Каква пералня - 2 част

• 95 701
  • 778
  •   1
Отговори
# 525
Отначало си мислех,че си въобразявам за дрехите. Когато пуснах въпросния ски панталон,имаше и якета,но чак от ципа да се раздере така,като надрано с нож,не е дупка,но при най-малкия зор ще стане.Може и това да е причината,за мен е мистерия. И на доста дрехи в последствие станаха дупчици,при това не много употребявани. Пипах барабана,онези пластмасови разделители ( не знам как да ги нарека) вътре,дали няма някаква неравност,нищо не усетих.
Аз съм голяма фенка на марката АЕГ ,нашите имат такава пералня от едно време,много хубава работа върши.
Даже се надявам някакси да се оправи от само себе си или да съм си въобразявала.
Препарат- Ариел -прах,гел, един друг пак от Англия...Програма за памук на памучните дрехи...Нямам обяснение. Не препълвам с дрехи.
Иначе много ми харесва като визия,изпипаност на детайлите,излъчване...Все още й се радвам. А беше една от най-евтините за под 700 я взехме на някаква промоция. Ето това е модела.
https://www.tehnomix.bg/peralnya-aeg-l6-fbi48s

Мен ме учуди твърдение в темата,как се изпират засечени кърпи памучни ( не помня каква марка беше спомената).Вярвам го,но не ми се е случвало такова нещо. Ще пробвам и с ЛГ и ще споделя какъв е резултата.

# 526
Отначало си мислех,че си въобразявам за дрехите. Когато пуснах въпросния ски панталон,имаше и якета,но чак от ципа да се раздере така,като надрано с нож,не е дупка,но при най-малкия зор ще стане.Може и това да е причината,за мен е мистерия. И на доста дрехи в последствие станаха дупчици,при това не много употребявани. Пипах барабана,онези пластмасови разделители ( не знам как да ги нарека) вътре,дали няма някаква неравност,нищо не усетих.
Аз съм голяма фенка на марката АЕГ ,нашите имат такава пералня от едно време,много хубава работа върши.
Даже се надявам някакси да се оправи от само себе си или да съм си въобразявала.
Препарат- Ариел -прах,гел, един друг пак от Англия...Програма за памук на памучните дрехи...Нямам обяснение. Не препълвам с дрехи.
Иначе много ми харесва като визия,изпипаност на детайлите,излъчване...Все още й се радвам. А беше една от най-евтините за под 700 я взехме на някаква промоция. Ето това е модела.

Мен ме учуди твърдение в темата,как се изпират засечени кърпи памучни ( не помня каква марка беше спомената).Вярвам го,но не ми се е случвало такова нещо. Ще пробвам и с ЛГ и ще споделя какъв е резултата.

Може и от оборотите да се разкъсват. На мен ми се е случвало при еластично пране с ликра да се разтегне, защото го пусках на 1600 оборота. В момента синтетиката/микс пускам на не повече от 1000, а памукът на 1600.

Проверете тази изпъкнала част на маншона, защото там от метални ципове и подобни доста често се наръбва:

А луфтът между маншона и барабана, колко е голям? Монета от 1лв може ли да влезе там? Принципно при покупка е хубаво да се гледа, колкото по-малък е луфта, толкова по-малка вероятност нещо да се защипе и повреди:

# 527
  • София
Отначало си мислех,че си въобразявам за дрехите. Когато пуснах въпросния ски панталон,имаше и якета,но чак от ципа да се раздере така,като надрано с нож,не е дупка,но при най-малкия зор ще стане.
Скрит текст:
Може и това да е причината,за мен е мистерия. И на доста дрехи в последствие станаха дупчици,при това не много употребявани. Пипах барабана,онези пластмасови разделители ( не знам как да ги нарека) вътре,дали няма някаква неравност,нищо не усетих.
Скрит текст:

Ами такива дрехи на програма за памук, която е "най-тежката артилерия" не виждам какво се учудвате. Нормално е да ги съсипе. Такива дрехи се перат първо само с препарат за спортни дрехи или гел за цветно /не за смесено или за бяло/, второ - само на програма за спортни дрехи и съответно за якета, защото друга програма би могла да ги съсипе, без да има дефект пералнята, а от самото въртене и центрофуга. Ако няма специална програма за такива дрехи - са синтетика и на не много високи обороти - до 800, иначе ще се съсипят.
Под "засечена кърпа" ако визирате бяла пожълтяла от стоене в гардероба - аз съм изпирала такива бели памучни чаршафи със скип гел за бяло - никакъв проблем, и не са съхнали на слънце после.

# 528
 пускам на 800 оборота,да си щадя уреда.По-малко няма. Злополучните якета,мисля на синтетика ги бях пуснала,не помня,но ежедневните ги пера на памук,редуцирано време ( около час-час  и нещо) .
Иначе гела е за цветно,да.
Дупчиците са едни такива малки,отначало мислех,че нещо тъканта не е издържала.Ликра няма,чист памук. Но зачести и затова се усъмних в уреда. Не на всяка пералня го забелязвам,но по едно време й бях дигнала мерника  Laughing Сега сме разделени и направо ми е мъчно  Laughing

Не изключвам онова с панталона да е било лош инцидент,останалите просто да са калпави материи ,не знам какво да мисля и аз.

Достатъчно досадих с дупките по дрехите Simple Smile

Новото ЛГ има цветомузика,когато го пускам или спирам,някаква мелодия. мАдерна работа  Mr. Green

# 529
  • В къЩи.
Поръчах я най -накрая  ,от тук https://topmarket.bg/peralnya-gorenje-w7723 , докато се начудим и изпуснах другата оферта.
В сряда казаха,че ще е при нас,нямам търпение вече.
Дано да съм направила правилния избор и машинката да излезе сполучлива. Praynig

ВМ21, някакви насоки и тънкости при монтирането и изобщо всичко ,което мислиш,че ще ми е от полза при първоначалното пускане?
До сега мъжа ми е монтирал сам сегашната ни перална,сушилната,миялната....,но все пак няма да ми излишен някой компетентен съвет. Hug

# 530
Поръчах я най -накрая  ,от тук https://topmarket.bg/peralnya-gorenje-w7723 , докато се начудим и изпуснах другата оферта.
В сряда казаха,че ще е при нас,нямам търпение вече.
Дано да съм направила правилния избор и машинката да излезе сполучлива. Praynig

ВМ21, някакви насоки и тънкости при монтирането и изобщо всичко ,което мислиш,че ще ми е от полза при първоначалното пускане?
До сега мъжа ми е монтирал сам сегашната ни перална,сушилната,миялната....,но все пак няма да ми излишен някой компетентен съвет. Hug

С здраве да си я ползвате! Надявам се да се окаже сполучлив уред. Моите съвети са да прочетете инструкциите за употреба и да се съобразявате с написаното там. Основното е да е на твърд и равен под, добре нивелирана и включена в канализацията на не по-ниско от 60см.от пода.
Някои хора се затрудняват със свалянето на транспортировачните "болтове", които при "gorenje" не са 4 болта, а всъщност са 2 шпилки. В инструкцията е показано, как се свалят (лесно е). Ако уредът пристигне с инструкция на езици, които не разбирате, пишете тук и ще потърся на български или друг алтернативен език, който разбирате.

Успех! Simple Smile

# 531
  • В къЩи.
Всичко е Ок,освен тези 60см,мъжО казва,че е около 40-50см,но ще видим със сигурност като се махне старата. Thinking
Дано да не е голям проблем. Thinking

# 532
  • Sofia
Момичета,подигравате се за постовете на ВМ21 за лагерите,но това си се оказва много важна част. Точно това е проблемът на моята 8 годишна Whirpool. Разбит лагер- и с малката подробност,че не може да се подмени ,а се сменя целия казан-срещу скромните 480 лева !  Та,така...и аз съм в чуденка каква марка  да е следващата . Имам Зероват отпреди 25 години-е няма такава машинка...работи си,две бебета и баба на легло съм изгледала с нея. Чудя се дали сега да не заложа на Миле втора употреба...някой да е ползвал и да е доволен ?

Последна редакция: сб, 16 юни 2018, 22:25 от Bakerita

# 533
Всичко е Ок,освен тези 60см,мъжО казва,че е около 40-50см,но ще видим със сигурност като се махне старата. Thinking

Ами в такъв случай най-добре да вземе ролетка и да премери, ако е нужно вдигне нивото, както се изисква минимум 60см. в противен случай пералнята, като пълни може водата директно да изтича в канала и програмата да не се изпълнява с необходимото качество заради количеството вода. Възможно е също така просто да изпише грешка.
Вдигането на нивото на канала при мен бе лесно и евтино. Парче тръба Ф50 и 2 колена Ф50.

# 534
Момичета,подигравате се за постовете на ВМ21 за лагерите,но това си се оказва много важна част. Точно това е проблемът на моята 8 годишна Whirpool. Разбит лагер- и с малката подробност,че не може да се подмени ,а се сменя целия казан-срещу скромните 480 лева !  Та,така...и аз съм в чуденка каква марка  да е следващата . Имам Зероват отпреди 25 години-е няма такава машинка...работи си,две бебета и баба на легло съм изгледала с нея. Чудя се дали сега да не заложа на Миле втора употреба...някой да е ползвал и да е доволен ?

Правят се, но както съм писал преди, малко майстори се хващат на подобен сложен ремонт, защото казана трябва да се реже и то на ръка. Има и такива, които правят подобни ремонти доста некачествено, та изборът на нова пералня и аз бих го предпочел.
Най-важно е разпилването на казана с ножовка на ръка да е прецизно. Някои "майстори" режат с флекс, (може с него да наранят барабана и да къса дрехите), а в резултат на луфтът който се образува от дебелия диск, при сглобка може барабана да опира и нарани маншона. След това е важно, как ще се монтират лагерите, най-добре е с преса. С начукване също става, но не бива да се бие по вътрешното лагерно колело и по капачето на лагера, защото ще повредят лагерите още с монтажа. Желателно е да се вземат качествени лагери SKF или NSK, обезателно се подменя семерингът и се поставя със специална водоустойчива смазка. Някои "Майстори" мажат с грес, което е пълна идиотщина, защото се размива. При сглобка също така е хубаво да се ползват неръждаеми болтове с гайка с полимерна втулка в нея, която предпазва от саморазвиване в резултат на вибрациите. Може и обикновени, но обезателно да се промажат болтовете с фиксатор за резби.

Та поради тези тънкости и множеството некадърници е най-добре да се вземе нова машина. "Miele" е най-доброто от техническа гледна точка, но знаете рисковете на уредите втора употреба. Има го рискът да вземете машина втора употреба и след време нещо по нея да се счупи, а там вече цените на частите са наистина високи. Това са перални, които нови вървят между 1500 и 4000лв.

Вие си преценявате, всяка монета има 2 страни. Simple Smile  Успех и късмет при избора на нов уред.

