Американски колеж - единадесета тема

• 92 727
  • 763
  •   1
Отговори
# 195
  • София
BH ли е дискотеката?

Моят има вечерен час, този по закон, 22:00, така че, когато е ходил в BH (3-4 пъти досега от началото на учебната година), си е тръгвал в 21:30 най-късно. Не ми казва кои "феймъси" стоят до късно.

# 196
  • В офиса
E BH ще е, коя да е. Родителите им предполагам знаят. Само не знам как и дали успяват да изтрезнеят преди да се приберат вкъщи. Няма начин, всички сме правили тийн глупости - някои повече, други по-малко, но все някога, някъде. Моето не ходи в Black Hawk. Нито с компанията пасва, не пуши, даже наргиле и не харесва алкохол. Обаче пък кибичи да играе онлайн игри.
Скрит текст:
Шарки, в съседни класове бяха. Тази година май не геймят заедно, твоят да не е отказал гейминга Simple Smile

# 197
Винаги съм се отнасяла към такива форуми с известна доза скептицизъм.  Оказва се, обаче, че тук има истински събеседници.  Категорично считам, че училището обърна по-сериозно и допълнително внимание, защото, може би, някои от родителите тук са изразили загриженост.  Както казва Ежко, не конкретно, но по принцип за този тип проблем.  Не искам да вредя на репутацията на училището.  

Благодаря Мими,
Колежа обръща доста сериозно допълнително внимание при по-тежките случки или в случаи на засилена заплаха. Като адресира причините, а не симптомите. Просто не шуми по въпроса. Има различни причини за това, като една от тях е уважението към частния живот на децата и техните семейства. Не мисля, че тази политика заплашва репутацията на колежа, но ми се ще да успокоя родителите, които още не са набрали съответния опит. По мое мнение колежа прави всичко необходимо в границите на разумното.
Това не освобождава родителите от всички техни отговорности, но поне им спестява ненужни допълнителни притеснения, доколкото е възможно.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 09:12 от Ezhko

# 198
Не за тази, а и за след 00ч говоря...
На моя вечерния час му отпадна след като стана на 18 и то в съгласувани с нас дни/нощи (допреди няколко месеца даже го прибирахме, където и да излиза, че транспорта довкъщи беше абсурден...), а и за какъв вечерен час да говорим вече, той след около 4м заминава, още не е ясно за къде, но е ясно, че няма да е през две пресечки...
Чакам още (почти) 2 дни и после сядаме да мислим кое конкретно ще е неговото място... има няколко оферти (и отказа, и "wait list"), но чакаме Офертата!

# 199
  • София
Тинки, не е Rage Rage Rage. 2-3 дена от седмицата гейми, основно петък/събота/неделя, което е някакъв напредък спрямо предните години. А за класовете се усетих със закъснение , че с дъщерята на kassii бяха в един клас.

ВН е много "популярна" сред девойките от езиковите гимназии (френска, испанска и т.н.). И е задължително до и от там да се ходи с такси, че ако използваш градския транспорт не е куул, ще те видят.Thinking . Куул е да си хванеш гадже от АК.

# 200
"Уважение на частния живот" ми звучи като много удобна причина за потулване на сериозни казуси като този с наркотиците. Нищо лично. Но последните страници все повече и повече дразни.

# 201
Кое те дразни, че няма сочене с пръст, че няма вадене пред всички...
Ами ако детето ползва "hate speech" и е наказано по съответен начин, съучениците му научават, няма как, но не е изправено пред всички с назидание, научи си урока, вие сте информирани - трябва ли родителите на всички 800 деца да са информирани!
За всеки случай се разследва и се информират, при нужда санкционират намесените страни. За другите се вземат превантивни мерки след търсене на първопричината, не шумно разгласяване на "симптомите".
Аз нямам нужда от публично порицание на когото и да било, искам и изисквам уважение на моя и на децата ми личен живот, както и изисквам вземане на подходящи мерки. (не държа да са публични, не държа да са сред родителите, сред децата ми е напълно достатъчно)
Скрит текст:
Имах случай с другия ми син в друго училище, за веселба, закачане но... на границата на тормоз. Заместник директорката и класната им бяха "скръцнали" достатъчно за да се усетят, че са на тънката граница, аз бях информирана, в класа беше говорено за "адаптацията и сложната възраст, уважението на личното пространство...", без посочване с пръст, без публично назидаване... Няма нарочени! Няма напрежение от никоя страна! Класа работи нормално и адекватно. За мен е абсолютно достатъчно

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 09:25 от peneva_a

# 202
  • София
Блис, хипотетична ситуация: детето ти е казало, че е видяло свой съученик да пуши на спирката. Семейството на съученика живее до вас, но сте само на кимване, не се познавате официално. Ще отидеш ли да кажеш на бащата?

