1 ЮНИ - ПРОТЕСТ за детските и майчинството в ПЛОВДИВ

• 15 648
  • 285
  •   1
Отговори
# 120
  • на кой му пука, майна
ДониБони, всички ще говорим- а ти най-много Laughing Peace

Аааа, не така, моля, аз съм много срамежлива и притеснителна Blush

# 121
  • До хладилника, който обичам
Уф, бе хора. Като искате нещо, бъдете готови да го защитите с доводи и аргументи. С едното голо искане не става... Аз бих говорила, например. Жалко, че ще излъчват основно Софийското шествие, но съм сигурна, че там момичетата ще се справят добре.

# 122
  • на кой му пука, майна
Уф, бе хора. Като искате нещо, бъдете готови да го защитите с доводи и аргументи. С едното голо искане не става... Аз бих говорила, например. Жалко, че ще излъчват основно Софийското шествие, но съм сигурна, че там момичетата ще се справят добре.

Бу, сигурно си много дейна и емоционална личност, която изобщо не се притеснява от камери, микрофони и т.н, възхищавам ти се за което, но не всеки го може, радвам се, че би застанала пред медиите без притеснение  Grinning  Peace  bouquet

# 123
"Без притеснение" не съм казала Laughing
Но все пак смятам наистина, че ако човек иска нещо, то трябва да е готов да си защити позицията. С притеснение или без, със заекване или с гладка реч - няма значение, хора сме, всеки разбира смущението, като ти тикнат микрофон пред лицето. Важното е да се каже нашата гледна точка. Стискаш зъби и приказваш, после нека ти тупти сърцето, като мине.

# 124
ох ,ще пробвам да дойда , ама незнам дали ще успея, щото имам работа в университета Sad дано да се оправя по-бързо и ще съм на линия Wink

# 125
От предни теми в Родители в чужбина съставих кратък сборен справочник как стои въпросът с майчинство, отпуск за гледане на дете, детски надбавки и прочие. Концентрирах се основно в Европа как е и малко по-натам за разкош. Моля, ако има някои особено големи неточности, да ме извините.
Търси се социалната политика на Норвегия – страната с най-добрата политика по отношение на кърменето (откъдето си мисля, че и изобщо по отношение на детегледането)
За Канада е съвсем накратко, за САЩ никак, т.к. особено в последната всичко зависи от работодателя и т.н., нямат общ закон, а и с тези 51 различни щати…

Този списък е добър наръчник за сравняване на социалната политика – защото често се сочи като пример Франция като страна с най-кратък отпуск по майчинство, но ‘удобно’ се избягват добрите страни, които все пак има социалната й политика, както ще видите по-долу. Също така, няма нужда да се взима най-лошия модел за социална политика (доколкото съдя от мненията на ‘чужбинските’ майки – Франция и Холандия), когато могат да се вземат много по-добри модели, например този на Германия, Австрия или Чехия, ако щете. Същият да се цитира с важен вид (но в съкратен вариант с подбрани ключови точки) на любопитни журналисти или иначе казано, да послужи там, където е необходимо.

Германия
-   платено майчинство – 6 седмици преди раждане и 8 седмици след раждане се изплаща пълната сума на заплатата; 300?/месец при доход на глава от семейството под социалния минимум се изплаща
-   отпуска по майчинство – до навършване на 2 години на детето отпускът е платен, до навършване на 3 – неплатен.
-   и двата вида отпуска (платен и неплатен) могат да се разделят между майката и бащата (и да се ползват даже от бабата, например)
-   детски - 154 евро на дете до завършване на образованието на детето, но най-много до 27-годишна възраст. До 2 годишна възраст се получават допълнително възпитателни пари, които се начисляват според общия доход на двамата родители за предходната година и варира от 0-320 евро.
-   до навършване на 1 година на детето работодателят е задължен да отпуска две паузи по 30 минути или една от един час за кърмене; при работно време, надвишаващо 8 часа на ден- 2 паузи от по 45 минути или 1 от 90 минути (могат да се ползват и за цедене, работодателят е длъжен да осигури подходящи условия за изцеждане на майката)
-   при ниски доходи държавата дава помощи за закупуване на детско обзавеждане и пр.
-   трудовият стаж тече по време на майчинство – платено или неплатено

Австрия
-   платено майчинство – 8 седмици преди раждане и 8 седмици след раждане (12 седмици, ако раждането е с цезарово сечение) се изплаща пълната сума на заплатата; 435?/месец от 9 седмица след раждането до 2,5 години на детето. Получава се от всички, без значение трудовия стаж перди това
-   детски надбавки 150 евро/месец
-   отпуска по майчинство 8 седмици преди термина
-   майката и бащата могат да поделят отпуска за гледане на дете и тогава майчинството е до навършване на 3-годишна възраст на детето

