С какво ви дразнят свекървите - тема 93

• 78 349
  • 846
  •   1
Отговори
# 570
  • при късмета
ма ко, както ти не можеш да си представиш едно нещо, така и други хора не могат да си представят друго. Проблемът не е техен. Проблемът е на оня, който им се дразни на неадекватността.
В коментирания случай, свекървата можеше да се допусне, че е неадекватна и невежа относно заболяването на снахата по принцип. Но това, че собствения ѝ мъж е със сходно заболяване и същите ограничения, изключва невежество относно заболяването, най-малкото защото тя готви, а същите тези ограничения трябва и мъжа ѝ да ги спазва.
Единственото което аз не си представям, е свекървата да не е наясно с всичко това. Не може години да живееш с диабетик и да не си наясно. За мен не може де, но по принцип не знам как изобщо би могло

# 571
  • Пловдив
Е, и аз не си го представях, и ми е странно, когато диабетик (на инсулин) ми обяснява, че нямало проблем да хапва хляб...стига после правилно да си изчисли инсулина.И че по-опасно било да яде захар...затова си купувал бисквитки без захар.

За диабетиците 1 тип е точно така, доколкото знам. Те нямат инсулинова резистентност, а просто не произвеждат инсулин.
За тези 2 тип също подозирам, че далеч не е жизненоважно или препоръчително да не изядат никога и една троха хляб - ако не друго, най-малкото щото така ще се лишат и от други вещества, съдържащи се барабар с въглехидратите в хляба, а освен това подозирам, че наистина е по-опасно да яде захар и нищо нелогично няма в купуването на бисквита без захар.

# 572
  • Варна
Реално са прави - така и така ще се мре все някога. Има хора, за които е важно да живеят не дълго, а хубаво. Такива не желаят да се лишават от удоволствията. А тези, които се лишават цял живот в крайна сметка пак си мрат, не стават столетници, гаранция. Само че като започне да ги предава организма и се шашкат - аз спортувам, не пия, не пуша, храня се здравословно и чисто, а то... Чревоугодниците поне си знаят защо ги предава.

Така че си е до мислене.

# 573
Скрит текст:
Е, и аз не си го представях, и ми е странно, когато диабетик (на инсулин) ми обяснява, че нямало проблем да хапва хляб...стига после правилно да си изчисли инсулина.И че по-опасно било да яде захар...затова си купувал бисквитки без захар.

За диабетиците 1 тип е точно така, доколкото знам. Те нямат инсулинова резистентност, а просто не произвеждат инсулин.
За тези 2 тип също подозирам, че далеч не е жизненоважно или препоръчително да не изядат никога и една троха хляб -
ако не друго, най-малкото щото така ще се лишат и от други вещества, съдържащи се барабар с въглехидратите в хляба, а освен това подозирам, че наистина е по-опасно да яде захар и нищо нелогично няма в купуването на бисквита без захар.
Трохата хляб се яде всеки ден, диабетик от тип2 е.
Апропо, кое е това толкова полезно нещо в хляба, което го няма никъде другаде?

Купешката бисквита за диабетици е подсладена с фруктоза.Която, ако е консумирана често, може да докара цироза на черния дроб.

# 574
  • Няма такава държава!
Понеже сте захванали темата за диабета... Мъжът ми е диабетик, аз съм наясно съвсем общо какво може и какво не може да яде, каквото знам е от четене, той не обича да коментира темата, сам си се оправя - следи си захарта, лекарствата, храните, профилактичните прегледи, без да ме занимава - не е от най-разговорливите по принцип. Готвя всякакви неща вкъщи, защото децата пък обичат кекс и баница, например. Той сам решава дали да пробва от направеното или не, та аз в никакъв случай не се смятам за експерт в областта. Може и въпросната свекърва да е така, не че я защитавам. Просто е несъобразителна.
Още от дете много ме дразнят настоявания да си изям всичко в чинията или да пробвам неща, от които ми се повдига. "Яж де, яж, иначе ще ме обидиш" ми е най-омразната фраза като сме на гости.

# 575

Нищо чудно. Чела ли си брошурките, които дават ендокринолозите на болните от диабет? Аз съм. Според тях е напълно нормално да се яде хляб, желателно пълнозърнест, ориз, картофи... Масово диабетно болните у нас си похапват хляб и други тестени неща, само захарта се опитват да ограничават.
Хапва си сладко, бие инсулина и е хепи.
Та не се учудвайте на такива хора – просто вярват на лекарите.

