За сметките, любовта и удобството

• 28 112
  • 394
  •   1
Отговори
# 30
Това (мнението на Амур) е вече за "напреднали" отношения.
Скрит текст:
И ние след 20 + г. брак и 25 г. като двойка (и познанство от 40+ г.) сме на етап, че той може и иска да се оправя сам с финансовите въпроси в семейството. Още повече, че при нас аз съм отстъпила отдавна от позицията да се бутам напред и предпочитам да се занимавам с децата и да съм му помощ в кантората, за което си получавам заплащане (и си го харча основно само за мен, защото така му пестя пари, които щеше да дава на чужд човек да върши тази работа, докато на мен трябваше да ми дава "издръжка"). Тук обаче става дума за хора, които още не са семейство, нямат общи деца, нямат общ дом, имат договорка да си делят сметките и разходите. Т.е. още са на фаза опознаване и тепърва градене на отношения. За да се стигне до там, обикновено трябва или още в самото начало да сложат картите и всеки да е наясно с очакванията на другия, или всеки да прави компромиси, докато се напасват, стига тези компромиси да са приемливи и за двете страни, а не някой да ги прави насила.

Съгласна съм с мнението на Светкавица.
Ако още в началото на връзката един мъж се държи с мен по подобен начин, "напреднали" отношения просто няма да има.Аз съм сигурна, че въпросният мъж дели и сметките за кафе, за тоалетна хартия и за хляб.
И не, не казвам, че един млад човек трябва да има много от ден първи...ние с моя мъж се оженихме като бедни студенти.
Отношението му не е читаво.А в развитието на отношенията в семейство+деца, ще става все по-гадно и отвратително.Гаранция.

# 31
  • София
На мнението на Хай съм - може би защото и аз съм живяла с подобен партьор и знам какво е да не можеш да разчиташ финансово за разходите на партньора си, проявявам разбиране към мъжа в случая.
Изобщо не виждам с какво точно датата пречи - когато се вземе заплата, първо се отделя за разходи и сметки и след това се харчи всичко останало. Ако наема е на 20ти, а тя взима заплата на 30ти, ще си отдели от 30 март за 20 април и така. Абсурдно е възрастен човек да не може да си плати наема.
Колкото до това той какво ще прави, ако тя остане без доходи - ясно е какво, ще плаща сам, както и в момента плаща наема сам, пък тя когато реши, че й е удобно, дава пари. Ужасна е тази ситуация от страната на плащащия, уверявам ви. Дори и да са общи доходите, пак се стига до момента, в който по-финансово дисциплинирания едва ли не трябва тайно да заделя пари, за да се посрещнат разходите.
Аз самата винаги, от ден 1 съм заживявала с партньорите си с общ бюджет, така че за мен също деленето на парите не е нормално, но каквото и да мисля аз по въпроса, те вече са се разбрали за това и след като са се разбрали, е очаквано и в реда на нещата всеки да спазва уговорката си.

# 32
  • над кукувичето гнездо
Тогава на него какво му пречи да промени датата за наем така, че той да задържа пари, а тя да плаща своевременно?
И защо е нужно да крие дохода си?

# 33
Писах и в другата тема - нагъл сметкаджия и скъперник. Отвратителен. Скапаняк, който никога няма да може да издържа семейство, защото няма и да иска. Алчен мухльо. Какво изобщо правиш с такъв?
Че и ще реве, като някакъв нещастник, все едно си му взела бъбрека. Егати и боклуците честно, къде ги намирате такива, аз не мога да си представя да говоря с такъв отпадък, камо ли да живея и да спя с него, че и планове да правя.

# 34
  • град-държава
В момента, в който им се родят деца и тя трябва да остане да ги гледа или се случи някакъв по-сериозен проблем, ще види с какъв човек си има работа.

# 35
Тогава на него какво му пречи да промени датата за наем така, че той да задържа пари, а тя да плаща своевременно?

Интересно и другите сметки ли ще трябва да се приспособяват и въртят около личността на авторката? Сметки за парно, за ток, заеми?

Обикновено широките пръсти и неспазването на срокове вървят и с други неприятни качества. Тъй че да му мисли "сметкаджията". Явно е почнал да мисли.

