Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 апр. 2018, 06:23 ч.

Преживяване в Кома

 • 11 319
 • 75
 •   1
Отговори
# 15
 • Плевен
 • Мнения: 116
Не съм се обръщал към никой понеже повечето от тях са невярващи атеисти а това е духовно преживяване и да ти кажа честно - не ме интересува тяхното мнение,аз си имам обяснение за случилото се и нямам нужда да се консултирам .Чел съм литература по темата и има доста подобни случаи и просто споделям и затова пиша във форум.Пък и все пак сме в Бг ,тук нещата са различни и по-други проблеми ни интересуват та някой да се занимава с това чак толкова сериозно.Но не мисля че и лекарско сдружение ще има по тези проблеми.Някой невролог,психолог,от спешното или др може да е запознат от части с темата или да е срещал подобни случаи ,но съвсем друго е когато го усетиш лично.

Виж какво казва Уикипедия по случая.


Преживяванията близки до смъртта (ПБС) са дълбоки психологически преживявания със свръхестествени и мистични елементи, обикновено случващи се на хора близо до смъртта или в ситуации на силна физическа или емоционална заплаха.

ПБС принадлежат към една по-голяма категория от преживявания, които надминават ограниченията на пространството и времето и имат силата да променят живота и вярата на човек. Често се наричат духовно транформиращи, преломни или мистични преживявания.
Повече от 15 характериситки са включени в докладите за ПБС от преживелите. Едно ПБС може да включва само две или три от тези елемента, и в малко случаи всички от тях. Това са:

чувство, че човекът е извън физическото си тялото, понякога възприемайки го от външна гледна точка
чувство на преминаване през тъмнина или тунел
по-силни и по-дълбоки емоции
повишени възприятия
изживяване на велика светлина или тъмнина
навлизане в духовната среда, което може да включва ясни запомнящи се пейзажи
среща с починали хора, духовни водачи и/или ангели-хранители
получаване на знания за същността на вселената
явяване пред Съвет от старейшини, състоящ се от духовни същества
присъствие на безусловна любов и липса на осъждане
преглед на живота
чувство на единство и взаимовръзка
линейното време и пространството не съществуват - виждаш това, което искаш да видиш
граница, от която няма връщане
чувство, че има знание за бъдещето
съвети относно целта на живота

Никои две преживявания близки до смъртта не са еднакви и нито една характеристика не се намира във всяко ПБС.
Най-честия доклад за ПБС включва силно чувство на мир, радост и обич, често среща със безусловно обичаща светлина.
Мъчителни преживявания понякога са докладвани, включващи същите елементи, но с противоположните емоционални състояния – огромен страх, изолация, не съществуване, объркване, мъка и вина.

История
Най-ранното познато ПБС е било разказано от Платон в неговия "Митът за Ер", намиращ се в края на книгата "X" от "Републиката", която е написана 420 г. преди Христа.
Терминът "преживяване близко до смъртта" е даден от Д-р Раймонд Мууди в неговата книга "Живот след Живота" през 1975 г.
Международната Асоциация за изследване на Преживяванията близки до смъртта (IANDS) е сформирана през 1981 година

Отчети в САЩ, Австралия и Германия предполагат, че от 4% до 15% от населението са имали ПБС.
Според Фондацията за изследване на ПБС (NDERF) всеки ден 774 ПБС се случват в САЩ.

Тук един колега добре ги е описал нещата,всъщост автора на сайта е завършил Семинарията в София  , познаваме  се бегло http://duhovno-razvitie.com/granitsata.htm

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 08:42 от Калоян Пламенов

# 16
 • София
 • Мнения: 36 889
Човек може да си внуши всичко, че и да си го изживее, да си вярва и да твърди, че е реално. Но няма смисъл точно в тази тема да казвам да се отнасяме малко по-критично към мислите си. Много често преживяванията като описаните в темата са свързани с проблеми със снабдяването с кислород на мозъка, травмиращата ситуация, в която е поставен организмът. Обаче много хора искат да вярват и вярват, че са преживяли нещо уникално, защото това им дава усещане за уникалност. Обаче като си намерят "съмишленици", вече става масова психоза като при много религиозните хора, когато се събират на поклонничество или някакви религиозни ритуали.

# 17
 • Мнения: 5 247
Andariel, личи си, че изобщо не си запозната с темата.

Науката отдавна е констатирала и описала преживяванията, близки до смъртта. Съществуват хиляди книги, статии и т.н. Информацията е неизчерпаема.

Изобщо не са ти неиздържани доводите за претендиране на уникалност.
Абсолютно всеки, преживял състояние, близко до смъртта, описва едно и също. Как така пък всички да искат да са толкова уникални?!?


# 18
 • Мнения: 5 801
Моля ви, не започвайте спор с Андариел по тази тема! Безсмислено е напълно. Тези разговори сме ги водили още преди години, не става.
Калояне, идваш късно, това мога да ти кажа. Няма шанс някой да ти отговори по подобаващ начин, макар че хората с подобен опит тук изобщо не са малко. Всички са уморени от спорове и предпочитат да не пишат.
Не си мисли, че си неразбран. Или че си само ти тук с някакво по-особено преживяване. Или че само ти търсиш обяснение на това, което ти се е случило, четеш, съветваш се, а другите ги мързи да погледнат и прочетат нещо.  Споделянето е проблем и затова темата не върви. Съветът ми е да я заключиш. Че ще дойдат по някое време Лиляна и сие и тогава ще се изроди в грозни постове.

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 11:16 от Ън

# 19
 • Плевен
 • Мнения: 116
Е нищо аз съм свикнал с хейтването, а я виж utro77 какви готини и умни коментари пуска,то ми стига.Лаф да става,с нещо да се занимаваме че е скука .Тука сме като в американските филми в кръжок по дебати-ебати.

Е добре де Andariel след като пише в Уикипедия че има асоцияция за изследване на това явления която е констатирала хиляди случаи и са установили 15 симптома които се повтарят при всеки как ще ми го обясниш след като всяка личност е индивидуална със собствена вяра,религия,принципи,характер и др и да си внушават почти едно и също хиляди хора.И след като доктори и учени пишат и признават това явление , аз на кой да вярвам,на себе си,на тях или на теб? Ти си като оная Юна дето се е заяла със Сенко и упорито твърди че няма мисловна енергия,няма биоенергия,няма аура и няма магии-всичко било внушение.Та има и по-зле от теб.Ми то професори,учени,инжинери,лекари и какви ли не се занимават с Окултизъм.Да не говорим че пък примерно Масоните дето събират елита на науката и финансите и си правят окултни ритуалчета,те какви са там и с какво се занимават.Нямало магии и нямало такива неща.Ми то религията какво е-духовно учение, а окултизма какво е ?Нейна разновидност.По тази логика дайте да изхвърлим и всички религии щото правят ритуали некви.Аз пък знете ли какво си мисля въпреки че пак е окултно ориентирано.Според теорита за Новата Ера на Водолея в нашето поколение има два типа хора 5 и 6 раса ,дълбоко материализирани и дълбоко духовни хора и става сблъсък.Май вярно няма смисъл да се спори.

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 12:13 от Калоян Пламенов

# 20
 • София
 • Мнения: 36 889
Асоциация за изследване на всичко може да си направи всеки. Примерно, мога да си направя асоциация за изследване на екскрементите на марсиаците. Е?
Какво има за обясняване - анатомията и физиологията все още никой не ги е отменил - сходни процеси протичат по сходен начин и дават сходни ефекти. Хора с асфикция или инсулти, където има проблем с кръвоснабдяването и кислорода също описват такива неща, ама едва ли те имат значение в тази тема - твърде материални, брутално материални са, някак не звъни духовно.

# 21
 • Мнения: 5 247
Хора с асфикция или инсулти, където има проблем с кръвоснабдяването и кислорода също описват такива неща, ама едва ли те имат значение в тази тема - твърде материални, брутално материални са, някак не звъни духовно.

Така....
Това са хора в състояние на клинична смърт.

Да речем, че в състояние на клинична смърт на човек му става едно леко на душата, чувства, че се отделя от тялото и т.н.

Да оставим субективните усещания настрана.

Как ще обясниш обаче описанието на райски градини, зелени поля, синьо небе? Това го описва всеки, изпаднал в състояние на клинична смърт. Всеки споделя, че е много красиво и не му се тръгва от там. Нима всички имат еднаква настройка какво точно да им се привиди?!

Десетки, да не кажа стотици пъти съм слушала за такива хора именно от доктора, който ги е върнал към живота. Обективното описание винаги е едно и също.

# 22
 • София
 • Мнения: 36 889
вадят се от паметта някакви неща. Аз зная хора, които минути преди смъртта си, както се оказва после, искат някакви неща за из път. Апаратът за отчитане на насищането показва, че спада кислородът, човекът си отива от тромб в мозъка.
Изобщо, колкото и да ви се иска, обясненията са повече очевадно рационални, а това, че после човек разказва за райски градини е вече друг въпрос - културно сме възпитани да си представяме рая именно така, затова се намесве конструирането на "преживяване" в момента на разказа. И това, че всъщност не "пускаме лентата" по време на разказ и спомняне, а си конструираме спомен в момента на разказване. Това е установено при доста по-тривиални неща, а при преживявания като клинична смърт вече се намесват и емоции. Едва ли очакваш някой да каже, че е "видял" страшни картини на чистилището примерно, и затова побързал да се върне обратно.

