Каква пералня - 2 част

• 95 732
  • 778
  •   1
Отговори
# 390
Днес АЕГ 6-та серия,на няма и година пералня,остави пране мокро накрая. Бях пуснала 800 оборота. Повторих само с центрофуга,излязоха нормални.
Дали е показател за някакъв дефект.
И май не пере добре,някои дрехи не са толкова чисти след пране,колкото би трябвало да бъдат.

Понеже ми се налага да купувам втора  освен тази , моля,препоръчайте ми пералня  за 8 кг. пране до към 700 лв. Бих си взела АЕГ,но нещо се отказвам. Без Горене .
Благодаря!

# 391
Днес АЕГ 6-та серия,на няма и година пералня,остави пране мокро накрая. Бях пуснала 800 оборота. Повторих само с центрофуга,излязоха нормални.
Дали е показател за някакъв дефект.
И май не пере добре,някои дрехи не са толкова чисти след пране,колкото би трябвало да бъдат.

Понеже ми се налага да купувам втора  освен тази , моля,препоръчайте ми пералня  за 8 кг. пране до към 700 лв. Бих си взела АЕГ,но нещо се отказвам. Без Горене .
Благодаря!

Ако машината до определени минути не успее да разпредели прането из барабана, просто пропуска центрофугата. Не е дефект, просто предпазва от това машината да тръгне "да простира".

Ето едно предложение от мен за нов уред: https://www.pazaruvaj.com/peralni-c3167/bosch/wan-24161by-p310935115/#

# 392
... предпазва от това машината да тръгне "да простира". ...

Laughing

Дано това да е .

Благодаря за предложението за бош пералнята !

# 393
  • Пловдив
Моята нова пералня Горение (на един месец) го направи същия номер три пъти вече. Сигурна съм, че не съм я препълнила. На програмата, на която пуснах, пише 3,5 кг, а олекотената завивка беше 1,5кг и не е твърде обемна. Излезе чисто мокра, течеше вода. Пуснах още една центрофуга и се изцеди, но не ми харесва това да ми е решението всеки път.
Вторият път беше с тениски и анцузи на програма за 6кг като отново съм сигурна, че не е била препълнена - няма как 6-7 тениски и 2 анцуга да достигнат 6кг.

# 394
  • В къЩи.
Имам колега,който се оплаква от същото с неговото Горение. Казва,че пренареджа дрехите преди центруфуга и тогава всичко е Ок.
Тъй като и аз съм се насочила към марката,даже вече съм избрала кой модел, искам да попитам този проблем само Горение ли го имат или всички "модерни " перални натъпкани с един куп сензори и модернизаций?

# 395
  • София
Знам, че не е правилната тема, но не знам къде да питам.
Имам пералня Самсунг ад уош, с бабъл технология. Въпросът ми е за почистването. В упътването пише, че се ползва само функцията за самопочистване. Аз досега така я ползвам, но ми се иска да я пусна с препарат за почистване на перални, но ме притеснява тази бабъл технология да не направи много пяна и да стане една... Дали е достатъчно да я пускам само с вода и нейната функция за самочистване? Пера и с течни, и с прах, и омекотители ползвам.

Би следвало да си наясно, че ад уош функцията се стартира/премахва с бутон и ако не я искаш няма да я има. Но ми е интересно защо са ти спациални препарати чак, при условие, че си има програма на която са предвидени по - високи градуси и по-интензивно врътене на барабана, съответно на водата?  Може да й сложиш препарат за почистване на перални и да я пуснеш на програмата за самопочистване, но е излишна амортизация на машината, т.к. препаратите са агресивни. Нагревателя е керамичен и няма как да ти задържа варовик, гумените уплътнения може да забършеш с влажна кърпа /без препарати/. Ако не мирише на гадно, според мен е излишно да й слагаш препарат.

# 396
Имам колега,който се оплаква от същото с неговото Горение. Казва,че пренареджа дрехите преди центруфуга и тогава всичко е Ок.
Тъй като и аз съм се насочила към марката,даже вече съм избрала кой модел, искам да попитам този проблем само Горение ли го имат или всички "модерни " перални натъпкани с един куп сензори и модернизаций?

Това не е проблем, а е защита от саморазбираве, изместване, изкупване на кабели, маркучи и подобни. Всяка съвременна машина прави така, ако прането не може да бъде балансирано в барабана. При мен се е случвало последно, като пробвах да изпера една голяма възглавница. Да пералнята бе далеч от препълване, но тази възглавница, няма как да се разпредели нормално в барабана, стои само от едната страна, поела мн. вода и придобила голяма маса, при високи обороти центробежните сили са много големи, пералнята изчислява, че няма да ги издържи. Центробежните сили се гасят с тежки тежести, и амортисьори с голямо съпротивление. "Gorenje" са сред най-тежките в класа си, най-евтините им 6кг модели започват от 64кг плюс 2 амортисьора по 120N. Същото може да се получи, ако заредите половината барабан със синтетика, а другата с памук.
Аз се старая да не мешам синтетика с памук и да не слагам крупни неща, които не могат да бъдат разпределени в барабана.

