Тичане (4)

• 64 312
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
Още не съм напълно здрава, но ми писна и потичах - вчера 7 км, а днес 11. Ако не се разкашлям, болките в гърлото не ми пречат. По-бавна съм, но не се уморих.
Може би ще успея с първия ми полумаратон Simple Smile. Развълнувано ми е доста.
Ти на кой маратон си се записала? Извинявам се, ако си споменала назад и съм забравила. Simple Smile

Духче, то и това си е стратегия - бягаш си с кеф бързичко, примерно, 2 минути, после 3-4 минути ходиш и пак засилваш. Дишай дълбоко докато ходиш, да ти се успокои дишането и да ти падне пулса, за да имаш сили за нова засилка. В началото ще можеш да го повториш 2-3 пъти, постепенно повече, може след известно време да намалиш времето на почивката и така. Simple SmileSimple Smile

# 76
  • София
Ти на кой маратон си се записала? Извинявам се, ако си споменала назад и съм забравила. Simple Smile

Не съм споменавала Simple Smile - този в Пловдив.

# 77

Не съм споменавала Simple Smile - този в Пловдив.
О, то съвсем наближи! Стискам ти палци да се изкефиш на максимум!! Simple SmileSimple Smile

# 78
  • София

О, то съвсем наближи! Стискам ти палци да се изкефиш на максимум!! Simple SmileSimple Smile

Благодаря! Тук тичащите сте истинско вдъхновение Simple Smile!

# 79
Бягахте ли днес? Времето е уникално хубаво за бягане.
Аз отчитам 10 км на Витоша с 550 м денивелация. Simple Smile Вече практически е сухо и много приятно. Остана още малко до ГолемитеЖеги ТМ.

# 80
Harpalike, успех в Пловдив!

Днес тичах 8км умерено. Не ми харесва десния ми хамстринг, дано утре да е по-добре.

Гугъл, великолепни снимки! Вдъхнових се много! Дай боже и аз да имам какво да постна юни/юли.

# 81
  • най-шареното място
Разкошни снимки! Не си и мечтая да тичам по планини като едва тичам в града, но това, че някой го прави само по себе си е прекрасно! А и е красота Simple Smile

Вчера ми беше почивен ден, а днес май ще е мъглив...

# 82
По празниците бях 4 дена на състезание по ориентиране и се натичах на воля в гората. Снощи побягахме малко, 3км, със синчето за разпускане.
Аз търся идеи за повишаване на бързината. Издържливост имам, въздух и сила също, ама скоростта ми никаква я няма. Може би е следствие от дългите години предимно каране на колело и походу по планините. Сега като бягам, обикновено по около 5км, не мога да падна твърдо под 6мин/км средно. В отделни участъци отивам към 5, но средното накрая все е 6. Вярно, че не тичам по-равно, а си има и изкачвания, но все пак. От няколко месеца съм с часовник и на траковете виждам темпото. Преди години, когато бягах по-редовно, гонех времена. Не пазя обаче никакви записки от тогава и реално не знам дали съм била по-бърза.
Та така, приемам съвети всякакви.

# 83
  • София
И мен ме няма с времето хич. Водолейска му работа - издръжлива на дължина и равно темпо, но скорост - никаква Simple Smile. Може би това ще е едно от нещата, върху които ще работя в бъдеще.

Днес сутринта в Южния парк беше приказно и имаше толкова много бегачи! Сравнено с преди десетина година, много се е увеличил броя на тичащите хора.

# 84
По празниците бях 4 дена на състезание по ориентиране и се натичах на воля в гората. Снощи побягахме малко, 3км, със синчето за разпускане.
Аз търся идеи за повишаване на бързината. Издържливост имам, въздух и сила също, ама скоростта ми никаква я няма. Може би е следствие от дългите години предимно каране на колело и походу по планините. Сега като бягам, обикновено по около 5км, не мога да падна твърдо под 6мин/км средно. В отделни участъци отивам към 5, но средното накрая все е 6. Вярно, че не тичам по-равно, а си има и изкачвания, но все пак. От няколко месеца съм с часовник и на траковете виждам темпото. Преди години, когато бягах по-редовно, гонех времена. Не пазя обаче никакви записки от тогава и реално не знам дали съм била по-бърза.
Та така, приемам съвети всякакви.
2 пъти седмично прави интервални тренировки.
Аз си обичам пирамидата, която един маратонски бегач (има маратон за 2:40) ми даде и я препоръчвам на всеки за скорост. При мен след 3-4 пъти (за около месец) от 22 минути за 5 км паднах до 20 минути и 40 секунди, което според мен е бая голям скок.
Та пирамидата:
1 мин - тичаш на абсолютния си максимум
3 мин - бягане с МНОГО леко темпо ала джогинг
3 мин - бягаш с темпото, с което би опитал да направиш рекорд на 3 км, т.е много напънато, но не абсолютен максимум
3 мин - леко
5 мин - по същия начин, но с темпото за 5 км рекорд, т.е пак бързо, но вече да ти е възможно да задържиш известно време
3 мин - леко
3 мин - темпо за 3 км
3 мин - леко
1 мин - абсолютен максимум, раздаваш се докрай.

