С какво ви дразнят свекървите - тема 93

• 78 418
  • 846
  •   1
Отговори
# 660
"Няма да видиш детето" ли? Ако някой ден доживея да чуя подобна наглост, ще си извадя решение от съда, с което се постановява, че като баба имам право на точно определено време с внук ми. Познавам оправни свекърви, които го направиха и сега няма такова нещо като "не ти давам детето", дават го и то под час и а не го е дала, а бабата си е потърсила правата.

# 661
Както и да я гледам тази ситуация, изникват няколко въпроса.
Докато ти си стягал жилището, това младо семейство къде е било? Нали все пак някъде и някак си са се устроили и те?
Защо задължително да са на мнение, че за тях трябва да е на готово? Ако изобщо го мислят, родителите са тези, които са го втълпили, нали? Никой не го мисли по презумпция?
Жилището "в което искат да изритат родителите" защо е било празно и има нужда от ремонт?
Както и да гледам ситуацията, някак пак не мога да изкарам младите неблагодарни или искащи, а родителя света вода ненапита. Значи при свободно жилище, възрастния живее сам във второ, младите вече устроени, независимо по какъв начин и изведнъж младите ще започнат да искат точно на родителя жилището и ще държат да отиде в свободното неремонтирано жилище. Някак ми издиша ситуацията, че да е правило, а не прецедент

Докато ти си стягал жилището, младите са били деца и още не са се познавали. Една ипотека не се изплаща за 5 години. Докато купиш, докато изплатиш, вече може и внуци да имаш. Това първо.
Второ, допълнителното жилище може да е на село, може да е наскоро наследено, може да се е давало под наем. Варианти много.
И трето, не следиш темата. Точно такава ситуация имаше преди време – снахата се жалваше, че свекърите не им отстъпват прясно ремонтирания си апартамент в центъра на града, ами им подаряват друг в краен квартал, който на всичко отгоре има нужда от ремонт. Голяма драма беше.  Laughing

# 662
  • Варна
Малеее, как ги помните... Аз чета, пиша, понякога се ядосвам и после забравям. Единици ми остават в паметта.

# 663
  • при късмета
Да, тази свекърва нито е изгонена, нито ще успеят да я изгонят. Но други са изгонени, в смисъл, че не успяват да издържат на психическия тормоз, мрънкане и заплахи от сорта "Няма да те погледна", "Няма да видиш детето" и т.н. И като им писне да ги тормозят, събират куфарите и се изнасят на село. Това си е живо изгонване.
Добре де, имаш ли преки наблюдения за такива случаи? И да си свидетел лично, да си в ситуацията от всяка страна, а не приятелка на някоя, която иска да се изкара потърпевша от такава ситуация и го разказва?
Защото тези истории излиза, че всеки ги е чувал, ама никой не ги е виждал на живо и са нещо като "ама тя шурунайката на съседката е така". Или някоя група баби пред блока, коментират ситуацията на съседка, но без изобщо да са говорили със съседката, а знаят, че сменят жилищата с младите. А принудата къде са я видяли и кой я е измислил, никой не знае
Дори в този пример, който се опитаха да ми дадат
Ами била е в началото, поне при моята позната.  Ражда се внуче, отеснява съвсем панелката.Мъжът й - пенсионер, също понатиска в тая посока. После едно дълго увещаване, кандардисване от син, от мъж / граничещо с психически тормоз, мен ако питате/. Снахата в случая е хитра, работи през мъжа си. Какво да правиш накрая - клякаш?! То, това са деликатни работи, "насила" и от раз  не стават Laughing
първо се казва, че е гледната точка на позната, от първо лице и второ самата свекърва би била в една и съща ситуация със и без младите. Да не говорим за снахата. Нея мъжа ѝ пак ще я натиска да се преместят, независимо дали младите ще живеят там или какво искат (т.е. тяхното присъствие в ситуацията няма никаква роля, обаче пак са виновни младите и в частност снахата), че тя е принуждавана, даже ѝ е упражняван чист психически тормоз.
Затова твърдя, че е преувеличено това изгонване, принуждаване и изхвърляне на родителите от жилището им.

# 664
  • София
Донякъде съм съгласна с Ма-ко.
Снахата не искала да живее при свекърите, но мъжът я бил накарал.
Свекърите не искали да ходят някъде си, но младите ги били накарали.
Като не искаш, казваш "не".

# 665
Не зная какво разбираш под "преки наблюдения", Ма ко. Ако имаш предвид дали зная за такива конкретни случаи, да. Ако имаш предвид дали съм им светила на семейните скандали и мрънкания, не.

Адаш, не подценявай факта, че не всички са устойчиви на психически тормоз. В един момент, някои хора вдигат бялото знаме, само мир да е. Не ги оправдавам. Отбелязвам факта само.

