Тичане (4)

• 64 588
  • 765
  •   1
Отговори
# 90
  • най-шареното място
Стон, като човек дето не е бягал 12 мин нонстоп  напоследък да ти кажа, радвай му се!

Скрит текст:
Аз ходя с над 6км/ч. Като тръгна да бягам, за да го чувствам като бягане трябва да е доста над това. За да си нося тежеста и неопитността обаче бягам малко минути с предполагам 7-7 и нещо, защото с бягане и понякога бавно ходене накрая средното ми време е около 6км/ч, което е направо смешно. Не могда видя темпото при бягане понеже засичам мили и приложението ми не е за бягане та вземам данни от графика за скорост в мили и обръщам към километри.  Ако съм се поизморила с тичащите части и съм намалила темпото в ходенията между тях средното ми темпо е под средното само от ходене. Ама дерзая пък да видим.

# 91
Направих си една проверка снощи. Известният 12 минутен тест на Купър. Бягах напред-назад по една сравнително равна алея през гората, дълга около 500м. Ами слабичко излезе - 2.19км за 12мин. Като темпо излезе 5:32 мин/км средно. Не съм разглеждала още данните на компютъра да видя как е като сплитове. Вярно, че не тичах с всички сили, а по-скоро се опитвах да е стегнато темпо, но без да се презорвам.
Ще повторя пак след месец.
Правех го този тест преди години, но нищо не помня като данни.
Не е релевантен така. Напред/назад означава забавяне на всяко завъртане в обратната посока с няколко секунди. Трябва ти кръгче/стадион. Аз съм правила този тест преди няколко години в едно паркче, правейки кръгчета и излезе 3 км за 12 мин. И пак не е релевантно - най-точно е на стадион.

chrissy, ами всеки го усеща различно. Simple SmileSimple Smile Аз обожавам планинското бягане - попотиш се нагоре, загрееш се хубаво, парят ти краката и после шеметно спускане, все едно летиш и всяка стъпка ти е различна, много е яко. Simple Smile

# 92
  • Бургас
Сигурно си мислите, че се отказах от тичането, ама не съм Simple Smile Вече успях да пробягам на три пъти по 3 км! Юхууу!
Не се смейте, аз никога в живота си не съм тичала и направо съм горда от себе си! В понеделник изпих един Л-Карнитин (за първи път пия, подари ми го племеникът ми) и отидох да тичам - направих го на гол инат - такъв вятър духаше, че направо не можех да дишам. Към края ми се схвана десния крак под прасеца, над глезена. После мачках с фоумролера (благодаря, Гугъл!), изнудих и мъжа ми да ме помачка, обаче вчера направо куцах на работа. Един колега извади отнякъде едни конски мазила, не се шегувам - на една тубичка пише "за говеда, овце, кози, коне, магарета, прасета, кучета и котки", децата и мъжът ми ме пукнаха от бъзик, обаче намазах 4 - 5 пъти и днес вече съм добре! Довечера пак съм на стадиона!
Като ви чета какви скорости развивате, аз няма да пиша за какво време правя 3 км.
Дезидера и Гугъл, вие сте моето вдъхновение! Чета ви от много отдавна, може би 3 год, когато аватара на Гугъл беше една мацка с много бюст, в темата за домашните тренировки, и всъщност като ви четях се навих да пробвам да бягам.
Успех на всички в предстоящите маратони и полу такива!

# 93
  • München, Deutschland
Да благодаря на Гугъл за съветите от по-рано.  bouquet

Вчера ми беше много тегав ден, не бях хич във форма, подута, много тегаво тръгнах за тичането и мислех, че няма да си завърша 5те км. Но вместо да спирам за почивките, ходех в тях. Без да искам, се получи нещо като интервална тренировка. Досега спирах и чаках 20 до 45 сек като се изморя и после продължавах, защото си мислех, че важното е дистанцията да се тича, а не да се ходи. Сега реших, че ще направя 5,3км вместо 5 (нямам смарт часовник и си правя маршрутите предварително в гугъл мапс, за да знам колко са дълги, а засичам времето с обикновен часовник) и мога да си позволя и да походя малко при умора. Както ги мина - така, казах си.

