Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 66 466
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
Дезидерата, в групата във фейсбук за Автоимунният протокол, ще намериш съмишленици, ето я:
https://m.facebook.com/groups/920204154714959?ref=bookmarks

Иначе, аз съм спряла млечните и глутена и без да съм на АИП.

Моята книга още не съм я започнала, ти вече си я прочела  Crazy

Последна редакция: пт, 25 май 2018, 08:21 от Lemy

# 601
Дезидерата, кога успя да я прочетеш? Astonished Тя излезе преди дни на български, т.е. започнаха да я разпращат на поръчалите преди 2-3 дена, преди това се печаташе и се лепяха кориците. Или си я прочела на английски?

Наистина протоколът не е лек за спазване, ако го прилагаш в пълния му вид. Но след като ти за себе си знаеш, че глутенът и млечните са ти проблемни, ги изключваш така или иначе, затова на практика най-съществените мерки вече си ги взела. Разбира се, при много хора има и други проблемни храни - яйца, някой представител на сем. Картофови, някоя подправка, някой вид псевдозърнени и т.н. Затова и не е лоша идея протоколът да се мине в пълния му вид отначало, за 2-3 месеца, а после да се въвеждат храните. Но аз лично смятам, че може да се приложи и постепенно изключване, ако се притесняваш, че ще ти бъде трудно - в крайна сметка не бива да си навличаш допълнително стрес с промяната в храненето. А освен това мисля, че дори изключването на глутена и млечните само по себе си е много голяма и важна стъпка, така че ако в момента не се чувстваш подготвена психически и се притесняваш, може да караш така - без глутен и млечни - известно време и да видиш дали няма да имаш подобрение. Помисли за евентуални дефицити на витамини и минерали, за стреса, съня и т.н.

# 602
Аз от няколко години не ям глутен, напоследък започнах да поотпускам нещата...ми... да, от една хапка не става, но от няколко се връщат газовете, болките, киселините( които ми влошават и астмата), изхожданията се променят и т.н. Не е добре. Факт. И няма да си го ям и толкоз. Дали влияе на ЩЗ не мога да кажа макар че факт че години наред въпреки антителата тсх не ми се качва и структурата не се изменя допълнително. Тоест- забавя, ако не друго
А също я прочетох набързо, но защото съм я чела на английски вече и знам много добре за какво става въпрос. Мисля наесен да приложа пълен протокол за няколко месеца- тогава при нас има по-подходящи храни, вкл ферментирали

# 603
Lemmy, благодаря за линка. Записах се.

Cioccolata, на английския си я взех, да.
Аз съм без пшеница и млечни от година, невъзможно ми е да ги консумирам. Постепенно разбрах, че не ми понасят бобови, яйца и понякога банани. Спрях соята, не че съм и била почитател, но пиех кафето със соево мляко, обичам лате-та и капучино.
Остава да изключа кафето, но много екстремно ми идва всичко- и без яйца и риба....то какво остана? Омразните ми зеленчуци. Laughing

Пия магнезий, глутамин, следя си съня, спортувам. На твърде ниски въглехидрати се чувствам отвратително, нямам енергия, вяла съм.
Може би наистина наесен ще е по-приложимо. Засега съм на частичен протокол. Наесен ще видим.

# 604
Да, твърде ниските въглехидрати не са ОК за много хора, особено жени във фертилна възраст, а още повече ако имат по-активен начин на живот.

# 605
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
от няколко дена в шума в ушите много ме дразни, днес малко след като взех хормона и се промени, все едно от една станция се превключи на друга  Crazy
в момента обаче имам други проблеми и нямам никакво време да ходя да се занимавам с ЛЛ да го карам да ми пуска контрола.
 Crazy

вчера имах род. среща в Дг на детето и ни обясняваха за здравословно хранене. скъсаха ми нервите  Twisted Evil
настъпиха си опашката с мен  Joy

