Математически турнири 1-4 клас. Тема №50

• 89 532
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Здравейте! Искам да попитам някой знае ли на какво основание някои училища отказват да изготвят класиране с имена?
От Пловдив съм, Драган Манчов отказват да огласят дори медалистите! Награждаването е обявено след 02.04 т.е. широк интервал и на него дори няма как да се разбере кой къде е класиран.
Звънях в училището, изкараха ме психопат едва ли не, защо ми било да зная. Според тях навсякъде класирането е по номера, това е ясно колко е така.
Нямам против да се скиват резултатите на предварително деклариралите това желание, нека всеки има избор. Да се крият обаче имената на медалистите за мен е безумно.

Последна редакция: чт, 26 апр 2018, 12:47 от Linkata

# 616
... Да се крият обаче имената на медалистите за мен е безумно.

Не знам дали остана нещо неказано по темата, но днес си мислих точно за това.
Особено за малките... Стимул ще е за тия дечица да си видят имената, а не мама да казва: "виж, ти си ей това номерче..." (тук не знам какъв емотикон да сложа, направо)

# 617
  • Пловдив
... Да се крият обаче имената на медалистите за мен е безумно.

Не знам дали остана нещо неказано по темата, но днес си мислих точно за това.
Особено за малките... Стимул ще е за тия дечица да си видят имената, а не мама да казва: "виж, ти си ей това номерче..." (тук не знам какъв емотикон да сложа, направо)

Според моята дъщеря 4клас, не е важен списъка с имена а получената награда или медал. Дали е на 4то или 104то място нямало никакво значение, стимул и е само медала Close  Та странно или не така разсъждава моята медалистка.

# 618
 А как точно името на медалистите се отразява на представянето на вашето дете? Не одобрявам класирания с номера, но не ми пречи да разбера къде сме. Единствено, когато в четвърти клас има рейтинг и прием, подобно засекретяване много пречи.

# 619
Единствено, когато в четвърти клас има рейтинг и прием, подобно засекретяване много пречи.

Пречи на нормално борещите се за места в МГ. Ама за бюрокрацията и "специалните за прием" никак даже не им пречи, доста по-лесно могат да правят каквото си искат.

Иначе участието в състезания не е задължително, а изкарването на резултати с номерца си е обида за децата според мен. За съжаление стана някаква мода и зад номерца публикуват резултати дори и за елементарни състезания от типа на великденското.

# 620
Има квотите на финала МБГ от Ребус, Варна. Няма неочаквани изненади. Отбори включва деца с максимални резултати. Не разбирам защо само Материка подготвила проблеми за победителите.

# 621
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
фурия, проблемът е, че не се разбира къде си. Simple Smile
ето за София, няма номерца, но можеш да провериш само своите точки.
и това каква информаци я ти дава? точно никаква.
може да имаш една точка по-малко от максимума, но задачите да са били лесни и всички останали да имат макс. - значи не си се справил много добре;
или обратното - имаш само половината от точките, но задачите са затруднили всички деца и този резултат те класира сред първите 10 ...
можеха да скрият резултатите но да представят някаква статистика:
участвали ХХХХ на брой участници,
макс - ХХ,
от 20 т. до макс. - ХХХ,
от 15 до 20 - ХХХ...

# 622
Ама тук говорим за Пловдив, където има изнесено класиране. Знаеш къде си, но не знаеш имената на медалистите...

# 623
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
имената никога не са ми трябвали Simple Smile
устройва ме и само статистика, но няма. поне при нас.

# 624
  • Пловдив
А как точно името на медалистите се отразява на представянето на вашето дете?
Синът ми се движи в 10-та за града. Ако за останалите 9 деца зная, че или не са били на състезанието или са след него, се питам, кои са тези 7 деца, които в случая са го изпреварили. Ако от тези 7 деца 4-5 са от училището организатор става още по-интересно.

# 625
фурия, проблемът е, че не се разбира къде си. Simple Smile
ето за София, няма номерца, но можеш да провериш само своите точки.
и това каква информаци я ти дава? точно никаква.
може да имаш една точка по-малко от максимума, но задачите да са били лесни и всички останали да имат макс. - значи не си се справил много добре;
или обратното - имаш само половината от точките, но задачите са затруднили всички деца и този резултат те класира сред първите 10 ...
можеха да скрият резултатите но да представят някаква статистика:
участвали ХХХХ на брой участници,
макс - ХХ,
от 20 т. до макс. - ХХХ,
от 15 до 20 - ХХХ...
А можеше много простичко даже да е "Място Х, брой Участници Y, брой точки N /от NN" ако чак пък им е трудно да вадят статистика, като не се вижда цялата таблица...

# 626
Ама тук говорим за Пловдив, където има изнесено класиране. Знаеш къде си, но не знаеш имената на медалистите...
И къде си точно? При рехавата бройка участвали.... Можеш да дадеш задачите на детето вкъщи на следващия ден и да "видиш къде сте" в сравнение с произволен град. Нещо повече, имаме натрупани класирания и задачи от състезания от предходни години - вземаш едни задачи, проверяваш ги после и виждаш къде бихте били в класирането, ама цялата идея и смисъл на състезанията се губи. Съгласна съм с Rumеn_s, че тези номера са обида за децата.

А как точно името на медалистите се отразява на представянето на вашето дете?
Синът ми се движи в 10-та за града. Ако за останалите 9 деца зная, че или не са били на състезанието или са след него, се питам, кои са тези 7 деца, които в случая са го изпреварили. Ако от тези 7 деца 4-5 са от училището организатор става още по-интересно.
Имената на медалистите са, за да се уважат децата, а не за разследвания.
Такива неща винаги ще има. От състезания за прием до неопределящите като ВМС. Отличените незаслужено не знам каква радост изпитват да си видят имената, но другите деца заслужават.

Последна редакция: чт, 26 апр 2018, 14:38 от solnichka

# 627
  • Пловдив
Slonichka, когато са прозрачни нещата, никой не би се занимавал с разследване. За останалите неща съм съгласна с вас.

# 628
Здравейте,
имам нужда от помощ относно задачите от 2017 г от състезание Питагор. Задача 16 има решение 30 мин. но нямам никаква идея какво да е логическото решение без дробни числа и без формулата за скоростта и времето, която не са взели все още.
Да припомня задачата:

Благодаря предварително!

# 629
Щом за час и половина изминават 12км, за три часа ще изминат 24км. За един час 34:3=8км/ч е тяхната скорост (V) +скоростта на течението (Vтеч).
Щом като при движение срещу течението не мърдат, значи тяхната скорост е равна на скоростта на течението и от там:V+Vтеч=8, V=Vтеч=8:2=4km/h
Значи лодката се е движила t=12:(28-4)=12:24. Преобразуват го в мин и метри, за да могат да го сметнат.
12000:(24000:60)=12 000:400=30мин.

Общи условия

Активация на акаунт