Как си планираме седмичното меню - примерно седмично меню

• 39 522
  • 262
  •   1
Отговори
# 75
Джънк фууда е mc donalds pizza burgeri duneri тестени,чипсове,солетки, ей такива Grinning от които се качва някое друго килце.От тестото особено Wink

# 76
И съдържат мононатриев глутамат, с който така приготвените храни стават безумно вкусни, а домашно приготвените, ти се виждат безвкусни. Колко е вреден, това е друг въпрос.

# 77
  • MI
Пица с глутамат още не съм виждала, но може и да има някъде. Иначе от всичко се слагат кила, ако не си знаеш мярката.

# 78
Джънк фууда е mc donalds pizza burgeri duneri тестени,чипсове,солетки, ей такива Grinning от които се качва някое друго килце.От тестото особено Wink
Дано да си на 13, както никът индикира, че иначе начинът на писане и мислене не е никак ласкателен Simple Smile

Да, от въглехидратите може да се напълнее, ако се злоупотребява (най-вече с количеството) - но иначе са фундаментална хранителна група за всеки един регион от планетата, за всеки един етап от цивилизацията след усядането. Та "тестени" като общо понятие да въвеждаш в една графа с Макдоналдс и чипс... Хлъзгава е наистина темата, както разумно писа потребителката преди това. Аз лично не виждам причина човек, който няма цьолиакия, да не яде хляб и паста, ама айде!

# 79
Пица с глутамат още не съм виждала, но може и да има някъде. Иначе от всичко се слагат кила, ако не си знаеш мярката.
Какво им пречи да го добавят в доматения сос? Той няма вкус, безцветен е. Нищо не ме учудва вече.

# 80
  • София
Домашните са без глутамат и можеш да ги направиш от тесто/брашно по свой вкус (ръжено, пълнозърнесто, от карфиол. Дюнерът, гиросът и бургерът можеш да ги сервираш "отворени" (т.е. изобщо без хляб). Не може всичко "тестено" да е под един показател. Има много храни, които не са тестени и от тях се пълнее повече. Ключът е в балансираното хранене. И в продуктите, защото и само на зеленчуци да караш, ако не са отгледани от самия теб в някое екологично стопанство, няма как да знаеш какво съдържат и на какво ти вредят.

# 81
  • MI
На доматения сос му личи дори захар да сложиш, какво остава за друго. Аз не понасям глутамата и го разпознавам моментално, дори майка ми се отказа от всякакви странни подправки тип пикантина по тази причина...

# 82
Веднъж седмично вземаме джънк- пица и картофки, поне веднъж се храним навън в любим ресторант и  след седмичния пазар също хапваме навън.

Това е нормата у нас и понякога я надвишаваме или смаляваме според обстоятелствата на седмицата.
Ако излизаме през уикенда с щерката по задачи след свършването им сядаме някъде да хапнем по път или ако сме на събитие/ фестивал пак не е проблем да изпием един шейк и да купя бисквити с украса, топъл шоколад и т.н.

Пазаруваме седмично в количества да стигнат за нас тримата и още 5-6-7 деца хранещи се у дома всеки ден по 4 пъти. Рядко се случва да ни свърши мляко, банани или салатите примерно и да се наложи бърз пазар и да  се ходи до магазина още веднъж през седмицата.

Големи разфасовки се вземат с месо, мляко, тоалетни хартии, чувал с 6 кг картофи, тенекии със зехтин, няколко хляба, много зеленчуци и плодове.

Месото и каймата веднага раздробявам на индивидуални торбички за готвене, хлябовете замразявам, правя си заготовки от зеленчуците за супи в торбички и замразявам, купувам и замени зеленчуци и плодове извън сезона, замразявам и изсушавам домашни зелени подправки и липа и мента за чайове и разпределям всичко по кутии и отделения.

Имам голям хладилник и фризер както и килери и складово помещение и перално с рафтове за хартии -кухненски и тоалетни, стекове с мокри кърпи, чанти за съхранение на храна и Зиплок в различни размери, салфетки, препарати и големи пакети с носни кърпи, хавлии и дезинфекциони пакети с кърпички.

Отделно в дрешниците всичко отделно е подредено с хавлии, кърпи, спални комплекти за 8 легла, покривки, салфетки, тоалетни принадлежности, разфасовки със сапуни за ръце и балсами за ръце, пакети с еднократни ръкавици за храна и почистване.

Купувам големи пакети с паста, варива, ориз, брашна, кускус, булгур, елда, киноа и прочие, които веднага насипвам в 3 литрови буркани и ако видя, че нещо свършва знам кога да го попълня.

Също зехтини, ябълков оцет и други олиа слагам в 2 стъклени бутилки и пресипвам при нужда от големите туби в склада от 15 литра в стъклени бутилки от 2 литра.

