Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 66 935
  • 743
  •   1
Отговори
# 60
  • София
... дали АИ заболяване може да е обратимо, т.е. да изчезне?
става въпрос за цьолиакията
Доколкото знам, става въпрос за генетична особеност, с която се раждаш - неспособност да се преработва глутен. Не просто генетична предразположеност, която би могла евентуално да се отключи (както е с Хашимото). Т.е. едва ли е обратимо, след като все още не можем да променяме гените си. Но се контролира със строг хранителен режим. Ти си знаеш, сигурна съм. Освен глутен е добре да се избягват и някои други храни, които могат да реагират кръстосано (напр., хлебна мая, мляко и млечни продукти, кафе). А и е ужасно трудно да намериш чисти храни.. всичко се гледа под лупа. Хич не ти е лесно.. Sad Но не е невъзможно! Hug

Здравейте, можете ли да ми препоръчате хран.добавка за подпомагане функцията на щит.жлеза?
Добавките при хипофункция са цяла палитра. Буквално А, В12, С, D, E... цинк, магнезий, селен, йод (келп), омега-3.. а най-вероятно има и куп други (NAC, LDN, Inоsitol...) Специално В12, D3, цинк, мед и селен трябва да се тестват, изобщо всяка добавка е добре да е съобразена с индивидуалното състояние и обсъдена с лекар. А пък йодът е спорен и трябва да се проучи внимателно предварително.

Извинете за питането, но кои витамини да пусна освен B12 и D, чиито дефицити могат да навредят на щитовидната жлеза?
С В12 може да се изследват Хомоцистеин и Фолат. Други чести дефицита са на желязо (направо пусни железен пакет), магнезий, цинк (пуска се заедно с мед). А вит. D най-често.. Simple Smile

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 22:12 от veseto5775

# 61
  • Linz
Извинете за предполагам тъпия въпрос, ама как се доказва това заболяване?
В България правих изследвания и с резултата отидох на ендокринолог- отсече "Хашимото", за момента без лечение, защото ТСХ не е над горната граница (4,2). Ходих на лекар и в Австрия- каза, че нямам Хашимото, а възелчета по щитовидната жлеза... Наистина ли е толкова лесно едното да се сбърка с другото?

# 62
Дайте изследванията...ТАТ;МАТ;ехография на жлезата...и ще умуваме.

# 63
  • Linz
В Австрия не ми дадоха нищо. А в България ехография не ми направиха. ТАТ и МАТ не пише да са ми изследвани, а ми казаха, че имам антитела. Възможно ли е да са записани по друг начин? Правих изследванията в Токуда в София.

# 64
Препишете дословно и с референтните стойности това което имате...че така сме на тъмно.

# 65
МАТ и ТАТ може да са записани като anti-TPO и anti-TG. Щом има антитела, това е Хашимото, така се доказва. После вече може да има или да няма изменения по жлезата, да има недобра стойност на ТСХ, макар и в референтни стойности и т.н.

# 66
Какви изследвания покрива ЗК при Хашимото?
Ще трябва да правя изследвания, имам направление за ендокринолог. Хормоните са доста скъпи. В Бодимед има разширен пакет при Хашимото. За 65лв - TSH, T3, T4, TAT, MAT. Искам да си изследвам и В12 и Вит.D - още 50 лв. Като добавим и плащане на ехография, то може да се каже, че си е скъпо "удоволствие" нашето заболяване.
Миналия септември като се изследвах за пръв път/по моя инициатива/, платих всички изследвания, всеки  хормон по 18-19 лв. А ми се иска да отида и на частен преглед при специалист.
За какво ги внасяме тези здравни вноски? Как да не се ядосваш?

# 67
  • София
Какви изследвания покрива ЗК при Хашимото?
Ще трябва да правя изследвания, имам направление за ендокринолог. Хормоните са доста скъпи. В Бодимед има разширен пакет при Хашимото. За 65лв - TSH, T3, T4, TAT, MAT. Искам да си изследвам и В12 и Вит.D - още 50 лв. Като добавим и плащане на ехография, то може да се каже, че си е скъпо "удоволствие" нашето заболяване.
Миналия септември като се изследвах за пръв път/по моя инициатива/, платих всички изпитания, всеки  хормон по 18-19 лв. А ми се иска да отида и на частен преглед при специалист.
За какво ги внасяме тези здравни вноски?
До края на месец март в Кандиларов -39 лв. пакет щитовидна жлеза.

# 68
В Пловдив има ли лаборатория Кандиларов?

# 69
  • София
Нямам идея. Не разбрах, че става въпрос за Пловдив. Може да погледнете на сайта на лабораторията.

# 70
Провери на уеб сайта на лабораторията, там пише къде имат офиси. Иначе по НЗОК - TSH, MAT и ft4.

# 71
Нямам идея. Не разбрах, че става въпрос за Пловдив. Може да погледнете на сайта на лабораторията.

За съжаление, няма.

# 72
За съжаление, няма.
Не е толкова страшно. Три са по здравна каса и другите два като се платят + потребителски такси на лекарите, пак ще стане толкова общият разход.

# 73
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
... дали АИ заболяване може да е обратимо, т.е. да изчезне?
става въпрос за цьолиакията
Доколкото знам, става въпрос за генетична особеност, с която се раждаш - неспособност да се преработва глутен. Не просто генетична предразположеност, която би могла евентуално да се отключи (както е с Хашимото).

там е работата, че при мен се отключи.
даже знам кога точно. затова се чудя дали поне може да се намали интензивността.   newsm78
в семейството ми няма хора с хранителни алергии - никакви.

аз съм веге, веган не е за мен Peace, обаче ми е трудно със социалния живот - излезнем навън, аз само пия нещо и не смея да пипна нищо за ядене, защото и най-малкото замърсяване ме изкарва извън строя....
на кафе не реагирам.

SaRaNia, ако не си поискаш копие и не ти дават. иди и поискай да ти преснимат резултата, не могат да ти откажат, най-много да те накарат някаква такса да платиш (аз платих 1Е при ендокринолога, но това за портото)
аз диагноза нямам, въпреки повишени антитела.
гледа се дали ЩЖ има изменения и дали имаш повишени антитела. тогава е Хаши.

# 74
Аз нямам абсолютно никакви изменения по жлезата, съвсем слабо повишено само МАТ, ТСХ между 2 и 3 и така с години. Това е определено като Хашимото от всички ендокринолози, при които съм била.

asyalein, на теб с тест за антитела ли е доказана цьолиакията?

Общи условия

Активация на акаунт