Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 181
  • 729
  •   1
Отговори
# 360
Не знаех че са толкова дублирани и на общо и на социални критерий.Но и 300 чакащи не са ли много,за 50 места?освен това има движение на места между кварталите и преориентиране където има места,статистика ако се прави трябва да е за цяла София,така нищо не става за 1квартал.Статистиката която поисках е за цяла София и казаха че могат да ми дадат но не искат.

# 361
  • Sofia
Разбери, че няма как да ти дадат такава статистика, дори и за цяла София. Те могат да ти дадат нещо за примерно регистрираните деца от този набор. НО дали всички деца, които ще кандидатстват май месец вече са регистрирани, дали някой родител на вече регистрирано дете няма да се откаже и да реши, че за детето му ще е по-добре да отиде в частна ясла, или някоя баба вземе че се пенсионира или върне от чужбина или.... или... каквото и да ти дадат, то няма да е реално. Единственото, което можеш да направиш, за да се ориентираш, е да си следиш списъците, които те интересуват.

# 362
Нещо интересно за четене- няколкогодишна стратегия на Столична община : https://www.sofia.bg/education-strategy

Последна редакция: пт, 20 апр 2018, 22:44 от happy girl_84

# 363
Здравейте,хрумна ми един въпрос и ще бъда благодарна ако ме осветлите по него. На 3 класиране децата със соц.точки ще получат всичките си точки в общата опашка.Какво се случва с децата с ХЗ?Те ще се включат ли с +3 точки?
Опитвам се да определя шансовете ни след отпускане на СОП местата.на някой родители не им издържаха нервите и се започна разместването на кандидатури в яслите,които следя.

# 364
Здравейте,хрумна ми един въпрос и ще бъда благодарна ако ме осветлите по него. На 3 класиране децата със соц.точки ще получат всичките си точки в общата опашка.Какво се случва с децата с ХЗ?Те ще се включат ли с +3 точки?
Опитвам се да определя шансовете ни след отпускане на СОП местата.на някой родители не им издържаха нервите и се започна разместването на кандидатури в яслите,които следя.

Без 3те точки Simple Smile

# 365
Социалните още на второ класиране са с всичките си точки. За другите не съм сигурна

# 366
  • СОФИЯ
Социалните още на второ класиране са с всичките си точки. За другите не съм сигурна
Не са. От въпроси и отговори при т.10.4
"4 стъпка: Класиране на децата по общи критерии (включват се и некласираните от стъпки 2 и 3 деца с ХЗ и/или СК само с точките си по общи критерии). "
Т.е. точките за СОП и ХЗ не се ползват при социалните. При класиране по общи критерии никое дете не ползва точки за СОП, ХЗ или социални. Просто прочетете цялата т.10.4
При текущите класирания ползват, в случай че има места за съответната квота /социални 30 %/.

# 367
Тоест на трето класиране(след като СОП местата са обявени) всички деца са по стъпка 4 т.е без допълнителните точки?

# 368
Къде пише, че обявяването на места по СОП предстои?

# 369
  • СОФИЯ
Сега е записано, че свободните места СОП се вкл. от класиранията през септември. Има го в един от протоколите на РГ. Това е старо решение. Във вторник вероятно ще качат протокола от заседанието на 19.05. Новото решение е за след второ класиране.

# 370
Да, свободните места, но директорите масово са обявили 0 свободни места по СОП, откъде ще дойда свободни???

# 371
Моят прочит на Наредбата е, че всичко, каквото имат като места, е обявено на 19.03. На 10.05 е първото класиране, което (грубо усреднено) се извършва с томбола 50 деца за 10 места по общи критерии. Същевременно ХЗ запълват всички места там, където ги има, като в нашите квартали и те отиват на томбола. Социалните също запълват местата от раз, изхвърляйки вторите деца в семействата. Места по СОП няма, то и кандидати няма. За последващи класирания имаме 40 деца от общите критерии, невлезли на томболата плюс деца с ХЗ плюс вторите деца в семействата. А места свободни  няма. Освен ако не обявят допълнителни места. Но това би могло да стане под някакъв обществен натиск, а общество у нас няма.

# 372
Напротив! Ще направят проверка на всяка градина какви места е обявила.

# 373
Напротив! Ще направят проверка на всяка градина какви места е обявила.
                  И това на нас как ще ни помогне? Те обявиха малко места именно заради тази проверка, за да не надвишат норматива, защото до сега са приемали много деца извън системата.

Последна редакция: сб, 21 апр 2018, 22:46 от Klitemnestra

# 374
Т.е. след проверката ще похвалят градината, че се придържа към Наредбата и всички ще полеят добре свършената работа. Нашите деца къде ще идат, се пита в задачата, но това, както обикновено си е личен проблем на родителите, несъумяли да си вкарат овреме чаветата в градина.  Да живей България! Grinning

Последна редакция: сб, 21 апр 2018, 22:46 от Klitemnestra

Общи условия

Активация на акаунт