В отделен шкаф слагам консерви от домати, боб, сладка, консерви с риба тон, мед, кисели краставички, мариновани чушки, сосове и други. Напоследък купувам само био доматени сосове в буркани и био пилешки бульони в кутии. Не купуваме нищо с глутамат, фиксове и други консерви.

Ако мм има прясно месо от улов или риба си ги чисти,  мели на кайма, прави на наденици и сушени меса( има си смокър и дехидратор в гаража) , суши риби и прави на луканки. Има си отделен хладилник в гаража за месата.

Аз си правя седмично меню за да съм сигурна, че за всяко хранене на децата има от необходимите хранителни групи и през седмицата те получават различни витамини и разнообразна храна.

Закуските, обяда, следобедната закуска и снаксовете ми са описани в седмично меню, което съставям след като видя какво е в момента прясно тази седмица след пазара.

От сготвените пресни обеди слагам в стъклени кутии за обяд на следващият ден за училище и работа.

Вечерите ни са по- лежерни и са предимно салати, мезета, омлети, паста и салати.
 Менютата са ми различни спрямо сезонните продукти, но се правят всяка седмица от 2 години.  

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 22:14 от Анонимен

# 83
Съгласна съм с теб, Fever Ray. Аз приготвям тестени. Единствено пастата купувам, но съм се наканила да си купя от Лидл машина за паста, когато я пуснат. Иначе меся тесто за тутманици, милинки, пица, пити, точа баница, хляб правя в хлебопекарната. Понякога правя хляб без месене.
Не прекаляваме обаче. Хапваме да кажем 1-2 пъти тестени, изключение е хлябът, който е пълнозърнест и е всеки ден.
Пицата приговям много тънка. Пека я върху хартия за печене директно на решетката във фурната.
Иначе аз съм вегетарианка от малка, дете бях, по етични за мен разбирания, не заради мода или здравословни причини. Съпругът ми не яде покрай мен.

# 84
Самото днешно брашно, което е 40 пъти повече глутен, не е полезно. И не е задължително да си с цьолиакия, една 'обикновена' непоносимост върши същите поразии в организма.

# 85
Самото днешно брашно, което е 40 пъти повече глутен, не е полезно.
Смях в залата Grinning Краси току-що тръшна де що има агрономи и генни инженери по света.

# 86
  • MI
Дори хората с  непоносимост са много малък процент, масово е мода. Това за глутена е мит според последните изследвания на модерни спрямо антични сортове пшеница. Виж обаче със сигурност преди не са тъпчели животните с антибиотици като сега. С което се обяснява все по-честата резистентност към антибиотици. Истната е че никога хората не са ядяли нито толкова месо, нито толкова рафинирани храни като сега и от там идват проблемите.

# 87
Скрит текст:
Дори хората с  непоносимост са много малък процент, масово е мода. Това за глутена е мит според последните изследвания на модерни спрямо антични сортове пшеница. Виж обаче със сигурност преди не са тъпчели животните с антибиотици като сега. С което се обяснява все по-честата резистентност към антибиотици.
Истната е че никога хората не са ядяли нито толкова месо, нито толкова рафинирани храни като сега и от там идват проблемите.
Не са яли и хляб като днешния.Само преди 25-30 години белия хляб беше коренно различен, нямаше нищо общо с въздуха под налягане, което днес продават като "хляб".
Хората всъщност никога не са ядяли подобни количества храна, както сега.Всеки непрекъснато нещо дъвче, преживя, преглъща.....яде се от сутрин до вечер.Сандвич/кроасан за закуска, 10-на бисквитки с кафето в 10ч., половин хляб с обяда, 2 вафли със следобедното кафе, още 3 филии с вечерята, а междувременно все се лапва по някой бонбон, изпразва се пакет чипс или солети.....имам чувството, че някои хора се страхуват да не им залепнат устните, ако не ги отварят, за да лапват по някоя хапка.
Та, освен от отвратителната днешна "храна" проблемите идват и от свръхголемите количества.

# 88
  • MI
Напълно съм съгласна. Особено тези междини похапвания и то все на вредни неща как се отразяват, но човек често не си дава сметка за тях и после се чуди че хем не яде, хем пълнее. Спазването на режим на хранене според мен е от най-важните неща, всъщност и на спане и всичко останало.

А хлябът е ужасен, но все повече хора гледам че си правят вкъщи....

# 89
Домашният хляб насища повече. Аз повече от една филия не мога да изям.
Брашното е от магазина и няма гаранция, че не е ГМО, но може да се купува био. Много хора си правят квас. Аз все още не съм овладяла техниката за хляб с квас в хлебопекарната. Купувам био мая.

Общи условия

Активация на акаунт