Франция
-   платено майчинство 6 седмици преди и 10 седмици след раждането се плащат 84% от заплатата (на база последните 3 месеца преди излизане в майчинство) + две допълнителни седмици, ако майката кърми или е изморена.
-   бащите имат право на 2 седмици платен отпуск по бащинство
-   отпуска по майчинство - след изтичане на 4-те месеца платено майчинство може да се вземе т.нар. ‘отпуск по родителство’ до навършване на 3 години на детето, получават се 500 евро месечно
-   майката може да подаде молба за намалено работно време (за кърмене)
-   за безработните и с нисък доход (под 25.005? годшино) се полагат детски надбавки в размер 165 евро месечно до навършване на 3 години на детето
-   помощ в размер 800 евро за раждане на дете

Канада
-   платено майчинство – 54-65% от заплатата или повече, ако работодателят реши (на база последните 6 месеца преди излизане в майчинство, ако майката е работила на едно и също място) до навършване на 1г на детето.

Чехия
- платено майчинство – след изтичане на 6-месечния срок държавата подпомага майчинство до навършване на 3-годишна възраст на детето (до 4 години по желание на майката), 125?/месец с възможност за почасов и надомен труд на майката (повечето майки избират да не се върнат на работа след изтичане на 6-те месеца, а да гледат децата до 3г)
- отпуска по майчинство - 6 седмици преди термина за раждане и 6 месеца след раждането се изплаща пълният размер на заплатата.

Израел
-   платено майчинство - 12 седмици за едно дете и 13 - за близнаци. Изплаща се пълният размер на заплатата (на база последните 3 месеца) Платената отпуска и размерът на парите може да нарастне, ако работодателят прецени.
-   отпуска по майчинство – неплатена до навършване на 6 месеца на детето (работодателят е длъжен да пази работното място).
-   единият родител започва да получава данъчни облекчения на ДОД и детски надбавки от Осигурителния институт

Англия
-   платено майчинство - 26 седмици. Първите 6 седмици се заплащат 90% от заплатата, следващите 20 седмици по 100 лири на седмица.
-   отпуск по майчинство – до навършване на една година (след изтичане на 26-те седмици е неплатен, работодателят е длъжен да пази работното място)
-   детски надбавки 17 лири/седмица за първо дете, 15 лири/седмица за следващо
-   отстъпка в таксите, ако доходът на семейството е под 50,000 лири годишно
-   по време на платеното майчинство текат пенсионните осигуровки
-   полагаемата годишна почивка се трупа
-   гледането на дете под 10 години се зачита като трудов стаж за минималната пенсия в страната
-   условия за самотни родители с ниски доходи (финансова помощ, общинско жилище, плащане на сметките от държавата, поемат се част от разходите за храна на детето/децата)
-   бременните и родилите до 1г. от раждането, не плащат лекарства, предписани от лекар и ако ходят на зъболекар.
-   същото важи и за децата до навършване на 16 г.

Швеция
- платено майчинство – 480 работни дни. От тях за 390 дни се плаща 80% от заплатата (има горна граница, както и условие майката да е работила 6 месеца) или за онези, които не са работили – около 18 евро на ден. Останалите 90 дни се плащат по 6 евро на ден, независимо от заплатата.
- от тези 390 дни всеки родител трябва да вземе поне 60 – другият родител няма право да ги използва.
- дните могат да се вземат като цял ден, половин, четвърт или 1/8 ден докато детето навърши 8 години.
- при раждането на детето бащата има право на 10 работни дни платена отпуска.

Исландия
-   платено майчинство – 9 месеца. Майчинството е 80% от заплатата за последните 2 години и не може да бъде под минималната работна заплата.
-   родителите могат да си го разпределят помежду си и да се ползват половинки (т.е. половин работен ден и съответно половин майчинство за 18 месеца вместо за 9)
-   при раждането на детето бащата получава еднократна помощ в размер на 300 евро от работническия профсъюз