# 36
  • София
isa_pisa, нали разбираш, че аз не съм той и няма как да знам отговорите на въпросите ти. Коментирам единствено споделеното от авторката. Как и защо изобщо се е стигнало до делене на сметките при съвсместно съжителсвто? Не може ли авторката да предоговори датата на наема, вместо да писука на приятеля си? Защо не го пита директно колко пари изкарва? Делят ли всички останали разходи, или само наема? И още, и още може да се пита.
На мен просто ми прави адски силно впечатление пренебрежителното, повърхностно отношение на авторката към факта, че месец след месец не изпълнява финансов ангажимент. И мога добре да си нарисувам картинката на семейство от отговорен харчещ и безотговорен такъв -  и като така, мога добре да си представя какво му се върти в главата на човека месец след месец след месец.
Така или иначе, трудно е да се създаде семейство от двама души, които имат толкова различни виждания към един толкова фундаментален въпрос като финансовата култура, така че и моето мнение се доближава до това, че връзката надали ще просъществува дългосрочно.

# 37

Интересно и другите сметки ли ще трябва да се приспособяват и въртят около личността на авторката? Сметки за парно, за ток, заеми?

Обикновено широките пръсти и неспазването на срокове вървят и с други неприятни качества. Тъй че да му мисли "сметкаджията". Явно е почнал да мисли.

Не, не трябва да се приспособява около нея. Може да си ги поеме и сам. Алчния истерик.

# 38
  • над кукувичето гнездо
А защо си крие доходите?

Все пак, говорим за двойка, за партньори, не за съквартиранти и в този смисъл изрядно делене 50/50 ми се струва безумно.

# 39
  • София
А може и да ги е поел, Salsisha, те все пак от енергото не чакат авторката да си вземе заплатата преди да спрат тока.

# 40
Никога не съм живяла в подобна връзка, не мога да дам мнение от личен опит, но ако ми дойде такова нещо до главата, любовта ми към този индивид би се изпарила мигновено. Ако събирането ви да живеете заедно е с цел да си делите наема....е*ати връзката.... Ако е с цел съвместно съжителство, любов, общи планове за бъдещето, в нея място нямат подобни сметкаджийски истории. Живяла съм с общ бюджет, като буквално всички пари са се събирали на едно място и се е харчело общо. В момента живея така-всеки си има сметка и харчи от нея, като не следим кой какво плаща и купува, на практика парите са общи, но стоят отделно. Ако на единия са му свършили, другия му дава и така. Но абсолютно никога не мога да си представя някой да ми иска половината наем и да тропа с краче защо не съм готова с парите. Ще изтегли той и ще го плати. Аз ще платя друго и така.
Добро мнение беше това, ако останеш по майчинство и то е малко- какво правим тогава? 

# 41
А може и да ги е поел, Salsisha, те все пак от енергото не чакат авторката да си вземе заплатата преди да спрат тока.

И тогава е последвал рев в леглото. Тотален отпадък.

Сигурно ще си делят сметката за гинеколога също и за дамските превръзки след раждане, даже ще и направи график, кога да ги сменя, да не му харчи много.

# 42
  • София
Е, сега за разни измислени сценарии няма как да отговарям Simple Smile Не си представям някой да реве в леглото като си плати тока, ама знае ли човек, всякакви хора ходят по тая земя. Joy

# 43
Не знам на колко години е авторката, но над 25 години човек да живее от заплата до заплата и да не може да си планира разходите за мен не става за партньор.

Не мисля, че описаната ситуация с двама здрави прави партньори на сравнително еднакви заплати може да се сравнява с жена, оснанала вкъщи по майчинство да гледа общите за двойката деца. Нали един ден ако тя остане по майчинство с общите им деца също толкова няма да може да им предвиди разходите и втората половина от месеца ще са само на боб.

Съгласна съм с мненията, че мъжът трябва да може да издържа семейството. Но нали за това сме двойка - ако той падне и се разболее, аз също трябва да мога да го издържам и той в болестта си няма да бъде по-малко мъж. А когато сме здрави и незаети с малки деца вярвам, че трябва да можем да разчитаме един другимо, а не единият да носи другия на гърба си.

С други думи, ако бях мъжът в описаната ситуация, щях да проведа сериозен разговор, в който да обясня защо подобно поведение е недопустимо, ако авторката планира сериозен бъдещ живот с мене. И да, ако не се промени, бих си тръгнала.

# 44
Е, сега за разни измислени сценарии няма как да отговарям Simple Smile Не си представям някой да реве в леглото като си плати тока, ама знае ли човек, всякакви хора ходят по тая земя. Joy

Е написа ти го черно на бяло, че е ревал. Не четеш ли?

И няма нищо измислено в ситуацията, да имат бебе. Това си е съвсем банално и очаквано развитие на всяка връзка.

На останалите разсъждения за носенето на гърба - такива със слаби гърбове, на никоя жена не и трябват.

Общи условия

Активация на акаунт