# 606
  • Бургас
На мен ми изписаха Еутирокс 25мг. сутрин на гладно. След месец пак на преглед.
Споделих че искам да си пусна изследвания на желязо, феритин, ЖСК, трансфери, Вит. Д, магнезий, цинк, мед, калций, селен. Каза ми след месец като видим как е положението може само желязо и калций.
Аз лично не консумирам млечни и месо, освен риба. За мен палео режима е труден. Там се набляга на месото.
От няколко дена съм спряла глутена. Не ми е проблем. Единствено ще ми липсва салата табуле с булгур, но ще заместя с киноата.
Отпреди диагнозата Хашимото периодично си приемам б12 - метилкобаламин таблетки.
Без да съм пуснала Вит Д за изследване ми се струва че съм в дефицит. Работя в затворено помещение и с изкуствена светлина . Не виждам много слънце от година и половина. Чудя се направо едни капки да си взема.
Освен косопада нямам други оплаквания характерни за Хашимото, поне засега. Или не ми е направило впечатление.

# 607
rissse, а защо не изследваш въпросните витамини сама? Отиваш в някоя лаборатория и за един ден ще станат готови. Доколкото виждам, не си в чужбина, че да има спънки да действаш на частно. Simple Smile

На мен не ми се струва разумно да почваш директно с добавки, преди да си изследвала нивата на въпросните показатели. Peace

# 608
  • Бургас
rissse, а защо не изследваш въпросните витамини сама? Отиваш в някоя лаборатория и за един ден ще станат готови. Доколкото виждам, не си в чужбина, че да има спънки да действаш на частно. Simple Smile

На мен не ми се струва разумно да почваш директно с добавки, преди да си изследвала нивата на въпросните показатели. Peace
Имам застраховка. Когато изследванията са назначени от лекар ми ги покрива застрахователя. Разбира се ако не ми ги назначи, ще си ги платя аз.  Ако ще ми пуска само желязо и калций то и аз мога сама да си пусна.

# 609
Имам застраховка. Когато изследванията са назначени от лекар ми ги покрива застрахователя. Разбира се ако не ми ги назначи, ще си ги платя аз.  Ако ще ми пуска само желязо и калций то и аз мога сама да си пусна.
По линия на щитовидната, ендокринолог би трябвало да може да ти ги пусне. Аз исках Б12 и вит Д, и нямах проблеми. Ендото като разбра, че е по фонд, ми пусна каквото поисках, даже ми даде каталог на лабораторията, да си избера кое точно Д желая. Ако трябва, иди гинеколог да ти пусне останалите.

Последна редакция: пт, 25 май 2018, 16:51 от Lemy

# 610
  • Бургас
По линия на щитовидната, ендокринолог би трябвало да може да ти ги пусне. Аз исках Б12 и вит Д, и нямах проблеми. Ендото като разбра, че е по фонд, ми пусна каквото поисках, даже ми даде каталог на лабораторията, да си избера кое точно Д желая. Ако трябва, иди гинеколог да ти пусне останалите.
Не бях сигурна дали вит.д и б12 се покриват, но щом е така ще ги изследвам задължително.

# 611

Здравейте, преди време бях писала в темата. Бях с 4.99 ТСХ преди три седмици. Сега си пуснах пълни изследвания. Надявам се да съм успяла да прикача снимката в началото на поста ми. Питам за мнение. Така както аз го виждам всичко е в норма. Чак ми е странно как само за три седмици ТСХ е паднало толкова много при доза 25 еутирокс. Вие какво мислите?

# 612
Здравейте! Влизам в редиците с TSH 3.08 и MAT 210 😯. Още не съм ги показала на лекаря, но започвам да се информирам. Засега ми е трудно да синтезирам инфото, така че директно ще задам въпрос, който живо ме интересува - интензивните тренировки противопоказни ли са за хора с Хашимото? Имам предвид табата, функционални тренировки и други подобни? Предварително благодаря за отговорите!

# 613
Здравей и добре дошла в темата!
Съжалявам за резултатите...
Да, води се, че прекаленото физическо натоварване е противопоказно.
Но (!) еднозначен отговор не може да се даде - всеки организъм е различен, все пак - има дами с Хашимото, на които не им се отразява негативно, спортуват си активно.

# 614
Благодаря ти! А какво означава да се отрази негативно активният спорт? Работата е там, че малко съм се вманиачила да отслабна и се чудя по кой път да поема...

Общи условия

Активация на акаунт