Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бактерицидна лампа

 • 10 095
 • 25
 •   1
Отговори
 • Мнения: 173
Здравейте! В инфекциозна болница съм с тримесечното си бебе. Снощи исках да светна лампата в стаята, но в приеснението натиснах и двата ключа и включих бактерицидната лампа. Свети някъде 1.30-2 часа.
Знаете ли какви евентуални последици може да има това облъчване и мога ли да направя нещо, за да намаля ефекта от лампата.
P.s: Ако в някакъв момент ви се наложи да постъпите в инфекциозна болница, бъдете внимателни коя лампа включвате, защото в моята стая ключът за бактерицидната не беше надписан и аз въобще не разбрах, че съм я пуснала.

# 1
 • София
 • Мнения: 6 729
Това е UV лампа, спокойно. Раждах в чужбина и там навсякъде из медицинските заведения имаше такива лампи, включително в родилния дом и педиатричното отделение на поликлиниката.

# 2
 • Мнения: 173
То че има, има. Ама въпросът е, че не трябва да се използват, докато има хора в стаята. А ние си бяхме вътре през цялото време.

# 3
 • над кукувичето гнездо
 • Мнения: 7 587
Тоеа е UV лампа. Най-честите последици при толкова облъчване може да са изгаряния и евентуално засягане на очите.
Ако усетите неразположение, включително и главоболие, консултирайте се с очен лекар. Според мен е редно бебето също да заведете на очен лекар, или да помолите да извикат в отделението.
Преди време моя колега беше работила в микробиологичен ламинар-бокс около час и се беше изгорила. Ходи 2 седмици със слънчеви очила, защото се бяха засегнали очите ѝ, но там лампата е на метър от седящия. Ръцете и бяха с изгаряния като след прекомерно излагане на силно слънце.
От вдишването на радиацията няма нужда да се притеснявате, погълнатата доза едва ли е опасна.
Ако не сте усетили характерната миризма на озон (както преди и след внезапен дъжд) едва ли има изобщо проблем.
Ако бебенцето е било спящо, т.е. със затворени очи едва ли има изобщо проблем.

# 4
 • Мнения: 173
Не усетих миризма, но детето не беше спящо през цялото време. Ние сега си тръгваме от болницата и още днес ще отидем на очен лекар. Благодаря за информацията.

# 5
 • Мнения: 1
Здравейте, преди 4 дни имах същия случай в болница Иван Рилски. Бактерицидната лампа я светна бабата от съседното легло. Стояли сме час и половина до два. Вие какви мерки взехте и имаше ли някакви последици това облъчване? Четох, че предизвиква рак на кожата.

# 6
 • Мнения: 56
Този тип радиация UV-C е навсякъде около нас. В тези дози(от описаното), най-много да сте хванали тен. Опасно е да стоиш и да го гледаш. Със сигурност не сте се натровили с озон. Лампите които сега се произвеждат са от специално стъкло, неутрализиращо отделянето на озон от UV-C.
Аз лично, дори ще си купя пречиствател за въздух с UV-C лампа от затворен тип. Нещо като духалка но с UV лампа. Сигурен съм че и COVID-19 ще унищожи.

# 7
 • Мнения: 134
От къде си купувате тези лампи ? Моля , да споделите мнение от лично ползване.

# 8
 • софия
 • Мнения: 17
о аз се интересувам от бактерицидна лампа за помещение.моля да споделите от къде е купена и каква цена е? мерси. точно сега едва ли ще се намери, но ми е спешно и ще търся упорито .

# 9
 • Варна
 • Мнения: 98
Здравейте, оглеждам тези лампи - https://electrodom.bg/recirkulator-na-vuzduh-air-flow-uv-steril-4-6. Какво е мнението ви за тях?

# 10
 • Мнения: 56
Здравейте, оглеждам тези лампи - https://electrodom.bg/recirkulator-na-vuzduh-air-flow-uv-steril-4-6. Какво е мнението ви за тях?

