Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 67 028
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
Утре ще ходя да ми вземат кръв .Simple SmileИмам въпрос за косопада какво да пусна да ми изследват освен хормоните?Rolling Eyes

# 211
  • На брега на реката
Весето, не мога да кажа какви са референтите стойности, защото се чуваме по телефон, не съм си виждала изследванията. За ФТ3 и ФТ4 каза по-средата, а за ТСХ, че е под горна граница. /в предния пост са стойностите/МАТ е отрицателно, ТАТ 314 и 2 малки възелчета. Каза - Автоимунен тиреоидит на Хашимото. Мислех си, че ще е временно, защото декември ми излязоха тези резултати и тогава ми каза, че ще пия само Цефасел за 3 месеца и това ще е, но февруари ТСХ беше повишено и тогава ми каза, че няма да стане само с Цефасел, а ще попием малко хормон. Та, затова така се надявах. Иначе добавки приемам магнезий, вит.К2 МК7, Вигантол и чакам да получа вит.В12

Последна редакция: вт, 10 апр 2018, 17:15 от Бобулина

# 212
  • Перник
На мен в началото като ви го откриха Хашимотото ТСХ ми беше около 4. Ендото каза така: "Щом ТСХ е в норма няма нужда от Л тироксин". После почнах инвигрото и се наложи да го сваля под 2 и да пия л тироксин. Сега като имам възел е нужно кпоред Пандев да го пия, ако иначе тсх беше в норма, без значение от тат и мат можело и да не се пие.

# 213
  • София
Утре ще ходя да ми вземат кръв .Simple SmileИмам въпрос за косопада какво да пусна да ми изследват освен хормоните?Rolling Eyes
Железен пакет за косопада. Hands V

Бобулина, явно не ти е обяснил добре. Неприятно се е получило, че те е оставил в заблуда. И моето TSH е в норма в момента, но това е заради хормона. Ако го спра, отново ще се качи и симптомите ми ще се влошат. В момента всичко е под контрол и съм добре (почти през цялото време). Simple Smile Хубави добавки пиеш, само трябва да се спазват интервали от по няколко часа разлика от хормона, за правилно усвояване. Има ги на първа страница. Вероятно си го знаеш. Надявам се все по-добре да се чувстваш занапред! Hug

Neji_s, може и да съм в грешка, но все си мислех, че е по-правилно да се реши дали да се пие хормон или не в зависимост от това дали е налице симптоматика. Grinning

Днес пуснах изследвания на дъщеря ми, почти на 12 г. Резултатите са:
ТСХ 2,76 (реф. 0,27  - 4,20)
ФТ4 14,49 (реф. 12 - 22)
Как ви се струват?
Нека я прегледа по-обстойно детски ендокринолог, има леко завишен TSH, макар и в норма. А и FT4 е леко нисък. Happy  преди време беше споделила добри впечатления от детски специалист, дали не беше проф. Йотова..

Последна редакция: вт, 10 апр 2018, 19:24 от veseto5775

# 214
  • някъде
Какви дози вит.Д пиете и с установен дефицит ли сте?

# 215
  • На брега на реката
Весето, благодаря ти за всичко. Чета темата от няколко месеца и се запознах  написаното на първа страница. Беше ми изключително полезно. Благодаря и на останалите момичета за мненията.  bouquet

DS, на мен лекарката ми препоръча Вигантол, два пъти седмично по 7 капки. Преди пиех ето това:
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B01H5TC47U/ref=oh_aui_detail … ie=UTF8&psc=1,
но лекарката ми го спря, защото стойностите на витамина при изследванията беше над норма.  

# 216
  • Майна Сити
Момичета, дайте ми някакъв съвет, защото вече не знам какво да правя  Cry

Преди почти година и половина ми махнаха жлъчката и от там ми започнаха проблемите - косопад, проблеми с кожата (изключително засилено акне), ноктите ми не се чупят, а късат... Напълнях с 10кг (мислех че е от лакомията ми за тестено и сладко, но май нещата се оказаха други). Отидох на ендокринолог, който ми направо ехография на шията и в заключението пише "впечатление за изоехогенна формация с плоскоовална форма в латералните зони на долна трета, а десен лоб с диаметър 10мм. УЗ данни автоимунен тиреоидит с леко проявлени паренхимни промени".

Влезнах в болница за изследвания:
FSH - 7.09
LH - 2.22
Eстрадиол - 178.0
Тестостерон - 0.43
DHEA-s - 260.2
TSH - 3.65
TRO-Ab - 51.7
ACTH - 12.7
HOMA  - 1.8

Накрая ми дадоха да пия Метфогама, за да сваля килограми (при положение че нямам ИР) и нищо друго за проблемите, за които реално влезнах и които си имам и до днес. Казаха ми при евентуална бременност да ида на ендо отново, за да може да ми свали TSH с Л-тироксин.
Сега се чувствам ужасно - реално имам симптоми и неразположение, но не съм достатъчно болна, за да ме лекуват... Дайте някакви съвети, реално се чувствам като грозен дебел оплешивяващ корнишон  Confused

# 217
При кой ендокринолог бяхте в Пловдив?

# 218
  • София
DS, миналата зима бях с дефицит, позапълни се с 7-8 капки Вигантол (3500-4000 IU) дневно. Поддържам нивата с тази доза зимата, а лятото намалявам на 4 капки дневно (2000 IU). Но дозите са според тежестта на дефицита, моят си беше значителен - 12.08 ng/ml (при препоръчителни нива >30, а оптимални >50). Следя го периодично заедно с калция.

