него преподаватели.

Ежко, имам към теб следния въпрос- преписването не е ли"надвиване" на тези организирани, мотивирани и толкова опитни преподаватели?

Хитреци винаги има и е имало! Дори само за да се изтъкнат колко са велики. Там се случват няколко неща.
- Или започват да си вярват много и в един момент гръмват. Ама така назидателно, че да се чуе надалеч.
-Или го правят при преподавател, на който не му пука, защото знае как да разбере колко знаят
- Или се случва на домашни, но така или иначе част от това домашно ще го има на следващия тест или файнъл.

Начинът на изпитване в АК не ти позволява да надхитриш системата. Ако разчиташ на преписване, не можеш да приложиш знания във въпроси, за които ти трябва база, за да стигнеш до заклчение.

Ежко ще си каже неговото мнение, защото съзнавам, че моето може и да е архаично

Да добавя един пример.
Файнълите предполагам, че все още са около 20% от крайната оценка. На файнъл един чужденец да има в стаята и мисията "Преписване" е примка на шията. Дори и да няма чужденец, то и българите са осторожни и не знаеш какво да очкваш. Прекият ти преподавател не е вътре. и да кажем, че при него са ти минавали номерата, то на файнъл не казвам на 100%, но според мен немислимо

Последна редакция: нд, 25 мар 2018, 18:01 от rosss

# 182
  • София
Аз имам въпрос към Allofme1234: всъщност, тя, поствайки проблема тук, в темата, какво очаква от нас, родителите тук?

а/ да ѝ помогнем да се оплаче на декана
б/ да потвърдим, че и нашите деца се е случвало
в/ да ѝ препоръчаме да си поговори със собственото дете и да го научи как да преодолява bully-тата
г/ да си направим пас (така както си правят пас останалите деца в класа на дететео ѝ, които евентуално знаят за проблема).

# 183
Което би било полезно, е да споделим как ние бихме процедирали в случая.
Което и се опитвам да правя.

# 184
Аз имам въпрос към Allofme1234: всъщност, тя, поствайки проблема тук, в темата, какво очаква от нас, родителите тук?

а/ да ѝ помогнем да се оплаче на декана
б/ да потвърдим, че и нашите деца се е случвало
в/ да ѝ препоръчаме да си поговори със собственото дете и да го научи как да преодолява bully-тата
г/ да си направим пас (така както си правят пас останалите деца в класа на дететео ѝ, които евентуално знаят за проблема).

Sharky,
Всеки, който излага на показ болката си, го прави, когато вече се чувства притиснат. Ако гледаш страданието на детето си и каквото й да му говориш, то плаче и не иска да ходи на училище, ще търсиш всякакви варианти, че и форуми. Жената търси съвет. Може би в АК да им трябва време, но представи си болката на тази жена, която знае, че детето й ходи в ужас на училище. Вярно е, че нещата понякога не са само черно и бяло, вчрно е, че на страха очите може да са големи, но в свят, в който непрекъснато чуваме за насилие дори и в училищата, не е лесно на такива родители. Съветите не бяха лоши. Даже да потърси сама контакт с родителите на детето.
Жента се опита да скрие от кой випуск е детето, а ние тук го направихме публично.
Дано нещата се оправят бързо и децата се разберат помежду си. Може да е просто момчешка задявка дори, на което силно се надявам

Последна редакция: нд, 25 мар 2018, 19:17 от rosss

# 185
Даже да потърси сама контакт с родителите на детето.
Това не бих го препоръчал. Съжалявам.

# 186
Ezhko това е толкова вярно, колкото е и грешно.  Хората са различни.  Контактувайки през училището неизменно минаваш през филтър.  Има много проблеми, които се решават по-лесно без посредник и без конфронтация.  Не става дума за саморазправа.  Аз започнах да посвиквам с мисълта, че в тази възраст родителите не сме никакъв фактор.  Нагледах се на въртяне на очи, махане с ръка, обръщане на гръб, 2 приказки, никакво добро утро и в следващия момент като попадам на съобщенията гледам, че още (е само от време на време) всявам респект хора.  Иес! 

Така че, четейки какво обменяха децата, деканът успешно се е въдворил като страшилището на училището, но към родителите имаше много по-сериозно отношение.

Може би родитело-учителската асоциация трябва да е по-активна и да приобщава родителите, като им дава възможност да комуникират по наболели проблеми.  И това се решава много лесно, никакви проблеми с лични данни, Кеймбридж Аналитика Simple Smile.  Просто с договора за обучение се слага една анкета, в която даваш име и номер за контакт и избираш опция да се свържат с тебе други родители, ако предпочетат.  И така политиката за конфиденциалност на училището ще остане, но в случаи като моя, аз щях да бъда предупредена от някой от Вас.

И така без драматични фигури и процедури и конфронтация сигурно ще се решат някои проблеми. 

# 187
Мими,
Именно защото хората са различни, имаш правилник, еднакъв за всички.
Ако учениците са могли да разрешат проблема помежду си - прекрасно. Никакъв филтър не е нужен. Ако искат помощ от психолог, защото не са уверени, дали постъпват правилно - имат тази възможност. Но ако конфликта продължи, правилното е не в конфликта да бъдат въвлечени и родителите, а враждуващите страни да бъдат разделени от "сините каски" и конфликта да бъде решен на взаимно приемлива основа. (например правилник, подписан и от двете страни и тълкуван от неутрална инстанция).

По някаква причина, никой от двамата ми сина не приема декана за страшилище. Имали са си работа с него. Получили са си заслуженото и продължават напред. Разбират ролята му и го уважават, защото си върши работата съвестно.

Що се отнася до родителско-учителската асоциация, тя се движи от родителите. Ти като знаеше за нея, как се включи в дейността и? Не можеш да чакаш други да ти свършат работата, докато ти само гледаш и даваш ценни указания.

# 188
  • софия
Но ако конфликта продължи, правилното е не в конфликта да бъдат въвлечени и родителите, а враждуващите страни да бъдат разделени от "сините каски" и конфликта да бъде решен на взаимно приемлива основа. (например правилник, подписан и от двете страни и тълкуван от неутрална инстанция).

По някаква причина, никой от двамата ми сина не приема декана за страшилище. Имали са си работа с него. Получили са си заслуженото и продължават напред. Разбират ролята му и го уважават, защото си върши работата съвестно.

Когато ученик е бил викан при декан или е посещавал психолог, родителите биват ли уведомявани?

# 189
Но ако конфликта продължи, правилното е не в конфликта да бъдат въвлечени и родителите, а враждуващите страни да бъдат разделени от "сините каски" и конфликта да бъде решен на взаимно приемлива основа. (например правилник, подписан и от двете страни и тълкуван от неутрална инстанция).

Когато ученик е бил викан при декан или е посещавал психолог, родителите биват ли уведомявани?

За викане при Декана - винаги съм бил уведомяван. При психолог моите не са ходили, но доколкото знам, ходенето там е по инициатива на ученика или родителя. Ако е по инициатива на ученика, родителя се уведомява, само при опасност за здравето или живота на ученика. Иначе остава конфиденциално.

# 190
Ezhko, прегръдка.  Страшилище беше казано без обидни конотации.  Децата имат респект.  Аз мисля, че разделението на академичните от дисциплинарните длъжности в колежа е добра идея.  Деканът има и сподели на срещата с нас, която стана след случката, някои препоръки, които са резонни.  Например че собствените му деца нямат профили в социалните мрежи.  Сегашния живот на тийнейджър, който е толкова обществен кара децата да правят неща за 'трафик', за 'лайкове' и създава психози с колосални размери.  Към сина ми имаше пожелания да прати поздрави на Лил Пийп (рапъра, който умря от свръх доза от същото лекарство смесено с фентанил) например.   Което пожелание не знам как му е подействало тогава, аз ги видях тези неща след седмици.  И е напълно резонно като родители, както прави Allofme, да се притесниш зверски като попаднеш на такива неща.

Към момента на постъпването на сина ми в колежа, аз имах интерес и желание да участвам в родитело-учителската асоциация, но не го направих.  В един момент им писах за сина ми, защото темите, които бяха поставили за обсъждане ми се сториха маловажни в сравнение с моя опит от училищетото.  Не получих отговор. 

И без да познавам Allofme, ние говорим за подобни неща.  Има нездравословни практики в училището.  Има неясноти и елементи на липса на комуникация, които ако добавиш към 160 тийнейджъри на випуск (имаше много заяждане между деца от различни класове в тея съобщения също) получаваш лоша смес. 

Аз не знаех че училището е направило нещо да информира родителите, защото това беше едно от исканията ми към тях.  От тук разбирам. 

