Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 178
  • 729
  •   1
Отговори
# 345
Не искат много познати деца,защото яслите са само началото на ужаса.После идва образователната система и хората си правят сметка на колко деца ще дадат приличен старт в живота.Все пак не е само да го родиш ами и да го направиш човек,а с тази нестабилност хората са неспокойни в отглеждане на децата си.

# 346
  • Sofia
Направих статистика за район Младост(извадих данните в excel) 1051 са чакащите по първо желание за район Младост набор 2016,за 201 места,За район Витоша 1157 чакащи за 51 места
Броят на чакащите по първо желание в район Витоша за набор 2016 е:
Общо 300 деца.
Ако сметнете всички деца, които фигурират в общите опашки, наистина ще се получи число над 1000, но това не е броят на децата, а броят на кандидатурите. Едно дете може да има 10 кандидатури, но не е правилно тези кандидатури да се смятат като 10 деца.
изкарах ги в Ексел и филтрират по първо желание
Нищо не е филтрирало... При положение, че общо кандидатурите (за първо, второ, трето и ниско желание) са около 1000, няма как всичките да са по първо желание. Нали ги гледам. За набор 2016 в район Триадица чакащите по първо желание са 333 (до преди няколко минути), а не 1000, както твърдите Вие.

# 347
Голямо предимство - на томбола сме за последното свободно място по социален критерий (от 3 налични), и то в по-далечната градина, защото в близката има нулев прием. Срамота!
многодетни на томбола и в далечна градинА

Това не го разбирам, вие сте многодетни, но сте на томбола така ли? Подозирам, че има такива, но все пак това дава 2 точки предимство. Отделно, вероятно и ще има още едно дете в градината - общо 3т. Не знам защо изобщо спорим за това, просто искам да ви покажа, че точно тези хора са пред вас в социалната опашка, и не - не са виновни те. Виновни са подкупните директори, които приемат деца по втория начин. Само като се разгледат приетите вече деца и се види в кои градини има повече приети деца с ХЗ, отколкото други - е ясно. Затова това, че вече децата с ХЗ са вкарани в системата е положителна стъпка.

Нямам против, да се протестира, че местата са малко. Или че има непосещаващи деца - ок.
 Но според мен и това, че в другите европейски държави е по-леко е пълна заблуда. Имам позната във Франция - чак с третото дете ги вкараха в държавна градина.

# 348
  • София
Защото не са многодетни. Имат едно точка от голямото, а малкото в момента не е родено. Т.е., имат +1 точка и отиват на томбола

# 349
Всички са с над 12 точки,  многодетните сме с 11сме на жребий,да не говорим че в градината която ни е близо приемът е нулев.имам близнаци на 8 и трето дете,изобщо не съм многодетна..
.

# 350
 Моя позната ми сподели,че в Берлин навремето трябвало да записваш за ред детето като се роди иначе нямало шанс.Но такса за частна ясла там е 300 евро, а за държавна 60 евро.Не ми побира главата как в най бедната страна в евроссъюза се плаща такса колкото в най богатата и народа дава ли дава ли тези пари и смята че е нормално

# 351
Детето ми ще кандидатства догодина, но започвам да се интересувам отсега. Засега чета предимно, но ми се иска да ви попитам всяка година ли желанията се попълват от март месец, а класирането е през май или само тази година е така заради промените. Най-вече ме интетесува първото класиране кога обичайно излиза, защото от това ми зависят много неща в чисто организационен план. Благодаря предварително!

# 352
  • Sofia
... всяка година ли желанията се попълват от март месец, а класирането е през май или само тази година е така заради промените. Най-вече ме интетесува първото класиране кога обичайно излиза...
Всяка година е така. Обявяват местата средата на февруари и първото класиране е началото/средата на май. Тази година обявиха местата март заради промените в системата.

# 353
Също не ми е ясно защо е необходимо да има 3 месеца между обявяването на местата и класирането?3 седмици са предостатъчни.

# 354
  • София
Защото не са многодетни. Имат едно точка от голямото, а малкото в момента не е родено. Т.е., имат +1 точка и отиват на томбола

Третото е родено 2017-та, но сме с 11 точки, защото средното е първокласник наесен, а преди нас има две деца с по 14 т. и още две с 11.

# 355
  • София

Третото е родено 2017-та, но сме с 11 точки, защото средното е първокласник наесен, а преди нас има две деца с по 14 т. и още две с 11.

И аз така губя точка от големия, и малката няма никакъв шанс нито за ясла,  нито за градина

# 356
По социални критерии влизат само с 12 + точки, ние сме с 10 от каката и нямаме никакъв шанс. Тъпото е, че сме и с ХЗ, но в градината на каката приема по ХЗ е 0, а за другите градини местата също не стигат, така че и по ХЗ критерий сме на жребий. А най-тъпото е, че наскочиха и тук, и във фейс групата, майки на вече приети (по един или друг начин) деца, които се страхуват, че приемът на нашите деца ще застраши рахатлъка не техните.  Хиляда пъти се повтори, че трябва да се формират нови групи и да се открият спешно нови градини, но не би. Коментарите са с намек "вие какво? искате 50 деца в група ли? луди ли сте? мислите ли за децата? какви нови групи, то няма помещения, градините са малки... " и все в тоя дух. Не директорите на градини, не общинарите, майките, записали децата си в градина твърдят, че "толкова бързо" градини не се отварят. Нищо, че "бързото" е 15-20 години... Идеални сме за управление на принципа "разделяй и владей". Едната половина седи и гледа сеира на другата половина, плюе в пазва и си мисли "лелееее, глей, тия вече изобщо не могат да влязат в градина, добре, че ние влязохме". Тук дори, в тази тема има потребителки, които не са пряко засегнати от ситуацията, но седят, четат, и чат-пат споделят някоя умна мисъл..... Защо ви е това, бе, хора?

# 357
1. Района е Витоша не Триадица
2.Местата по детски градини са :
- ДГ №37 Вълшебство (с яслени групи) - 3 места  по първо желание :за набор 2016 -230 деца .
-ДГ №46 Жива вода - 136 чакащи по първо желание
-ДГ №160 Драгалевци- 133 чакащи
-СДЯ №55- 247 по първо желание чакащи
-ДГ №116 Мусала - сграда Гърдова глава- 227

973 за  51 места .Района е Витоша , не Триадица!Така ги смятам аз ,като им поисках от системата не пожелаха да ми изкарат статистика,исках и за цяла София защото има движение,ако се има за цяла София ще се види точно.За какво по точно спорим ,че има много места и ние се оплакваме ей така ,защото няма какво да правим?За район Витоша положението е най-зле.

# 358
Действително във Витоша ситуацията е трагична, като е така от години, не само тази кампания. Имам приятелка с две породени деца, която живее там и знам от нея.

# 359
  • Sofia
1. Района е Витоша не Триадица
2.Местата по детски градини са :
- ДГ №37 Вълшебство (с яслени групи) - 3 места  по първо желание :за набор 2016 -230 деца .
-ДГ №46 Жива вода - 136 чакащи по първо желание
-ДГ №160 Драгалевци- 133 чакащи
-СДЯ №55- 247 по първо желание чакащи
-ДГ №116 Мусала - сграда Гърдова глава- 227

973 за  51 места .Района е Витоша , не Триадица!Така ги смятам аз ,като им поисках от системата не пожелаха да ми изкарат статистика,исках и за цяла София защото има движение,ако се има за цяла София ще се види точно.За какво по точно спорим ,че има много места и ние се оплакваме ей така ,защото няма какво да правим?За район Витоша положението е най-зле.

Добре Витоша
Брой чакащи деца по първо желание за район Витоша, набор 2016 за 51 места:
Не гледаме списъците за ХЗ и за социалните критерии, защото децата от тези списъци се дублират в общата опашка - целта е да се разбере, реално колко са чакащите деца. Гледаме само списъците на общите опашки, и то само първото желание.
 ДГ37 Вълшебство - 41 деца с 9т.; 6 деца с 8т.; 1 дете с 7т.; 2 деца с 6т. = 50 деца по първо желание
ДГ46 Жива вода - 48 деца с 9т.; 6 деца с 8т.; 1 дете с 7т. = 55 деца по първо желание
ДГ160 Драгалевци - 54 деца с 9т.; 6 деца с 8т. = 60 деца по първо желание
СДЯ55 - 80 деца с 9т.; 9 деца с 8т.; 1 дете с 6т. = 90 деца по първо желание
ДГ116 Мусала - сграда Гърдова глава - 37 деца с 9т.; 5 деца с 8т.; 3 деца с 7т.; 1 дете с 5т = 46 деца по първо желание
Общо деца по първо желание
50+55+60+90+46=301

Какви 973 деца по първо желание Rolling Eyes ???
Положението наистина е зле, изобщо не споря за това. От системата не могат да ти дадат статистика, защото списъците не са статични. Просто ти обръщам внимание, че начина, който  използваш да разбереш колко точно деца чакат или ще останат извън градините е доста подвеждащ. Едно е 301 деца за 51 места (шанс 1:6), съвсем друго е 973 деца за 51 места. Това просто не е реално - нали го гледам по списъците.

Последна редакция: пт, 20 апр 2018, 22:19 от brin de muguet

Общи условия

Активация на акаунт