Друг вариант на интервална тренировка за скорост е да гледаш разстоянията, ако ти е по-удобно.
Например, 200 метра спринт, 200 метра леко темпо и редуваш, колкото издържиш.

Ако искаш едновременно да тренираш издръжливост И скорост, пробвай:
2 км - леко темпо загрявка
500 м - спринт, на максимум
2 км леко темпо
500 м - спринт
1 км леко темпо
500 м - спринт
2 км леко темпо
500 м спринт
2 км леко темпо разгряване

Интервални тренировки има всякакви, човек може и сам да си ги измисля и няма да сбърка.

Сега, естествено, ако бягаш някъде с голяма денивелация, темпо от 6 мин/км не е никак лошо, баирите са си баири, няма как да не те позабавят. На 5 км каква ти е сумарната денивелация?

# 85
На твзи обиколки, които правя сега, денивелацията е около 70-80м, зависи как си направя маршрута. Сега, когато черните пътища изсъхнаха, ще бягам повече в полето и денивелацията ще се вдигне още.
Интервални тренировки правят в ориентирането. Когато бягам с тях ги правя. Използват една обиколка в гората, около 300м, и редуват около 100м средно бягане, 100м спринт и последните 100м ходене или бавно бягане. Така 10-15 обиколки. Бягане срещу склон също правят често.
Ще пробвам тези пирамиди. И без това обичам да ми е разнообразно. Реално сега започва по-редовното бягане, ще броя пилците на есен.

# 86
На твзи обиколки, които правя сега, денивелацията е около 70-80м, зависи как си направя маршрута. Сега, когато черните пътища изсъхнаха, ще бягам повече в полето и денивелацията ще се вдигне още.
Интервални тренировки правят в ориентирането. Когато бягам с тях ги правя. Използват една обиколка в гората, около 300м, и редуват около 100м средно бягане, 100м спринт и последните 100м ходене или бавно бягане. Така 10-15 обиколки. Бягане срещу склон също правят често.
Ще пробвам тези пирамиди. И без това обичам да ми е разнообразно. Реално сега започва по-редовното бягане, ще броя пилците на есен.
Ами при пресечен терен е трудно да се даде мнение, всяка пътека си е различна за себе си. Simple Smile Опитай някой път на равно, аз предполагам, че ще си под 5 мин/км, то си е различно, от любопитство. Аз също предпочитам планинско бягане и пресечен терен. Някой ден ще се пробвам на ориентиране, интересно ми е.

# 87
Google, нямаме много равни места край нас. В полето обаче има възможности,  някой равен черен път да го трамбовам напред-назад. На стадион ми е страшно скучно. Бягала съм в студентските години   по липса на други алтернативи. Сега обаче гората и полето като са до мен, не мога да се завра на стадиона (той също ми е на 200м)
На първото състезание по ориентиране отидох преди година и половина покрай детето. Пуснах се от чисто любопитство дали ще успея да открия всички точки. Оказа се обаче невероятна забава и сега, ако имам възможност ходя.

# 88
  • München, Deutschland
Много ми е интересно да ви чета.
С особено любопитство чета за пресечениете терени и тези, които обичате да тичате или да се разхождате там, защото на мен ми е много далечно.

Имам и поляни, и гора наблизо, на малко по-далече (за уикенда например) и необятните Алпи. Ходила съм на всяко от тези я има 2-3 пъти, я няма. Не обичам планини и пресечени терени, предпочитам да тичам в града, по малки улички между къщички или по големи улици (освен в час пик). Когато се налага да ходя в планината (1-2 пъти годишно за тиймбиллдинг обикновено) ми е ужасно неуютно, вечер и сутрин  студено, а в останалата част от времето ми липсва динамиката на града, светлините, шума на влаковете, бързащите нанякъде хора... На шум от щурци (особено чест в Алпите явно) заспивам много трудно... След повече от 20 години в София, на Витоша съм била май 1 път. За bucket list-а съм си записала да видя Чудните мостове и Черни връх, ако има кашкавал-турист път, защото при ясно време, съм виждала страхотни снимки на града от върха.  Simple Smile

Иначе на море мога да живея цял живот. Wink

# 89
Направих си една проверка снощи. Известният 12 минутен тест на Купър. Бягах напред-назад по една сравнително равна алея през гората, дълга около 500м. Ами слабичко излезе - 2.19км за 12мин. Като темпо излезе 5:32 мин/км средно. Не съм разглеждала още данните на компютъра да видя как е като сплитове. Вярно, че не тичах с всички сили, а по-скоро се опитвах да е стегнато темпо, но без да се презорвам.
Ще повторя пак след месец.
Правех го този тест преди години, но нищо не помня като данни.

Общи условия

Активация на акаунт