Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 66 468
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
Получих и то на по ниска цена от обявената. Много съм щастлива и амбицирана

И аз си получих днес моята книга и съм много щастлива и доволна Simple Smile с толкова нетърпение я чаках Simple Smile

# 586
Момичета имам питане, ако някой е запознат. Аз съм с Автоимунен тиреоидизъм, с отстранена щетовидна жлеза преди 8г. На 04.04.18г си пуснах TSH - 1.26 / 0.30 - 4.20/ , FT4 - 16.90 / 12.00 - 23.80/  и FT3 - 4.08 / 3.10 - 6.80 / Anti TPO 9.95 и Anti TG 22.37 всичките в норма,  нямам Хашимото. На 02.05.18 започнах стимулация за ин витро / за първи път, на 38г/ нямам бременност, нямам дете. На 12.05.18г - имах пункция на яйцеклетки. Днес реших да си пусна контролно TSH - 9.56 / 0.35 - 4.30 /, и FT4 -16.58 / 9.00 - 20.00/. Оня ден четох че след стимулация се завишава TSH, но на мен ми се вижда твърде високо. Дозата ми на L-Thyroxina е 100mg - 5 дни и 75mg 2 дни. Това ми е дозата и когато TSH - 1.26. Питането ми е колко време минава докато се върне TSH в норма, защото ми предстои трансфер на оплодени замразени ембриони; и трябва ли да си увелича сега дозата на хормона за да мога да смъкна TSH? Ако някой е запознат да ми помогне с малко информация. Мисля да пиша и на Доц.Д-р Катя Тодорова да се консултирам и с нея.

Последна редакция: вт, 22 май 2018, 19:25 от sparki7

# 587
  • Бургас
Здравейте! Заради постоянен косопад реших да отида на преглед при ендокринолог. След ехограф той установи увеличена щитовидна жлеза, със съмнение за Хашимото. Назначи ми изследване на TSH, T4, TAT, MAT 
Резултатите излезнаха:
TSH-5,17         (0,27-4,20); 
T4- 12,26         (9,30-17) ;
TAT- 323,60     (0-115) ;
MAT-52,26       (0-34)
В четвъртък съм на на втори преглед, да покажа резултатите.
Някои може ли да ме обясни какво точно означават резултатите.
Четох за Хашимото, за хипофункция и се обърках съвсем. Единствено Т4 ми е в норма.

# 588
rissse, Хашимотото е ясно при тези антитела, хипофункцията също заради високото ТСХ. Но е препоръчително да изследваш и Т3, защото той показва колко хормон реално достига до клетките ти.

# 589
Един симпатяга ги носи, ще дойде и твоята Simple Smile
Късметлийка, моята поръчка е до офис, а там е един мърляв момък   Sunglasses

# 590
Леми, моята също е до офис, но преди малко ми звъннаха, че ще ми я доставят на адреса.

# 591
Е, Шоки, твоята доставка си е редно да е специална  Grinning

# 592
Абе, не знам колко е редно.Simple Smile Аз чак се учудих.

# 593
  • София
Днес е имало доста щастливи доставки! Smiley Smiley Smiley

Sparki7, консултирай се с репродуктивен ендокринолог при първа възможност за увеличаване на дозата. Обичайно ТСХ се покачва при бременност и се налага корекция. В случая дори не е задължително да е необходима такава, ФТ4 не ти се е понижило драстично. Но сега ще е добре всеки месец да се правят контроли. Късмет, стискам палци за успешна бременност!

Последна редакция: вт, 22 май 2018, 19:41 от veseto5775

# 594
Спарки..Весето е права.Аз бих добавила че ако ТСХ не падне преди трансфера ще се затрудни самата имплантация.Съветвам бърза консултация с ендокринолог.Аз дори бих вдигнала сама дозата до срещата.ТСХ трябва да е в норма преди трансфера иначе може да провали процедурата.

