За сметките, любовта и удобството

• 28 109
  • 394
  •   1
Отговори
# 330
  • Куциндрел
Май младите живеят във Варна. Ние като отидем там лятото, паркираме и не мърдаме колата, ако не е жизнено необходимо. Движим се с автобуси до плажа и бабите. Laughing Laughing Laughing

Иначе и на мен ми се случи миналата седмица у снега да водя детето с такси на преглед два пъти. Колата беше в милото, ама милото беше из града по работа. Намокрихме се с детето, ама не сме от захар и не се разтопихме, тъкмо малко каляване за нас. Не съм припаднала, че никой не ни заведе или взе с каляската, то не може всичко да е идеално в тоз живот.

# 331
  • MI
Sweat Smile
Скрит текст:
Да, но поне тя мисли, че с в сериозна връзка. И в този случай в екстремни случаи е нормално да се подкрепят. Иначе са съквартиранти с екстри, да не гради въздушни кули.

Е, те тия чувствителните манипулатори дето лесно се разплакват, така поставят нещата. Вманиачен съм по парите, защото съм сериозен, бия те, защото те обичам ... и т.н. С такива и въздушни палатки не трябва да се градят, какво остава за кули. Човека е егоист. Това е.
Ох, детска работа ми се вижда неговата, много са незрели още просто. Ако се престрашат да си поговорят директно сигурно и двамата ще се изненадат какво си мисли и очаква другия. На мен най-много ми светва червената лампичка, че тя му показва фактури и се отчита, а той мълчи и крие. Както и това с покръстването за да се оженят. И това с прахосмукачката, представям си ако ММ ми цъфне с такъв подарък какво ще му се случи. Smiling Imp

Бг-татко, ако ми намериш една фирма в България дето да не й забавят плащания.... Иначе че авторката и в работа още мисли че всичко, дето хвърчи се яде е ясно, но все пак все още е на 24.

Аз да попитам, Райънеър да не са вдигнали цените и да не съм разбрала? Joy Много хора и извън България се справят с по-малко от цитираната сума, при цени по-високи от в София и пак успяват да направят цитираните неща. Е, ако искаш през ден да си по ресторанти и барове, няма да стане.

# 332
За какво покръстване иде реч? Да не е кръщаване?

# 333
Ох, тази прахосмукачка. Grinning Може да е Румба, аз бих се зарадвала. Joy

# 334
тя е била в болница, с операция, трябвали са пари и никой неин близък не е бил наоколо, за да помогне. И че младежът е взел кредит, който е върнал сам, без думичка да каже, и че е бил до нея през цялото време?
Сумата е била 300лв, за вадене на мъдрец с операция.
Трябвало е да се информира,
че в болнични условия тази хирургическа интервенция е по клинична пътека.
В Окръжна Болница д-р Леонидов,
който е много добър лицево челюстен хирург ги извършва тези операции.
Скрит текст:
Мъдрецът е зъб и касата го поема само когато е поникнал. Когато е задържан в костта и е необходимо вадене с операция - касата не го поема. За това има такова разделение и разлика в цените.

Ето какво казва НЗОК по този въпрос:

Вадене на мъдрец от: Natalia Grigorova Дата: 16.04.2013 09:42:07
Здравейте! Имам долен мъдрец, израстнал под венеца /целия/. Ваденето на такъв зъб поема ли се от здравната каса. Предварително благодаря!

Отговор от НЗОК Дата: 16.04.2013 12:59:12
Уважаема госпожо Григорова, НЗОК заплаща в извънболничната дентална помощ за екстракция на зъб при общопрактикуващ лекар по дентална медицина, както и за екстракция на дълбоко фрактуриран или дълбоко разрушен зъб – при специалист хирург, без да е конкретизиран видът на зъба. За всички лица екстракцията на зъби (включително мъдреци), е заплатена от НЗОК - като част от общия пакет договорени дейности.
В пакета първична дентална помощ за здравноосигурени над 18-годишна възраст е включена екстракция на зъб с анестезия (упойка), за която пациентът доплаща 4.00 лв.
Може да ползвате и пакета специализирана хирургична извънболнична помощ, като за дейностите: "Инцизия в съединителнотъканни ложи, включително анестезия", пациентът доплаща 7.50 лв., а за екстракция на дълбоко фрактуриран или дълбоко разрушен зъб, включително анестезия - 13.50 лв. При необходимост общопрактикуващият лекар по дентална медицина ще Ви издаде направление за тези дейности. Ако специалистът хирург прецени, може да Ви насочи за лечение в лечебно заведение за болнична помощ. Има индикации, например определени усложнения, които трябва да са налице, за да се извърши оперативна намеса в болнични условия по линия на НЗОК.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ - НЗОК

Скрит текст:

# 335
  • София
ПАВ, първо, не е казала, че заема и операцията са за зъба, а за нещо по-отдавна.
Второ, няма никакво значение кой лекар, къде и какво, важното е как е постъпил младежа.

# 336
  • MI
За какво покръстване иде реч? Да не е кръщаване?
Някой беше цитирал от друга тема на авторката, аз още не мога да го осмисля. Grinning

Не беше ли вадене на нерви зъба, а не на мъдрец? Спешно е и боли много, не минава по здравна каса. Само на който не му е минало през главата може да си мисли че подобна интервенция може да изчака.

За прахосмукачката, и Румба да е, пак ще има скандали. Такива електроуреди се купуват защото са нужни, ако няма пари за друго по-добре само с китка да се появи, отколкото да ми носи тигани.

