Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 185
  • 729
  •   1
Отговори
# 375
Напротив! Ще направят проверка на всяка градина какви места е обявила.
                  И това на нас как ще ни помогне? Те обявиха малко места именно заради тази проверка, за да не надвишат норматива, защото до сега са приемали много деца извън системата.

В някои градини се вижда с просто око, че в обявените свободни логика НЯМА!

# 376
Социалните още на второ класиране са с всичките си точки. За другите не съм сигурна
Не са. От въпроси и отговори при т.10.4
"4 стъпка: Класиране на децата по общи критерии (включват се и некласираните от стъпки 2 и 3 деца с ХЗ и/или СК само с точките си по общи критерии). "
Т.е. точките за СОП и ХЗ не се ползват при социалните. При класиране по общи критерии никое дете не ползва точки за СОП, ХЗ или социални. Просто прочетете цялата т.10.4
При текущите класирания ползват, в случай че има места за съответната квота /социални 30 %/.
.  Това, което цитирате са етапите на ПЪРВОТО класиране. Когато ХЗ и сициалните не влязат по съответната квота, отиват с 9 точки заедно с другите по общи критерии. Всичко това ще се случи на 11 май. За следващото класиране  точките се възстановяват. Места обаче няма да има. Хепи гърл, никой не търси логика, а да намали бройката до норматив.

# 377
Не разбрах ще се възстановят ли соц. точки след първо класиране или чак след една година   ще се възстановят?В точка 10 пише,че няма да има квоти на следващото класиране,но не и кога точките се възстановяват.

Последна редакция: нд, 22 апр 2018, 08:44 от malinkap

# 378
Не разбрах ще се възстановят ли соц. точки след първо класиране или чак след една година   ще се възстановят?В точка 10 пише,че няма да има квоти на следващото класиране,но не и кога точките се възстановяват.

.  Да, възстановяват се. Но не ви вършат работа защото всичко, което е отпуснато като места, ще се запълни на 11 май. Говоря за набор 2016, южните квартали. В тези квартали всъщност и с набор 2015 е същото. А доколкото съм гледала дори в най-крайните квартали има нулеви приеми за 2016, така че....

# 379
Много благадаря. Мама Саня друго каза и се чудя на кой да пиша за официален отговор.Моето дете е набор 2017.

# 380
Възстановяването на точките остана неясно и за мен. В предишните кампании явно е било валидно. От сайта на ИСОДЗ ми отговориха да си прочета т. 10-еди коя си. Пет пъти я четох и не видях такова нещо, като възстановяване на точки по социални критерии. Но това съществува, ако не ме лъже паметта, в един от отговорите към становищата, изпратени при обсъждане на проекта за наредбата.

# 381
А къде са отговорите на становищата,за да разбера какво са решили?В точка 10 изрично не пише за възстановяване на точките след първо класиране,а за пречахване на квотите.Дали да не пиша на работна група, за да питат СО,че Обратна връзка са безполезни в случая

# 382
  • СОФИЯ
Социалните /СК/ се ползват пак на второ и всяко следващо текущо класиране, но както правилно отбелязва една мама тук шансът за свободни места СК 30% е минимален при текущите класирания. Това за малките набори. 5 и 6 г. е задължително да бъдат обхванати от предучилищна, независимо дали в ДГ или у-ще.
Пишете на РГ разбира се или на дирекция "Образование", з заседание на РГ ще има пак след голямото класиране 11.05.

