Трудова борса и обезщетения - 2

• 77 947
  • 768
  •   1
Отговори
# 480
Малко по-горе се коментира,че и месец-два да работите в другата фирма,пак е доста вероятно да направят проверка и трябва да връщате обезщетението. Аз съм го правила това 2012 година по съвет на жената,която работеше в Бюрото по труда. Но явно още не е било много вървежно и нямаше последствия за фирмата (на сестра ми беше). Сега обаче са се затегнали нещата явно,но нека по-компетентен да се изкаже. 😃

# 481
Все още съветват така от бюрото по труда. Имам познати, които са го правили в последните години и не съм чула да е имало проблем.

# 482
Точно през последната година започнаха да правят проверки, защото масово се злоупотребява. Няма срок. Но, Ако може да поработите повечко от седмица - две, поне месец, може и да минете между капките - без проверка.

# 483
Друга възможност е да работите за месец в друга евро държава. Simple Smile На мен стажът ми беше признат.

# 484
Здравейте. На 14- ти март ми изтича правото на платена борса. Забравила съм как беше предишния път, но мисля, че трябва да отида в НОИ да ми нанесат тези месеци в книжката, така ли? А в седемдневен срок в НАП, за да подам декларация номер 7? Не знам дали да впиша като дата за започване да се самоосигуряваща като безработна 15-ти март, дали оттогава ще дължа осигуровка за половин месец или ще ми платят целия март?

# 485
Здравейте! Незнам дали тук му е мястото на тази тема, но знам, че в този сайт ще получа точния отговор, предварително Ви Благодаря и се извинявам!

Освободена съм по чл.325 ал.1 т.1 от Кодекса на труда. Имам ли право да изисквам от работодателя ми да ми изплати сумата за отработените ми дни преди освобождението и за не използвания ми платен отпуск?
Също така искам да питам, имам 4 години и 2 месеца стаж без прекъсване, по чл. 325 колко месеца борса ще ми се полага и какви пари мога да взема?

# 486
  • до най-прекрасния мъж
Отработените дни работодателят е длъжен да изплати, също неползваната отпуска, която за 2019 г се изчислява пропорционално на прослуженото време.
По чл. 325, ал. 1, т. 1, тоест взаимно съгласие, борсата е минимална - 4 месеца по 9 лв на работен ден, без значение натрупания стаж.

# 487
Здравейте имам въпрос относно правото на регистрация на борсата и получаването на обезщетение след изтичане на неплатения отпуск за гледане на дете до 8 г.
Ако работодателят те съкрати, имаш ли право да се регистрираш на борсата и да получаваш обезщетение?
Четох, че право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването.
По време на майчинството и неплатения отпуск, обаче май се внасят само здравни осигуровки.

# 488
  • София
Момичета, по член 328 ал. 1 т.1 е на 60% обезщетението, нали?

# 489
Здравейте 🌹
От края на януари съм на борсата, обезщетението ми е 4м., свършва края на май, преди това бях в отпуск за отжлеждане на дете две години и половина.
Очаквам началото на април да започна работа, където ще бъда на изпитателен срок един месец и ще трябва да си прекъсна борсата
Въпроса ми е дали ще мога да се върна на борсата и да си получавам обезщетение, ако нещата не се получат на новата работа след изпитателния срок от един месец?
Благодаря 🌼

Последна редакция: пт, 15 мар 2019, 13:54 от Deschi

# 490
Здравей те на платена борса съм от януари.Днес ми се обадиха от бюрото по труда за една работа,която не ме устройва.Жената отбеляза в насочващо писмо,че кандидатът отказва работа.Сега имат ли право да ме отпишат от борсата.И ако ме отпишат от борсата ще ми изплатят ли парите от платената борса или и тях ще спрат.

# 491
  • София
Извинявам се, че отново ще досадя с въпроса си, но с НОИ не мога да се свържа, а трябва скоро да си подпиша предизвестието..

# 492
Здравей те на платена борса съм от януари.Днес ми се обадиха от бюрото по труда за една работа,която не ме устройва.Жената отбеляза в насочващо писмо,че кандидатът отказва работа.Сега имат ли право да ме отпишат от борсата.И ако ме отпишат от борсата ще ми изплатят ли парите от платената борса или и тях ще спрат.
Могат да те отпишат, да. И ще ти спрат обезщетението. Трябваше да отидеш на интервюто.

# 493
Извинявам се, че отново ще досадя с въпроса си, но с НОИ не мога да се свържа, а трябва скоро да си подпиша предизвестието..
Принципно да

# 494

Общи условия

Активация на акаунт