# 203
  • софия

Това не освобождава родителите от всички техни отговорности, но поне им спестява ненужни допълнителни притеснения, доколкото е възможно.

Ежко, това не го разбрах. Може ли да обясниш? Какво имаш предвид спестява, както и какво?

# 204
Говоря за липсата на информация за случаи на продажба на наркотици на територията на колежа(примерно). Това смятам е нормално да бъде научено от ВСИЧКИ родители ЧРЕЗ колежа и не от Бг-мамма. Нали? Както всъщност не се случи в действителност. Защото това е много сериозен случай и всеки един родител трябва да е уведомен. И да има едно наум и да наблюдава внимателно. А не да остане изненадан като Мими.
Мисля съвсем прекрасно ме разбрахте какво казвам. Уважението към частния живот е чудесен принцип, стига да не се злоупотребява с него в екстремни ситуаци и заради приоритизиране репутацията на колежа пред сигурността на ВСЕКИ един колежанин. Малко сте зомбирани някои от този колеж.

И горното го казва човек, който симпатизира на колежа.  Wink Но и има критично мислене. И ви гледа все още отстрани без да е пристрастен.

# 205
"Уважение на частния живот" ми звучи като много удобна причина за потулване на сериозни казуси като този с наркотиците. Нищо лично. Но последните страници все повече и повече дразни.
На учениците в колежа е казано, че има такъв случай, цитирани са правилника и мерките в него (без да се споменават имена). Взети са необходимите мерки спрямо нарушителите, което също е споменато. Проведени са допълнителни занятия по темата, при това, съдейки по малкия син, са направили необходимото впечатление и са добавили сериозно към знанията, уменията и мотивацията му по въпроса. Не виждам потулване, нито нужда да се излагат публично нарушителите или случките да се правят материал на вестникарски клюки. С какво това би помогнало реално?
ПС Откъде си УБЕДЕНА, Блис, че на територията на колежа се продават наркотици? А Мими убедена ли е? Откъде? (Това по повод критичното мислене)

Ежко, това не го разбрах. Може ли да обясниш? Какво имаш предвид спестява, както и какво?

Разбира се, Амели.
Когато детето ти се върне и почне да споделя на какво са го учили в съответния час, когато го видиш да подхожда съзнателно, отговорно и най-вече ОБРАЗОВАНО по даден въпрос свързан със здравето или безопасността... Това значително намалява притесненията, не мислиш ли? А ненужни - защото здравното образование би следвало да е част от физическата култура на човек и ако се учи в училище правилно, не е нужно родителите да започват с азбуката по въпроса, вместо да се задоволят с осъществяването на контрол.

# 206
Ами ние виждаме децата си вкъщи, общуваме с тях, за всяка промяна търся информация.
Първия 1месец в Колежа не можех да си позная детето, беше в шок! (Писала съм - смяна изцяло на средата на живот плюс смяна на системата на преподаване и учене) Виждах се с адвайзърито, споделих притесненията си за тази промяна в него... чувахме се и си пишехме всяка седмица почти 2 месеца. Тя на място (и в комуникация с колеги) проследи, че това е само заради адаптация и всеки я преработва различно. Всичко си дойде на мястото с леко "подбутване" от страна на нея и на учителката по английски. Помогнаха му да си повярва Simple Smile

...Когато детето ти се върне и почне да споделя на какво са го учили в съответния час, когато го видиш да подхожда съзнателно, отговорно и най-вече ОБРАЗОВАНО по даден въпрос свързан със здравето или безопасността... Това значително намалява притесненията, не мислиш ли? А ненужни - защото здравното образование би следвало да е част от физическата култура на човек и ако се учи в училище правилно, не е нужно родителите да започват с азбуката по въпроса, вместо да се задоволят с осъществяването на контрол.
Затова говорех и аз назад - обучението по здравна култура е залегнало сериозно в програмата, дори без допълнителните часове, които са имали по повода!  И то не 5минутка в часа на класа, а в изрично отделени часове с учене...

