За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 61

• 41 488
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
Захранват по-рано, за да нямат анемия примерно.
Някакви научни доказателства за това? Кои анемии се изключват при ранно захранване...?
Вероятно за желязодефицитна анемия. Тъй като запасите на бебето се изчерпват, кърмата няма нужните количества, и е възможно да се развие този вид анемия.
Ако бебето е на АМ, то получава достатъчно количество желязо за възрастта си и няма тази опасност.

Благодаря ти. Аз храня комбинирано, така че тази опасност отпада. Само че съм с бета таласемия минор, която бебе може би ще наследи, независимо кога ще захраня.
Да, и аз съм с този вид анемия. Притеснено ми да не съм му я предала. Мисля, че след 1 год. и 6 месеца може да се направи електрофереза на хемоглобин, за да се провери.

# 61
Според мен педиатрите масово си знаят тяхното и си го пробутват. Има и кой да им се връзва.

А за захранването, 6 месеца не е някаква магическа възраст. Има си признаци за готовност и някои бебета са готови преди да чукнат шестте месеца. Моето го захраних на 5м20 дни - задържа се седнала, не плюе и не избутва лъжицата, проявяваше поне от месец интерес към нашата храна, започна да суче на често, нямаше какво повече да чакам. Яде с охота и за 3 дни стигна 100мл. пюре.

Това рапично олио ми е голяма мъгла как се наложи.

И аз ще чакам подобни признаци. Засега просто ми изглежда много малка и не готова за такъв вид експеримент с пюрета, било то плодови. Все пак е само на 3,5м.

От вчера се научи да вика и кряка, по някакъв определен нейн си начин. Много е шумна, чак не се чуваме, голям смях
 Joy

# 62
  • София
Дъщеря ми беше захранена на 2м по ранната схема. На 6м имаше много нисък хемоглобин, но не се наложи да приема медикаменти.
На 8м възраст я пое друга педиатърка. Когато синът ми беше на 6м им правих ПКК и на двамата. Педиатърката се смееше "нейният хемоглобин е мъжки".

# 63
Ан Мари, напоследък доста чувам за тази ранна схема, но повечето майки много шокирани, как можело такова нещо.

# 64
Шокирани са, защото няма смисъл от нея:
- в АМ, както и в кърмата, има достатъчно витамини (преди са я прилагали, защото бебетата на АМ са развивали скорбут) за първите 6м
- храносмилателната система преди 4м е незряла (червата са пропускливи) и бебета може да развият алергии или много опасни стомашно-чревни инфекции

Така и не съм чувала смислен аргумент в полза на ранната схема с плодови сокове. Педиатрите, които ги мързи да четат и мислят, го наричат "руската схема" в противовес на другата, която била "американска". Препоръките на СЗО не са американски. Базират се на обобщения от изследвания по целия свят (не на смукане от пръстите като въпросната схема).

Има едно правило за детското хранене и то е, че детето се храни, когато е гладно. Не мога да разбера защо тази концепция е странна за някои родители.

# 65
Аз и брат ми по този начин сме захранени, както и приятелите ни около нас, родени преди 1989 г. Няма правилно и грешно. Кой, както го чувства.
СЗО дава препоръки, а не заповеди, т.е. може да се отклоним.
Според мен, ако видимо детето проявява интерес към храната на възрастните, млякото му идва недостатъчно за насищане, може да пристъпи към даване на твърда храна.

# 66
То 1989 и много хора не са ползвали колани в автомобилите и нищо им няма, та сега не знам защо го правим?

Отделно, че леко ме съмнява, че бебе на два месеца, което току що си е открило ръцете, проявява интерес към храната на възрастните.

# 67
Това, че нас са ни захранвали по начин, който се отрича сега, не значи, че е бил правилен щом сме оцелели. Доста проблеми в наши дни се свързват с ранното захранване, така че “вижте ни нас” не е никакъв аргумент.

# 68
  • Плевен
дъщеря ми я захраних на пет месеца и мисля че и беше рано голямо плюене падна та то още не знае къде се намира и сега мисля да изчакам да стане на 6 месеца поне да може да сяда долу горе

# 69
  • Варна
Ан Мари, напоследък доста чувам за тази ранна схема, но повечето майки много шокирани, как можело такова нещо.
Ами шокиращо е. На тотално незряла система, пригодена да обработва само и единствено мляко да тикаш други храни. Защо хората са бозайници според теб? Защо майките имат кърма? Атавизъм ли е? Природата се е погрижила за всичко, ама не, дай да дадем едно сокче за по-полезно... Да не говорим, че точно примерът на АнМари показва, че ранното захранване по никакъв начин не е предотвратило физиологичната (т.е. съвсем в реда на нещата!!!) анемия, която настъпва около 6-я месец.
А ранното захранване изобщо не е руска школа. БИЛО е през 70-те и 80-те, след което е отречено като неправилно и вредно, обаче тук маса педиатри продължават да го препоръчват. Такива, замръзнали някъде в 80-те.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 08:09 от Месечинка виторога

# 70
Мами имам два въпроса :
1. Колко дни кървя пъпчето след като падна при вас?
2. Тъй като искам да науча бебето на биберон, защото понякога много плаче, а всички ми казват да го натопя в мед или захар Expressionless което на мен ми се струва брутално да давам на няма и едномесечно бебе захар... Какви други варианти мога да опитам? 3 различни биберона пробваме до сега.

# 71
Критерият при захранване е не анемията, а алергиите.

Само не прави тази грешка - биба с мед и захар.. че не знам виждаля ли си 3 гд. дете с  кариеси по предните зъби.

# 72
  • Стара Загора
Ранната схема на захранване е като вредната храна, това че нищо ти няма сега, не значи че един ден няма да ти има. Тези неща не дават отражение сега. На Пенка може нищо да й няма, но на мен ми има, зъбите ми никнеха с кариеси и съм с наднормено тегло от дете, при стройни родители. Мама все ги успокоява съвестта с това че било "гени", и аз като я попитам от кой са тези гени, и млъква.
Unknown678
1. На малкия не му е кървял пъпа.
2. Сериозно ли питаш това??? Едно е бебе да направи някакво обривче от определена храна, ама не искам да ти кажа какво може да стане ако направи алергия към меда. Аз също хвърлих една камара пари за биберони, и се отказах, минава периода, в който ти се иска да му тикнеш бибата, имай малко търпение.
Честно, стройте ги тези бабишкери, да си прибират медовете, сокчетата, винените попари и да си навират мушкатото в тяхното д.

# 73
Unknown, постоянство и търпение. Даваш, плюе, после пак, на следващата седмица и следващия месец пак пробваш. Това ако много държиш на биба. Доста бебета си карат и без нея. С голямата рано се отказах, на дребната успях да я пробутам някъде на 3-4 месеца.

# 74
На 4.5 месеца малкия просмука биба, на стари години както се казва Laughing
Преди това само като му я сложех в устата или повръщаше, или започваха напъни за повръщане.
Като започнаха да го дразнят венците от зъбите обаче, сам си я заобича, без изобщо да го напъвам.
На Авент ползвам аз.

Общи условия

Активация на акаунт