Имате ли собствено жилище?

• 14 242
  • 92
  •   1
Отговори
# 15
А какъв е варианта да купиш друго жилище с парите и да изтеглиш кредит. Те така или иначе ипотечните са със самоучастие.

На въпроса ти, нямам нищо.
Ами в момента и аз и съпруга ми имам по един малък кредит. А аз в момента съм без доходи....
Мислех за рефинансиране евентуално....
Не ми се иска да се оплитам така....

# 16
  • София
Седни и предложи сделка. Свекърите да ви припишат апартамента, а ти да продадеш къщата и да дадеш пари за ремонт. Надявам се да останат и за твоето си начинание.

# 17
Не се оплитай, но ако решиш да продаваш, вложи парите в нещо свое, а не в имота на свекърите. Не бива да оставаш без нищо, още повече, че си и без работа.

# 18
По принцип мъжът ти е прав - ако не поддържаш къщата, т.е. не наливаш едни пари редовно, накрая ще имаш точно срутено нещо.
Но щом толкова ще се тормозиш - по-добре не я продавай. Дори къщата да се да се срути, ще ти остане парцелът, който също струва пари.

# 19
В момента ти имаш "нищо". Къща за тотален ремонт върху някакъв парцел. Тази къща занапред ще ти носи само разходи, данък, дребни поправки и много неизвестни. Аз бих продала след като имаш добро предложение. Няма да си вечно без доходи, кредитите ще ги изплатите. Бих изчакала и след време с още някакъв кредит ще купя имот, който бих отдала под наем. С наема ще изплащам кредита
Ако имота е на добро място, бих сложила транспарант, евентуално някой инвеститор може да прояви интерес.

# 20
Имотите са създадени, за да служат на хората, а не хората да служат на имотите Simple Smile. В този ред на мисли, ако не можеш да го поддържаш, аз виждам няколко варианта: да пуснеш някой да живее там без наем, срещу поддръжка и подобрения, които да са ясно упоменати: да продадеш и да купиш нещо малко, което да даваш под наем: да предложиш сделка с продажба и инвестиране на сумата там, където живееш в замяна на това, да получиш някакъв дял в имота. Това последното, ако го мисли, първо го говори със съпруга си, понеже възрастните могат да скочат, че имаш апетити към имота им и това тотално да развали отношенията ви.
Аз не бих се оставила без нищо, животът е променлив, не се знае утре какво ще дойде. Не наливай пари в дома на свекърите безвъзмездно.

# 21
А мъжа ми казва, че някой ден ще имам едно "срутено нещо". Confused

А земята под нещото струва ли си? Не гледай само къщата, а имота като цяло. Има тенденция хората да бягат от големия град. Ако мястото е атрактивно, дворът – голям, има красива природа... Нищо чудно да се окаже, че парцелът е много по-скъп от къщата в него.

# 22
По принцип за такива пари не си струва да правиш нищо. Аз имам една парцела(уж моя ще е един ден,но още не е прехвърлена),250 кв,наследствени имот,на който мислехме да строим. Стойността й е има няма 3 хил лв. Е и за какво да я продаваме. Земя е, все пак,нека си стои. Има стойност. Ат така ако я продам за нищо пари, файда. Та и при теб е малко така.
Затова наистина дилема имаш. Мъжа ти от една страна също е прав.

# 23
  • край голямата локва
...., животът е променлив, не се знае утре какво ще дойде. Не наливай пари в дома на свекърите безвъзмездно.
Абсолютно! Като мъжът ти не иска да си като сега без ''нищо'', да ти пишат една стая.
Аз не държах да имам имот на мое име, един ден така или иначе ще остане.  Но откакто имам мога да оценя спокойствието. На твое място щях да продам къщата и да купя нещо малко- дали боксониера, партер, дали гараж -  да знам че има къде да отида. Ако не е вариант - да стои. Един фургон да има къде да сложиш.

Имам примери пред мен- едната я изгони снаха и', другата мъжът и я тормози и и взима почти всички пари, но пред пенсия или с пенсия изборите са различни. Мъжете и на 60 се намира коя да ги приюти, но жената трябва да има къде да отиде.

# 24
  • София
От написаното дотук разбрах, че нямаш възможност да поддържаш къщата, нямаш и възможност да финансираш ремонта. Къщата обитаема ли е, така че да пуснеш наематели вътре, които да я поддържат за сметка на наема?
Евентуално може да разгледаш тенденцията на имота като парцел, защото ако не поддържаш къщата, накрая ще е по-лесно да се бутне, отколкото да се ремонтира. При оценка на парцела следва да заложиш разходите по бутането на къщата евентуално, за да прецениш горе-долу за какво иде реч.
Ако продадеш сега твоята къща и евентуално купиш нещо, ще конвертираш лична собственост за семейна. Това е в случай, че нямате брачен договор. Същото ще се случи и ако вложиш парите в апартамента, но по-лошо, защото апартаментът ще е собственост само на съпруга ти като наследствен имот. 
За мен алтернативен вариант е да предложиш да прехвърлят половината от апартамента срещу влагане на пари в него. Пак е въпрос на сметка дали имотът е продаваем на цена, която да покрие направените подобрения.

# 25
Говорих с жената. Обсъждаме вариант за наем и съответно от наема аз да приспадна всички текущи ремонти, които възпрепядстват нормалното обитаване. тоест неотложни.
Надявам се, това да бъде добър изход...

# 26
За мен това е най-добрият вариант. Не се ли живее в едно жилище и не се ли поддържа, то се скапва, а това се отразява и на стойността му. Освен ако самото място не е по-ценно, както вече споменах.
По този начин хем ще се полагат грижи за къщата, хем и ще си запазиш собствеността.

# 27
Това ми звучи по-добре.

# 28
  • София
Вариантът с наема е най-разумен, в случай, че къщата е обитаема. Дори да не печелите нищо, а цялата вноска да отива за поддръжка, пак е нелоша алтернатива, защото се запазва като имот.

# 29
Да, така смятам и аз....
за момента мисля това най-правилно. Очаквам скоро да ми дадат отговор, а до тогава аз имам време да мисля и за другия вариант.

Общи условия

Активация на акаунт