За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 76 728
  • 729
  •   1
Отговори
# 270
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Моля ви, дайте изпробвана рецепта за кюфтета от боб. Днес пробвах една, но кюфтетата се разпаднаха в тигана, а също изпопада брашното от тях, в което ги овалвах,

брашно не слагам, нито ги овалвам.
пасирам боба, слагам подправки, яйце (не винаги). за сгъстяване слагам полента (суха, без да е варена) или сварен ориз от предния ден, също пасиран. оставам да престои, за да поеме полентата влажността.
пържа в чугунен тиган.
аз ползвам само червен боб.

Последна редакция: пн, 16 апр 2018, 22:12 от asyalein

# 271
Т.е. слагам ги настрана за известно време и после пържа без да овалвам в нищо? Следващия път така ще направя. А има ли значение количеството мазнина, в която се пържи?

# 272
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз оставам цялата бърканица на страна и след това, като стегне, оформям.
аз пържа в малко мазнина, само тигана е намазнен.

понякога даже не ми се занимава да ги оформям и слагам в тигана един метален пръстен, натъпквам там бърканицата да стане като пати за бъргър и така пържа (без пръстена, него само за оформяне ползвам).
аз веге кюфтета правя и от червено цвекло, елда и ориз или каквото имам под ръка и пак си ми стават стегнати. Peace
смляно ленено семе също стяга, както и ситно настърган морков.

# 273
Мерси много за съветите Simple Smile Дано следващия път ми се получат. Иначе сместа като я оформях ми изглеждаше много добре, не се разпадаше, ноо ... Аз много обичам такива кюфтенца - от боб, леща, нахут и т.н, надявам се да им хвана цаката.

# 274
  • София
Моля ви, дайте изпробвана рецепта за кюфтета от боб. Днес пробвах една, но кюфтетата се разпаднаха в тигана, а също изпопада брашното от тях, в което ги овалвах, и олиото стана като някаква каша. Не знам къде бъркам. На друго място четох в последствие, че сместа трябвало да се охлади, за да не се разпадат. Така ли е? Не ми се смейте, не ме бива в готвенето, а пък кюфтета никога не съм правила.
Тази рецепта използвах
https://www.bonapeti.bg/recepti/bobeni-kyufteta-s-domatena-saltsa/

Бобени кюфтета правя по тази рецепта.

# 275
Да ви попитам. Правих кекс, но този път реших да го разкрася с какао вътре. Отделих част от жълтата смес и добавих какао, но ми се получи доста гъста тази смес. Изсипах, изпекох, но кафявото ми стои по-сбито от другата част на кекса. Има ли някакви пропорции за какаовата смес по кексовете по принцип? Мислех да разредя с вода даже....но викам айде да не сътворя някоя по-голяма глупост и го оставих така.

# 276
Като се сложи какаото сместа става по-гъста, да. Аз не добавям течност допълнително, но тези дни видях в една рецепта за мъфини, че в тъмната смес се добавят 2-3 суп.лъж течност. Така че е можело да добавиш мъничко вода. Peace

И пак да попитам: как да третирам сушени кайсии, в които се появиха паяжини? Благодаря! Добра идея ли е да ги измия и пак да сложа да се сушат в дехидратора?

# 277
  • Стара Загора
Мога ли да направя кус кус в оризовара? Колко вода се слага?

# 278

И пак да попитам: как да третирам сушени кайсии, в които се появиха паяжини? Благодаря! Добра идея ли е да ги измия и пак да сложа да се сушат в дехидратора?

Кайсии не съм, сушени сливи измивала и оставила да изсъхнат отново. Та сигурно ще станат

# 279
  • София
Да ви попитам. Правих кекс, но този път реших да го разкрася с какао вътре. Отделих част от жълтата смес и добавих какао, но ми се получи доста гъста тази смес. Изсипах, изпекох, но кафявото ми стои по-сбито от другата част на кекса. Има ли някакви пропорции за какаовата смес по кексовете по принцип? Мислех да разредя с вода даже....но викам айде да не сътворя някоя по-голяма глупост и го оставих така.

Приблизително отделяш 1/3 от тестото и към него добавяш 1 с.л. какао. Не го разреждаш, за да може при сипването кафявата смес да натежи и да мине надолу. Ако я разредиш ще си остане отгоре.  Peace

# 280
  • München, Deutschland
Точно с кус кус не ми е хрумвало да опитам, но ще стане според мен.
На моята опаковка кус кус, пище, че пропорциите са 1:1 вода и кус кус, така че максимум в тази пропорция смесваш и слагаш в оризоварката.

# 281
  • Пловдив
Аспержите как ги готвите?Напр. ако са завити в бекон,сурови ли се завиват и после в тава?

# 282

Приблизително отделяш 1/3 от тестото и към него добавяш 1 с.л. какао. Не го разреждаш, за да може при сипването кафявата смес да натежи и да мине надолу. Ако я разредиш ще си остане отгоре.  Peace
Сега прочетох пак рецептата за мъфите, при които в кафявата смес се добавя и малко прясно мляко. Да, на снимката се вижда, че кафявата смес остава отгоре. Значи ако искаме да потъне какаовата смес и да направим пъстър кекс не добавяме течност (аз така правя), а ако искаме двуслоен кекс, добавяме течност. Та, действаме според ефекта, който търсим. Peace

Пепчо, благодаря! bouquet

# 283
  • София
Аспержите как ги готвите?Напр. ако са завити в бекон,сурови ли се завиват и после в тава?

Върни се 3 стр. назад. Там обсъждаха приготвянето на аспержите.

# 284
  • Стара Загора
Точно с кус кус не ми е хрумвало да опитам, но ще стане според мен.
На моята опаковка кус кус, пище, че пропорциите са 1:1 вода и кус кус, така че максимум в тази пропорция смесваш и слагаш в оризоварката.
Стана, мерси!

Общи условия

Активация на акаунт