Как си планираме седмичното меню - примерно седмично меню

• 39 334
  • 262
  •   1
Отговори
# 225
Супата топчета я броях за бавна и пипкава докато не си купих една джиджавка с която се правят супер бързо и вече я пиша при нещата без много-много труд Grinning Цвъкам ги там директно над врящата тенджера, за който не се втелясва да са му идеално кръгли е супер. Сто пъти предпочитам такива леко неправилни пред готовите купени дето на нищо не приличат (и също не са баш топчета ами са с форма на хапче и те, за състава по-добре да не говоря).
Не претендирам за такива кратки времена като 15 минути, но и не държа за толкова да е, пак ми спестява супер много време и нерви, че да въртя топчета ми е едно от най-дразнещите неща в кухнята. А пък обичам такава супа иначе.
Знам че и нея някои я варят под налягане, аз не виждам голям смисъл и не го правя. Докато ми заври тенджерата съм нарязала зеленчуците и съм овкусила каймата заедно с белтък да ги държи да не се разпадат, после пускам в тенджерата, като се свари всичко изключвам и застройвам, тия неща някакси между другото се случват. Даже стартирам с гореща вода от бързоварната кана а не да чакам в тенджерата да се сгорещи. А докато правех топчетата на ръка, избягвах да я готвя освен ако нямаше кого да накарам да ги направи вместо мен, много ми тежеше Grinning

# 226
Да доста е тегаво с тия топчета, но много обичам и редовно я правя, особено зимата. Ще потърся и аз такава джиджавка Grinning

# 227
  • София
Да не решите, че се заяждам, но какво толкова им месите на тези топчета?
Аз си смилам каймата в месарницата и после само слагам подправките и малко ориз и си ги овалвам на ръка. Не ги топя в брашно, защото не ми харесват така. За 2 Мин нахвърлям 1/2 кг кайма в супата. Не ги правя за изложба.

# 228
Наистина бих искала, но не виждам как мога да направя супа топчета, пилешка супа или дори и спаначена за 10-15 Мин.

Супа топчета правя само  от  готови кебапчета, хубави от месарница, полузамразени, нарязвам ги на 0,5 -1 см, наръсвам ги с брашно и ги пускам в горещия бульон. Така ми е най-бързо. По същият начин правя и пълнени чушки с кюфтета /хубави/, тъй като не използвам ориз.

# 229
На мен ми е супер досадно оформянето им, иначе и аз не ги овалвам в брашно, даже и ориз не им слагам. А нещо дето ти е неприятно... и няколко минути ти се виждат повече отколкото искаш Grinning Щом има друг начин който е по-лесен и не ме дразни - значи той е моят начин. Като за всяко друго нещо. Просто аз не обичам усещането за каймата полепваща по ръцете ми, кюфтетата също често ги правя с калъп а не да оформям в ръце.
Всеки си намира начина, аз например пък това с кебапчетата не го разбирам - аз на топчетата не слагам кимион по принцип и не искам на това да ми миришат, съответно не бих правила супата по този метод.

# 230
На мен ми отива 20 Мин, първо да ги направя, после да ги овалям в брашно... Ако някое стане очевидно по-малко или по-голямо го преправям, явно имам някакъв бъг ... Не се шегувам, просто ме дразни ... Иначе съм изключително далеч от домакиня, затова и готвенето ми отнема повече време, не съм флегматична натура, точно обратното...както и да е, аз също не се заяждам, смятам че самата дискусия е ценна. В края на краищата, най-важното, каквато е и идеята на темата, да се готви и консумира прясна домашна храна. Stew

# 231
На мен ми е супер досадно оформянето им, иначе и аз не ги овалвам в брашно, даже и ориз не им слагам. А нещо дето ти е неприятно... и няколко минути ти се виждат повече отколкото искаш Grinning Щом има друг начин който е по-лесен и не ме дразни - значи той е моят начин. Като за всяко друго нещо. Просто аз не обичам усещането за каймата полепваща по ръцете ми, кюфтетата също често ги правя с калъп а не да оформям в ръце.
Всеки си намира начина, аз например пък това с кебапчетата не го разбирам - аз на топчетата не слагам кимион по принцип и не искам на това да ми миришат, съответно не бих правила супата по този метод.

На мен ми отива 20 Мин, първо да ги направя, после да ги овалям в брашно... Ако някое стане очевидно по-малко или по-голямо го преправям, явно имам някакъв бъг ... Не се шегувам, просто ме дразни ... Иначе съм изключително далеч от домакиня, затова и готвенето ми отнема повече време, не съм флегматична натура, точно обратното...както и да е, аз също не се заяждам, смятам че самата дискусия е ценна. В края на краищата, най-важното, каквато е и идеята на темата, да се готви и консумира прясна домашна храна. Stew

Същата причина и при мен. То половината топче остава в дланта ми. ... И аз мисля, че всяко нещо си има чалъм и трябва да вкусно и да е красиво....

# 232
  • Mediterraneo
Абсолютно. И топчета, и супа със спанак, и рибена чорба, зеленчукова, гъбена, всичките ми супи са за не повече от 15 мин. Телешко варено не съм правила, децата не ядат телешко, но щом език става "мозък" в кукъра за това време.

