Многодетни мами № 69

• 95 692
  • 780
  •   1
Отговори
# 675
Варицелата по-добре сега. Че аз я карах на 35+. Не знам как оцелях.

janin4eto_87, честито и от мен! Аз си чакм още, но просто се виждам как ще си откарам с готвенето точно като теб. Така или иначе обявиха грипна вакнция за следващата седмица в София. Сега се чудя какво да правя с децата.

# 676
  • София
Тъкмо и аз това четях, че обявиха грипна ваканция и в София. Сетиха се! Като виждат, че наближава епидемия, да затварят училищата, ако чакат да се разболеят децата, какъв е смисъла.

Аз от понеделник съм на работа и ще се гледат сами, но и те са големи. Дано родителите на малките имат при кого да ги оставят, че то и това си е проблем.

# 677
  • Sofia
Ние цяла седмица вече сме всички вкъщи, явно ще е още една. Освен, че се яде постоянно, май нищо друго не ми тежи. Поне кърменето вече не боли 😜
А грипната ваканция за училищата ли е само или и за детските градини?

# 678
Би трябвало да е за училищата само.

# 679
И аз цяла седмица оставих момичетата в къщи, бяха с запушени носове.Водих ги при личната, няма да ви казвам колко много чакащи имаше пред кабинета... Слава Богу са здрави, но реших да си останат в къщи да не се разболеят недай Боже и да разболеем и малчо.
Какво е това чудо с тези болести незнам.Варицела върлува и в нашето училище, преди две седмици имаше и няколко болни от хепатит А.
Бог да пази дечицата ни!

# 680
  • София
Грипната ваканция е само за учениците. НО масово в градините правят сборни  групи, защото отсъстват повече деца, де болни, де не ги пускат...

# 681
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
София. Средната е ученичка и предупредих, в градината на най-малката, че няма да я посещава до 05.02 вкл. Градините не са в грипна ваканция, но и те са получили писмото от РЗИ София, та ще извиняват служебно отсъствията на децата на това основание. Поне няма да ми се налага със здрави (пу-пу, дано не се разболеят! Ще са закотвени у дома и няма да се моткаме насам, натам, освен на разходки, самосиндикално в парка Simple Smile) да вися пред лекарския кабинет за бележки. Питайте и във вашите градини, ако сте спрели децата за периода 28.01-04.02, дали по този начин ще се извиняват отсъствията. Това е важно, особено за тези от 3-та и 4-та група, които се движат по Закона за училищното и предучилищното образование и имат само 3 дни (+7 дни от директора) по семейни причини, а и за да не стигате здрави до ЛЛ за бележки.

# 682
И ние сме вкъщи всички от седмица. Миналият петък големият се прибра с главоболие от училище, на другия ден вдигна температура. В неделя пък най-малката все полягаше и се гушкаше в мен, а през нощта и тя вдигна температура. В понеделник ги водих на лекар, само средната беше на градина. Същия ден обявиха цяла седмица грипна ваканция в нашата област(Добрич). Вечерта си взех средното от градина с мътни очи и главоболие. Във вторник и тя ми вдигна температура. Същия ден и таткото го тръшна този пусти грип и изкара цял ден на легло. И така до днес. Лекувам ги, току ги отпусне и се поуспокоя, че се оправят, току пак някое от малките ми вдигне. А не е и ниска. Все около 38-39 градуса. Добре, че поне ученикът не вдига такава. Той най-леко го мина, само с един ден лежане с температурата, през другото време го мъчеше страшна хрема и главоболие. Колкото до мен, още не съм прихванала, но пък нали и един трябва да остане здрав, за да се грижи за болните, та затова ме щади поне за сега.

Бързо оздравяване на всички болни и никакво разболяване на всички здрави!

# 683
  • София
О, Емел, бързо оздравяване у вас и дано не те прихване и теб!

# 684
Аз да питам за забелването.Забелвате ли/забелвали ли сте бубите?Тъй като баткото е роден във времето когато интернет не беше толкова развит като сега,а и аз бях млада,дори не съм и помисляла,че може и без забелване.И понеже не ми се получаваше, веднъж се беше надървила бубката и дръпнах кожичката,чак изхрущя,а той милия се скъса да реве.
Сега с бебо пак не ми се получава и реших да се разровя-оказва се,че не бива да се забелват,а това се случва най-късно до пубертета,като започнат да мастурбират,може и по-рано да се покаже главичката.
За себе си взех решение,кое смятам за правилно,но ми е интересно вашето мнение.

# 685
  • Sofia
На първите две момчета сме забелвали, предполагам и сега ще го правим. Най-вече, за да почистим хубаво..иначе си е голяма разправия и не винаги се получава 🤔

# 686
Да, забелвах. Но тъй като имаше по-къса юздичка там не можех да го забеля хубаво и да почиствам съответно. В резултат направи възпаление и стигнахме до хирург. Може би не при всички става така щом има препоръки да не се пипа.

# 687
Не съм забелвала нито един от тримата (най-големият е почти на 6г) и не смятам и да пипам. Никаква разправия няма с чистенето - просто се изплаква, без да се дърпа, без да се бърка, без да се пипа, това е. Никой не е имал каквото и да е възпаление до момента.

В западните държави, където хората си осъвременяват препоръките, отдавна не се препоръчва, има доста информация защо и т.н. Тук си караме с медицината от преди 30 години, защото така си знаем...

Ако детето има скъсена юздичка (която обикновено върви в комбинация със скъсени юздички в устата - подезична и лабиални, т.е. на устните), може да се получи разкъсване, което освен че лесно се възпалява, може като зарастне да се превърне в нееластичен белег, който може да доведе до доста проблеми дългосрочно и да наложи хирургична намеса в детска или зряла възраст, дори в противен случай момчето да е можело да мине без такава.

Ако детето няма такъв проблем (което няма как да се знае предварително) и забелването се прави внимателно, вероятно няма да има проблем, но няма и някаква полза, според медицинските изследвания.

Ето препоръките на Американската Педиатрична Асоциация от 1999г насам: http://www.cirp.org/library/normal/aap1999/

Последна редакция: нд, 27 яну 2019, 09:34 от ada123

# 688
Моя син започнах само леко да му опъвам кожичката по време на баня когато беше на около седмица. Съвсем леко без да усеща изобщо. Беше забелен почти до край на около месец и не е имал проблем. Имаше един участък от 5мм който до скоро си ми беше още не отлепена, но явно последните месеци е оправил нещата сам. Вече е на 6г. Преди да започна каквото и да било да правя се консултирах със свеки дали баща му е имал проблеми в тази област, защото атрибути няма да го е наследил от мен. Ако баща му е бил проблемен може би щях да имам друг подход, но за нас този се оказа успешен. Също така се консултирах и с баща му какво е неговото мнение по въпроса като единствен притежател на такъв инструмент вкъщи, защото аз експертиза по въпроса нямам освен прочетеното Simple Smile

# 689
Не съм забелвала нито един от тримата (най-големият е почти на 6г) и не смятам и да пипам. Никаква разправия няма с чистенето - просто се изплаква, без да се дърпа, без да се бърка, без да се пипа, това е. Никой не е имал каквото и да е възпаление до момента.

В западните държави, където хората си осъвременяват препоръките, отдавна не се препоръчва, има доста информация защо и т.н. Тук си караме с медицината от преди 30 години, защото така си знаем...

Ако детето има скъсена юздичка (която обикновено върви в комбинация със скъсени юздички в устата - подезична и лабиални, т.е. на устните), може да се получи разкъсване, което освен че лесно се възпалява, може като зарастне да се превърне в нееластичен белег, който може да доведе до доста проблеми дългосрочно и да наложи хирургична намеса в детска или зряла възраст, дори в противен случай момчето да е можело да мине без такава.

Ако детето няма такъв проблем (което няма как да се знае предварително) и забелването се прави внимателно, вероятно няма да има проблем, но няма и някаква полза, според медицинските изследвания.

Ето препоръките на Американската Педиатрична Асоциация от 1999г насам: http://www.cirp.org/library/normal/aap1999/
От всичко изчетено, мнението ми се припокриват с твоето на сто процента.Но  в БГ още се смята,че бубата трябва да се забели до годинка задължително,защото иначе стават проблеми,а и от хигиенна гледна точка,а то се оказва,че нещата не са точно така.Разбира се всяка мама решава сама за себе си,на мен просто ми е интересно коя с какво се е сблъсквала и какво е правила в тази насока.

Общи условия

Активация на акаунт