# 23
 • Мнения: 5 247
Както и да се опитваш да си го обясниш, има хора с различно възпитание, различна култура, различни емоции и т.н. - не е практически възможно всеки да си "конструира" едни и същи спомени.

Някои неща просто нямат рационално обяснение.

Стивън Хокинг посвети живота си, за да обясни съществуването на Вселената по рационален начин. И не успя.

https://www.blitz.bg/goreshtite-novini/stivn-khoking-senzatsionn … a_news323982.html

http://bradva.bg/bg/article/article-38064#.WsN4tC5ubGg

http://webstage.bg/li-ri-chni-otkloneniya/4882-stivan-hoking-za- … ata-si-v-bog.html

# 24
 • София
 • Мнения: 36 889
каквото и рационално обяснение да бъде написано тук, вярващите няма да му обърнат внимание, дори всячески ще се опитат да го опровергаят.А ако не могат рационално, просто ще кажат "не е вярно, има цели учения, духовни, окултни, щом те казват, значи има нещо свише, не може да е проста физиология". А любимото ми е да се намесват разни известни имена, когато всичко друго се изчерпи. Все едно да извикаш Христос за свидетел, че е бил разпънат на кръста, а после е възкръснал.

# 25
 • Мнения: 462
И все пак... не бива да бъдем толкова самонадеяни, че да сме убедени, че това, което виждаме и можем да обясним, е всичко.

# 26
 • София
 • Мнения: 36 889
Ако това за самонадеяността е към мен, аз съм от хитрите - хем приемам реалните хипотези и обяснения, хем това не ми пречи да вярвам в нещо. Simple Smile Но съм повече за рационалното обяснени, защото често то е с по-голяма достоверност. А вярата си е вяра - тя не се нуждае от доказателства.

# 27
 • Мнения: 538
Андариел, интересно ми е помниш ли сънищата си Simple Smile? И била ли си някога в сън, в който си можела да контролираш поне отчасти обстановката Wink?

# 28
 • Плевен
 • Мнения: 116
Аз се отказах да споря с Andariel ,явно тя си вярва че се дължи на липса на кислород а ние че е духовно изживяване.Но правилно,ще ми е интересно да каже какво мисли са Осъзнатото Сънуване или пък за Астралната Проекция и ще взема да пусна една тема.Каква рационалност си тръгнала да търсиш в Духовните преживявания или пък в Окултизма-няма такава просто се случва и го приемаш.Вземи прочети една книга на Карлос Кастанеда да видиш там какви са чудесии и рационалност,какво правят южноамериканските магьосници.Итересно ми е как ще ми обясниш рационално изкуството Ди Мак което е дял от Кунг Фу и някой майтори чрез едно докосване могат да убият човек,без удър само докосване.Или пък Санди Мурти което е безконтактен бой

Последна редакция: ср, 04 апр 2018, 08:34 от Калоян Пламенов

# 29
 • Мнения: 5 801
Аз се отказах да споря с Andariel ,явно тя си вярва че се дължи на липса на кислород а ние че е духовно изживяване.Но правилно,ще ми е интересно да каже какво мисли са Осъзнатото Сънуване или пък за Астралната Проекция и ще взема да пусна една тема.Каква рационалност си тръгнала да търсиш в Духовните преживявания или пък в Окултизма-няма такава просто се случва и го приемаш.Вземи прочети една книга на Карлос Кастанеда да видиш там какви са чудесии и рационалност,какво правят южноамериканските магьосници.Итересно ми е как ще ми обясниш рационално изкуството Ди Мак което е дял от Кунг Фу и някой майтори чрез едно докосване могат да убият човек,без удър само докосване.Или пък Санди Мурти което е безконтактен бойАааа, недей, недей ! Stop
Аз веднага ще ти кажа какво мисли за астралната проекция и осъзнато сънуване, медитации с т.н.. Андариел мисли, че това са или лъжи на разказвачите, щото искат да се правят на интересни, или това са халюцинации на разни наркомани, дето се друсат с каквото им падне. Или пък е в резултат на употреба на силни лекарства. А може пък и на сляпа вяра в нещо, което изобщо не ти се случва и е само някакъв сън, обаче ти се заблуждаваш, че е нещо повече от смахнат сън, щото някой гуру така ти е казал. Joy В най-лошия случай са шизофреници или други откровено луди, дето трябва да се лекуват на съответното място Wink

Общи условия

Активация на акаунт