# 337
Позволих си да надникна в публикациите на авторката.
С оглед на мненията й в темата за Наследяване дълговете на родителите, имам едни подозрения, че младежът именно затова се плаши както да тегли кредит заедно с нея, така и да поиска ръката й. Явно го е страх да не трябва да плаща кредитите на бащата, а също и че щерката може да се е метнала на него по отношение на парите.

# 338
  • MI
Ако го е страх от наследяване на кредити на жив човек, значи е и неграмотен на всичко отгоре. А като почине има отказ от наследство. Нали уж са интелигентни млади хора. Rolling Eyes

# 339
Наистина доста хора са подминали частта от разказа на авторката, в която той е теглили и изплащал сам заем за нейното здраве, купувал ѝ е там каквото е искала и плащал сметките в заведения.
Момчето е на 24. На 24 не всеки има възможност да издържа партньора си. Да не говорим, че тяхното партньорство е на твърде рудиментарно ниво, много далече от семейство. И не защото тя не знае колко получава той, както беше изтъкнато многократно в темата. А защото не личи да имат планове, които предразполагат към сериозно обвързване. Тя не искала брак, искала само годеж, и деца не искала май, а него не го знаем дали изобщо мисли в подобна посока, ама явно не мисли, защото ако мислеше, щяха да са го изговорили досега. На фона на 4-годишна връзка, дори и да си "само" на 24, все пак е редно да имаш по-конкретна визия за отношенията в дългосрочен план. За мен те са си съквартиранти с екстри, хора, чието партньорство се крепи на предимствата на споделената тежест в посрещане на битовизмите в по-млада възраст.

# 340
Ако го е страх от наследяване на кредити на жив човек, значи е и неграмотен на всичко отгоре. А като почине има отказ от наследство. Нали уж са интелигентни млади хора. Rolling Eyes

Единици са хората с юридическа култура, чак пък да е неграмотен. Чела съм във форума невероятни глупости от много по-дърти хора.

# 341
  • MI
Qrye, и аз не съм юрист, ама такова нещо и на 20 не бих си помислила дори. За всичко си ползват телефоните, да го използват и за да отворят гугъл - ще им отговори за 2 минути... Ясно че има хора и на 50 дето идея си нямат от нищо, но нали тези са уж интелигентни млади хора.

# 342
Залагам, че няма сериозни намерения и я използва за да си помага за наема и секс.
Що за глупост - използвал я за секс? Още ли има жени, които се чувстват използвани, ако някой прави секс с тях, без да им се отплати чрез плащане на наема, вземане с кола, или други подобни начини? Секс се прави с някой, който те привлича и защото изпитваш удоволствие от това.
Според мен пък явно има сериозни намерения момчето, щом живее с нея. Ако искаше да ползва само секс-услуга, ще иде на Околовръстното дето правят свирки за 20 лева, хем ще му излезе по-евтино в дългосрочен план, отколкото да издържа жена в къщи.

А към авторката: не е ОК това, което правите. Аз примерно пари от жена си не искам за нищо. Наем не плащам, защото съм купил жилището още преди да се оженя (нямаше и да тръгна да се женя, ако не бях осигурил първо дом за семейството си). Но всички сметки ги плащам аз - жена му буквално не знае къде е касата на парното, за 10 години една сметка не е платила. Аз плащам парното, тока, водата, интернета, телефона, храната и т.н. Но пък не съм купил нито една дрешка на децата или едни чорапки. Честно - не знам дори кои са детските магазини за дрехи. За играчки ги знам и пазарувам оттам, но дрехи и такива работи дори не знам от кои магазини се пазарува. ОК ли е това? Разбира се, че е ОК - за нас. След като така сме се разбрали с жена ми, гласно или негласно, и всеки си спазва уговорките.
Но не е ОК да сте се разбрали - по ваши си причини - да си делите наема, и единия системно да не си изпълнява обещанията. Хайде един-два пъти да се е случило добре, но доколкото виждам става въпрос за системно неизпълнение (не съм чел цялата тема).
Всъщност така като се замисля, дори и един път не е ОК. Аз от 20 години съм самостоятелен, и не ми се е случвало нито един път да не си платя сметките за жилището. Като не можеш да си плащаш жилището, значи не си готов да живееш самостоятелно - стой си при майка си и баща си докато побелееш (ако те търпят). Хазяин или банка не са длъжни да те търпят.

# 343
Qrye, и аз не съм юрист, ама такова нещо и на 20 не бих си помислила дори. За всичко си ползват телефоните, да го използват и за да отворят гугъл - ще им отговори за 2 минути... Ясно че има хора и на 50 дето идея си нямат от нищо, но нали тези са уж интелигентни млади хора.

Може длъжникът да е в лошо здравословно състояние и да се притесняват какво следва. Доста по-сложен е проблемът с отказа от наследство, наследяването на дългове и т.н. от 2 минути в Гугъл. Ако моят баща беше потънал в дългове до ушите и е повлякъл и майка ми и аз щях да се притеснявам.

# 344
nelig, без договор помежду им как той да е сигурен, че тя ще се откаже от наследството? Може пък да реши, че си го иска, а и нали има мъж до себе си - ще тегли, ще плаща ...

За прахосмукачката - ние не знаем дали е била само тя, не знаем какво си е поискала авторката, а и тя сама писа, че получава всичко, което поиска.
Аз съм от хората, които няма да се зарадват на цвете и които мразят непрактични подаръци. Може пък и авторката да е от тях? С две котки прахосмукачката е ежедневен и важен уред. Аз съм с две, че и с алергия о бих се зарадвала и на Румба, и на хубава турбо четка пред някой парфюм и китка да речем.

Общи условия

Активация на акаунт