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 10:56 от mimi_block

# 191

Мими,
Разбира се, че в Родителско-Учителската асоциация се обсъждат​ ПРОБЛЕМИТЕ (не случаите), които биха поставили децата ни под заплаха. Но както и ръководството на колежа, асоциацията​ уважава правото на личен живот. В обсъжданията например нито веднъж не бяха споменати имена. Имаше и предложение, което ръководството на асоциацията обсъди и което както писах преди, беше реализирано. Имам предвид дискусията по проблема в часа по физическо, водена от специалисти. Адресират се и други актуални въпроси, за които вие вече не получавате информация.
Пишете за нездравословни практики в АК. Редно е да ги назовете или поне да дадете примери.
Подобно и за неяснотите и липсата на комуникация.

# 192
За комуникациите в социалните мрежи училището не може да носи отговорност, за неформалните комуникации на учениците също. Не говоря само за АК, имам тийн и в друга гимназия, както и малка ученичка...
Когато дете се чувства притиснато в някоя среда трябва да потърси подкрепа - адвайзър, учител който просто му е близък, училищния психолог, декана (в училище). Не е задължително родителя да е включен в тази му комуникация, децата понякога имат нужда да "преработят" някои неща без наша намеса с обсъждане с независим възрастен (ние сме си пристрастни, все пак)... и не е задължително, даже е изключено да получите информация за санкция за дете, което не е вашето!
И "филтриране" на тормозещия по всички възможни начини, включително блокиране в социалните мрежи (нищо че може да е в групата на випуска), прекратяване на всяка възможност за личен разговор без свидетели (абсолютно осъществимо - в местата за почивка и по коридорите винаги има и други ученици, освен приятелската група  в която всеки се движи)... Тормоза може да е доста "тънък", така че само жертвата да се чувства притисната, а на другите дори да не им направи впечатление, че се минава границата. Тук въпроса е в "жертвата" да съумее да окаже отпор и вече да не е в тази си роля и всичкото това с подкрепа. Нека детето я изиска, родителя също може да се види с адвайзърито и да коментира проблема и механизми за решаването му, а не изискванията си за провинилия се да бъде "наказан жестоко".
Дано нещата се изчистят и детето да ходи пак спокойно на училище Simple Smile

# 193
Винаги съм се отнасяла към такива форуми с известна доза скептицизъм.  Оказва се, обаче, че тук има истински събеседници.  Категорично считам, че училището обърна по-сериозно и допълнително внимание, защото, може би, някои от родителите тук са изразили загриженост.  Както казва Ежко, не конкретно, но по принцип за този тип проблем.  Не искам да вредя на репутацията на училището.  Благодаря, че ме чухте.  Оставам с надеждата, че децата, които може да са подложени на подобно отношение като моето и детето на Алл са единици, и че при установяване на проблем, родителите са информирани незабавно.   Беше ми трудно да оставя споделеното от Аллофме без коментар иначе считам за безпредметно да натяквам за моя случай.  И с едно занимание с професионалист вместо часа по физическо сигурно не се решават нещата, но дано да греша.

# 194
В часовете по физическо имат сериозен хорариум по здравно образование (май най-много 8-9 клас), които включват и теми като: промени на организма на тийнейджърите, специфика на храненето в тази възраст, нужди от почивка, разпознаване на преумората и осигуряване на почивка... хранителни разтройства (които по същество са с психологически корен)... По спомен на коментари със сина ми ги учат в общи линии "как да разпознаем преоблема при себе си и приятел" и "как да реагираме (да потърсим помощ и консултация" Simple Smile

Сина ми преди няколко дни беше на нощна дискотека. Попита ме дали познавам родители на деветокласници... Ден по-късно ме помоли да информирам тук ("Кажи им в Мамата, не може така!") - в дискотеката, доста след 00ч е имало компания деветокласници ("Около 16г, някои май и толкова нямат!"). Поинтересувал се дали са по повод и с придружаващ възрастен. Не , нямало такъв придружаващ! Дванайсетокласниците са им поразмахали пръст, но... били поразвеселени, та не обърнали особено внимание на "мъмренето"... "Не, няма да ги докладвам, поне не този път, но е редно родителите да знаят и да вземат мерки! Та те са по на няма и 16!". Той моя си е моралист и един такъв стриктен, та... информирам ви!

Общи условия

Активация на акаунт