Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 150
  • 729
  •   1
Отговори
# 315
Ами има и други райони зле,примерно труадица,но не ми остава време за повече статистика.Средно би трябвало да е на 90 приети към 1000 неприети ,но трябва д асе направи за цяла София.Аз им поисках от системата д ами иззкарат,но не искат

# 316
И аз ги смятах с някакво грубо приближение 1 к м 4 1 към 3 за набор 2017 , но това на база раждаемост.И мен му чака градския транспорт ако ни приемат в някоя от формите му метро или автобуси.

# 317
  • Sofia
Ами има и други райони зле,примерно триадица, но не ми остава време за повече статистика.Средно би трябвало да е на 90 приети към 1000 неприети ...
Това за кой набор са тези 1000 неприети (шанс за прием 1:10 !)? Както разбрахте за Младост неприетите ще са  около 400/шанс за прием 1:3 (ако гледаме ситуацията в момента, тоест децата, които в момента са в списъците с чакащите). Иначе, че положението е зле, не го оспорвам, но нещо ме учудват тези числа... къде ги гледате...

Малинке, аз не гледам толкова раждаемостта, защото накои предпочитат да не си пращат детето на ясла, защото имат други възможности (баби, детегледачки, ЧЯ, родителски кооперативи, второ/следващо майчинство ...). Предпочитам да следя какво се случва в системата.

Последна редакция: пт, 20 апр 2018, 10:08 от brin de muguet

# 318
Моята оценка беше много груба.Махнах 40% които не говорили български, половината ги оставих за втората година и разделих общия брой  на местата на брой деца.Всъщност не знам какъв процент ромчета посещават и не ми е много вярна оценката.

# 319
Здравейте,

Дали някой знае отговора на следния въпрос:

"Допълнителната точка, която се дава на дете посещавало СДЯ,  при кандидатстване само в първа група ли важи или ще важи и ако се прави преместване например за втора група?"

Поздрави

# 320
  • София
само за първа важи.

# 321
Който желае може да подкрепи петицията ,поради липсата на места в държавните градини и липса на достатъчно такива,държавата да плаща част от таксата за частни https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10212161862103635&am … on&__tn__=R-R

# 322
Един съвет от мен - огледайте се и за по далечни градини, смятайте си шансовете и кандидатствайте там където имате по-голям шанс. Иначе наистина в надежда има много градини, даже аз се изненадах. И понеже явно няма толкова млади хора - не в както в други квартали. И въпреки всичко са се наредили някакви хора на най-желаната градина до парка, а там шансът им клони към нула. Ей това не е добре да се прави Simple Smile

Аз отдавна съм ги огледала далечните градини, по простата причина, че в близките шансовете са нулеви. Сега се чудя как да съчетая оставянето на детето в далечната градина и явяването навреме на работа. Работният ми ден започва в 8,00 ч., на съпруга ми - в 7 ч. Детските градини започват от 7/7,30 (в зависимост ясла/градина). Все повече се убеждавам, че живеем в различни светове. В този форум повечето са с големи доходи, с гъвкаво работно време, отзивчиви баби и възможности за гледачки и частни градини....

# 323
  • София
Който желае може да подкрепи петицията ,поради липсата на места в държавните градини и липса на достатъчно такива,държавата да плаща част от таксата за частни https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10212161862103635&am … on&__tn__=R-R
Това официално и в момента е така. "Парите следват детето" го приеха преди няколко години. Но уловката е, че ако частна градина (или училище) желае да получава държавната субсидия, която се полага на децата, трябва да се съгласят да приемат 20% от децата без такса (т.е. да имат стипендии за "даровити деца", което в детска градина или ясла не зная какво точно значи). И съответно не зная изобщо за частна градина, която да се е включила.

# 324
Здравейте,
Сигурно ли е, че директорките нямат никаква възможност да приемат деца ръчно? Това е мбого важно според мен. Гледам групата на голямата ми дъщеря- 17 деца по общ критерий и 23 с протокол. При положение, че през системата приеха иж 25 деца и нямаше свободни места за второ класиране, за мен това е знак, че места е имало, но директорката не ги е била обявила. Притеснявам се да не стане така и тази година.

# 325

Не мога да открия петицията, моля за помощ.

# 326
Аз открих петицията, но ми се отвори със съобщение за грешка.
Нека да бъдем реалисти каква субсидия ще се получава за дете в частна градина? 60 лева? 100 лева? На фона на 650 лева средно за дете и с отстъпка за второ....дали Клитемнестра ще може да си позволи пак частна градина за двете си деца? Дали аз ще се навия въобще за повече деца? Надали...

# 327
  • Sofia
Направих статистика за район Младост(извадих данните в excel) 1051 са чакащите по първо желание за район Младост набор 2016,за 201 места,За район Витоша 1157 чакащи за 51 места
Броят на чакащите по първо желание в район Витоша за набор 2016 е:
ДГ37 - 51 деца
ДГ46 - 55 деца
ДГ160 - 60 деца
СДЯ55 - 89 деца
ДГ116 - 45 деца
Общо 300 деца.
Ако сметнете всички деца, които фигурират в общите опашки, наистина ще се получи число над 1000, но това не е броят на децата, а броят на кандидатурите. Едно дете може да има 10 кандидатури, но не е правилно тези кандидатури да се смятат като 10 деца. Не дава реална представа за ситуацията. За сметка на това едно дете, може да има само една кандидатура по първо желание. Ако искате да си правите някакви статистики,  Ви съветвам да гледате само кандидатурите по първо желание. Но според мен това е безмислено упражнение на този етап, защото   има време до 10-ти май - може да има родители, които все още не са си направили профили/кандидатури на децата. Да не говорим за вероятните размествания - в ДГ се кандидатства с адресите на родителите ( а не адреса на детето) и не се изисква уседналост, което означава, че размествания може да има до последно дори и между адм. райони.

Последна редакция: пт, 20 апр 2018, 13:50 от brin de muguet

# 328
Един съвет от мен - огледайте се и за по далечни градини, смятайте си шансовете и кандидатствайте там където имате по-голям шанс. Иначе наистина в надежда има много градини, даже аз се изненадах. И понеже явно няма толкова млади хора - не в както в други квартали. И въпреки всичко са се наредили някакви хора на най-желаната градина до парка, а там шансът им клони към нула. Ей това не е добре да се прави Simple Smile

Аз отдавна съм ги огледала далечните градини, по простата причина, че в близките шансовете са нулеви. Сега се чудя как да съчетая оставянето на детето в далечната градина и явяването навреме на работа. Работният ми ден започва в 8,00 ч., на съпруга ми - в 7 ч. Детските градини започват от 7/7,30 (в зависимост ясла/градина). Все повече се убеждавам, че живеем в различни светове. В този форум повечето са с големи доходи, с гъвкаво работно време, отзивчиви баби и възможности за гледачки и частни градини....

Нито имаме баби, нито имаме големи доходи, даже напротив, за частна градина  и да мечтая не мога.
Намираш начин и го правиш. Ето във вашия случай, ти водиш детето в 7.00 на градина и имаш 1 час да стигнеш до работа. Предполагам, че мъжът ти свършва по-рано работа, той минава и го взема.

# 329

Нито имаме баби, нито имаме големи доходи, даже напротив, за частна градина  и да мечтая не мога.
Намираш начин и го правиш. Ето във вашия случай, ти водиш детето в 7.00 на градина и имаш 1 час да стигнеш до работа. Предполагам, че мъжът ти свършва по-рано работа, той минава и го взема.
А това дете да тръгне в 06:30 от вкъщи, съответно да стане преди 06:00?
Не ми е понятно защо има толкова търпимост у нас, родителите по темата с градините в София. Проблемът вече е на 13- годишна възраст...за толкова време, при добро желание, трябваше да е решен. Обаче, не! За толкова години само се въртим в омагьосан кръг. Сменяме критерии, точки, а е ясно, че проблемът е, че не строят достатъчно нови градини/групи, за да има места за всички желаещи. И то сега няма същата раждаемост като преди 10 години, иначе изобщо не ми се мисли.

Общи условия

Активация на акаунт