Ми, какво стана, малко по-голяма дистанция, напълно непозната (налагаше се да спирам да си поглеждам картата редовно), аз- в кофти форма и завърших с най-доброто време досега! Вярно, само 45 секунди подобрих, но все пак на малко по-дългичка дистанция. Странна работа...

Само се опасявам, като ходя така, дали някога ще мога да протичам цялата дистанция... Аз затова и спирах досега, почивам каквото почивам, и почвах пак. Но с ходенето помежду, имах много повече енергия.

Скрит текст:
Достигнах 35 минути и 15 секунди за 5,3км. Може би това ми е 15то бягане в живота (мин год  даса били 10-12), за тази година излязох за трети път вчера.
Аз от себе си не съм доволна. Техниката 100% ми е грешна, за някои неща се усещам и сама и се поправям, но със сигурност има още много, с които бъркам. По повод на стъпването, което Гугъл каза, стъпвам на пръсти и средна част на крака, което, както разбирам, не е съвсем правилно. На пета не мога да стъпвам, балетната ми походка ме възпира  Laughing, защото в балета винаги са водили пръстите. Като се изморя, забелязвам, че започвам да стъпвам на цял крак.  Confused

Като гледам тичачите на 5км рън в Ю Парк как завършват за под 1/2 час, направо съм голяма мекица.  Tired

Нина, браво.  Peace И аз почнах от 1 км и като минах за пръв път 3, бях супер щастлива. Simple Smile Сега се мъча с 5.  Mr. Green

# 94
  • най-шареното място
Само се опасявам, като ходя така, дали някога ще мога да протичам цялата дистанция... Аз затова и спирах досега, почивам каквото почивам, и почвах пак. Но с ходенето помежду, имах много повече енергия.

Chrissy,  при това темпо ти сигурно и сега можеш да ги тичаш нонстоп по-бавно.
Иначе хората пишат /аз само читател, не бегач Simple Smile засега/, че ходенето е почивката и така по-бързо и правилно постигаш целта си. А, че си по-бърза е ясно - нямаш периоди без скорост или рязки смени в ритъма и затова енергията.
Скрит текст:
Бях писала по-назад, хванах програма дето помага на новаци да тичат половин час нонстоп. Официално е 5км подготовка. Точно бягане и тичане е. Всеки ден интервалите са различни, или повтарят от предни дни комбинациите. Може би можеш да хванеш някоя таква отсредата или почти края. Зависи колко минути бягаш без да спреш комфортно. Най-накрая намерих оригинала отреди 6 weeks 5К на fitnessmagazine. Докато търсех намерих много други, но тази е най-лека. Подобни има по-кратки, които може би ще са по-добри за теб защото ти нямаш нужда да свикваш да бягаш 1К и 3К.

# 95
  • София
nina, браво за упоритостта! Аз преди 2 години, когато възстанових тичането на 3тия километър мислех, че ще умра, но много бързо премина този период. 

Нищо им няма на "конските" мазила. Понякога са много по-добро решение от хуманните.

# 96
Google, знам, че не е най-точно така, но нямах друг вариант за равно. На стадиона до нас не пускат вече, има друг наблизо, но не знам там как е положението. В близкото училище има някакво подобие на писта, но все още има ученици вечер и пак не става.
Аз пък надолу не мога да бягам. Нагоре мога да подтичвам, ако е стръмно или се уморя, мога да продължа да вървя много бързо. Надолу обаче другите хвърчат, а аз едва кретам. Имам чувството, че всичко в корема ми започва да се разкачва и да се мята в различни посоки.

Chirissy, точно така си е най-правилно - бягаш, ако много се умориш, възстановяваш с вървене. Не спираш. Като гледам и в ориентирането така учат децата. Не спираш, забавяш темпото, дори вървиш, но не спираш да се движиш.

# 97
Криси, нещо не сме се разбрали преди. Simple Smile Правилно си стъпваш - правилно е да стъпваш точно на предната част на ходилото. Браво за резултата! Продължавай все така. Защо не идеш и ти на 5kmrun в Южния? Според мен тълпата леко те повлича и веднага подобряваш резултатите с малко.

