Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 145
  • 729
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря!След 1 Май ще се следи

# 226
  • София
Препълването на групите е факт от години и който твърди обратното, явно няма реален досег с градините. Това е голям проблем, който не се решава адекватно, а точно обратното. Защото една препълнена група води след себе си много допълнителни проблеми - изнервени и неадекватни учителки, постоянно боледуващи деца, неадекватни грижи. Който смята, че това го устройва в името на това, да може да ходи на работа, просто не е наясно със ситуацията. Като ви се наложи всеки месец да ползвате болничен или отпуска за гледане на дете по няколко пъти, ще видите колко ще ви се зарадват работодателите.

# 227
Така  е, в тозе случай едват на помощ бабите ако ги има,редувате се с таткото или се мисли за вариант на частична работа от вкъщи.Моете големи деца бяха в група където здравите деца спяха в леглата на болните и всяка гадина имаше скарлатина.Реално детскята градиня не помагна особено навремето.Дано да има па малко болне деца сега.Също масова се лъже Моето дете не боледува.Пускат ги болни на градина.

# 228
На частна градина където децата са малко го има същия проблем.Масово ги взимат болни даже с шишенцата с лекарства и пак се отсъства от работа.Еми добре тогава по равно да се разпределят тази година кандидатстващите,част от вече приетите да напуснат за да има поне едно място за новия набор и да не е дискриминиран.Да се намалят тогава по равно 9стари и 9нови деца в група.Всички кандидатстват наново.Защото вас ви е лесно да намалявате бройките като сте вече приети,пък какво ви пука че тази година 90 процента от децата остават на улицата.Важното е на вас да ви е добре...

# 229
  • София
На нас няма как да ни е добре, защото децата вече са приети в раздутите групи. Важното е практиката да спре. Иначе проблемът с местата не се решава, само се замазват очи. Да, ясно е че ще има ощетени деца и набори, но това все някога трябва да се случи. Дори и само като стимул, да се разбутат родителите и да поискат повече реални места в градините, т.е. реално строителство. А и увеличаване на персонала, което не е маловажно.

# 230
  • Sofia
тогава по равно да се разпределят тази година кандидатстващите,част от вече приетите да напуснат за да има поне едно място за новия набор и да не е дискриминиран.Да се намалят тогава по равно 9стари и 9нови деца в група.Всички кандидатстват наново.
Защото вас ви е лесно да намалявате бройките като сте вече приети,пък какво ви пука че тази година 90 процента от децата остават на улицата.Важното е на вас да ви е добре...
Няма как да "изключат" вече приети деца, това не би било по правилата. Вече приети деца се отписват или от директорката (ако след периода на отлагане детето не тръгне на градина/ясла и не се представи мед. документ или както в нашата градина родителите не си плащат таксите) или най-вече по желание на родителите. Ако искате да има произволно "изключване" на деца, трябва да се променят нормативните актове, но това не би било много коректно спрямо вече приетите деца, които вече са се борили и спечелили място в градина/ясла. Защо те трябва да кандидатстват два пъти при положение, че вече са ги приели? За мен това е абсолютно неприложимо и абсурдно.
Ние (родителите) не намаляваме бройките. Тези бройки бяха отпреди заложени в нормативен акт, който не се спазваше. Сега Общината, не ние, намери начин за контрол да се спазват тези бройки. Тук няма никакво значение на нас дали  ни пука или не или дали ни е добре, решението го взимат други и то е взето още преди години, просто директорките не го спазваха досега.

# 231
Браво идеално така трябва егоизъм до дупка!Освен това ако може и ние 2 години да не получаваме заплати за да се вдигне вашата би било чудесно.Съжалявам, но дори и да бяхме приети нямаше да разсъждавам като вас ,защото просто не е правилно.

# 232
Без да бъде помислена някаква алтернатива, няма как това да е адекватно решение. Толкова ли беше трудно намаляване на бройките да става поетапно. Тази година с няколко бройки, догодина с малко повече, а през това време да се построи някоя и друга детска градина. Преди доста години голямото ми дете беше в малка група и това не му пречеше да бъде почти нон стоп болно до 4та група. Това е период, който се израства. Ако не боледува в яслата, ще боледува в детската, ако ли не, то в училище ще премине през това.Гаранция - Франция

