Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 66 465
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
Според мен, съвсем възможно е да отслабнеш с умерен спорт и правилна диета. Simple Smile А и въвеждането на синтетичния хормон вероятно ще спомогне процеса на отслабване.

Под "да се отрази негативно" имам предвид - да засили симптомите на хипофункцията, да причини хронична умора, да задвижи допълнително автоимунния процес. Но пак казвам - то си зависи - не при всеки активният спорт действа неблагоприятно. Peace

# 616
  • София
На това попаднах вчера в една група във ФБ:
Ако сте с хашимото и при лабораторните резултати са показани ниски нива на щитовидните хормони под средните стойности не споделяйте спортния ентусиазъм ,който блика в последните дни в групата. Причината е,че сърцето има  нужда от Т3,а при натоварване на сърцето от спорт нуждата става още по-голяма и се стига да кардиолога със симптомите на "слабо сърце" Четири са основните фактори за ниски нива на Т3, независимо каква доза синтетичен хормон пиете може да имате ниски нива на T3: 1. естрогенна доминация,2. стрес,3. дефицит на  вит. Д,4. нисък феритин.

# 617
Жгмъц, благодаря от сърце за информацията, от която обаче не разбрах нищо... Доста трябва да се ограмотявам. Това Т3 не знам какво е, не ми е изследвано. И още един въпрос - според теб задължително ли лекарят ще ми изпише хормон? Все пак TSH е далеч от горната граница?

# 618
Дефицитът на вит. Д не е причина за нисък Т3, но дефицитът на вит. А може да бъде. Също и дефицит на селен или цинк.

# 619
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Дефицитът на вит. Д не е причина за нисък Т3, но дефицитът на вит. А може да бъде. Също и дефицит на селен или цинк.

а желязото може ли да бъде?
имам чувството, че пак имам липса на желязо, не издържам на слънце пак (винаги, когато ми е нисък феритина и това се случва. Rolling Eyes)

# 620
  • София

Здравейте, преди време бях писала в темата. Бях с 4.99 ТСХ преди три седмици. Сега си пуснах пълни изследвания. Надявам се да съм успяла да прикача снимката в началото на поста ми. Питам за мнение. Така както аз го виждам всичко е в норма. Чак ми е странно как само за три седмици ТСХ е паднало толкова много при доза 25 еутирокс. Вие какво мислите?
Действително е странно. Дори, ако гледах само стойността на ТСХ, бих казала, че е прекалено бързо и най-вероятно дозата е повече от необходимата. Обаче, нивото на фт4 не показва това, сравнително ниско е, като при ниска доза на хормона. Може би ще има повече яснота при следващата контрола. Confused

Tony, не е задължително да ти изпишат хормон. Да, имаш антитела и леко завишен ТСХ, но изчакай прегледа при ендокринолога - да види как е жлезата на ехограф и дали има изменения в структурата. Освен това изследванията ти не са съвсем пълни. Може следващия път да пуснеш пълен щитовиден пакет - ТСХ, антитела (ТАТ и МАТ), както и щитовидните хормони (FT4 и FT3). Според мен, за това дали да се пие или не тироксин, от значение са нивата най-вече на FT4 и FT3, структурата на жлезата, а също и дали имаш симптоми, как се чувстваш. Късмет! Simple Smile

# 621
Здравейте! Влизам в редиците с TSH 3.08 и MAT 210 😯. Още не съм ги показала на лекаря, но започвам да се информирам. Засега ми е трудно да синтезирам инфото, така че директно ще задам въпрос, който живо ме интересува - интензивните тренировки противопоказни ли са за хора с Хашимото? Имам предвид табата, функционални тренировки и други подобни? Предварително благодаря за отговорите!

Ще споделя моя експеримент със спорта и храненето. Един ден просто ми омръзна да ходя все подпухнала и напълняла, без грам енергия и постоянно уморена. Имам проблеми с желязото, вит. Д и съм с диагноза Хашимото. При мен спорта за момента работи само в положителна посока. Кръвните ми изследвания са влезнали в по - нормални граници. Не ям глутен и гледам да не консумирам бързи въглехидрати. Не замествам глутена с други брашна, понякога правя компромис с паста от елда. Не е хубаво да има голяма рестрикция на калориите. Нисковъглехидратния режим също не е за нас. Общо взето - равномерно балансирана диета и мнооого зеленчуци.

~Tony~, тренировките не трябва да са интензивни, с много качване на пулса. Трябва много да се внимава с кардиото. Не е хубаво да има задъхване и прекомерно изтощение. Ако тренираш с тежести, също трябва да се внимава за килограмите. Балансът е от изключително значение, на тялото изобщо не му трябва допълнителен стрес. Преди време се поувлякох с няколко тренировки и резултата не беше никак добър - болки в гърлото, жестока преумора.

Въоръжи се с търпение и опитай как ще се отрази при теб спортуването.    

Последна редакция: нд, 27 май 2018, 15:46 от blue-green

# 622
Ася, мисля, че да.

# 623
Освен това изследванията ти не са съвсем пълни. Може следващия път да пуснеш пълен щитовиден пакет - ТСХ, антитела (ТАТ и МАТ), както и щитовидните хормони (FT4 и FT3). Според мен, за това дали да се пие или не тироксин, от значение са нивата най-вече на FT4 и FT3, структурата на жлезата, а също и дали имаш симптоми, как се чувстваш. Късмет! Simple Smile

Имам и други показатели, които обаче са в норма, затова не ги цитирах:
FT 4 ( свободен Т4 )   16.54   pmol/l   (реф. стойности 12.00 - 22.00)
anti Tg ( TAT )   15.97   IU/ml   < 115

Лекарят ме гледа на ехограф, каза, че жлезата е цялата на дупки (като френско сирене) и има удебелена на места повърхност. FT3 не съм изследвала, да поискам ли да назначи такова?