# 595
  • Русе, България
Момичета, имам нужда да изкоментирам резултатите си с вас. Предисторията е, че преди малко повече от година след дълго изявена симптоматика, под предтекст "планувам бременност", посетих ендокринолог и си пуснах изследвания. Излезе TSH малко под 4, антитела ТАТ над 750 (при референтни до 115) и диагноза Хашимото. Почнах с доза 25 мкг, после ендокриноложката увеличи на 37,5. После пък бременността стана факт, като почти цялата изкарах все на тази доза. След последното изследване в 32 г.с. TSH беше точно 2. Каза ми да намалим дозата на 25 мкг и се разбрахме ново изследване да направя един месец след раждането.
Та, месецът бързо се изтъркули. Вчера пуснах двата пакета - трите хормона плюс двете антитела. И получих следния резултат:
TSH 1.260 mIU/L (0.300 - 4.200)
FT3 3.95 pmol/l (3.10 - 6.80)
FT4 14.20 pmol/l (12.00 - 22.00)
anti-TG ( ТАТ ) 106.00 IU/ml (до 115)
anti-TPO ( MAT) 15.61 IU/ml (до 34)
Нивото на TSH явно е добре, но другите два хормона ми се виждат ниски? Освен това съм много озадачена от факта, че ТАТ е в норма; както казах, преди година стойността беше пъти над горната граница.
Иначе оплаквания, които да свързвам с болестта, нямам, да чукна на дърво!
Обаче в други ден, когато явно ще трябва да посетя и лекарката, съм сигурна, че ще каже да спра окончателно хормона, и се притеснявам старите ми симптоми да не се завърнат. Тъкмо имам някакъв прозорец да сваля килограмите, които ми тежат (и бях качила още преди да забременея), и косата ми е придобила горе-долу приличен вид. Няма го сърцебиенето, няма го задъхването и не искам да се връщат.
Дали е подходящо да спирам хормона? Ето, точно преди мен някои са писали, че са с диагноза, но НЕ пият хормон.

# 596
Рано е да се даде отговор на този въпрос..всички които четат редовно темата знаят че след раждане хормоните полудяват и ТСХ може да тръгне в неочаквана посока или пък да се кротне. Иска се следене.Ще се радвам да споделите какъв съвет ще даде ендокринолога.

# 597
Здравейте Simple Smile Включвам се за първи път в темата,  бих искала да задам няколко въпроса.
От декември 2016 съм диагностицирана с Хашимото (високи МАТ, нормални ТАТ), досега не съм имала проблем, бях в еутиреоидно състояние. Последния месец започнаха симптоми - нервност, напрежение, силно сърцебиене и аритмия. Пуснах си изследвания и се потвърди диагнозата - хашитоксикоза. Първо подозираха Базедова болест, но се отхвърли. В момента съм на терапия с пропицил. Някой има ли опит с подобно състояние? Ендокринологът ми каза, че лечението може да продължи около 6 месеца, през който трябва да се пазим, но аз имам ендометриоза и нещата са доста объркани. Ще изчакаме терапията да падне до 1т дневно и тогава може да ни даде зелена светлина за опити, но ми се иска ако някой от вас има опит да сподели. Simple Smile
Прикачвам резултати от последните изследвания:
Ще съм благодарна на отговор Simple Smile

# 598
Получих и то на по ниска цена от обявената. Много съм щастлива и амбицирана

И аз си получих днес моята книга и съм много щастлива и доволна Simple Smile с толкова нетърпение я чаках Simple Smile

Здравейте момичета,

И аз си взех книгата и я прочетох. Ще започва ли някоя от вас протокола? Моята щитовидна според изследванията е добре, но имам силна непоностимост към глутен и млечни от година насам.
Знам, че е "модерно", но по-скоро бих искала да съм старомодна. За съжаление, не може да има и сянка от съмнение, че при мен са невъзможни за употреба.

Червата ми имат нужда от лечение и изключих доста храни. Мисля че ако овладея проблема, няма да ми удари в последствие щитовидната жлеза. Така че смятам, че ще е добра превенция.
Не ми е точно тук мястото, но темата ми е полезна и ще следя.

Протокола е ужасно стриктен и си търся съмишленици. Дисциплиниран човек съм, но това няма да е лесно никак.

Хубав ден на всички! bouquet

# 599
Според мен ще е по лесно есента, когато има тиква- заместител на сладки картофи, и карфиол. Много от храните са неприложими у нас. Или скъпи.
И аз имам желание да приложа протокола семейно, но списъка храни само изглежда дълъг, а не е .

Общи условия

Активация на акаунт