Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 119
  • 729
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Ами тогава защо не си намериш втора работа и не го запишеш в частна градина?

Аз нямам проблем, и да го приемат ще ходи по 2 ч. на ден, а аз ще си ползвам третата година майчинство.

# 301
  • София
Предучилищни групи и училища има за всички. Ясли и градини са социална услуга. Никой не е длъжен. Протести могат да бъдат в полза на нови градини, нови реални места, но резултата няма да е сега. Има и втори вариант-кариера, по-висока заплата, втора работа.

В градината на сина ми спалното помещение е една стаичка с легла на два етажа плътно едно до друго. Като хостел в Берлин с 20 легла в стая, само бяха поне 30. Това нормално ли е?

Говориш така, защото детето ти е вече прието. Нищо лично, но не е редно да даваш акъл кой как ще работи и на колко места. Ти ако искаш работи и на три места.
Директорките са виновни за създалата се ситуация. В моя квартал има една дето взима 3 000 лв дарение, за да ти вземе детето по втория начин. За това ще спят и по три на легло.

Голямото не посещава реално ДГ, аз съм от ужасните майки, които пазят място, плащаме такса Simple Smile Поради майчинство с бебе. Преди това баба. Вероятно ПУК ще е в училище в група до обяд, където са малко по-нормални нещата.

Защо да спят по две или "три" в легла? С какво са виновни децата? Не са виновни само директорите, а и всички родители с "хронични заболявания", "дарения", и откровени подкупи.

И колкото и да не искате да го разберете е социална услуга. Някога е имало и седмични детски градини, като работят на смени в заводите ударниците, държавата се е грижила.

# 302
Балтазара, проверете закона внимателно - не може да ползвате трета година по майчинство и детето да е прието в ясла/градина.

# 303
Извинете, не разбрах, че ползвате майчинство с второ дете. Браво! Повече майки като вас, а и с трето!

# 304
А къде виждате обявени места по СОП, които ще останат свободни за второ класиране? Я си огледайте градините и вижте, че приемът по СОП е 0! Какви места ще ви прехвърлят като е обявен нулев прием?? От набор 2016  в кварталите "Красно село", "Триадица", "Витоша", "Овча купел" деца с ХЗ няма да могат да влязат защото кандидатите са повече от обявените места. Повече от половината градини са обявили нулев прием и за ХЗ, отделно, че повече от половината градини са обявили нулев прием за набор 2016. А вие си чакайте да ви прехвърлят бройки.  Балтазара,  казах някъде, че не е правилно да приемате ДГ като "социална" услуга и защо, но ОК, нека е социална услуга. Аз съм социално слаба, но нямам достъп до нея, какво да правя в този случай? Мислите ли, че ако имах възможност да отделям по 800 лв. на месец, нямаше да запиша децата си в частна градина. Ами тя ми е зад блока частната градина. Ако имах възможност никога не бих стояла на пангара на общинските градини, никога не бих позволила държавата и в частност СО да се гаври така с мен и най-вече с децата ми!

# 305
Baltazara
Ами Браво! Тези деца, включително и твоето, трябва да бъдат отписвани от градините, за да се освободят места за нуждаещи се от тази “социална услуга”. Да, навремето е имало и седмични градини, но тогава всички деца ходеха на градина и ясла. Имаше достатъчно места, градини и нямаше безумни класирания и томболи, все едно печелиш от лотарията. Това сега не е социална услуга.

Чакам с нетърпение голямото класиране, за да се усетят накрая някои родители, че 2 места повече на второ или трето класиране няма да им даде по-големи шансове. Масово няма обявени места за деца със СОП и реално няма какво да се прехвърли в другите класирания. Аз също забелязах, че опашките за деца с ХЗ са пълни и там няма да останат свободни места.

Успех на всички! Надеждата умира последна!

# 306
  • Sofia
А къде виждате обявени места по СОП, които ще останат свободни за второ класиране? Я си огледайте градините и вижте, че приемът по СОП е 0! Какви места ще ви прехвърлят като е обявен нулев прием?? От набор 2016 ...
Ако гледате само набор 2016 е нормално да няма обявени места за СОП. За яслените групи (в случая набор 2016 и 2017) по принцип няма предвидени места за деца със СОП. Единствената градина, която предлага места за деца със СОП е 35 СДЯ (за нарушен слух, ако не се лъжа). Места за деца със СОП обявяват чак за градинските групи (първа градинска).
За наборите 2014, 2013 и 2012, това не е основно класиране, а един вид текущо. Групите вече са препълнени с деца (в това число и с вече приети деца със СОП).
Получава се, че единствено набор 2015 може да разчита на прехвърляне на тези места към общата опашка.

