Как си планираме седмичното меню - примерно седмично меню

  • 39 334
  • 262
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 1 722
Страхотни менюта сте постнали. Браво за труда и разумното планиране.

# 196
  • Мнения: 2 783
Да възродим темата? Simple Smile
От скоро съм на работа след почти три години у дома с бебе Simple Smile
Понеже децата вече са 3 броя и, за щастие, са от ядящите, храната, която приготвям, не е малко. А след работа е  по-трудно...
Такова нещо като готвене цял ден през уикенда, за да има за през седмицата - хич не харесвам.
Гледам вечер да направя някаква подготовка/заготовка за вечерята за следващия ден. Я месо от фризера да извадя, я, ако е има прясно - да го овкуся. Евентуално може да сваря картофи за салата/пюре/соте, които да са готови за другия ден. Варя киноа също предварително за гарнитура със зеленчуци или за салата (която пък си я задължителна всяка вечер).
Ще се радвам и други да споделят своя опит Simple Smile

# 197
  • Мнения: 745
Да възродим темата? Simple Smile
От скоро съм на работа след почти три години у дома с бебе Simple Smile
Понеже децата вече са 3 броя и, за щастие, са от ядящите, храната, която приготвям, не е малко. А след работа е  по-трудно...
Такова нещо като готвене цял ден през уикенда, за да има за през седмицата - хич не харесвам.
Гледам вечер да направя някаква подготовка/заготовка за вечерята за следващия ден. Я месо от фризера да извадя, я, ако е има прясно - да го овкуся. Евентуално може да сваря картофи за салата/пюре/соте, които да са готови за другия ден. Варя киноа също предварително за гарнитура със зеленчуци или за салата (която пък си я задължителна всяка вечер).
Ще се радвам и други да споделят своя опит Simple Smile

 С това мнение ще се убиете от готвене през седмицата. В един от дните събота или неделя готвя три- четири неща за три максимум четири часа . Купувате си хубави уреди и хубави съдове за съхранение и сте готова. Вечер само слагате и си почивате. Всичко в лесния живот се дължи на добра организация.

# 198
  • Мнения: 2 783
Да възродим темата? Simple Smile
От скоро съм на работа след почти три години у дома с бебе Simple Smile
Понеже децата вече са 3 броя и, за щастие, са от ядящите, храната, която приготвям, не е малко. А след работа е  по-трудно...
Такова нещо като готвене цял ден през уикенда, за да има за през седмицата - хич не харесвам.
Гледам вечер да направя някаква подготовка/заготовка за вечерята за следващия ден. Я месо от фризера да извадя, я, ако е има прясно - да го овкуся. Евентуално може да сваря картофи за салата/пюре/соте, които да са готови за другия ден. Варя киноа също предварително за гарнитура със зеленчуци или за салата (която пък си я задължителна всяка вечер).
Ще се радвам и други да споделят своя опит Simple Smile

 С това мнение ще се убиете от готвене през седмицата. В един от дните събота или неделя готвя три- четири неща за три максимум четири часа . Купувате си хубави уреди и хубави съдове за съхранение и сте готова. Вечер само слагате и си почивате. Всичко в лесния живот се дължи на добра организация.
Не сме фенове на престояла и претоплена храна.
Иначе уреди имаме  - и мултикукър под налягане, и еър фрайър - те са от голяма полза.

# 199
  • Мнения: 745
За каква престояла храна говорите? Това е робско мислене. Кога ще имате време да прочете нещо, само в кухнята ли ще седите!

# 200
  • Мнения: 2 783
За каква престояла храна говорите? Това е робско мислене. Кога ще имате време да прочете нещо, само в кухнята ли ще седите!
Ама, моля Ви се, няма нужда от крайни изказвания. Храна, която е стояла три дни в хладилника, не ни харесва и това е. Гледам всичко да е прясно, най-много от предния ден.
Книги четем, не се притеснявайте.