Благодаря на всички мнения за спорта. Аз го правя редовно, макар че адски много се изморявам, защото искам да отслабна, а от храна ми е трудно да се лишавам. Не че свалям от тренировките, но някак се успокоявам, че правя нещо за себе си, то пък ще се окаже, че има обратен ефект може би... Четох за диетата, на практика да забравя всичко най-любимо (вредните храни) - опитвам от година с мизерен напредък. Вие как се мотивирате?

# 624
На мнение съм, че ако човек се чувства добре спортувайки, няма причина да спира да практикува какъвто и да е спорт, дори натоварващ. Но ако спортувайки не се чувстваш добре, то тогава според мен би било по-удачно да смениш определеното натоварване с друго по-леко, с което да се чувстваш добре. Simple Smile

Относно умората при спорт, какво имаш предвид като казваш, че много се уморяваш?  Докато спортуваш или после си изморена? Нормално е докато спортуваш да чувстваш умора от натоварването, но щом редовно го правиш, би следвало след приключване, после да имаш енергия и да не си като пребита.

# 625
И при мен напредъкът върви много бавно. Трудно ми е. Виждам около мен как хора постигат резултати след няколко месеца, а на мен ми е необходимо два, три пъти повече време. Обаче напоследък не се впечатлявам изобщо. В крайна сметка, и аз ще сваля килограми, просто ще е много бавно и не точно както на мен ми се иска. За 4,5 месеца едва свалям килограм, килограм и половина, но се утешавам, че след време така или иначе ще сваля каквото трябва или поне ще изглеждам по - добре и няма да се депресирам, като вляза в някоя пробна.

Търпение, май - това е ключовата дума при нас.

~Tony~, не е добре да излизаш уморена от тренировките. Точно така, трябва да има "енергия" след приключване на заниманията. По колко време споруваш, да не би да претренирваш?

При мен спорта работи, ако е по - често и по - малко: 30 - 45 мин. тренировка.

# 626
Имам предвид, че по време на самата тренировка чувствам доста силна умора, налага се да спирам, нямам издръжливост и не мога да придобия. Иначе след това се чувствам добре, дори и уморена, ми е приятно и готино, че съм го направила. Друг е въпросът, че ефектът чисто физически, е твърде незначителен...

blue-green, аз ходя на групови занимания, те са по един час. Тренирам три или четири пъти седмично. Ти на фитнес ли ходиш?

# 627
Аз ходя на фитнес и редувам с пилатес. Ходя 4 или 5 пъти. Ако правя две тренировки с тежести, следващата ми е пилатес, или упражнения със собствена тежест и пак пилатес. Много малко кардио заради жлезата.

Преди няколко месеца влезнах в класа на една мацка, на която упражненията ми се видяха много интересни ( от типа Total Body Workout) и за половин час така се натоварих, че цялото ми тяло и жлезата страшно ме боляха вечерта и няколко дни. Беше по - интензивна тренировка с тежести.

При мен най - добре работи пилатес 30 - 40 мин., има едни часове с тип планк упражнения за половин час и фитнес, но не с големи тежести.  Напоследък си мисля, че йога също ще е добре за Хаши, но не съм пробвала и нямам впечатления. Ако някой друг е пробвал, моля да сподели.

Има резултати, но както споделих по - горе всичко става сууупер бавно. А не е като да не внимавам какво ям Simple Smile

# 628
Аз и след най-тежката тренировка се чувствам добре (е, изморена, но както си трябва, приятна умора), но докато съм в залата обикновено имам чувството, че ще припадна и обикновено съм най-зле, спирам, продължавам и това не се променя вече цяла година.

С храненето съм трагедия, от утре мисля да опитам без бяло брашно и бяла захар, но като се знам каква съм безволева... Утре ще запиша и час при лекаря да видим какво ще ми каже.

# 629
Тони, когато тренирах и бях здрава се чувствах по същия начин. Аз съм тренирала много повече и макар и млада, тая умора си съпътстваше всяка тренировка. То просто е неизбежно. Но след тренировка е съвсем друго.
Според мен следи се и прецени. Ако се чувстваш добре, ако нямаш описаните симптоми, да те боли жлеза, или нещо друго като цяло, което да ти създава дискомфорт, то не виждам причина да не спортуваш.
Както е писала Блу Грийн, тежестите са добра опция пред кардиото.
Йогата е заспала работа и по-скоро може да я практикуваш в края на тренировка, за разтягане и отпускане. Практикувала съм ниво 1 и 2, като те просто си бяха съпътстващи спортовете, с които съм се занимавала, като последен етап от тренировката. Първо около 30 минути бягане, после разтягане и загряване, след това основния спорт, след него тежести и на финал йога. Simple Smile
Ограничи се до време на тренировка, с което да се чувстваш по-добре и не се насилвай.

От години не тренирам. Предвид че съм с Базед и всякакво кардио и натоварване е противопоказно именно заради хиперактивната ми жлеза, когато хормоните са ми в добри стойности, имам много енергия. Бях изкарала една двумесечна елементарна тренировка с натоварване 40 минути вкъщи и се чувствах много добре, въпреки че тежа доста килограми.
Има някои други девойки, които въпреки Базеда си дават зор и усложняват нещата с жлезата. Но при хипофункция, мисля че умерен спорт би донесъл само ползи.

Общи условия

Активация на акаунт