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 09:42 от peneva_a

# 207
На учениците в колежа е казано, че има такъв случай, цитирани са правилника и мерките в него (без да се споменават имена). Взети са необходимите мерки спрямо нарушителите, което също е споменато. Проведени са допълнителни занятия по темата, при това, съдейки по малкия син, са направили необходимото впечатление и са добавили сериозно към знанията, уменията и мотивацията му по въпроса. Не виждам потулване, нито нужда да се излагат публично нарушителите или случките да се правят материал на вестникарски клюки. С какво това би помогнало реално?

Ако беше прочел С РАЗБИРАНЕ коментара ми щеше да забележиш, че не става въпрос за информиране на учениците, а за информиране на РОДИТЕЛИТЕ. Тези, които са настойници на децата и носят отговорност за тях. Нещо, което съвсем не е направено официално от колежа. И клюките започнаха именно поради тази причина. А не поради това, което ти казваш. Родителите се информираха тук от форума и в крайна сметка чуха само версията на Мими, но не и официалната позиция на Колежа.
Ежко, на мен ми е ясно, че по гръб няма да паднеш. Обстоятелствата са неясни, но определено колежа е намесен. Няма значение къде търговеца е предал хапчето. Между другото това момче намери ли се и изключено ли е?  Wink
Пенева, ама тя и Мими си е наблюдавал сина. Нали? Аз лично никога не си правя илюзиите, че съм наблюдавала до край, че съм разбрала всичко и т.н. Винаги имам едно наум. Но това не променя факта, че в случая АК дължи информация на всички останали родители. Защото ако недай си Боже утре се повтори случая с моето дете, ще ги държа отговорни за тази липса на информация.

# 208
  • В офиса
"Взети са необходимите мерки спрямо нарушителите, което също е споменато."
Демек, изключено е детето, нагълтало се с Ксанакс.
"на територията на колежа се продават наркотици? А Мими убедена ли е? Откъде?"
А ти убеден ли си, че сред колежаните няма дистрибутори? Откъде?
Стига вече! Темата е толкова сериозна, че замитане под чергата само влошава нещата.

Лирическо отклонение:
Скрит текст:
По мое време (преди достатъчно много години) беше ясно - в ЕГ-тата са наркоманчетата, ние от МГ-тата бяхме пияниците. И говоря за свински напивания на деца 9-10-11 клас. При това регулярно. Но пък никой от познатите ми не се друсаше. Нямам пълна представа сега как са нещата, но защо ли не мисля, че са по-добре.

# 209
Аз възобнових темата явно, но никой не обърна внимание на "деца на около 16г в нощна дискотека!" (след 00ч, даже доооста по-късно!). Дали някой там не е взел нещо, как така 16 годишен се прибира в ранните часове на деня! А дали там някой не е "взел" нещо... Опитвам се да предупредя за извън и около колежа! Недоумявам за "купон с преспиване" за 14-16 годишни без присъствие на възрастен, недоумявам за нощно излизане на 14-16-17 годишни без вечерен (сутрешен!) час! И после "в училище", това е далеч извън училищно време и среда, това е семеен надзор! Не коментирам само АК, коментирам всички училища в момента! Кой да се държи отговорен за случки в часови диапазон 0-3ч например?
Училището прави доста по "образоване" на младежите за всякакви "вредности" около тях. Предприемат (някакви) мерки В училище, за 'извън" могат само да предупреждават и обучават. Там обаче сме ние!
Но това вече не е тема конкретно на АК, а тема за тийнове в гимназиална възраст/среда, в АК, езикова гимназия, математическа гимназия... квартално училище...
Доволна съм, че в колежа ги обучават системно, докато в другата гимназия с която съм запозната психолога влиза в час на класа, овиква ги едно хубаво за всичко (в общи линии защо сте тийнове и се държите като такива!) и ги оставя втрещени "защо си с шапка, защо си без шапка"! Добре, че класната им успява да ги "прикотка" и да им поговори спокойно за нещата наоколо!

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 10:06 от peneva_a

Общи условия

Активация на акаунт