# 201
  • Варна
  • Мнения: 2 123
Минала съм през подобен период. Запасявах се с консерви /метални и буркани/, предимно зеленчуци и варива, но и месни. Замразено на порции месо / пиле, свинско, телешко, заешко, риба.../.Замразени зеленчуци също. Подправки всякакви / пресни, сушени, сосове, лютеници.../ Паста, ориз, елда, овес, качамак и брашно винаги да има в шкафа. Млечни и яйца заредени в хладилника. Направих си примерно седмично меню, с възможност за леки импровизации, което много ми помогна/ писала съм в тази тема/- не се чудиш какво ще готвиш днес, а си знаеш. Дано съм ти полезна, Криси.

# 202
  • Мнения: 2 783
Минала съм през подобен период. Запасявах се с консерви /метални и буркани/, предимно зеленчуци и варива, но и месни. Замразено на порции месо / пиле, свинско, телешко, заешко, риба.../.Замразени зеленчуци също. Подправки всякакви / пресни, сушени, сосове, лютеници.../ Паста, ориз, елда, овес, качамак и брашно винаги да има в шкафа. Млечни и яйца заредени в хладилника. Направих си примерно седмично меню, с възможност за леки импровизации, което много ми помогна/ писала съм в тази тема/- не се чудиш какво ще готвиш днес, а си знаеш. Дано съм ти полезна, Криси.
Благодаря!
Ето от такива коментари имах нужда - споделен опит Simple Smile

# 203
  • Варна
  • Мнения: 2 123
 Ето, намерих си старата публикация.   
https://www.bg-mamma.com/?topic=1027423.msg47141364#msg47141364
 Всъщност, все още се водя по нея, разбира се, има промени, но идеята е планирано седмично меню, с храна, която обичаме. Виждате, няма агнешко, от субпродуктите само дроб. Аспержи няма...Simple Smile

# 204
  • Мнения: 1 493


 С това мнение ще се убиете от готвене през седмицата. В един от дните събота или неделя готвя три- четири неща за три максимум четири часа . Купувате си хубави уреди и хубави съдове за съхранение и сте готова. Вечер само слагате и си почивате. Всичко в лесния живот се дължи на добра организация.
Дали ще готвите в почивния ден 4 час и ще ядете цяла седмица от хладилника, или ще готвите всяка вечер, може нещо набързо, но прясно, определено бих избрала второто.

# 205
  • София
  • Мнения: 18 335
Никога не бих се лишила от почивен ден, който да съсипя с готвене и после да ям цяла седмица неща, които са си загубили и вкуса, и свойствата, вместо да отделя 20-30 мин. за нещо свежо и прясно (още повече, че готвенето рядко изисква стоене с часове на печката, а само известно време за подготовката и после само нагласяш таймера).

# 206
  • Мнения: 13 338
У нас дори храна на 24 часа с мъка се яде.
Приготвя се вечерта и ако случайно останат 1-2 порции - следващия ден на обяд. За мен също вкусовите качества рязко спадат, за свойствата не знам. Но предпочитам да ям аламинут или салата с хляб, отколкото нещо престояло дни наред.
След 48-ия час дори не съм сигурна в безопасността му, независимо как е съхранявано. Винаги са ме удивлявали хора, които готвят за цяла седмица. Мен откровено ме е страх да ям храна на 4-5 дни.

# 207
  • Мнения: 745
Никога няма да си съсипя вечерта с готвене....

# 208
  • Мнения: 21 769
Мен не ме е страх, но не обичам.
Писала съм - у нас се пазарува и се готви ден за ден, такива са ни навиците и разбиранията, отдавна сме в този ритъм и не ни носи никакво напрежение. С уточнението, че и двамата с мм готвим. Замразявам продукти от рода на сурови или печени чушки на порции, сварен нахут пак на порции - такива неща, които след това се влагат в ядене.

# 209
  • София
  • Мнения: 18 335
Мариета, въпрос на гледна точка.
Ние през уикендите изобщо не сме у дома и предпочитам да съм на спа, на ски, където и да е, но не пред печката.
Готвя всеки ден и ми отнема минути. Пък и не живея сама, за да готвя само аз.
Откакто не работя готвя даже 3 пъти на ден. Сумарно отиват не повече от 30 мин. общо за трите хранения.
Когато работех, вечер ми отнемаше 15-20. Чак пък съсипване на вечерта, освен ако не приготвяш някакви изключително сложни ястия или не месиш хляб и не завиваш сарми.

Общи условия

Активация на акаунт