Има далеч по-добри начини, да изхарчите тази сума...
Това е Пълен боклук.
1. Липсват характеристики - колко е UV мощността, какъв е дебита на вентилаторите и колко са шумни! За да се постигне стерилизация на затворено помещение, целия обем въздух трябва да премине през уреда 3 пъти за 1 час. Това малко пикливо уредче, едва ли има 90W UV пура струва ща на едро 80лв! Безшумни вентилатори с голям дебит струват над 80лв, а такива с малък диаметър над 200лв.
ОЗОН - натрупване в големи концентрации е токсично. След употреба, задължително проверявайте по формула 1ч. работа - 40мин. проветряване(озона е тежък и е нужно повече време за разреждането). Озона обаче е и изключително мощен оксидант. Не оставя нищо след себе си при висока концентрация и експозиция. Рискуват 100% пожълтяване на пластмаси, изгаряне на тъкани и окисление контакти, но ще убие и вирусите.
СЕРТИФИКАТ - CE сертификат+сертификат за бактерициден ефект на излъчвателя. Липсват ли - не купувай.
Гледайки как изглежда уреда, в най-добрия случай ще има 2х15w китайски пури без сертификат и приятно бръмчащ вентилатот(на тази продажба цена, друг не може). Липсата на HEPA филтър или лесно, ама много лесно обслужване, е 100% гаранция за запрашаване - 0,003см прах по пурата, спира 80% от UV ефекта.
Има и още доста детайли, които мога да напиша, но това е достатъчно.

# 11
 • Мнения: 134
Има ли нужда от такава лампа/уред/ в едно жилище ? И ако -да, каква е подходяща  ?

# 12
 • Мнения: 56
Има ли нужда от такава лампа/уред/ в едно жилище ? И ако -да, каква е подходяща  ?
Тези уреди са предназначени за затворени помещения, изискващи високо ниво на стерилност, или на обществени места с много хора, за потенциално ограничаване на зарази предавани по въздушно-капков път.
В нашия дом и най-вече тяло, има крехко равновесие на микробиомния баланс. UV лампите, трябва да се използват повишено внимание. Бактерицидния ефект на слънчевата радиация се спира в най-горния слой на атмосферата и има защо. UV-C убива(разрушава тимина и де активира вирус) всички микроорганизми, включително и полезните.
Аз в моя дом използвам обикновена 15w лампа, с която облъчвам(х), опаковките на продуктите от магазина, матраци, гардероби, баня и тоалетна. В банята ефекта срещу мухъла е умопомрачителен!
Въпреки че аз създадох и произвеждах Germinator 1200 серията UV-C уреди, не бих си сложил стерилизатор на въздуха в дома.
Въпреки всичко, ако се решите на подобна стъпка, задължително търсете СЕРТИФИКАТ ЗА БАКТЕРИЦИДЕН ЕФЕКТ. Не купувайте уреди с излъчватели, генериращ ОЗОН(процеса не се регулира и натрупването може да стане токсично). Търсете много подробни инструкции и препоръки за работа с описано време за облъчване. 253.7nm трябва да присъства в характеристиките!!! Липсата на СЕ сертификат е гаранция за китайски боклук.
След този пост, ако не ме блокират отново за месец за последователни постове, ще отговоря на всички ваши запитвания за безопасност и употреба. Серията Germinator 1200 е спряна, поради липса на сертифицирани излъчватели. Аз Не продавам този продукт!!!

# 13
 • Мнения: 134
Благодаря .
Може ли линк или снимка на обикновена 15w лампа ? Аз нищо не рзбирам , но ще предам на технически грамотните в семейството .Може и на лично съобщение , макър да съм сигурна , че има и други , които искат да знаят

# 14
 • Варна
 • Мнения: 98
Много благодаря за отговорите. а какво ще кажете за тази. те много си приличат. Уж фирмата е българска https://www.lampi.eu/

Общи условия

Активация на акаунт