# 233
Майки сме ,но сме все пак и хора и е важно какви сме и на какво учим децата си!

# 234
тогава по равно да се разпределят тази година кандидатстващите,част от вече приетите да напуснат за да има поне едно място за новия набор и да не е дискриминиран.Да се намалят тогава по равно 9стари и 9нови деца в група.Всички кандидатстват наново.
Защото вас ви е лесно да намалявате бройките като сте вече приети,пък какво ви пука че тази година 90 процента от децата остават на улицата.Важното е на вас да ви е добре...
Няма как да "изключат" вече приети деца, това не би било по правилата. Вече приети деца се отписват или от директорката (ако след периода на отлагане детето не тръгне на градина/ясла и не се представи мед. документ или както в нашата градина родителите не си плащат таксите) или най-вече по желание на родителите. Ако искате да има произволно "изключване" на деца, трябва да се променят нормативните актове, но това не би било много коректно спрямо вече приетите деца, които вече са се борили и спечелили място в градина/ясла. Защо те трябва да кандидатстват два пъти при положение, че вече са ги приели? За мен това е абсолютно неприложимо и абсурдно.
Ние (родителите) не намаляваме бройките. Тези бройки бяха отпреди заложени в нормативен акт, който не се спазваше. Сега Общината, не ние, намери начин за контрол да се спазват тези бройки. Тук няма никакво значение на нас дали  ни пука или не или дали ни е добре, решението го взимат други и то е взето още преди години, просто директорките не го спазваха досега.

Знам че няма как да стане говорех метафорично с цел да бъда разбрана,защото когато опре до собствената става друго.Но не би които си е хванал хлебчето не го интересува че бедния гладува...

# 235
Еми очевидно е че постепенно трябва да се намаляват бройките ,не така изведнъж.Решението е ясно.Вместо това се измисля да се прецака един набор и от това има доволни и щастливи,вече приетите.Браво!

# 236
  • Sofia
които си е хванал хлебчето не го интересува че бедния гладува...
Когато имам проблем или мисля, че моите интереси са потъпкани, не очаквам някой друг да ми защити правата. Това е моя отговорност да се боря. Не мисля, че е редно да обвинявате другите родители в каквото и да е, дори и в бездействие. Всеки гледа от собствената си камбанария и решава дали трябва да направи нещо по въпроса или не. Аз когато намирам, че нещо не е в моя полза търча до общината, пиша сигнали, възражения и т.н. Тоест това, което зависи от мен го правя, а не се обръщам срещу родителите. Но Вие вероятно търсите съмишленици, което не е грешно (аз съм вълк единак и обичам работата да си я върша сама, пък колкото успея), но няма да ги намерите сред родителите ако ги нападате.

# 237
На частна градина където децата са малко го има същия проблем.Масово ги взимат болни даже с шишенцата с лекарства и пак се отсъства от работа.Еми добре тогава по равно да се разпределят тази година кандидатстващите,част от вече приетите да напуснат за да има поне едно място за новия набор и да не е дискриминиран.Да се намалят тогава по равно 9стари и 9нови деца в група.Всички кандидатстват наново.Защото вас ви е лесно да намалявате бройките като сте вече приети,пък какво ви пука че тази година 90 процента от децата остават на улицата.Важното е на вас да ви е добре...

Дали щяхте да разсъждавате така, ако Вашето дете беше прието и се налагаше да напусне, за да освободи място за новия набор!? Не ми отговаряйте, въпросът  ми е риторичен....

# 238
които си е хванал хлебчето не го интересува че бедния гладува...
Когато имам проблем или мисля, че моите интереси са потъпкани, не очаквам някой друг да ми защити правата. Това е моя отговорност да се боря. Не мисля, че е редно да обвинявате другите родители в каквото и да е, дори и в бездействие. Всеки гледа от собствената си камбанария и решава дали трябва да направи нещо по въпроса или не. Аз когато намирам, че нещо не е в моя полза търча до общината, пиша сигнали, възражения и т.н. Тоест това, което зависи от мен го правя, а не се обръщам срещу родителите. Но Вие вероятно търсите съмишленици, което не е грешно (аз съм вълк единак и обичам работата да си я върша сама, пък колкото успея), но няма да ги намерите сред родителите ако ги нападате.
Аз каквото може сама съм го свършила,писала съм до общината, подавам сигнали и ще продължавам.Просто понякога една птичка пролет не прави,за съжаление...

# 239
Вижте, ясно е, че е имало злоупотреби и че се създават вратички за нови такива в бъдеще. Решение справедливо на този етап няма да се приеме и още повече няма воля за това. Внимателно се запознах с предложенията, отправени през февруари. Имаше добри и смислени идеи, които не са одобрени. Така, че ни остава или всички да се обединим срещу системата, или тихо и разединено да се плюем по форумите.

Общи условия

Активация на акаунт