Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 275
  • 729
  •   1
Отговори
# 45
Извинете, не съм се изразила коректно - работното време на родителите обичайно е до 18 часа, а на градините до 19 часа, но в 18:30 лелите нервно потропват на вратата.
Клитемнестра, какви са твоите предложения за породените деца? Сподели тук, прием по аналогия с близнаците?

# 46
Скрит текст:
е да, ама детето е с 9 т. за градината до блока, а за съседните квартали пада на 7 или 8 точки и шанс няма, защото там си има деца от квартала с 9 точки. Омагьосан кръг.
Да, дори за друга градина в същия квартал шансът намалява с 1 точка. Затова  трябва да им увеличат точките само за конкретната градина, където е по-голямото дете, за да ги приемат. Така е справедливо за всички. А за това какъв е проблемът за вземането на две деца, било с малка или голяма разлика от различни градини, ами да има проблем. Работното време обичайно е до 18 часа, времето за придвижване стига само до едната дестинация, следва другият родител да вземе другото дете, ами ако има трето дете, ами единият родител отиде в дълга командировка? Дори да се плати на човек, който да взема децата, родителите пак следва да си ги приберат вкъщи.
Това е така, но все пак критерия брат/сестра в ДЗ има и спорни елементи:

1.   Разкарването на две деца до две различни градини по нищо не се отличава от разкарването на 1 дете в градина и едно дете в училище. Децата се карат и взимат от училище поне до 4-5 клас и там дори е по-трудно, защото занималните масово работят до към 17 часа. Аз обаче нямам предимство за ДГ на малкото, макар, че училището на по-голямото дете е съседната сграда.

2.   Ако се даде още по-голямо предимство на за брат/сестра, то няма да останат никакви места за хора с едно дете. Това дете отива или на частна/детегледачка или в много по-далечна ДГ. Ражда се по-малко, но каката/баткото не са „прокарали” пътя за по-малкото и така вероятността тези хора пак да увиснат е доста голяма.

Та… мисля, че предимството, което вече е дадено за брат/сестра е не-малко и все пак при този недостиг на места, не може да се очаква гарантиран прием за по-малкото. То иначе няма да остане място за никой друг, … а случаи всякакви.

Последна редакция: чт, 29 мар 2018, 11:39 от Mamma

# 47
  • София
Съгласна съм с lachezarna.
За мен не е правилно - щом голямото е прието, то автоматично трябва и малкото да е там. Абсолютното предимство поставя хората с едно дете в супер неизгодна позиция. Да, ще е удобно на семейството с две деца. Но все пак и други семейства тр да имат шанс. Особено при тази липса на места.

# 48
  • София
Не мисля, че някой претендира братчетата/ сестрите да влизат "автоматично".
А да имат поне някакъв шанс за предимство, както беше до миналата година. Сега набутани в социалната опашка нямат никакъв шанс и реално тази една точка отгоре е чисто фиктивна, с нея или без нея все тая.

# 49
Нали след първо класиране , за второ и всяко следващо до май тази една допълнителна точка от брат/ Сестра ще си я имат.Т.е ако се освободи място е за тези деца или не съм разбрала правилно

# 50
Така е, но не разчитайте, че ще има тогава места. Каквото има е на голямото класиране месец май. После има тук там по едно място.

# 51
Правилно си разбрала, но шанса да се освободи място е минимален.

# 52
Правилно си разбрала, но шанса да се освободи място е минимален.

Клони към НУЛА.

# 53
  • Sofia
Нали след първо класиране , за второ и всяко следващо до май тази една допълнителна точка от брат/ Сестра ще си я имат.Т.е ако се освободи място е за тези деца или не съм разбрала правилно
Възстановяват точките на всички деца със СК, не само на братчетата/сестричетата.

# 54
  • София
Проблемът както винаги не е с предимствата, които имат едни деца под формата на точки, а в липсата на места. Защото и 16 точки да има едно дете, ако няма места, няма полза от тях?

# 55
  • София
Проблемът е И с предимствата. Дори и някога да се открият 2 - 3  нови градини, пак няма да има места за всички, и трябва да има адекватни критерии за прием.

# 56
  • София
Проблемът е И с предимствата. Дори и някога да се открият 2 - 3  нови градини, пак няма да има места за всички, и трябва да има адекватни критерии за прием.
Какво им е на сегашните, та са неадекватни?

# 57
Проблемът както винаги не е с предимствата, които имат едни деца под формата на точки, а в липсата на места. Защото и 16 точки да има едно дете, ако няма места, няма полза от тях?
Точно това е, да. Изумявам се и се отчайвам как всеки път жертвите се настройват една срещу друга, а общият враг, който 20 години ни държи в този амок, остава недосегаем.... дори на моменти защитаван....

Бананамама, моето предложение е нещата да са както бяха до сега. Братята и сестрите получаваха 0,1 т., не гаратираше 100 % влизане, но беше нещо... Само да кажа пак, че няма вече породени, няма близнаци, всички получават по 1 точка и са в социална квота. Близнаците имат единствено повече шанс при жребий, ако уцелят единия, и другия влиза.... Или, при така създадената ситуация, поне да увеличат социалната квота. Вкарват повече деца в нея, а същевременно я намаляват, което е пълен абсурд. ОК, виждам резон в качването на ХЗ в системата, защото приемам, че вероятно твърде много деца са записвани по този начин "на тъмно". Но защо бяха пипани другите правила??? В крайна сметка вторите деца ли се оказаха в основата на  проблема с претъпканите групи и насилието в ДГ?!?!

# 58
За мен предимствата са ОК. Трябва да ги има. Големият проблем са драстично намалените места!

# 59
  • София

[/quote]
Какво им е на сегашните, та са неадекватни?
[/quote]

Да.
Новите критерии за събиране на точки, за слагане на определени деца в социалната опашка и тн, за мен са много по-зле от старите.

Общи условия

Активация на акаунт