Как си планираме седмичното меню - примерно седмично меню

• 39 333
  • 262
  •   1
Отговори
# 210
Мариета, въпрос на гледна точка.
Ние през уикендите изобщо не сме у дома и предпочитам да съм на спа, на ски, където и да е, но не пред печката.
Готвя всеки ден и ми отнема минути. Пък и не живея сама, за да готвя само аз.
Откакто не работя готвя даже 3 пъти на ден. Сумарно отиват не повече от 30 мин. общо за трите хранения.
Когато работех, вечер ми отнемаше 15-20. Чак пък съсипване на вечерта, освен ако не приготвяш някакви изключително сложни ястия или не месиш хляб и не завиваш сарми.

Всичко е въпрос на приоритети и организация. Вместо приготвяне на заготовки, които повече прочетох, че правят, предпочитам да направя храна.Супата дали е от днес , от вчера или от онзи ден, няма никакво значение. Манджи от рода на боб, зелен фасул, гювеч и т.н дали са приготвени на момента или са горещо затворени , също нямат промяна във вкусови качества. /Никога не държа тенджери с храна по Хладилниците, както повечето дами  правят!/Единствено меса, риба, пиле ,продукти, които се печат и ядат веднага са 30 -40 минути и приготвям на момента. Абсолютно не стоя на печката по цял ден в събота и неделя. Който умее да Готви се справя бързо и лесно.   Събота и неделя е време за почивка и за творчество.

# 211
  • София
Не правя заготовки. За прясна храна говоря.
Супа на повече от 48 часа няма никакъв вкус.
Буркани и консерви мога да ям и без да си ги готвя аз, но вкъщи не ядем такива.
Точно въпрос на приоритети е.

Би ли споделила кога готвиш, щом не е през седмицата, но не е и през уикенда?
И как така ти отнема 30-40 мин. за месо, та то отнема 5 мин за подготовка и овкусяване. Докато се пече, аз дори не съм вкъщи.

# 212
Месото го сварявам винаги предварително, варя по-голямо количество и разпределям за съответните манджи.В Цептер, в Кукър, су  -  манджите стават за десет-  петнадесет минути. Ако не сме в събота и в неделя в къщи, готвя петък вечерта. Ако сме в къщи в събота/ неделя. Прясно ми винаги, защото аз съм го направила и вкусно също, защото държа на хубава храна. Инвестирала съм в хубава техника, хубави кутии /тапър/ и ми е лесно и чудесно. Горещо затваряне на Супа в буркан, приготвена от мен и току що отворена , няма грам разлика. Повечето сме били студенти и го знаем .Не се превръщам в жертва на семеййството си  и винаги имам време за себе си.

# 213
  • София
Както стана дума, въпрос на приоритети.
За мен е жертва да правя консерви, да варя, да затварям, да пресипвам.
Предпочитам бърза и лесна, но прясна и здравословна храна, а не стояла по буркани и кутии.

# 214
Затварянето на буркан отнема десет секунди, прясно направена здравословна храна, супа отнема точно десет секунди. И десерти правя много. Не ми е драма. Кисненето на печката за мен е жертва.

# 215
  • София
Щом смяташ 5 до 15 мин на ден за "киснене" и жертва.

# 216
Аз всеки ден на обяд ям супа с прясна салата. Готвя една тенджера супа през уикенда и ми стига за цяла седмица. Определено не съм от тези перфектни домакини, които правят чудеса за 10-15 Мин, затова колкото и да не ми се иска, когато имам време, отделям 2-3 часа уикенда за готвене, 1 супа, 1 мусака / леща /боб, една баница, пека си и хляб от лимец ... И закуската, обяда и вечерята за по-голяма част от седмицата ми е решена. През седмицата след работа тренирам, разнообразяваме с месо или риба на фурна + ориз, или печени картофи / картофена салата.

# 217
За 5 -15 минути  режа продуктите, което седем дни по 5-15 мин е бая изхабено време. Успех!

Аз всеки ден на обяд ям супа с прясна салата. Готвя една тенджера супа през уикенда и ми стига за цяла седмица. Определено не съм от тези перфектни домакини, които правят чудеса за 10-15 Мин, затова колкото и да не ми се иска, когато имам време, отделям 2-3 часа уикенда за готвене, 1 супа, 1 мусака / леща /боб, една баница, пека си и хляб от лимец ... И закуската, обяда и вечерята за по-голяма част от седмицата ми е решена. След работа тренирам, разнообразяваме с месо или риба на фурна + ориз, или печени картофи / картофена салата.

Много добре правите, поздравявам ви. Всеки ден и аз правя салата.

# 218
Прясната салата от сезонни зеленчуци за мен е задължителна на обяд и вечеря всеки божи ден. Чувствам се заситена и не се нахвърлям на останалата храна. Цяла зима стържа моркови и цвекло до втръсване, но вече толкова свикнах, че нямам ли прясна салата на масата, ми е криво хаха.

# 219
  • София
Супа правя почти всеки ден на обяд. Различни видове. Нарязването на зеленчуците отнема 2-3 минути повече от отварянето на буркана. После все трябва да е топла, освен ако не я ядете директно от хладилника. Слагам зеленчуците да се варят, нагласям таймера и излизам да си върша разни неща или отивам на плуване най-често. Когато се прибера, слагам сол, черен пипер, някоя и друга подправка и масло. Понякога пасирам. И обядвам.
Вечерта завивам сьомга във фолио с масло и домат, отново нагласям таймера и излизаме на разходка. Когато се приберем, докато си сваля грима, съпругът ми прави салата и вечеряме.
Чак пък такава хамалогия не е. Пък за 15 мин от 1440 мин на ден няма да свърши света или пък да ги вложа за нещо чак толкова значимо за човечеството.

# 220
Всяка домакиня си е преценила как да си изхранва семейството. Трябва да има домашна храна. Имах колежка, която готвеше вечер като се прибере, става около 20 -21.00 часа и тогава вечерят вряла храна. Или е по-добре храна от вчера, претоплена и да се вечеря около 18.30 часа например.

# 221
Наистина бих искала, но не виждам как мога да направя супа топчета, пилешка супа или дори и спаначена за 10-15 Мин. Освен това работя в офис и имам възм. да се прибера за 40 Мин на обяд, не мога тепърва да почна да правя супи. Все пак тук всички споделяме различен опит, а не се мъчим да се убеждаваме кой крив, кой прав ...

# 222
  • София
Така е, всеки намира най-доброто и удобно за себе си. Просто тук се разхвърляха определения за съсипване на времето, жертви на семейството и подобни.

# 223
  • Mediterraneo
Пилешка супа за 15 минути правя съвсем спокойно в кукъра. 6-7 минути на турбо да се свари месото, после задушавам зеленчуците, слагам бульона, месото и шепа фиде, 2 минути под налягане и с цялата галимация супата е готова за 15 минути.
Вчера ММ прави зеленчуци на фурна и свинско с ориз. Докато нареже зеленчуците, беше запечатал месото в кукъра, добави ориз и бульон, 8 минути на програма ориз. На зеленчуците им трябваха десетина минути във фурната с малко зехтин и сол, никакво баене. Тук по- вреемкото е почистването и рязането на лук, праз, морков, тиквичка, патладжан, чушки и аспержи.

# 224
Уау ... Пилешка супа за 15 мин...Това със застройка ли е? Сега ако кажете, че и супа топчета или телешко варено можете да направите за това време, ще дойда на уроци Grinning

Общи условия

Активация на акаунт