Между другото конските мазила са си супер. Аз имам рефригеранс вкъщи - за някои травми е по-добро от обичайните волтарен, бен гей и дийп рилийф, макар че аз без дийп рилийф не оставам никога. Grinning

Бягането надолу ми е най-големия кеф - за да не ти се раздрусква стомаха, обаче, трябва да се осмелиш да се пуснеш наистина на полет, иначе ако само подскачаш надолу сигурно е неприятно.

# 98
  • München, Deutschland
Криси, нещо не сме се разбрали преди. Simple Smile Правилно си стъпваш - правилно е да стъпваш точно на предната част на ходилото. Браво за резултата! Продължавай все така. Защо не идеш и ти на 5kmrun в Южния? Според мен тълпата леко те повлича и веднага подобряваш резултатите с малко.
Точно на предната каза ти, че се стъпва, а пък аз стъпвам на предната и малко отивам към средата.на стъпалото и имам съмнения, че не съм съвсем акуратна в стъпването.
Като се изморя и тръгна с изплезен език, стъпвайки на цял крак, вече не го броя, защото като си знам, трябва просто да внимавам, това е поправимо.

Южният ми идва малко далечко, на има-няма 1500км. 😃

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 19:13 от chrissy

# 99
  • най-шареното място
Гугъл, това изрових сега като коментирате позицията на крака.

Това ли се гони, или не съм случила на източник? Извинете, сигурно назад е коментирано, но не съм го открила - не съм чела предните теми.
от: http://jollyguru.com/correct-and-proper-running-technique-foot-strike/

В статията пише за подскачането. Напоследък в парка виждам хора, които бягат като пружинки. Сякаш с обувки кенгароо Simple Smile Това някаква специална тренировкка ли е при бегачите - хората определено бягат здраво и не вярвам да е лоша техника.

# 100
Oбщо взето това е най-хубавата стойка, но все пак трябва да се имат в предвид и други фактори - структурата на самия човек, както и теренът. Simple Smile Моят приятел, например, тича много бързо (примерно, на 5 км има под 19 мин), но точно, когато напъва най-скоростно стъпва на пета. Когато тича тренировъчно има като моята стойка - аз стъпвам почти винаги на предна част на ходилото, ако бягам бързо дори не стигам до там да докосна земята с цяло стъпало.
Не си намирам много снимки в профил, но ето:
Скрит текст:

# 101
Хайде покрай тичането и една торта да хапнем виртуално, че вчера се разхубавявам с още годинка Simple Smile (тоя пост се опитвам от вчера да го пусна)

Нещо с тичането не бележа прогрес, но с целият си позитивизъм го отдавам на настинката придружена с кашлица и Сатурновата дупка, придружена от ретрограден Меркурий и пълна апатия към света на около (на 30 е така)
Опитах се в сярада да потичам, но си останах само с опитите, хубавата разходка и милите погледи разменяни с други тичащи (хората си мислеха, че сме една порода... ма не). Всичко, което можеше да ме заболи ме заболя в гоната част на тялото - защо не знам, но така се случи - 4 км. ходене стана Simple Smile
Имайте спорен ден и много навъртяни километри Wink

# 102
  • Бургас
Честито, Госпожица Дух! Късмет и здраве ти желая! Остави ги тези дупки и апатии, след 10 години ще си спомняш този момент с умиление (в моя случай си ги спомням след 11 Simple Smile).
Аз вчера не тичах - не стига, че духаше ужасно и температурата беше 8 градуса, ами и мъгла падна! И това в 5 следобед! Гледам из страната хората по тениски - аз извадих зимните якета. Изскачах едно Core Cardio от Т25, ама съвсем не е същото като да потичаш на воля:-(

# 103
Честит Рожден Ден, Духче!! Желая ти много здраве, щастие, успехи и всичко, което правиш да ти носи удоволствие!

От кашлицата е. С кашлица се тича гадно. Simple Smile

Аз не съм тичала вчера и в сряда. Днес ще потичам, утре пътуване и в неделя състезание. Simple Smile

# 104
  • София
Честито, Госпожица Дух!
Чудесна лична година ти желая!

Общи условия

Активация на акаунт