За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 61

• 41 602
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
Скрит текст:
Имам нужда от съвет, защото съм почти на ръба да изпадна в депресия и ми е много трудно.. Всички около мен вместо да ме подкрепят ми казват какво трябва и не трябва да правя и как грешно съм "учела" бебето. Вместо да дойдат да ми помогнат с домакинската работа или да ми донесат храна поне, те само ме обвиняват, че си усложнявам живота. Попитах и педиатърката ми за съвет какво да правя с това бебе, което плаче по цял ден и не иска да спи в леглото си, я само в ръцете ми. Попитах я защо плаче, щом няма толкова силни колики, сухичка е и нахранена и тя ми каза, че "така съм я научила" и да съм я оставяла да си мрънка малко. Аз четох достатъчно и тук ваши мнения и в чуждестранни сайтове и статии, за да разбера, че това е грешния подход. А пък и мен ме е жал да я оставям... Направо ми се къса сърцето и ми се плаче и на мен вече.. Опитвах се да я оставям, но тя се захласва понякога и наистина не мога да постъпя така с бебенце на един месец. И на мен не ми е приятно, че домакинската работа си остава недовършена, вкъщи е разхвърляно, ям главно суха храна или боклуци от сорта на полуготови супи, къпя се рядко и то ще е много късно вечер, защото иначе няма кога. Но според мен е по-добре да съм сега до бебето си, когато то има най-голяма нужда от мен. От сега нататък ще ми става още по-трудно, защото смениха графика на мъжа ми и от другата седмица ще се прибира към 10ч вечерта. И аз съм сама.. Той няма да има начин да ми помага, майка ми не се интересува много от това дали се справям, а свекървата е в друга държава, така че съм абсолютно сама. Мислех си, че ще се справя сама. И наистина справям се с бебка, но домакинството остана на заден план. Преди да родя всички казваха как ще дойдат да помагат, но сега нещата се промениха. А пък и те не искат да помагат с домакинската работа, а искат да дойдат да дондуркат и да си играят с бебето, което мен малко ме дразни. Свекървата е готова да дойде, ако й кажа, че ми трябва помощ. Но първо, че живеем в гарсониера и за нея няма място и второ, че не искам помощта, която тя иска да даде. "Мога да се справя сама. Мога го и ще го докажа." само това си повтарям и в същото време виждам обстановката около мен и ми става мъчно, че всъщност не се справям. Искам да се справя сама. Искам да намеря начина да се справя и да не се чувствам виновна, че не съм сготвила днес и съм изчистила веднъж през седмицата...
Извинявам се за дългия пост, имах нужда да споделя и да излея тези мисли някъде. Какво бихте ме посъветвали - да си гледам бебето и да не го оставям да плаче или да се опитам да вкарам някакъв режим, който да се спазва, за да ми е по-лесно на мен?
Или в крайна сметка да направя това, което никак не ми се иска и да се обърна към някого за помощ?
Помощ искай, ако си сигурна че ще е помощ. Да не стане да те изнервят и да ти се качат на главата с глупави съвети и акъли как се гледа бебе.

Точно това си мисля, че ще стане. Мисля си, че ще ме принуждават да я оставям да плаче. Или те ще тичат да я вземат като заплаче. Не знам защо не си признават, че те техните бебета не са си ги оставяли да плачат, а нас сега ни съветват така... Общо взето мисля, че няма да са ми много от помощ.. Свекървата и сега ме изнервя по телефона на всяко обаждане по 5 пъти казва да я дохранвам с АМ, пък тя добре си наддава и няма нужда да я тъпча. Не знам да стане с наднормено тегло, както нейните деца ли иска? Абе на много глупости се наслушах.. Затова и искам да се справя сама, а не да ми дойде някой да ме изнервя само. И като се замисля сега няма срамно, че вкъщи е хаос сега, срамно ще е да не си гледам детето. По-добре добра майка, отколкото добра домакиня нали?

Благодаря много на всички за съветите, наистина помогнахте и разказите от вашия опит са много ценни за мен!

# 541
Наистина темата в това отношения е много полезна! Аз като бях на твоя хал, четях момичетата и си казвах, че не съм сама и всичко ще се подреди.
За помощта аз също съм скептична. Отказах някой да идва вкъщи, двамата с таткото се справяхме, той си взе двуседмичния отпуск, после по цял ден си бях сама с бебето. Хубаво е да си правиш нещата по своя си начин, макар да е по- трудния вариант, но поне не слушаш непоискани съвети и не се съобразяваш с "гости". Simple Smile

# 542
За помощта аз също съм скептична. Отказах някой да идва вкъщи, двамата с таткото се справяхме, той си взе двуседмичния отпуск, после по цял ден си бях сама с бебето. Хубаво е да си правиш нещата по своя си начин, макар да е по- трудния вариант, но поне не слушаш непоискани съвети и не се съобразяваш с "гости". Simple Smile

И ние сме така!

Таткото много ни помага, но през деня съм сама. Не спим особено много през деня, през нощта според зависи. Карам и на по 2-3 часа сън. Обаче ми е екстра без чужди съвети как да си гледам детето. Или въпроси защо сега реве? (А моето доста рев)

# 543
Така си е. Ще прозвуча много цинично, но аз предпочитам да прочета в интернет, ако щете да попитам непознати майки, отколкото да слушам на свекърва ми съветите, и досадното "спи когато спи бебето", "не я свиквай на ръце", "яж много за да имаш кърма" и т.н.

# 544
При мен майка ми е изворът на непоискани мъдрости. Много я обичам, обаче като сме 4- 5 дни заедно лудите ме хващат.
Любимо ми е като каже: "детето е нервно и плаче, защото ти си нервна".
Последният път я питах: "а ти като си толкова спокойна, защо дребната се разрева и ме извика в парка да я успокоявам?".
Че после се и сърди и аз излизам лошата. Абе всяка жаба да си знае гьола. Simple Smile

# 545
Така си е. Ще прозвуча много цинично, но аз предпочитам да прочета в интернет, ако щете да попитам непознати майки, отколкото да слушам на свекърва ми съветите, и досадното "спи когато спи бебето", "не я свиквай на ръце", "яж много за да имаш кърма" и т.н.

Кое му е циничното? Разбира се, че ще се довериш на Гугъл или някоя девойка от нета, а не на съветите на свеки, която е 1950, 1960 набор или там някъде. Те освен овесената и медената водичка и попарата нищо друго няма да ти предложат. Опа, пропуснах мушкатото при запек. Класика!

# 546
Хич и не ги питам аз, особено за запека...на втория ден ми препоръчаха щом с термометър не става да дам разхлабително. Добре, че съм инат и не слушам, детето се изака само вечерта. ooooh!

# 547
  • София
Да и сокче от морковче във втория месец.

Никой не ни помага нито с първото нито сега с второто. ММ готви, чисти, когато може. На мен ми се е случвали да ходя да оишкам с бебето на еъце. И днес на 6 м е вече все иска някой да я гушка.
Големият ми син 6 г много ми помага.
Свеки живее на 15 мин от нас-5 пъти е идвала за по 30 мин. После децата не искат да идват при мен - защо ли.

Ще се нагодиш , лесно мама не се става:)
Сега деня е по- голям светъл и топъл.

# 548
Според мен много зависи от хората. При нас майка ми, бабите ми и майката на съпруга ми казват, че не се ангажират със съвети, защото всичко се е променило много от времето, когато те са имали деца. Казват да се доверявам на лекаря и на книгите, които чета.
Иначе майка ми съм я поканила след раждането да постои седмица, за да ми готви. След това ще видим как ще се стиковаме със съпруга ми. Определено ще е трудно в началото, но няма как, ще неглижираме някои неща.

# 549
И ние сме така, оправяме се сами, колкото успеем, толкова. В този ред на мисли да попитам тези от вас, които смятат или им се налага да се върнат на работа след първата година, как смятате дапроцедирате? Ние се надяваме да се класираме за ясла, но дори и това да се случи, ще има едни 7-8 месеца, в които свекървата ще трябва да го гледа. Като знам какво несъобразяване е, направо изтръпвам. А ако не ни вземат на ясла, направо на рев ще ме избие. От друга страна финансово много ще ни дойде детегледачка, а и надали ще се отнася така лично, както баба му и все пак....

# 550
  • Плевен
Не мисля че да се настоява за режим на бебето е нормално не би трябвало на теб да ти е по лесно а на бебето не. Въобще не ги слушай гледай си бебето работата остави на заден план. И един съвет може да си вземеш слинг за бебето и така хем ще можеш да го дондуркаш хем поне да подредиш или да сготвиш. Успех и не се отчайвай

# 551
Ние също се оправяме сами.На мен също се опитаха да ми дават акъли-че ще го свикна на ръце,че вечер като се буди да давам водичка и т.н.Обаче на всички обясних,че си се водя от бебето и не искам съвети.Ние все още имаме колики и ето днес,тъкмо заспа,сложих го в кошарата,спа спокойно 10 минути и започна да се мъчи и напъва.Взех го и го гушнах,веднага се успокои и в момента спи върху мен.
Особено сега,когато са толкова малки имат най-голяма нужда от нас и смятам,че винаги трябва да откликваш на нуждите на детето си,да го гушкаш ,когато има нужда.Няма как толкова малко бебе да го"научиш на ръце".То просто сега има голяма нужда от любов и топлина,все пак трябва да се адаптира към новото обкръжение.
Излизай повечко и гледай ти да си спокойна Simple Smile

# 552
  • София
При мен майка ми е изворът на непоискани мъдрости. Много я обичам, обаче като сме 4- 5 дни заедно лудите ме хващат.
Любимо ми е като каже: "детето е нервно и плаче, защото ти си нервна".
Последният път я питах: "а ти като си толкова спокойна, защо дребната се разрева и ме извика в парка да я успокоявам?".
Че после се и сърди и аз излизам лошата. Абе всяка жаба да си знае гьола. Simple Smile

Това са любимите думи и на моята майка Simple Smile Добре че се разписахте на тази тема да разбера че не съм само аз така , но ми е в пъти по-добре сама да си гледам детето , колкото и уморена да съм, а за готвенето и чистенето малко по-малко се примирих , че не мога да правя всичко. Като се върнахме от болницата с малкия и се опитвах да се разкъсам на 100 места да го гледам да се цедя готвя чистя и работя от вкъщи е след една седмица рухнах и сега го давам по-спокойно, гледам си детето и другото на второ място 🙂

# 553
Аз понеже си падам малко тип Монк, в началото само я чаках да заспи и започвах да си правя график-подреждам, мия чинии, пера и после-да си оправя външния вид Grinning е познайте кога се будеше. Това продължи една седмица, чувствах се ужасно и после графикът започваше отзад напред.

# 554
Мами  искам да попитам случвало ли ви се е при къпане на бебе да попадне може би от шампоана в името му и да се зачерви и подуе?

Общи условия

Активация на акаунт