Последна редакция: пт, 20 апр 2018, 02:35 от brin de muguet

# 307
Един съвет от мен - огледайте се и за по далечни градини, смятайте си шансовете и кандидатствайте там където имате по-голям шанс. Иначе наистина в надежда има много градини, даже аз се изненадах. И понеже явно няма толкова млади хора - не в както в други квартали. И въпреки всичко са се наредили някакви хора на най-желаната градина до парка, а там шансът им клони към нула. Ей това не е добре да се прави Simple Smile

# 308
Благодаря за съвета. Огледала съм ги всички. Навсякъде около нас положението е безнадеждно.

# 309
Направих статистика за район Младост(извадих данните в excel) 1051 са чакащите по първо желание за район Младост набор 2016,за 201 места,За район Витоша 1157 чакащи за 51 места

Последна редакция: пт, 20 апр 2018, 08:48 от bela81

# 310
Един съвет от мен - огледайте се и за по далечни градини, смятайте си шансовете и кандидатствайте там където имате по-голям шанс. Иначе наистина в надежда има много градини, даже аз се изненадах. И понеже явно няма толкова млади хора - не в както в други квартали. И въпреки всичко са се наредили някакви хора на най-желаната градина до парка, а там шансът им клони към нула. Ей това не е добре да се прави Simple Smile

Наистина, много добър съвет, особено ако става въпрос за ясла. Ние пътувахме през половината град, но нямахме друг избор, и до другия край бих пътувала. Огледайте хубаво не само в съседни райони.

# 311
Не разбрах допнителните 2 места кога ще ги видим в групите?Аз мога да оглеждам само в съседен район,защото не шофирам.Като гледам статистиката на Бела втора ясленска група е мисия невъзможна.

# 312
Особено за район Витоша !

# 313

Наистина, много добър съвет, особено ако става въпрос за ясла. Ние пътувахме през половината град, но нямахме друг избор, и до другия край бих пътувала. Огледайте хубаво не само в съседни райони.

И аз го написах преди около месец това тук и че го практикувах 4 години и то без кола, но ме изядоха с парцалите.

Особено за район Витоша !

И ние живеем в този район. Положението е зле, защото в манастирски ливади има изключително много млади семейства с деца и нито една градина.

# 314
  • Sofia
Направих статистика за район Младост(извадих данните в excel) 1051 са чакащите по първо желание за район Младост набор 2016,за 201 места
Нещо не сте ги преброили добре. Чакащите по първо желание са:
ДГ188 - 7 деца
ДГ186 - 3 деца
ДГ59 - 49 деца
ДГ56 - 13 деца
ДГ109 - 12 деца
ДГ14 - 24 деца
ДГ17 - 12 деца
ДГ11 - 34 деца
ДГ117 - 9 деца
ДГ71 - 18 деца
ДГ70 - 44 деца
ДГ75 - 11 деца
ДГ178 - 5 деца
ДГ76 - 47 деца
ДГ123 - 39 деца
ДГ28 - 42 деца
ДГ26 - 7 деца
ДГ98 - 21деца
ДГ178 - 4 деца
ДГ189 - 11 деца
ДГ76 сграда 2 - 134 деца
Общо 546 деца за адм. район Младост.
Освен ако в последните минути не е имало размествания. Но и да е имало, то пак си остава в рамките на адм район и общият брой чакащи деца си остава същият.
Общо 546 деца, а не 1051. Два пъти по- малко са. Не че положението е толкова розово, но шансът за класиране е различен при двете числа. При 1051 деца за 201 места, шансът е 1:5, а при 546 деца за 201 места, шансът е приблизително 1:3. Даже децата по първо желание са по-малко, защото не съм си играла да изваждам от списъците в общите опашки, децата, които ще бъдат класирани по ХЗ.
За Витоша не съм ги броила, но предполагам, че и там числата Ви не са точни.

Общи условия

Активация на акаунт