# 576
  • Варна
А всъщност каква е стойността на въпросната кр. захар?

# 577

Нищо чудно. Чела ли си брошурките, които дават ендокринолозите на болните от диабет? Аз съм. Според тях е напълно нормално да се яде хляб, желателно пълнозърнест, ориз, картофи... Масово диабетно болните у нас си похапват хляб и други тестени неща, само захарта се опитват да ограничават.
Хапва си сладко, бие инсулина и е хепи.
Та не се учудвайте на такива хора – просто вярват на лекарите.
Брошури не съм чела, но пък съм чувала същите съвети от лекар...затова и написах, че И лекарите са невежи за храненето при диабет.

# 578
  • при късмета
Аз пък съм последната, която ще защитава лекари, но твърдението, че всички ограничават само захарта е абсолютно невярно. Не, че и такива сигурно не се намират, но аз имам и близки и познати с подобни диагнози и съветите на лекарите и ограниченията не съм чула от никого да са само за захарта.
Преди години аз също съм минавала подобни изследвания защото и моята беше висока. Даже изобщо не тръгнаха с лечение с лекарства, а 3 месеца бях на въпросното ограничение в храната и правех профил всеки месец. Накрая се оказа, че изобщо и няма да стигна до лекарства, беше на нервна почва, дори диетата ми отмениха. Но беше много важно да я спазвам през тези 3 месеца и не са ме ограничили само откъм захар.
Девера мина по този път преди 2 години, не е страшно положението при него и ограниченията не са завинаги и "без троха", но ги има.

Ако ти е леко завишена захарта при някое изследване, може и да ограничат само захарта. Ако е станало перманентно състояние ще си дадат всичките съвети за ограниченията

# 579
Много е относително. Зависи при кой лекар ще попаднеш, какво ще чуеш от това, което ти каже и др. подробности от пейзажа.
Аз коментирах брошури, които някои ендокринолози имат в кабинетите си и пъхат в ръцете на пациентите, защото не им се обяснява и не им се дават съвети.

# 580
Свекървата не е невежа в никакъв случай, тъй като тя следи на свекъра всичко относно болестта му и го ограничава. Или поне смятам, че е достатъчно наясно. С нея не живеем под един покрив, не мога да кажа, че ги прави и за себе си, за свекъра, ММ и мен. Живеем сами с ММ, и по него през ден ми праща разни вкусотии. И все сладкиши. Не държа да ми праща нищо, честно казано, но например онзи ден ми се обади да ми каже, че ми е направила 16!!!! палачинки със сладко, да си го хапна като ми го донесе ММ :/ Не знам как да го разбирам.

# 581
  • при късмета
Като не им се обяснява, си взимам направлението и отивам при някой, който си върши работата да го използвам. Ако вече го е взел и води прегледа извършен ще обяснява и още как

# 582
Извинявам се за спама, но ми се струва, че може да е от полза някому. Ето какво обикновено препоръчват на болните от диабет:

https://hranene.framar.bg/%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%B4% … D0%B1%D0%B5%D1%82

http://www.puls.bg/health/diets/news_14398_2.html

http://www.tialoto.bg/a/29-dieti/26515-hranitelen-rezhim-za-diabetici/

http://hillclinic.com/zdravoslovno-hranene-pri-diabet/

Въглехидрати на корем.

Живеем сами с ММ, и по него през ден ми праща разни вкусотии. И все сладкиши. Не държа да ми праща нищо, честно казано, но например онзи ден ми се обади да ми каже, че ми е направила 16!!!! палачинки със сладко, да си го хапна като ми го донесе ММ :/ Не знам как да го разбирам.

На твое място директно ще я запитам какво съм ѝ направила, та иска да ме убие. И няма ли по-бърз и безболезнен начин.

# 583
  • при късмета

Живеем сами с ММ, и по него през ден ми праща разни вкусотии. И все сладкиши. Не държа да ми праща нищо, честно казано, но например онзи ден ми се обади да ми каже, че ми е направила 16!!!! палачинки със сладко, да си го хапна като ми го донесе ММ :/ Не знам как да го разбирам.

На твое място директно ще я запитам какво съм ѝ направила, та иска да ме убие. И няма ли по-бърз и безболезнен начин.
Взе ми го от клавиатурата

# 584
Свекървата не е невежа в никакъв случай, тъй като тя следи на свекъра всичко относно болестта му и го ограничава. Или поне смятам, че е достатъчно наясно. С нея не живеем под един покрив, не мога да кажа, че ги прави и за себе си, за свекъра, ММ и мен. Живеем сами с ММ, и по него през ден ми праща разни вкусотии. И все сладкиши. Не държа да ми праща нищо, честно казано, но например онзи ден ми се обади да ми каже, че ми е направила 16!!!! палачинки със сладко, да си го хапна като ми го донесе ММ :/ Не знам как да го разбирам.
Добре, а има ли вариант да й обясниш малко по-твърдо, че ти е неприятно това поведение?
Това верно ми мирише на тендециозност.

Общи условия

Активация на акаунт