Холандия
-   платено майчинство – общо 16 седмици (преди и след раждане).
-   неплатен отпуск по майчинство - 13 седмици, може да се ползва до 8-та годишнина на детето, полага се и на бащата и на майката; може да се вземе на три пъти най-много
-   майката може да работи на половин щат 2 или 3 дена в седмицата докъм 2-годишна възраст на детето (популярно е жените да не се връщат на пълен работен ден)
-   държавата поема част от разходите за детска градина в зависимост от дохода на семейството (колкото е по-нисък, по-голяма част се поема от държавата)
-   10 дни годишно за гледане на болно дете (отделно от неплатения отпуск по майчинство)
-   помощи за гледане на дете - 170? на тримесечие
-   до навършване на 9 месеца на детето майката има право на два часа дневно за кърмене. Ако майката се цеди на работа, работодателят е длъжен да осигури място за тази цел, с необходимата хигиена, течаща вода и хладилник
-   детски надбавки около 60 евро на месец за деца 0-5 години, 72 евро за деца от 6 до 11 години, 85 евро за 12-17 години. (или Age  Amount of allowance  0 to 6 years old  EUR 168.88  6 to 12 years old  EUR 205.06  12 to 18 years old  EUR 241.25   според друг източник, не знам кое е вярното)

Финландия
-   платено майчинство – 50 или 30 дни преди термина и трае общо 105 работни дни. До навършване на 3 години на детето отпускът е платен от държавата.
-   детски надбавки се дават на всяко дете под 18г. регистрирано като живеещо в страната: за едно дете 100 евро на месец, за второ 110 и сумата се покачва до 4-то дете.
-   на бременните се отпуска еднократна помощ в размер на 170 евро или огромен пакет пълен с нови бебешки дрешки и принадлежности (повечето родители избират пакета)
-   условия за самотни родители с ниски доходи (финансова помощ, общинско жилище, плащане на сметките от държавата, поемат се част от разходите за храна на детето/децата)

Италия
-   платено майчинство - общо 5 месеца (2 месеца преди раждане и 3 след), изплаща се 80% от заплатата (или пълен размер, ако работодателят прецени)
-   ‘факултативно майчинство’ – 6 месеца за майката и още 4 за бащата, изплащат се 30% от заплатата, трябва да бъде взето до навършване на 8 години на детето.
-   детски надбавки се изплащат само на социално слаби семейства
-   при раждане на дете се отпуска еднократна помощ в размер 1000 евро
-   таксите за детски ясли и градини се определят въз основа на дохода в семейството
-   ако майката се върне на работа преди навършване на 1 година на детето, има право на намалено работно време с два часа (за кърмене); ако децата са близнаци, работното време се намаля с четири часа

Швейцария (зависи от кантона)
-   платено майчинство - 14 седмици, изплащат се 80% от последната заплата
-   неплатен отпуск по майчинство – до навършване на 1 година
-   годишната отпуска не се намаля
-   майката има право да кърми в работно време, като тези часове се пишат като изработени. Ако майката напуска работното си място, за да кърми, тогава се смята половината време за изработено
-   детски надбавки (средно) 200 франка
-   детските градини са платени, като държавата субсидира родителите и поема част от разходите според доходите им

Enjoy! Grinning

# 126
  • Пловдив
Бу, братовчедка на мъжа ми живее в Норвегия и в момента е бременна с третото си дете. Ще я попитам в Скайп за подробности.

# 127
  • Пловдив
Така накратко за детегледането в Норвегия:
- платеното майчинство е 1 г./ако си работил/ и е в размер на минималната заплата /12000 крони~1500 евро/
- След навършване на 1 год. на детето, ако не го дадеш на градина и си го гледаш се дават по 500 евро на месец в продължение на 2 год.
- Детските са 1000 крони~120 евро и се полагат до 18 г.
- Детските градини са много скъпи
- Стандартът е висок, но майките са доволни от тези условия, защото бебешките стоки са много евтини. Един пакет памперси е по-евтин от 1 кутия цигари   Crazy. Всички имат по много деца - по-малко от три-четири нямат.
- При раждането получават еднократна помощ в размер на 8000 лева

# 128
Здравейте момичета!Съжалявам,че съм далеч от вас-Пловдив,но инициативата която сте поели е страхотна и ви подкрепям напълно!Ако успея да навия приятелка ще дойдем до Пловдив с децата ни!Успех и дано се постигне нещо,ако не с вас съм и освен мирен съм готова и на друг на протест!icq номера ми е 290605971 и съм от Димитровград,лошото е,че нямам принтер и тук да разпространя подписката.Но ще се поинтересувам в училището на дъщеря ми ако се отзоват да ми помогнат добре ще е!И не се притеснявайте от камерите и микрофоните,в края на краищата го правим в името на децата-а те заслужават МНОГО ПОВЕЧЕ!

