Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 56 876
  • 729
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
Системата не контролира протоколите за ХЗ. В системата само се заявява този критерий и тя не е свързана със здравните заведения. После при директорите
Цитат
При записване се представят:
- всички необходими документи, удостоверяващи наличието на заявените критерии.
А това дали един документ е истински или не... Thinking - все има някакви изисквания на които да отговарят (определена бланка, подписи, печати) и процедури, през които да се мине (различни комисии) и др. Директорките би трябвало да са запознати и да знаят какви документи да очакват.

# 436
Благодаря, Mrs.Jan! Шансовете се малки, но ще пробваме, поне не рискуваме загубата на място, макар и в далечен квартал с неудобен транспорт.
Аз миналата година се чудех дали да кандидатстваме или да остана още 1 година с детето, но добре, че го направихме, че сега е по-зле Sad Иначе наборите са по-малки, но нали и местата в груите са намалени...
Успех на кандидатстващите!

# 437
  • София
Системата не контролира протоколите за ХЗ. В системата само се заявява този критерий и тя не е свързана със здравните заведения. После при директорите
Цитат
А това дали един документ е истински или не... Thinking - все има някакви изисквания на които да отговарят (определена бланка, подписи, печати) и процедури, през които да се мине (различни комисии) и др. Директорките би трябвало да са запознати и да знаят какви документи да очакват.
Благодаря за отговора.
Значи е както и предполагах. В такъв случай не виждам как точно е затегнато положението да не се злоупотребява с тези протоколи...Единствено че се приемат точен брой деца! Ама една директорка дали ще обърне внимание точно какво й се предоставя в детайли ми е съмнително.
Просто размишлявам Wink

# 438
  • Sofia
Зад промяната на начина на прием на децата с ХЗ стои именно идеята да се ограничи тяхната бройка/ да се спре прекаленият прием на такива деца (както например се получаваше в някои градини да има повече деца приети по т.2.2.4. отколкото по общ ред! и това да води до препълнени групи), а не да се създаде контрол върху фалшиви протоколи.
Директорките гледат под лупа документите за прием, защото им правят проверки.
Контрол по отношение на издаването на протоколите може да се направи, но на друго ниво.

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 20:21 от brin de muguet

# 439
  • София
Цитат
Благодаря за отговора.
Значи е както и предполагах. В такъв случай не виждам как точно е затегнато положението да не се злоупотребява с тези протоколи...Единствено че се приемат точен брой деца! Ама една директорка дали ще обърне внимание точно какво й се предоставя в детайли ми е съмнително.
Просто размишлявам Wink
Децата приети по ХЗ досега не присъстваха в системата, почнаха да се появяват в началото на годината, заради инициираните проверки. И всъщност директорките приемаха не болни деца, а здрави, за които после търсеха протокол в последствие. Истински болните рядко получавах място в ДГ.

# 440
Принципно е така.Масово си търсят протоколи само за предимство.Но сега гледам са обявени на много градини 0 места за ХЗ,при това положение са на общата опашка.На мен ли ми се струва но има нови места пуснати?

# 441
Здравейте,
не знам дали сте видели новината от вчера в сайта на ИСОДЗ. Описали са какво се случва с опашките в следващите класирания:
“За второто класиране за учебната 2018/2019 г. се формират три списъка на чакащи деца:
    - Списък на кандидатстващи деца със СОП;
    - Списък на кандидатстващи деца с ХЗ;
    - Списък на кандидатстващи деца по общ ред;
Списъкът по общ ред включва децата с общи и/или социални критерии, както и децата с ХЗ без точките за допълнителния критерий.

Съгласно решение по т. 3 от проведено на 19.04.2018 г. заседание на РГ (виж  Протокол №75/19.04.2018 г.) след първите две класирания:
    - незаетите места със СОП и ХЗ за подготвителните групи в училищата ще се прехвърлят към свободните места по общ ред;
    - незаетите места със СОП за детските градини ще се прехвърлят към свободните места по общ ред.“

# 442
Цитат
Благодаря за отговора.
Просто размишлявам Wink
Децата приети по ХЗ досега не присъстваха в системата, почнаха да се появяват в началото на годината, заради инициираните проверки. И всъщност директорките приемаха не болни деца, а здрави, за които после търсеха протокол в последствие. Истински болните рядко получавах място в ДГ.
. Дали е било така? На мен си ми искаха протокола, но така и не ми приеха детето. А от януари до март обявиха 6 бройки, приети по ХЗ. В момента са с нулев прием по този критерий. Не знам, непрекъснато в публичното пространство се говори за плащане, за фалшиви протоколи, на мен никой никога не ми е намеквал за кавото и да е.... Но е факт, че и детето ми не го приеха....

# 443
Съгласно ИСОДЗ децата с хронични болести следва да се категоризират по Наредба 8 - с което се слага край на алергичният ринит и дерматит като фалшиви диагнози.

# 444
Правилно ли разбирам от написаното в новините,че детето присъства със соц. точки само на първо класиране,а на всички други е без тях?

# 445
Правилно ли разбирам от написаното в новините,че детето присъства със соц. точки само на първо класиране,а на всички други е без тях?

За второ класиране пише, че ще са без тях.
А това с прехвърляне на незаетите места от СОП след второ класиране е замазване на очите. Масово няма обявени места за деца със СОП, което е жалко. Истина е, че директорите не искат да приемат такива дечица.

Моля, мама САННЯ да се включи, за да отговори на въпросите с прехвърлянето на точките по соц. критерии.

# 446
И аз ще помоля ако е удобно мама Саня да ми изпратите емайл,на който да задам въпроса за социалните точки ако Вие не знаете.Също в плотокола не споменават никъде евентуално разширяване с 2 места на група.Благодаря.

# 447
  • София
Е как пък го видяхте това. Пише: Списъкът по общ ред включва децата с общи и/или социални критерии, както и децата с ХЗ без точките за допълнителния критерий.
Само децата по ХЗ ще са без допълнителните точки.
Klitemnestra, аз точно това написах, не се приемаха истински болните деца.

# 448
  • Sofia
Няма логика да са махнали точките от социалните критерии за всички останали класирания. В проекта нямаше подобна въведена промяна, също така не видях такова предложение и в становищата. Нали ДГ се води социална услуга. А и идеята за квотите на първо класиране (преди 40/60, сега 30/70) е да се даде шанс на децата без  социални критерии да бъдат приети  в ДГ. Това ме кара да мисля, че в ИСОДЗ просто са пропуснали да го напишат, а журналистите са объркали втория етап на първо класиране със следващите класирания.
Цитат
Следващи класирания (след първото):
При тях се запазват стъпките за класиране на децата по СОП, после по ХЗ и накрая чакащите по общия ред (няма квоти и без разделяне на чакащи по социални и общи критерии).
Тук само пише, че няма квоти и разделяне на децат със социални критерии, но не пише, че ще им се отнемат точките.

# 449
Принципно е така.Масово си търсят протоколи само за предимство.Но сега гледам са обявени на много градини 0 места за ХЗ,при това положение са на общата опашка.На мен ли ми се струва но има нови места пуснати?

Защо мислиш,че има пуснати нови места?

Общи условия

Активация на акаунт