# 535
Пак да напиша, че нашата LG има голямо разстояние между уплътнението отпред, не знам какви са й ламарините и лагерите, но пере добре, не дупчи дрехите, центрофугира всеки път и досега не се е налагал ремонт, а е на поне 8 години. Малко са ми смешни тези прекалени хвалебствия на Горение и АЕГ, а пък едновременно с това постоянно пишат хора с такива перални, на които нещо им се е повредило. Малко мирише на скрита реклама на Нескафе LaughingLaughingLaughing

# 536
Пак да напиша, че нашата LG има голямо разстояние между уплътнението отпред, не знам какви са й ламарините и лагерите, но пере добре, не дупчи дрехите, центрофугира всеки път и досега не се е налагал ремонт, а е на поне 8 години. Малко са ми смешни тези прекалени хвалебствия на Горение и АЕГ, а пък едновременно с това постоянно пишат хора с такива перални, на които нещо им се е повредило. Малко мирише на скрита реклама на Нескафе LaughingLaughingLaughing

Няма марка уреди, която да не се поврежда и да не се задават въпроси относно отстраняване на дефекти. Има даже цяла тема в този сайт наречена "LG пералня - никога повече". Човек може да прочете за абсолютно всяка марка, както хвалби така и ругатни. 
И по коя логика (освен твоята) големия луфт и непрецизната сглобка са плюс? Колкото по-голям е този луфт, толкова по-голяма вероятността да се защипе и повреди прането, та даже да се намерят по-фини чорапи и бельо омотани по нагревателя или направо накъсани в филтъра.

Колкото до глупостите за реклами (от които взе да ми писва), препоръчвал съм Miele, gorenje , Bosch и Samsung ,и съм обяснил детайлно, в какво се изразяват техните достойнства и недостатъци. Пак повтарям, че никого не задължавам с мнението си. Аз лично не харесвам продуктите на LG поради дългогодишен личен лош опит с тях. Явно не съм имал късмет с тях (Такова е моето мнение). Също така съм обяснил и ПОКАЗАЛ детайлно от чисто техническа гледна точка, защо LG не ми допада.

Ок разбирам, че си я харесваш тази марка, но се въздържай от глупави обвинения (които са чист спам). Ако смяташ, че някой от потребителите прави реклама, иди и подай оплакване към администраторите на сайта, да прегледат темата и да решат. На мен ми е напълно безразлично, дали ще ме баннат несправедливо, понеже съм препоръчвал ,Miele, gorenje , Bosch и Samsung. Това е моето мнение и съм тук само за да помагам и информирам хората, които имат желание да научат и за по-дребните технически детайли по тези уреди. Смятам че достатъчно информация и детайлен снимков материал съм публикувал в този форум, а не само празни приказки, като голяма част от "експертите" тук.
Приканвам ви да спрете със спама и празните приказки, защото те едва ли са полезни на някого. Simple Smile

# 537
  • на Мелмак
Имам две приятелки с Миеле втора употреба , и двете са много доволни , години вече!

По темата с лагерите - ами всеки втори пост е за тях - важни са , да се систематизират и да се сложат на първа страница! За 8г. е нормално да има някакъв ремонт , мисля. А това , че този ремонт е скъп .....
Аз също имам перални с луфт , които не късат дрехите - Сименс , Самсунг,  Аристон,  Канди и перат добре.
Аз примерно Горение , Беко не бих си взела ! Но не го пиша постоянно !

Последна редакция: нд, 17 юни 2018, 08:05 от etty775

# 538
  • при моите деца .....
И аз поръчах спешно перална.....
След предишното ми питане ремонтирах старата, но сега вече отказа и ....
Дано ми служи вярно новата. Очаквам я в сряда и аз.

Перална машина Gorenje WE60S3, 16 програми, Бяла, 1000 оборота, 6 кг

# 539
  • В къЩи.
Скрит текст:

Ами в такъв случай най-добре да вземе ролетка и да премери, ако е нужно вдигне нивото, както се изисква минимум 60см. в противен случай пералнята, като пълни може водата директно да изтича в канала и програмата да не се изпълнява с необходимото качество заради количеството вода. Възможно е също така просто да изпише грешка.
Вдигането на нивото на канала при мен бе лесно и евтино. Парче тръба Ф50 и 2 колена Ф50.

Благодаря. bouquet
Ще пиша пак какво е положението като ни я доставят и стигнем до монтирането. Hug

Общи условия

Активация на акаунт