За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 76 709
  • 729
  •   1
Отговори
# 255
Ще се получи ли крем за торта от заквасена сметана и подсладено кондензирано мляко?

Ще се получи, но зависи от сметаната. В някои рецепти я цедят и тогава разбиват. Със сметаната от руските магазини с по-голяма масленост става, но с нашата от бг магазините не се получава, или поне на мен не ми се сгъсти. Но сложих малко желатин и тортичката беше чудесна. Ако не държиш да стои като пласт крема, а да попие в блата и все пак остава пласт, но тъничък, така ще се получи. Правила съм по тая рецепта, надолу има сметанови кремове с добавка на масло, също и с желатин.  Peace

# 256
С какво количество галета мога да заменя 1 филия хляб в рецепти с кайма? Може ли и с някакво брашно да се замести? Благодаря.

# 257
Благодаря много! Blush

# 258
Аз слагам на едно яйце по една супена лъжица галета, хубаво пълна, не равна. Това за кюфтета, от години не съм ги правила с хляб. Вариант е да се види като престои малко сместа да дръпне, как е на консистенция и да прецените дали ви е ок с такова количество. Казвали са ми че с царевично брашно ставало добре, но така и не се наканих да пробвам.

# 259
Благодаря Simple Smile

# 260
С какво количество галета мога да заменя 1 филия хляб в рецепти с кайма? Може ли и с някакво брашно да се замести? Благодаря.

Като си гледам записките: една супена лъжица галета - 12 грама, една филия (от средната част на хляба) сега премерих - 30 грама, така че горе-долу можеш да се ориентираш, зависи колко хляб слагаш. Майка слага галета,  но никога не съм питала колко. А баба много добре помня, че месеше каймата като тесто с брашно и както всичко бабино, кюфтетата бяха разкошни. Още им помня вкуса, питала съм майка, но и тя не знае колко брашно се слага. Така че, ако някой има рецепта на такива кюфтета, моля да я даде, много ми се иска да опитам да направя такива с брашно. Peace

# 261
  • София
Купих телешки черен дроб,но незнам как да го приготвя,да е крехък,а не жилав...,дайте идеи,моля?

Трябва предварително да го накиснеш в прясно мляко. Ето един от начините, по който го приготвям:
Свински дроб в сметаново-доматен сос
Става и с телешки дроб.  Peace

# 262
Купих телешки черен дроб,но незнам как да го приготвя,да е крехък,а не жилав...,дайте идеи,моля?

И пеп-4о-вата рецепта да сложа, вкусен и крехък става дробът. Peace

# 263

Накисни го за час-два в прясно мляко или го поръси с малко сода за хляб и да постои за около час. Изплакваш хубаво, подсушаваш и го готвиш както го обичате.
А най ми е вкусен на мене по таз рецепта:
https://pep-4o.blogspot.bg/2009/10/4-800-1-200-200.html

# 264
  • Sofia
От телешки дроб може ли да се направи пастет?

# 265
Благодаря ви за съветите за телешко, но няма да се харесат...ще трябва сама да си го ям. Трябва да е нещо със сок, или сметана, или с паста някакси...

Сега се сещам телешко варено да направя? Гулаш?

# 266
Винен кебап с телешко също не е зле, аз го предпочитам пред свинския. Или тас кебап.
Телешко с грах, като яхния също е вариант, подхождат си много Със сметана Бьоф Строганоф е вариант, ако месото ви е подходящо за това.
Рагу болонезе става също добре с кълцано телешко, стига да ви се занимава да го накълцате на ситно.
На фурна стават добре в йена с капак телешките мръвки, къде с гъби, къде с топено сирене или с каквото обичате у вас.

# 267
  • София

Може. Разгледай тази тема.

# 268

Може.
http://recepti.gotvach.bg/r-3039-%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88% … D1%80%D0%BE%D0%B1

Lisa като си го подготвиш може да го направиш по този начин със сосче.
http://recepti.gotvach.bg/r-15540-%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%88 … D1%81%D0%BE%D1%81

# 269
Моля ви, дайте изпробвана рецепта за кюфтета от боб. Днес пробвах една, но кюфтетата се разпаднаха в тигана, а също изпопада брашното от тях, в което ги овалвах, и олиото стана като някаква каша. Не знам къде бъркам. На друго място четох в последствие, че сместа трябвало да се охлади, за да не се разпадат. Така ли е? Не ми се смейте, не ме бива в готвенето, а пък кюфтета никога не съм правила.
Тази рецепта използвах
https://www.bonapeti.bg/recepti/bobeni-kyufteta-s-domatena-saltsa/

Общи условия

Активация на акаунт