# 233
  • София
Чалъмът е да са ти влажни ръцете.
Иначе мен ме дразни почистването на уреди и съдове, затова предпочитам всичко да ми мине през ръцете.

# 234
Мокри ръце със сигурност, даже и оцет в купичка вода и да ги топя често - тогава наистина не полепва толкова. Но пак мразя и когато мога го избягвам, че дори и с ръкавици ме вбесява и се усещам как избягвам да готвя неща които иначе обичам да ям и правя нещо друго.
А като съм си намерила друг начин, си ги включвам често в менюто, т.е. за мен това е което работи. Особено зимата когато по-често правя такива супи, имах период със супа топчета по веднъж на седмица, толкова я обичам и си я планирах с кеф при пазаруването. Ама това последната зима, след като си намерих правилния за мен помощник Grinning Преди все гледах друго да е, а супа топчета правех сигурно 3 пъти за цяла зима, освен ако не си намерех "жертва" да ги търкаля вместо мен Grinning А пък си е вкусна и питателна супа и си струва да се включва в планираното меню.

# 235
Аз съм бърза и организирана, ама не толкова, че да направя супа за 15 минути. Има дни, в които се връщам по- късно от работа, към 18: 30 да речем. По- спокойно ми е да извадя сготвената храна от хладилника и да я стопля. Ние вечеряме рано, не мога да готвя, да ядем и да легна с пълен стомах. С чиста съвест готвя за 2- 3 дни. Много е лесно да разполагаш с времето си, но не при всички е възможно. Blush

# 236
Болна тема ми е, нямам никаква стриктна организация, преди 6 месеца се върнах на работа след второ майчинство. Предимството ми е, че работя на смени и гледам да се организирам според тях. Често готвя сутрин, ако съм втора смяна. След първа, правя аламинути или дояждаме, по-късно след вечеря мога да сготвя нещо по-сериозно ако имам сили. Правя количество за 2 дни, нямам консерви и буркани ( ако не броя царевица, грах, кисели краставички, червен боб, сос за паста,но меса и готови ястия-абсурд). Предпочитам спагети с готов доматен сос  или яйца с таратор пред буркани. Салати ядем според сезона, разнообразявам с дресинги, ядки и семена. С десертите ми е трудно, майка ми все ме упреква, че поне събота и неделя мога да правя нещо, но за мен това не е задължително. Има плодове, скоро ще започнем и със сладоледите. Торти се ядат само по повод или нещо инцидентно, ако на някой му се прияде купувам 2-3 парчета от сладкарница. Пазарувам обикновено в обедната почивка. През седмицата готвя бързи неща ( леща, винен кебап, пиле с гъби и сметана, крем супи, пиле фрикасе, ориз със зеленчуци, риба на фурна, огретен и т.н.). В кухнята съм минималист, нямам мултикукър, блендер, но тенджерата под налягане и глинения гювеч са незаменими за месо, пържолки, зелеви сарми, гювеч от зеленчуци и месо. През уикенда правя супа и ядене, понякога и двата дни се налага да готвя, но не правя драма, ако не съм успяла. Старая се във фризера да има тесто за мекици, бутер тесто, кори за баница, някои видове бланширани зеленчуци. Харесваме от Лидл пилешките хапки в кутия, багетите с масло и подправки, някои пици, кроасаните с масло. Винаги държа тези неща налични, но замразено месо никога, просто мразя риба и месо от фризер, държа да са пресни. Фризерът ми е за спешни случаи, иначе се старая винаги да имам налични яйца, кисело и прясно мляко, масло, филета, сирене и кашкавал, 2-3 неща за мазане за сандвичи, плодовете и зеленчуците са ясни. В шкафа държа винаги безглутенови брашна, безглутенова паста, жасминов ориз, кафява захар ( ако правя нещо сладко). Не сме изключили глутена напълно, но е много ограничен при нас, аз отскоро ям само продукти от козе мляко, опитвам се и на малките да ги пробутам където мога. Не съм идеална, но се старая, според възможностите ми да има максимално прясно приготвена храна.

# 237
Нещо, което направих снощи, и реших да споделя - децата много обичат кифлички с локум. Когато замеся тесто и то вече е втасало, половината прибирам във фризера. Ако искат някоя сутрин за закуска кифлички - вадя от вечерта, слагам го в хладилника и на сутринта само ги оформям. Почиват си 10 минути и пека. Този вариант не ми е проблем, защото така или иначе ставам рано. Набързо ги навивам и се оправям, докато се изпекат:)

# 238
Единственото, което организирам в неделя вечер е да си направя седмично меню, което да е разнообразно, да има постен ден, морски, месен и нещо набързо за петък вечер. Така ми е лесно да си набавя нужните продукти. Никога не ядем храна от преден ден, освен ако не е в кутия за обед на работа, готви се всяка вечер, но за мен това е удоволствие, не ми отнема време и не го чувствам като бреме. Често приготвям нещо отделно и за детето, че не винаги яде, каквото харесваме ние.
Уикендите са за глезотии, бавно приготвена храна, десерти...

# 239
С тия супи нямате мъже и тийнове за нахранване явно ..

Общи условия

Активация на акаунт