# 129
  • Пловдив
Уф, че съм разсеяна. Чета, чета и на ум си казвам, че ще дойда, а пък забравям да се впиша  Embarassed

# 130
Добро утро!

Току-що гледах участието на Хасан Адемов (Председател на Комисията по ТСП в НС) по сутрешния блок на НТВ по повод на социалната политика по отношение на майчинството.
Разискваше се следното предложение:
1. 90% от заплатата на осигурените за период от 200 дни (т.е. + 65 от сегашното положение)
2. 160 лв при завръщане на майката на работа, при избор на безработен за отглеждане на детето. (Издънка на Адемов - избор на безработен от "рисковия" контингент.)
3. "Парите никога няма да стигат"
4. Не гледайте само София, в провинцията 160 лв са прилична сума.
5. И в момента сумите, отпускани от бюджета не достигат с ок 30 млн.лв
6. Цитат: "За майчинство се удържат 3.5% от брутната заплата на работника"

Това ще ни е от полза за медиините участия, защото представлява официалната позиция на държавата.

Мислете за слаби места - аз лично виждам много, но трябва да храня бебка. По-късно ще се включа.

Аз го гледах и се опитах да се включа в ефир по телефона, но не успях, все заето (загряха им телефона с протести, кикики). Толкова съм ядосана (по един хладнокръвен начин, нали), че няма накъде повече.
Слаби места - бол, с лопата да ги ринеш.

1. Тази точка е окей - не вярвам някой да рита срещу 65 допълнителни дни с по-високи пари. Даже 'браво' за нея.

2. Не е издънка - разбира се, че са рисков контингент. Толкова майки се опитват да намерят добра детегледачка, за която да не отива половин заплата. Ако толкова лесно се намираше добра жена, на която да повериш малко дете срещу 160 лв, вярвам, че все щяхме да знаем и ние, нали? Хайде холан, за 160 лв на кой знае кого да си оставиш детето... При това, както самият Адемов каза, това трябва да са лица с квалификация - тоест, детски учителки или медицински сестри - е къде ги, аджеба, тези рояци от безработни квалифицирани жени (и не пенсионерки, моля ви!), които за 160 лв да гледат по 8 часа малко чуждо дете? Бабите (ако случайно още има от породата баби, които да не работят, за да гледат внуче, отдавна измря тази порода, ех!) разбира се, не могат да получават тези пари. Както Адемов посочи, те са баби - значи по презумпция ако искат да си гледат внучето - моля, от какъв зор и пари да им се дават за това?

3. Разбира се, че парите никога няма да стигат. Това значи ли, че тъй и тъй не стигат, дайте хич да не се дават?!  Shocked

4. Да, в София майките кучета ги яли, аз първа ще се подпиша...  Laughing Остава да посочи Адемов къде е тази магична провинция, в която със 160 лв човек да може да се издържа, и готово се местя, ми то ще е рахат! Представяш ли си - цели 160 лв!

5. Като не достигат - какво? Както една майка по телефона правилно отбеляза, този проектозакон е насочен предимно към безработните, а не към семействата с малки деца. Т.е. в този закон и изпълнението му ще се налеят маса пари, и пак файда няма да има.

6. Благодаря на Адемов за уточнението. Значи, който може да прави средностатистически сметки (на база средна заплата за страната), моля да сметне за средно 30 години работен живот колко пари се вкарват от едно семейство (само родителите, макар че децата на свой ред към 23-24 - ако приемем, че учат висше - на свой ред започват да внасят удръжки)

Сега съм убедена, че мога да излезна пред медии, много ми накипя, докато го слушах. Аман от недомислени закони.

# 131
  • Пловдив
 1 юни от 10. 30 Д-р Чомаков ще поздрави децата. Малчуганите ще имат възможност да се включат в конкурса за рисунка на асфалт, както и в конкурса за карнавални костюми, а актьори ще забавляват най-малките с приказки. Съорганизаторите от Община Пловдив, БГ Радио и Радио 1 са подготвили и детска дискотека.

Инфо на plovdiv24.com

# 132
  • Пловдив
1 юни от 10. 30 Д-р Чомаков ще поздрави децата. Малчуганите ще имат възможност да се включат в конкурса за рисунка на асфалт, както и в конкурса за карнавални костюми, а актьори ще забавляват най-малките с приказки. Съорганизаторите от Община Пловдив, БГ Радио и Радио 1 са подготвили и детска дискотека.

Инфо на plovdiv24.com

Това май не е много приятно. Ако искате да тръгнем в 9:45, да стигнем до общината в 10:15, за да не разваляме празника на децата от 10:30.

# 133
  • Пловдив
А, дали ще е достатъчен половин час за да стигнем ? newsm78

# 134
  • на кой му пука, майна
А, дали ще е достатъчен половин час за да стигнем ? newsm78

Според мен, не

Много кофти, ако бързаме, няма да ни отразят както трябва в медиите, не трябва да се претупват нещата така на бързо  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт