Трудова борса и обезщетения - 2

• 77 876
  • 768
  •   1
Отговори
# 630
Добре де, нали си безработен, някои, като мен, си нямат и половинки. Откъде ще вземеш пари за осигуровки.
Ми правилно, плащаш си за преглед на свободен прием, времето не ти се счита за пенсия.
Прегледите така или иначе всички си ги плащаме - или няма направления, или директно отиваме при предпочитания лекар. Проблем е, ако си неосигурен и ти се налага хоспитализация или по-сериозна интервенция.

# 631
Добре де, нали си безработен, някои, като мен, си нямат и половинки. Откъде ще вземеш пари за осигуровки.
Ми правилно, плащаш си за преглед на свободен прием, времето не ти се счита за пенсия.
Ако нямаш доходи от никъде, няма как да си плащаш всички осигуровки, само здравните. Аз за мен си правя една инвестиция. Регистрирах се като физическо лице, упражняващо свободна професия. Плащам здравни и пенсионни с ОЗМ върху минималния доход от 560 лв. Ако, да речем, се окажа бременна в близко бъдеще, ще имам право на майчинство, дори и да съм безработна.

# 632
    Здравей те искам да попитам когато приключи платената борса и спрат да ти плащат здравните осигуровки,ще получа ли писмо от пощата или не ,или от нои

# 633
    Здравей те искам да попитам когато приключи платената борса и спрат да ти плащат здравните осигуровки,ще получа ли писмо от пощата или не ,или от нои
Като ти приключи борсата,започваш да си ги плащаш сама.Няма да те уведомят-ти знаеш кога ти е свършила борсата.

# 634
  • Варна
Здравейте, имам следния въпрос - на борсата съм и получавам обезщетение до 10/2019. Имам подписан граждански договор към този момент, но ще получа първа сума по него през 12/2019. Сумата ще е над минималната работна заплата.
Възложителят по договора не ме осигурява и не плаща данъците от мое име, т.е. аз ще си внеса всичко към държавата.
Могат ли да ме накарат да върна обезщетението за безработица (предвид, че договорът е подписан 05/2019) и как мога да избегна това?

# 635
Ако имаш подписан граждански договор, за предоставяне на услуга, значи съответно трябва да издадеш фактура. Как ще издадеш фактура, ако нямаш ЕИК?

# 636
  • БГ
Ако имаш подписан граждански договор, за предоставяне на услуга, значи съответно трябва да издадеш фактура. Как ще издадеш фактура, ако нямаш ЕИК?

Точно защото няма ЕИК, за това е граждански договор.
При сключване на граждански договор нямате основание вие да си платите всичките осигуровки и данък. Има дял който си е за възложителя. Когато ви изплатят възнаграждението следва да си удържат и дела на осигуровките. Дори данък, могат да удържат и внесат. Съпътстващите декларации Д1 също са задължение на възложителя.
Всичко това с условието, че граждански не е към някой застраховател, като агент.
Колкото до обезщетението за безработица, ако си получите  дохода след като изтече срока на регистрация, не да има причина да иска някой да го връщате, но същевременно сключен сега договор без плащания 6 месеца, доста подозрително. Ако ви 'изревират" вас или възложителя и докажат дейност ще си поискат обезщетението.

# 637
Здравейте! Имам следното питане, мъжът ми е на последната си работа от януари 2018г., където осигуровката му е доста висока. Интересува ме, има ли право на борса, различна от минималната при такава осигуровка, като до преди това също е бил на борсата? И ако има право, за какъв период долу горе става въпрос?

# 638
Здравейте! Имам следното питане, мъжът ми е на последната си работа от януари 2018г., където осигуровката му е доста висока. Интересува ме, има ли право на борса, различна от минималната при такава осигуровка, като до преди това също е бил на борсата? И ако има право, за какъв период долу горе става въпрос?
Ако е бил на борсата за последните 3 години има право само на минимална борса за 4 месеца.По-висока борса се получава само ако го съкратят,но не и ако договора е прекратен по взаимно съгласие (или по негово желание).

# 639
Ако е бил на борсата за последните 3 години има право само на минимална борса за 4 месеца.По-висока борса се получава само ако го съкратят,но не и ако договора е прекратен по взаимно съгласие (или по негово желание).

Много благодаря!

# 640
Здравейте,

аз отново имам нужда от помощ :

От 01.06 съм съкратена по чл.328, ал.1, т.2
в заповедта е написано следното : "обезщетение по чл.222,ал.1от КТ от 01.06.2019 до 30.06.2019

Разбрах, че трябва да уведомя бившия си работодател , че все още не съм започнала нова работа, за да изплатят обезщетението , което ми се полага.

Но как се пише това писмо? Не мога да намеря информация.
Свободен текст ли е или има някакви правила или готови бланки?
Трябва ли да прилагам документ от Трудовата борса? В НОИ още не съм ходила, нужно ли е документ от там?
Трябва ли да приложа и банковата си сметка ( тя е същата , на която 4 години ми превеждаха заплатата, но знам ли?)

И към кого да изпратя писмото? HR? Счетоводител? Бившия ми пряк ръководител?

Благодаря предварително за отговорите

# 641
  • София
На място при работодателя се попълва декларация, че не сте започнали работа. След това се записвате в НОИ.

# 642
  • Пловдив
Здравейте, водя се на договор в магазин. В майчинство съм. На 15.09 ми изтича майчинството. Искам да се махна от сегашната фирма и да ида на борсата. Как да си взема платената отпуска без скандали? И какво следва? Мислех в деня на прекратяване на договора ми, да ида да се запиша в на баща ми фирмата фиктивно. Там как да ме водят, за да ми е повече борсата или няма значение? По какъв член да ме съкратят, за да ми е по - дълга платената борса? Имам 9г и малко стаж и съм осигурявана на минимална заплата 😭

# 643
При граждански договор, лицето изпълнител не издава фактура за приходите.
Възложителят не удържа осигуровки и данък през декември като изплаща възнаграждение, освен ако лицето изрично не е пожелало.
Изпълнителят ще си ги плати чрез ГДД през 2020г.
Зависи какво пише в договора ви относно това, дали НОИ ще иска да връщате пари.

# 644

Зависи какво пише в договора ви относно това, дали НОИ ще иска да връщате пари.
Е, това не го разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт