Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 56 751
  • 729
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Наистина всеки си мисли, че неговият проблем е най-голям. Аз не виждам какъв е проблема да водите децата в различни градини? Виждате какъв е напливът за ДЗ, винаги недоволни ще има. Ами ако се приемат всички с братче или сестриче? Къде ще отидат децата на родителите с едно дете, което е на общата опашка? Ама сигурно не ви пука особено, защото няма да е вашето... Каквото и да стане все някой няма да е доволен, но хайде стига с това мрънкане. Да ходим да се бесим? От 5 страници само оплаквания. Да пишем на институциите, но нищо няма да се промени, защото за 3 месеца градини няма да се построят, но поне да се опитаме да направим по-леки нещата за бъдещите поколения.

# 31
Темата се казва страсти...предполага,че хората могаТ да изразят недоволството си и да се оплачат, да си излеят мъката. На който не му харесва да ходи да чете фейс групата или някоя тема за маникюр.  На всички, които са задали въпрос по темата се е отговорило.

# 32
Аз съм сигурна, че има какво да се промени. Ще увеличат местата за прием с по 5 бр за набор и повече деца ще имат шанс. Както вече писах по назад в темата местата са по 10-15 за набор, на места 0. И безумията от обявени 19 места, от които 10 са за ХБ.

# 33
  • София
Още преди няколко страници страстите преминаха в злоба. До това какво ще чета, не мисля, че ти си човекът, който може да ми казва какво ме интересува и какво не!

# 34
Дами, по-полека.
Ето и моето предложение. Социалната квота е 30% от Общата квота. Това, което може да се оптимизира са примерно две подопашки. В първата са децата-сираци, полусираци с родители инвалиди и т.н. тежките житейски ситуации с многото точки. Във втората подопашка са родителите с три деца, близнаците, породените и братчетата и сестричетата на деца в детските градини с равен брой точки без съществен превес на някоя група.Силите са изравнени. Първо се класира първата подгрупа, обичайно това са единици деца и би следвало всички да влязат. Ако все пак не им стигнат местата, ще се вземат от втората подквота, а ако останат(което е по-честият случай) ще се прехвърлят към втората опашка. Децата от втората група се борят вече с изравнени точки. Ако не се класират въпреки това, отиват в общата опашка, както досега. Аз съм за премахването на предимството на ясленчета от всякакъв род, но не вярвам да се съобразят. Имаше решение, което го определяше като дискриминационно, но СОС  не се съобрази с него и го остави. Добавиха частните градини. Сега може да се опитаме да добавим предимство и на децата от ОДЗ, които искат да се преместят.
Пепич е права за бройката на децата. Трябва да има гъвкавост и преливане на неизползваемите места.

# 35
  • София
За частните градини дишайте спокойно поне тази година. Ще дават точки само за самостоятелни лицензирани частни ясли, а такива не е ясно дали изобщо съществуват. Дори и да има, то ще са съвсем малко деца, излязли оттам. Децата, когато постъпят в частно лицензирано заведение също биват регистрирани от държавните органи, тъй че няма как със задна дата изведнъж да се появят. Предполагм, че от догодина ще се появят самостоятелни ясли и повече деца ще имат заветната допълнителна точка, с която в нашия случай единствено щяхме да стигнем до жребий.

# 36
Дами, по-полека.
Ето и моето предложение. Социалната квота е 30% от Общата квота. Това, което може да се оптимизира са примерно две подопашки. В първата са децата-сираци, полусираци с родители инвалиди и т.н. тежките житейски ситуации с многото точки. Във втората подопашка са родителите с три деца, близнаците, породените и братчетата и сестричетата на деца в детските градини с равен брой точки без съществен превес на някоя група.Силите са изравнени. Първо се класира първата подгрупа, обичайно това са единици деца и би следвало всички да влязат. Ако все пак не им стигнат местата, ще се вземат от втората подквота, а ако останат(което е по-честият случай) ще се прехвърлят към втората опашка. Децата от втората група се борят вече с изравнени точки. Ако не се класират въпреки това, отиват в общата опашка, както досега. Аз съм за премахването на предимството на ясленчета от всякакъв род, но не вярвам да се съобразят. Имаше решение, което го определяше като дискриминационно, но СОС  не се съобрази с него и го остави. Добавиха частните градини. Сега може да се опитаме да добавим предимство и на децата от ОДЗ, които искат да се преместят.
Пепич е права за бройката на децата. Трябва да има гъвкавост и преливане на неизползваемите места.
Да, много добро предложение.

# 37
Всъщност итерациите в социалната опашка са еднакви, по-скоро точките на децата следва да се увеличат, за да имат равен шанс с многодетните, близнаците, породените.
За частните ясли доколкото знам са под контрола на РЗИ, а градините са под шапката на МОН, поправете ме ако греша. МОН следи бройката на децата в градините, но в яслите - така ли е? Нека някой запознат да каже...

# 38
е да, ама детето е с 9 т. за градината до блока, а за съседните квартали пада на 7 или 8 точки и шанс няма, защото там си има деца от квартала с 9 точки. Омагьосан кръг.

# 39
е да, ама детето е с 9 т. за градината до блока, а за съседните квартали пада на 7 или 8 точки и шанс няма, защото там си има деца от квартала с 9 точки. Омагьосан кръг.
Да, дори за друга градина в същия квартал шансът намалява с 1 точка. Затова  трябва да им увеличат точките само за конкретната градина, където е по-голямото дете, за да ги приемат. Така е справедливо за всички. А за това какъв е проблемът за вземането на две деца, било с малка или голяма разлика от различни градини, ами да има проблем. Работното време обичайно е до 18 часа, времето за придвижване стига само до едната дестинация, следва другият родител да вземе другото дете, ами ако има трето дете, ами единият родител отиде в дълга командировка? Дори да се плати на човек, който да взема децата, родителите пак следва да си ги приберат вкъщи.

# 40
  • София
Да, дори за друга градина в същия квартал шансът намалява с 1 точка. Затова  трябва да им увеличат точките само за конкретната градина, където е по-голямото дете, за да ги приемат. Така е справедливо за всички. А за това какъв е проблемът за вземането на две деца, било с малка или голяма разлика от различни градини, ами да има проблем. Работното време обичайно е до 18 часа, времето за придвижване стига само до едната дестинация, следва другият родител да вземе другото дете, ами ако има трето дете, ами единият родител отиде в дълга командировка? Дори да се плати на човек, който да взема децата, родителите пак следва да си ги приберат вкъщи.

Работното време е до 18, ама масово децата ги взимат 4:30-5, което винаги ме изумява как става. Но това е друга тема.

# 41
  • София
До 19:00 е работното време

# 42
Здравейте! Simple Smile

Имам въпрос относно генерирането на номерата в граничната група:
Ако изтеглено дете се откаже от мястото, т.е. не се запише, следващото дете с номер не се изтегля изобщо, нали? Логично е генерираните номера да важат само за първо класиране?

И кога обявяват номерата, в деня на класирането или преди това? И те по азбучен ред ли са?
давам за пример този линк: http://kg.sofia.bg/lists/ratings/log/r269/ISODGGenerator.log
https://kg.sofia.bg/isodz/news/1615;jsessionid=B13B461EF1D767DB759EF2A3B2D822FB

Не ми е ясно как се разбира кой номер за кое дете е?

# 43
  • София
Ако класирано дете не бъде записано, то неговото място остава свободно за следващо класиране. Няма резерви.
За всяко класиране се теглят нови случайни числа.
Номерата се обявяват заедно с обявяването на класирането.
От втория файл се вижда кой номер, на кое дете е  http://kg.sofia.bg/lists/ratings/log/r269/ISODGRegister.log

# 44

Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт