Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 150
  • 729
  •   1
Отговори
# 210
 и преди 8 години беше същото.Децата ми близнаци не успяха да влезат с 10 точки.Проблемйт съществува от поне 2005 година и за толкова време не успяха да го решат.Трябва да се строят градини както да се вдигнят заплятите в училищата и градините,за да работят млади хора.

# 211
  • София
Докато гледате на персонала в градините като на хора, които се скатават и пушат, никога няма да се реши този проблем. Препълване на групите има и чисто физически - няма как 30 деца да се гледат на площ за 20. Това, че в яслите децата не се водят, за да се пази място или заради допълнителната точка не означава, че в градинските групи от 2 -ра нагоре градините не са препълнени.

# 212
Цялата история с лотария генерирана с алгоритъм който нито се знае нито кодът е достъпен прави класирането неясно.Също си мисля,че така се влияе и върху пазара на труда.Пример майка с дете в държавна градина може да приеме работа с 800 лева по малко от тази която ги дава тези пари на частно.Има много неясни моменти но като гледам тази година ще е поредния експеримент.

# 213
и преди 8 години беше същото.Децата ми близнаци не успяха да влезат с 10 точки.Проблемйт съществува от поне 2005 година и за толкова време не успяха да го решат.Трябва да се строят градини както да се вдигнят заплятите в училищата и градините,за да работят млади хора.
Моите пък тогава успяха, но сега не биха стигнали дори и до жребий.Просто не е същото и няма как да е..

# 214
Докато гледате на персонала в градините като на хора, които се скатават и пушат, никога няма да се реши този проблем. Препълване на групите има и чисто физически - няма как 30 деца да се гледат на площ за 20. Това, че в яслите децата не се водят, за да се пази място или заради допълнителната точка не означава, че в градинските групи от 2 -ра нагоре градините не са препълнени.
Интересно къде отиват местата, които освобождават децата напуснали градината за първи клас,при нулев прием за всички набори??? Еми все пак в България живеем и това е истината и реалността,иначе може да си живеем в един розов измислен балон,да.....

# 215
  • София
Интересно къде отиват местата, които освобождават децата напуснали градината за първи клас,при нулев прием за всички набори??? Еми все пак в България живеем и това е истината и реалността,иначе може да си живеем в един розов измислен балон,да.....
Отиват за приетите от директорките деца по критерий ХЗ. Които до този момент не присъстваха в системата, но след като през януари и февруари започнаха проверки, бяха спешно нанесени. И се оказа, че на места приетите по този критерий са повече от приетите по общ ред.

# 216
Когато родих първото си дете, отидох да живея там, където има шанс да го приемат на ясла. Нямам възможността да плащам за бавачка или частна ясла. Ако нямаше шанс в крайна сметка ще си хвана багажчето, детето и мъжа и ще се преместя в по-малък град или кремиковци. Живее ми се в лозенец, ама като не мога да изкарам 60 000 лева за децата в рамките на 5 години, докато тръгнат на училище, това е положението.  Градът нараства бързо, не можеш да спреш младите хора да търсят работа и развитие. Как хем да намалеят децата в групите, пък приема да е по-голям и да прибере всички дечица, изведнъж да се излюпят по две-три ясли и градини във всеки квартал, че и качествен персонал да се намери за него. Ами нека изгоним дечицата с хронични заболявания, които са неправомерно приети. Или линчуваме 1-2 директорки. В София е пренаселено, само като гледам по кварталите как се строи и лошо ми става. Гледам в сайта, че се разширяват и обособяват нови места, но явно няма да ни огрее тази година.

# 217
Честито на печелившите! Това е единствената градина в квартала!

kg. sofia. bg <do_not_reply@sofia.bg>
To:

Apr 16 at 3:06 PM

Уважаеми родители,

През м. Юни ще започне изграждането на нова сграда – разширение към ДГ № 60 „Бор“ за 2 групи – 1 яслена, 1 градинска и физкултурен салон. С оглед осигуряване безопасността на децата през периода на строителните дейности, всички посещаващи детската градина деца, ще бъдат пренасочени към други детски градини от район „Витоша“.
Предвид гореизложеното в ДГ № 60 „Бор“ няма да се извършва прием за новата учебна 2018/2019 година.

# 218
  • София
Привет, знаете ли дали има email на столична дирекция "Образование", на който да мога да изпратя въпрос, свързан с новата наредба за прием в ДГ. От ИСОДЗ ми дават напълно неадекватни отговори.Благодаря.

# 219
  • София
Искам да попитам за свободни места след първо класиране в ПУК - в училищата опашката от социални ще отиде ли към общи? Например има 3 социални и 5 общи останали свободни, пак ли така ще ги държат? Детето няма да го приемат на първо в желаните училища, защото администратори трябва да му сменят набора, а за малкото за ясла за момента съотношението е 1:3 с максимум точки. Мисля, че много хора имат баба или пари за частна ясла и затова не ги бърка толкова. И и разчитат на лотарията, и аз вярвам в късмета си.

# 220
  • София
Досега препълване на групи не е имало,въпреки приема,незнам защо точно тази година изведнъж станаха много децата.Ако искат по малко деца в група очевидно трябва да отворят нови градини,не да обявяват нулев прием.Ако са по малки групите няма да се гледат по добре децата просто персонала ще скатава повече.Освен това към 50 процента от децата посещават , другите са болни,така е и за рожденни дни,от опит говоря.

Напротив има препълване,  по наредба яслените трябва да са с 18 деца, на сина ми групата примерно са 33 деца, това ако не е препълване не знам кое е...

# 221
Но за да няма препълване трябва да се открият детски заведения и групи, а не цели набори да остават извън системата на на детските градини! Между препълнена група и напускане на работа, за да гледам детето, за мен лично препълнената група е за предпочитане.

# 222
Групата на дъщеря ми са 39 деца. Не е приятно, но никога не съм мрънкала, защото знам, че няма начин към момента. Това е единствената градина в квартала. А сега по новите правила малката няма шанс по социален критерий с точката от кака си, разчитаме на лотарията от общата опашка. Много ме е яд. Предпочитам сумата за частна ясла да я давам за частно училище, там поне ще има някакъв смисъл. Не че някой ме пита де:(

# 223
Казината са пълни с такива дето вярват в късмета си и остават с празни джобове.Има си математическа вероятност детето да влезе при неманипулиран избор.На мен ли ми се струва или се стабилизираха списъците с кандидатур?Градините,които следя от 2 седмици нямат промяна.

Последна редакция: вт, 17 апр 2018, 07:50 от malinkap

# 224
Голямото разместване тепърва предстои, обикновено около 2-3 дни преди затваряне на системата.

Общи условия

Активация на акаунт