# 666
  • София
Скрит текст:
Не зная какво разбираш под "преки наблюдения", Ма ко. Ако имаш предвид дали зная за такива конкретни случаи, да. Ако имаш предвид дали съм им светила на семейните скандали и мрънкания, не.

Адаш, не подценявай факта, че не всички са устойчиви на психически тормоз. В един момент, някои хора вдигат бялото знаме, само мир да е. Не ги оправдавам. Отбелязвам факта само.
С това съм съгласна. Но същото извинение се отнася и за млади снахи, които са били принудени да ходят при свекърите. Обаче в темата масовата реакция, вкл. и моята, е "да не си се съгласявала". Би трябвало да е аналогично и за свекърите – "да не сте се съгласявали".

# 667
О, да. За това спор няма.

# 668
  • при късмета
Имам предвид насилствено изхвърляне на родители от жилището им. Защото за мен мрънкането не е равносилно. Ето, че и вчера имаше случай на мрънкане от младите, че искат по-нашироко, ама няма да ги огрее.
Ако на някого мрънкането от младите, му е мотив да си смени жилището и да плюе конкретно снахата, това далеч не значи, че насила е изваден от жилището си. Има и морално и юридическо право да не го прави.
Иначе на други бабиери може да се оплаче с каквото си иска и да изкара виновен когото си поиска и те ще го приемат за чиста монета. Това не значи, че е безспорен факт

# 669
  • Blondeville
Ох, Ма Ко, дали ще те изхвърлят насила или ще ти извадят душата със заплахи, скандали и манипулации, за мен е все тая. Разочарованието ще е огромно. Да, последната дума е на възрастните, но има хора, които няма да издържат дълго и ще с съгласят само и само мир да има.

# 670
Е, нима физическото насилие е единственият вид насилие? Психическият тормоз да не се брои за приятен лаф мохабет?

# 671
  • при късмета
Заплахите и психически тормоз са си такива, но мисълта ми беше, че няма как да е сигурно, че таа са накарани да се изнесат. Мрънкането е нещо съвсем друго. При това и на заплахи имат и моралното и юридическо право да не се поддават, както на физическия тормоз.
Аз обаче си мисля, че ако изобщо се стигнало до там, че някой иска насилствено и с всякакви методи да изкара родителите си от вкъщи, че той да се нанесе (пак казвам нямам такива случаи около себе си и ми се струва прното мит), то детето трябва да има някакво основание, че изобщо да му хрумне да го прави. Няма да се събуди някоя сутрин и да си каже "абе аз що не взема днес да изхвърля наще и утре се нанасям". Не звучи логично, нали?
Същото това дете от собствените си родители си живее с нагласата, че той ще живее там, няма как да си го измисли. Или му е казвано цял живот, като безспорен факт, т.е. родителите сами са поели този ангажимент или го поемат когато видят, че той наистина иска да се изнесе с партньор и обещават всичко, само и само да си остане вкъщи. Сами по собствена инициатива. И то с ясното съзнание, че лъжат, манипулират и заблуждават.
И ако изобщо се стигне до такъв конфликт, претенции и прочие, то детето не го прави защото на него му е хрумнало без никаква причина, а родителите горките им идва като гръм от ясно небе. Като са лъгали и заблуждавали, а младите вече са инвестирали в нещо и са направили плановете си, то родителите им да си носят последствията от собствените действия. И тогава някак не ми излизат като жертви.
Пак казвам, че това е чисто теоритично, защото нито имам хора в обкръжанието си, които са изхвърляли насила родители от домовете им, нито ми е разказвано от близък, който е бил пряк свидетел на такова нещо.
Но пък имам около себе си хора, които родителите им са тези, които не искат детето да се изнася и правят всичко възможно за това. Сами, по собствено желание и мотивация

# 672
  • Наблизо
Има,има..обикновено не е детето,което се буди с идеята да изгони техните,а партньора “Абе що дъртите да живеят на широко,а ние тука?”.Мрънкат и вкарват идеята на партньора и работят заедно в посока изгонване.Много ги има,не е винаги само родители ами и самотна леля,чичо и т.н.

# 673
Ма ко е права за едно- подобни хора явно не са учени, че като станат възрастни е време да се отбият от мама и сами да се погрижат за житието-битието си.

# 674
  • при късмета
Има,има..обикновено не е детето,което се буди с идеята да изгони техните,а партньора “Абе що дъртите да живеят на широко,а ние тука?”.Мрънкат и вкарват идеята на партньора и работят заедно в посока изгонване.Много ги има,не е винаги само родители ами и самотна леля,чичо и т.н.
И ако си имал нормални и честни отношения с родителите си, манипулация от партньор би сработила? Да, да

Общи условия

Активация на акаунт