# 383
А къде са отговорите на становищата,за да разбера какво са решили?В точка 10 изрично не пише за възстановяване на точките след първо класиране,а за пречахване на квотите.Дали да не пиша на работна група, за да питат СО,че Обратна връзка са безполезни в случая

Тук е обобщената справка. Струва ми се, (но не помня със сигурност), че се споменава за възстановяването на точките.

https://www.sofia.bg/documents/20182/2518227/%D0%9E%D0%91%D0%9E% … ba52-0f983d8dea73

Намерих го - стр. 27: "Квотата социални/общи критерии важи само за първото класиране, като в следващите класирания децата участват с общия си брой точки по всички критерии, т.е. не са ощетени."
Но освен тук, реално разписано никъде не го срещнах, след корекцията, която беше направена в сайта на ИСОДЗ при въпроси и отговори (преди корекцията в т. 10.4 също го пишеше)

# 384
Колкото и да го чета, пак не ми стана ясно. Така е написано, че всеки може да си го тълкува както си реши.

# 385
Съвсем ясно е написано. След първото класиране, което се извършва на 4 етапа, като различни деца участват в няколко различни групи (СОП-каквито няма, ХЗ, социални и общи) на следващо класиране на всички невлезли деца се възстановяват точките от СОП, ХЗ и социални (ако имат такива) и те си кандидатсват по общи критерии, т.е. в списъците на общите критерии няма вече всички да са с 9 точки, а ще има деца с 12, 11, 10 точки, което в крайна сметка е един вид "рамо" за социалните, ХЗ и др. онеправдани, защото, ако има места на второ и следващи класирания, те влизат, а другите, досегашните 9 точки, пак остават навън.(В общия списъщ ще са, защото няма да има отделни списъци социални и ХЗ, а всички са в "общи", но тези с ХЗ и с брат/сестра най-общо казано, ще водят по точки пред другите). Ако питате защо се "възстановяват", нали и сега си ги имат? Ами защото в социалните например от 10 деца влизат пет, а другите пет в третия етап на първото класиране отиват с 9 точки да  увеличат масовката за общата томбола. Т.е. в третия етап на първото класиране всички деца се разиграват на тото само с по 9 точки по първо желание всяко. Но вече на второ класиране, децата с ХЗ и братя в ДГ няма да ходят на томбола, а ще влязат от раз, защото ще са си с 12-те (11,10) точки, но вече в единствения общ списък.
Но не се притеснявайте, за втори и всякакви следващи класирания места няма да има, така че никой няма да влезе, освен осенените свише с избор на томбола на 11 май!! Grinning Мога да го обясня по-подробно, но не ми се пише. Нали догодина пак ще сме тук и ще си пишем Grinning

Последна редакция: нд, 22 апр 2018, 18:02 от Klitemnestra

# 386
Пределно ясно ми е, че на второ, трето и т.н. класиране няма да има места. Ако има тук там по 1 място ще е чудо.

# 387
Нали има ограничения от 5 деца в група с хронични заболявания
Как ще приемат още на второ класиране ако са приели 5 деца?

# 388
Нали има ограничения от 5 деца в група с хронични заболявания
Как ще приемат още на второ класиране ако са приели 5 деца?

На второ класиране  ще има само един списък, те ще бъдат приемани на общи основания, с предимство пред останалите, защото ще имат 9+3 = 12 точки, срещу 9 точки на всички останали. Ще ги приемат не като хронично болни, а като здрави деца Grinning Но да, права сте, че има недомислие всъщност, просто "мозъците", които решават съдбата на българските деца са си измили ръцете - хем не дават ХЗ да влязат, хем им дават предимство, хем в крайна сметка никой не влиза...Grinning Яко!!

П.С. Аз казах някъде в началото на темата, че всички сме прецакани. Ако случайно има едно-две места някъде за второ класиране, то на тях  ще влязат социални и ХЗ, невлезли по квотите си, за другите деца пак никакъв шанс. Да вземат на края да ги закрият тези градини, да си дойдат нещата на място!!!

Последна редакция: нд, 22 апр 2018, 22:04 от Klitemnestra

# 389
Дега видях,че в 10.4 пише,че на следващити класирания ще има само 2 стъпки за ХЗ и общи,така децата от ХЗ няма да имат предимство в общата.

Общи условия

Активация на акаунт