Skandity, потресе ме историята ти. Не знам какво да те посъветвам. Направи си по-пълни щитовидни изследвания, целият пакет заедно с TF3, FТ4 и антитела (имаш завишен МАТ, но не е изследван ТАТ май). Провери и железния пакет, както и за дефицити. Опитай безглутеново хранене или пък НВ-ВМХ. Аз на твое място с тези симптоми бих пробвала и ниска доза хормон (1/2 таблетка от 25 примерно) за няколко седмици поне, за проверка дали ще се усети подобрение. Но не става въпрос за мен, сама трябва да решиш.. или търси и второ мнение от друг лекар. Не за диагноза, а за евентуално лечение. Защото даже и да не си бременна си човек. Worried

Последна редакция: вт, 10 апр 2018, 23:12 от veseto5775

# 219
Напълно подкрепям Весето!
Второ мнение... и малко хормон..при мен хормона направи чудеса.
DS, миналата зима бях с дефицит, позапълни се с 7-8 капки Вигантол (3500-4000 IU) дневно. Поддържам нивата с тази доза зимата, а лятото намалявам на 4 капки дневно (2000 IU). Но дозите са според тежестта на дефицита, моят си беше значителен - 12.08 ng/ml (при препоръчителни нива >30, а оптимални >50). Следя го периодично заедно с калция.

Skandity, потресе ме историята ти. Не знам какво да те посъветвам. Направи си по-пълни щитовидни изследвания, целият пакет заедно с TF3, FТ4 и антитела (имаш завишен МАТ, но не е изследван ТАТ май). Провери и железния пакет, както и за дефицити. Опитай безглутеново хранене или пък НВ-ВМХ. Аз на твое място с тези симптоми бих пробвала и ниска доза хормон (1/2 таблетка от 25 примерно) за няколко седмици поне, за проверка дали ще се усети подобрение. Но не става въпрос за мен, сама трябва да решиш.. или търси и второ мнение от друг лекар. Не за диагноза, а за евентуално лечение. Защото даже и да не си бременна си човек. Worried

# 220
  • Майна Сити
При кой ендокринолог бяхте в Пловдив?

Нончев ми направи ехографа и ме изпрати във ВМИ да изследвам всичко останало, а Митева ми беше лекуващ лекар там (беше на смяна и ме пое).

Васе, правила съм си пълния пакет хормони една седмица преди постъпването в болница и на собствена глава - беше ми писнало да ме изследват частично и си платих. Но не знаех че трябвало да си в цикъл, когато ти изследват хормоните (или то защото на мен ми изследваха и тестостерона  newsm78 ...бъркам се вече)

Та ето ми и резултатите една седмица преди болница и 2-3 дена преди ехографа:
TSH - 3.850
FT4 - 14.080
FT3 - 5.34
TAT - 337.30
MAT - 86.67

Именно в ТАТ И МАТ се усъмних че ми правят проблеми, защото са ми 3 пъти над нормата и за това тръгнах по доктори. Но общо взето дори джипито ми е на мнение че "щом TSH е в норма, проблем няма".

P.S. Даже бях си пуснала Цинк да видя да не би той да ми е нисък, но уви, не той е препъни - камъчето
Zn - 14,7  (12 - 24)

# 221
skandity, ако всичко е започнало след операцията на жлъчката, може проблемът да е в храносмилането - може би не усвояваш добре веществата. Но явно имаш и Хашимото с тези повишени антитела, а след като и хормоните не са ти идеални, наистина можеш да започнеш да пиеш ниска доза. Не знам, според мен може да търсиш друг ендокринолог, дори евентуално кажи, че планираш бременност - тогава със сигурност ще ти обърнат повече внимание. Но ИР е напълно възможно да имаш, след като имаш силно желание за тестено и сладко. Трябва да се направи ОГТТ, а не само инсулин и захар на гладно. По отношение на ноктите си мисля дали нямаш дефицит я на цинк, я на калций, я на колаген, я на нещо друго.

# 222
  • Перник
Някой да има представа къде изчезна Африканчо?

# 223
  • Майна Сити
Cioccolata, имам правен ОГТТ с ИРИ:

Кръвна захар     ИРИ
0 мин - 5,0         8,22
60 мин - 7,6       73,68
120 мин - 6,9     39,81
180 мин - 5,3     HOMA 1,8

За Цинк писах по-горе - Zn - 14,7  (12 - 24)
Калций - 2.38
За колаген...това изследва ли се или директно се пие и се гледа действието?

Явно ще ходя до друг ендокринолог, чакам да ми кипне съвсем. Подстригвам се на 2 седмици вече, косата ми беше с дължина около бюста, а сега едва стига раменете, защото цъфти адски много и е супер изтъняла, прилича на бебешка косичка. Не използвам преса, сешоар и т.н. Като се вгледаш в един косъм, се забелязва по-дебела част в края и много рехава в корена. Нещо ми липсва и ще продължа да го търся, маски за коса са замазващи проблема продукти (нищо че ползвам и не виждам особено действие, да не кажа никакво) и тяхното спиране ще върне проблема обратно (ако изобщо помогнат по начало) ooooh!

# 224
Това си е ИР - щом на 120-ата минута инсулинът не се е върнал на изходната стойност, е налице ИР. А и захарта на 120-ата минута е леко висока.

Може всичко да е от хипофункцията (имам предвид косопадът и чупенето на ноктите). Но ти трябва и въглехидратна рестрикция.

Общи условия

Активация на акаунт