Последна редакция: сб, 26 май 2018, 14:56 от BM21

# 397
  • В къЩи.
Благодаря за разяснението. bouquet

# 398
В днешно време всеки производител си пише, колкото килограми иска, като гледам. Реално килограмите пране, с които една машина може да се справи са пряко свързани с масата на машината. Колкото по-тежко е прането, толкова по-големи центробежни сила създава то при центрофуга. Тези центробежни сили се гасят с тежести, а колебанията на барабана се обират с амортисьори, с точно изчислено съпротивление. Много често хората бъркат обема на барабана, с килограмите пране, а това е грешка. Обем и тегло са две различни неща. Един предмет може да не е обемист, но пък да тежи много. За това обичайно казвам, истинския капацитет (товароподемност) на една пералня си я преценявайте според теглото на машината, а не в това, което са написали на корпуса. Колкото по-тежка е, толкова по-добре гаси центробежните сили създавани от прането в нея. В днешно време всяка съвременна пералня има датчик, с който измерва теглото на прането, измерва дали има дисбаланс, който ще създаде повече центробежни сили, от колкото уредът може да поеме. Когато това се случи, центрофугата се пропуска. Рядко се случва, но е за предпочитане пред това да започне да се саморазбива, измества, та дори да си изскубне кабел или маркуч.

Ще ви дам за пример няколко от най-евтините слим изпълнения за 6кг 1000 оборота, и разбира се тегло на уреда.

Beko WTV6532BO - 57кг.

Electrolux EWS31064NU - 58кг.

Samsung WW60J3083LW - 61кг.

Indesit Slim IWSC 61051 - 61,500кг.

GORENJE W6503/S - 63кг.

# 399
  • Sofia
Нека обърнем внимание също и че различните програми са за различни килограми - вижте си в книжката дали не задавате програми за 3кг а да слагате пране 6-7кг - тогава също може да има проблем.

# 400
  • оттам, откъдето започва България
Има резон в написаното относно програмите за пране.
Но аз и преди съм казвала, че моята 8 кг. пералня, когато реша да пера 5 кг сухо пране, се налага да я тъпча.
Сами си правете изводи колко сухо пране събира 5, 6 и 7 кг пералня.

# 401
Според мене това си е проблем на Горение. На майка ми също го прави това, както съм споменавала. Каква защита, ако пералнята очевидно не е препълнена? За сравнение, с LG това никога не ми се е случвало.

# 402
Според мене това си е проблем на Горение. На майка ми също го прави това, както съм споменавала. Каква защита, ако пералнята очевидно не е препълнена? За сравнение, с LG това никога не ми се е случвало.

Прочетете няколко поста по-назад, пишат същото за AEG. Това не е проблем, а защита от проблеми. Колкото до LG зависи от модела, някои реално нямат подобна защита и много често корпусите се разбиват. След това собствениците викат майстор да смени амортисьорите, но разбил ли се е самия корпус, амортисьорите не оправят положението.

https://www.youtube.com/watch?v=9DjzybyNPXw

https://www.youtube.com/watch?v=D9F96sG9u7Q

Според вас това нормално ли е да се случва, очевадно машината да се разбива, и въпреки това центрофугата да не се прекрати и пропусне автоматично?

Последна редакция: нд, 27 май 2018, 18:55 от BM21

# 403
Силните колебания при центрофуга, често водят до това:

Та с тази цел хората са предпочели, центрофугата да се подмине, от колкото машината да се подложи на по-голямо натоварване, от допустимото. Аз имам 2 перални gorenje и само 1 път ми се е случвало да подмине центрофуга, когато бях поставил само 1 тежка възглавница. Тя няма как да бъде разпределена равномерно из барабана, остава от едната страна и центробежните сили са недопустимо високи при развиване на високи обороти. Препълнени само с памук съм ги пускал и не е имало абсолютно никакви проблеми. Работата е в това, че когато има много еднородно пране, то се разпределя правилно из барабана. Друг редовен проблем е, когато половината барабан е пълен със синтетика, а другата половина с памук. Памукът е много по-тежък и отново дисбаланса е на лице. Правил съм го и това, не пропусна центрофугата, но дълго време въртеше в опити да разпредели прането равномерно из барабана, обаче за сметка на това, тропане, подскачане и изместване на уредите не съм забелязал нито веднъж. Едната, която стои в апартамента и много рядко се ползва я имам от 2015 (W6503/S) ,другата от средата на 2017 (W98F65i/i), в къщата, в която живея постоянно. И двата уреда стоят върху плочки и са добре нивелирани.

# 404
Честно да ви кажа,моята не беше нито препълнена,имаше си място,много дребни дрехи,не предразполага да е дисбалансирана.Дано това наистина да е била причината,а не дефект.  АЕГ,почти нова.

Общи условия

Активация на акаунт